Návrat do práce po ukončení rodičovskej dovolenky

mirkaknm
1. jún 2021

Ahojte prosim poradte.
Som na RD pri 1.dietati. Na RD som sla normalne plynule po ukonceni materskej, predtym som normalne pracovala. Dcerka v auguste dovrsi 3 roky a ja by som sa mala vratit do prace.
Kedy mam oznamit navrat do prace zamestnavatelovi?
Moj zamestnavatel ma nechce prijat naspat do povodneho timu, na povodne miesto. Posiela mi prac.pozicie,ktore vobec nesuvisia s mojou predchadzajucou pracou, nie su na rovnakej urovni, ani co sa tyka prac.naplne, ani platu.
Je zamestnavatel povinny mi poskytnut primerane rovnaku pracu?
Ked mi nezoberu dcerku do statnej skolky v auguste, ako mam nastupit do prace? Ake mam moznosti prosim?
Ako by mal postupovat zamestnavatel spravne?
Dakujem

alenah31
2. jún 2021

@mirkaknm ZP hovorí, že minimálne mesiac pred nástupom do zamestnania si povinná túto skutočnosť oznámiť zamestnávateľovi. Zamestnávateľ by mal vrátiť zamestnanca na pôvodne prac. zaradenie. Pokiaľ to ale nie je možné - stačí, že uvedie, že z prevádzkových dôvodov - mal by poskytnúť iné buď na tej istej prevádzke alebo inej ak má možnosť, ale v rovnakom alebo príbuznom obore a s rovnakým platovým ohodnotením. Vy máte právo toto miesto odmietnuť - a tým pádom Vám zamestnávateľ môže dať výpoveď zo strany zamestnávateľa, ALE máte nárok na odstupné. primerane podľa dĺžky trvania prac. pomeru Čo sa týka toho, že ti dcéru po auguste nevezmú do škôlky a ty sa nakoniec so šéfom dohodneš, že nastúpiš....bohužiaľ, to je tvoj problém, buď nájdeš inú štátnu škôlku, súkromnú škôlku alebo iné opatrovanie - to už bude len na tebe.

jamidea
2. júl 2021

Mojej kolegyni dokonca povedali, ze jej prac.miesto nesxistuje, hoci na nom pracuje ina kolegyna vzata na zastup pocas MD. A ponukli jej miesto v kychyni!! Predtym bola sekretarka!
Tak sa obratila na kamosku pravnicku, napisali list a zrazu sa praca nasla. Treba bojovat, hlavne ak za teba vzali nahradu.