Názory na prácu opatrovateľky v Rakúsku
Ahojte,viem ze je tu uz o tom rec, ale by ma zasujimal aktualny naxor na pracu opatrovatelky v Rakusku.Kedze tu robim stale za min.mzdu zvazujem toto riesenie mam tri deti uz dost velke.poxicku atd... Viete mi poradit? Dakujem moc
Moja mamina chodí a poviem ti,že je to nezaplatena robota.Mama zarobí v čistom 650 eur.V noci vstáva,nevyspi sa.Presla si viacerými rodinami.V niektorých jej ledva najesť dali.Spina,bordel,nedodrziavanie hygieny, toaletný papier na pridel...Aj toto zazila.teraz má síce dobru rodinu,ale vidím že to zanecháva stopy na jej zdraví.Bol to vyskúšat aj môj otec,a po jednom turnuse to vzdal.Povedal že v živote by to už nešiel robiť.Musis sa prispôsobiť rodine,ich zvykom,a nie je to vždy ľahké.Jazykova bariéra a podobne.Niektori nemci či rakusania naschvál rozprávajú dialektom.A niekedy vyžaduju aj prácu v záhrade, starostlivosť o dom ,nielen o klienta.Mama v niektorých rodinách nemala ani voľno počas dňa.Taktiez musí platiť mamina komoru sestier,agentúru a každým rokom jej stúpajú odvody.
@martinka30 ja co poznam opatrovatelky, tak zalezi rodina, skusenosti a znalost jazyka a ci si cez agenturu alebo bez...no ziadna z mojich znamych nerobi za 650 ci nejaku minimalku...cca1000e maju ale ako som napisala, zalezi na x faktoroch
moja Mama to zu robi nejakych 12 rokov...mozno viac,presne neviem.
zaciatky boli velmi tazke,Bola bez agentury a rodina ,hoci bola velmi priatelska a snazia sa aj pomahat,naozaj setrila kde sa dalo.a pripad to bol tazky...
po case Mama sla cez agenturu,a je to lepsie.
samozrejme,agenture treba platit,a nie malo,
ale zas na druhej strane je tu istota.
agentura ti MUSI najst pracu,MUSI riesit ak je Problem,MUSI ti hladat nahradu ak nie si spokojna...a presne za to platis.
s agenturou uzatvaras oficialnu zmluvu a ta nepusti.
s pracou na volnej nohe sa tiez spaja Vela benefitov ale s tymto skusenost nemam a myslim ze je to tazsie.hlavne ak si chces zmenit pracu alebo ti zomrie pacient...
rodina nema pravo od teba ziadat tazke prace-v zahrade,alebo umyvat okna a pod.
robis bezne veci ako aj Doma,ktore su spojene so starostlivostou o pacienta-operies,ozehlis,navaris,povysavas,umyjes Riad....ziadne velke prace.
-niektore rodiny nosia hotove jedlo...
vsetko zalezi na Tom,ako sa s rodinou dohodnes.
ci si chces varit sama,c ti budu nakupovat oni...
agentura ti dohodne placu,ale kolko dostanes od rodiny mimo toho na ruku,zalezi velmi aj od teba...
su rodiny ktore nedaju viac ani Cent,su aj take ktore radi priplatia aj 50-100 eur len tak...
velmi dolezite je dohodnut si 2 hodiny volna cez den.na to ma kazda osetrovatelka narok a malo by t byt v zmluve.
zial,su aj agentury ktore toto v zmluve neuvedu,a je to len na tee vydupat sito od rodiny.
pretoze su rodiny,kt.vazne nemaju moznost tie 2 hodky pri pacienta prist alebo tak....
co sa recovej bariery tyka--nie je pravda ze nepotrebujes vediet dobre rec.
ako sa moze starat niekto o cloveka,,ktoremu nerozumie???
ved je to nemozne.
a pokial rodina idi ze dialektu nerozumies,kazda sa osnazi dohodnut.to nie je o Dialekte ale o nemcine!!!!
je ovela lepsie ist cez rakusku agenturu,ktora v Tom vie chodit ...
slovenske agentury opatrovatelky dost zdieraju a ano,platia co najmenej,pricom vydavky stupaju.
pricom nevravim,ze rakuske agentury nie su tiez vychcane,ale su skratka lepsie...
dalej treba ratat s tym,e ak chces dostat nejaky dochodok aj z at,musis odrobit 15 rokov !!!!!
a bohvieaky dochodok nedostanes...je to len na prilepsenie.
lebo mohi maju velke oci v tomto ale je to hlupost.
o rodinnych pridavkoch neviem,s tym skusenost nemam.
viem vsak,pokial ty od statu nic nepytas,stat ta necha zit...
akonahle si budes na nieco narokovat,zu si vedena na Financnom urade a budes pod kontrolou.
zadarmo ti neda nikto nic.
vsetko sa tvrdooveruje...aj po rokoch ti moze prist nedoplatok kt.jednoducho zaplatit musis.
preto je dolezite podavat danove priznanie spravne a kazdorocne!
aj ked tu mnohi pisu ze netreba.
treba!!!
dalej,agentury vozia osetrovatelky taxikmi,za ktore ty platis,ale na to dostanes peniaze od rodiny...
ale rataj s tym ze v Tom taxiku stravis aj cely den,kym vas sofer porozvaza.
je tazke vyhnut sa taxikom,da sa to...ale zas je to na agenture a na rodine...
zu ma nic nenapada...
ale na zaver:
moja Mama Bola na viacerych miestach.
vsade za nou banovali...
vsade,ked prisla Bola spina.
a zla povest slovenskych opatrovateliek.
niektore kradli,niektore vyslovene robili to ako na pase....
ako sa budes spravat ty,bude sa k tebe spravat rodina.
treba si drzat svoju uctu ale treba dat uctu aj rodine.
si u nich len host.
napriek tomu tam prezijes min.tie 2 tyzdne,cize je dobre,ak to beries ako svoj druhy domov...
je uplne normalne ze sa prisposobujes rodine ty a nie naopak...
kazdy clovek ma svoje zvyky...
su opatrovatelky ktore daju pacientom najest,obriadia ho...a koniec,
tito stari ludia vsak potrebuju hlavne spolocnost.
ked si ta oblubia,budu spolupraovat,Vela ti ulahcia...
znova,ako sa ty budes spravat k nim,Taki budu pacienti...
a taka bude aj ta placa....
Vela zalezi od teba.
ale med lizat t neni,predsa,si v cudzom dome,s cudzimi ludmi...
vsetko ma za aj proti.
@osky oooo ďakujem za rozsiahlu odpoveď pomohlo
Poznám viacero opatrovateliek v Rakúsku. Veľa je takých, ktoré odišli od detí, lebo nebola iná možnosť. Poplakali si neraz, práca je to ťažká a keď nevieš dobre reč, je to vyslovene drina. Fyzická námaha sa zvláda lepšie, ako psychická. Na druhej strane si baby poplatili dlhy...
Osky ti napísala dosť veľa a je to tak.
Ty ako mamina ešte dostaneš prídavky, ale až po pol roku, je to okolo 200 eur mesačne na dieťa. Po pol roku ti ich zaplatia všetky naraz.
Rozhodne je lepšia rakúska agentúra, v mnohých hovoria aj po slovensky. Musíš mať založenú živnosť. Dobrá agentúra ti s papiermi pomôže.
Určite si daj do zmluvy aj osobné voľno, aby si mohla ísť na vychádzku, vyčistiť si hlavu, nakúpiť. Lebo keď len tak vybehneš a stane sa niečo, môže to mať veľmi nepríjemné následky. Zmluvou si chránená.
Čo sa týka dopravy, môžeš chodiť zmluvným dopravcom, ako píše osky, ale výhodnejšie je sadnúť na vlak alebo autobus a ísť po vlastnej osi. Ten dopravca má plné auto, chodí od adresy k adrese, je to veľmi nepohodlné a únavné. BAby, čo poznám, chodili na začiatku takto, ale dnes už idú z východu pekne v spacom vozni, ráno presadnú v Bratislave a pokračujú ďalej. Je to oveľa príjemnejšie.
Nováčikom dávajú spravidla ťažšie prípady. Môžeš požiadať o preloženie, no keď žiadaš často, nedostaneš lepšieho pacienta, ale rovnakého, ak nie horšieho. S trochou šťastia sa však môžeš dostať do rodiny ako jedna kočka, ktorá sa stará o milionára a rodina jej kúpila byt vo Viedni, aby nemusela každé dva týždne cestovať 🙂
Bez nemčiny to ale ani neskúšaj. Aj ke'd agentúre stačia základy, v praxi je to žalostne málo. Možno budeš mať šťastie na trpezlivého človeka, pri ktorom sa so slovníkom naučíš veľa, ale môžu ti dať prípad, ktorý nerozpráva, alebo náročného človeka, a tam ti základy budú nanič. Treba vedieť povedať aj lekárovi a rodine, čo ste robili, čo treba...
No a veľmi veľa záleží od teba. Ak si milá a prispôsobíš sa, budeš mať záujem o človeka, pristupovať k nemu s pokorou, budeš ho rešpektovať a akceptovať takého, aký je (niektorí sú divní 🙂), tak aj oni budú k tebe pristupovať inak, ako k takej, ktorá sa snaží zavádzať vlastné pravidlá a používa direktívny prístup.
Opatrovanie, tak ako učiteľstvo, sestričkovanie, lekárstvo a ďalšie, nie je povolanie, ale poslanie. V Rakúsku, na rozdiel od nás, aj dobre platené.
A na reči ľudí okolo nedbaj. Je to tvoj život, nie ich. Ibaže by ti splatili tie pôžičky a prispievali na chod domácnosti 🙂
Držím palce
Zalezi ako sa na to pozries. Pretoze su tu turnusy a ides sviatky nesviatky. Co sa tyka mzdy, tak ja nepoznam opatrovatelku, ktora by mala pod 1200 euro a to ich poznam viac. Niektore rodiny davaju peniaze na cestu a odcody, niektore nie... zivnost nie je nutna, lebo sa da aj na zmluvu robit. Co sa tyka dialektu, tak v rakusku nim hovoria vsetci a vsade - ci na uradoch alebo banke... tam vsak ak vidia, ze clovek fakt nema sajnu o com tocia, tak prejdu na pokus hochdeutsch - znizia tempo a maju snahu to vysvetlit... niektori sa vsak urazia, ked ich poziadate o hochdeutsch, ze oni rozpravaju hochdeutschom... nie nadarmo sa hovori, ze prvym cudzim jazykom deti v skole je nemcina...
Co sa tyka pridavkov na deti, tak sa davaju ziadosti o differenzahlung, teda doplatenie rozdielu, ale je otazne ako to bide dalej, lebo su snahy o zrusenie, resp. znizenie pre deti, ktore v at neziju.
Cesta - tie opatrovatelky, co poznam, chodia vlakom do ba a odtial taxikom, alebo ine co su, tak chodia sami vlakom... kazdemu co vyhovuje.
A ja osobne nechapem kam sa vyslovene trepu zeny bez jazyka. Ad 1 rodiny si uz mozu vyberat, kedze je velka ponuka a ad 2 ked sa nieco stane a treba volat sanitku, tak by ma strasne zaujimalo ako to clovek bez jazyka zvladne... a pri napr. Infarkte alebo porazke ide o minuty a tam nie je cas hladat v slovniku vety...
@martinka30 ak mas este skolopovinne deti a robila by si v Rakusku, tak by si tam dostavala aj rodinne davky, ale samozrejme musi sa o ne poziadat, nic ti nedaju automaticky, Vela zien to nevie, ale maju na ne narok, pretoze pracuju v AT a tam platia dane a socialne a zdravotne poistenie, cize maju aj narok na rodinne davky . POzri si stranku eures, kde http://www.eures.sk/countryDetail.php?id=24 najdes informacie o pracovnych a zivotny podmienkach v Rakusku, je to dobre, aby si mala oficialne info 🙂
Moja svokra robi cez agentúru a ta agentúra jej da človeka podla náročnosti akú si zažiada . Teda ked nechce ležiaceho tak ležiaceho nedostane. Žiada si vzdy aspoň trochu sebestačných a oktorych sa netreba vela starať. Od toho však zavisí aj plat. Ona robi v Nemecku na 4 týždňové turnusy a tam ma okolo 1400 v hrubom na živnosť a z toho si musíš poplatiť sama dan a odvody. Cestu jej celu prepláca rodina ona nedáva navyše nic. Obedy vari svokra z nákupu ktory bud urobí rodina alebo ona, peniaze na nákup da rodina. Svokra vari rada ona by nechcela nosenu stravu. Este okrem toho musí popratat dom, poumývať Riady, poprat atd. záhradu nerobí to by odmietla.ona mala zatial vzdy rodinu s ktorou sa až tak neutrapila akurát vraví ze je to väzenie ze je zavretá niekedy cele dni ale vzdy sa ide aspoň na hodinku prejsť jej sa da kedže nemá ťažkých klientov. Ale nemá moc rada dedkov lebo ti sa radi pochvalia ci ich pán bozko obdaril a tiez skúšajú co si môžu dovoliť a čím starší tym uchylnejsi 🙂
Ak máš o niečo takéto záujem bolo by fajn to riešiť cez nejakú agentúru no tak ma pri tom napadla otázka, či vieš jazyk. Bez základov by som sa do toho asi nepúšťala, neviem. Tak ale na druhej strane môžeš naraziť aj na nejakú slovenskú rodinu, čo by bol ten najlepší prípad🙂
no ja poznám aj dosť viac-menej spokojných, je veľa čo len robí spoločnosť ľudom, čo sú síce riadne starý, ale v podstate sebestačný a nie je to náročné fyzicky, robia podstate to čo by robili aj doma-bežné domáce práce, akurát samozrejme, prispôsobuješ sa rodine, ak klient vstáva ráno o piatej, musíš aj ty prispôsobiť si režim, nemôžeš vstať o desiatej a podobne, treba skúsiť.výhoda je určite aj to dlhšie voľno potom ked prídeš domov, nevýhoda že si určitý čas od rodiny, plat nie je už taký ako kedysi, ale stále lepšie ako niekde riadne makať za minimálku
Ďakujem všetkým pomohli ste mi
@martinka30 a ako si sa teda rozhodla?

Mama to robí, nie je to až taká výhra... 3 týždne preč, ten zárobok nemá o moc vyšší ako keď robila učiteľku, dosť veľa minie aj na cestu... Ale zas, bude mať lepší dôchodok... Dá sa na to pozrieť z rôznych uhlov