icon

Nechce sa mladým ľuďom robiť?

20. júl 2025

Ahojte, toto je čistá troll otázka. Ale ja s tým bojujem každý deň.

Čo ideme robiť s tým, že dnešní mladí ľudia (20-30) nechcú robiť? Hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže som dlhoročný HRista.

Obsadzujem pozíciu v administratíve - mladý človek má problém chodiť do officu 2-3x do týždňa a byť v práci dlhšie ako do 15.00. To, že príde do práce pred deviatou a jeho skoro hodinu na obede ani nehovorím. Ale ok, to už ho musí umanažovať jeho manažér.

Ak mám pozíciu THP pozíciu vo výrobnom závode - on nebude dochádzať nikde a už vôbec nebude zavretý 8h vo výrobnom plante.

Dnes nemáme mladých ľudí, čo by išli robiť do výroby, do skladov, pracovali na zmeny, robili na VZV apd. A to teraz nehovorím o zlom plate. Sú pozície, kde si zarobí človek v pohode s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto, ale to je im málo.

Dnešný mladý človek nechce robiť nadčasy, nechce robiť zmeny, nechce robiť víkendy. Plat chce nástupný na THP pozíciu 1500 eur. Junior, po škole. Keď na neho pozriem a spýtam sa, či je to aspoň brutto, tak povie, že no dobre no, môže byť aj v hrubom na začiatok, na 3 mesiace.

Po roku ich práca nudí, chcú sa posunúť a majú pocit, že už sú seniori. Niektorí sú šikovní, to bez debaty. Ale nie sú seniori, ani zďaleka.

Mala som hodnotenie skúšobnej doby s juniorom - 2 týždne pred koncom SD. Pýtala som sa ho, ako sa mu páči pozícia, náplň práce, nadriadený ako vníma, že sa adaptoval., klasikcké otázky. Že sa adaptoval skvele, ide mu to super, všetko vie a rád by sa do roka, max dvoch posunul na manažérsku rolu. Pýtam sa ho super, a čo by by podľa teba mal spĺňať manažér., čo by mal ovládať? Nevedel na to odpovedať.

Mimochodom, ukončili sme ho v skúšobnej dobe, bolo to trápenie, on nevedel bez chyby ani jednu vetu napísať do emailu.

Dnes sme v situácii, že nemáme ľudí. Nie je to o plate, jednoducho mladý človek robiť nepôjde. Za tieto peniaze? To chcete aby som za 1000 v čistom chodil niekde každý deň?

Dnes tú firmy nosia ukrajincov, filipíncov, nepálčanov, gruzíncov, albáncov - aby mal kto pracovať vo výrobe.

Kam to celé speje? Čo myslíte? Je výroba na Slovensku odsúdená na zánik?
Je gastro v koncoch a nahrádzajú náš personál zahraniční kuchári, čašníci apd.
Nemáme zdravotnícky personál, ošetrovateľov, opatrovateľov.
Nemáme poštárky a kuriérov jedla robia ukrajinici a indovia...
Ako ďalej?

alica110
21. júl 2025
@lucilaines

@alica110 skus mi len tak zhruba povedat, kolko pohovor s mladymi ludmi si v poslednej dobe viedla, kolkych si zamestnala ci zaradila uspesne do pracovneho procesu?

@lucilaines Ja pohovory nevediem, ale moj manzel ano. Manzel je koordinator a naopak tvrdi, ze mladi vedia co chcu, vedia si vypytat adekvatnu mzdu a neuspokoja sa s malom. A maju veru co ponuknut. Okrem jedneho muza, ktory uz od zaciatku nejavil zaujem o pracu ako taku, bolo pre manzela tazke rozhodnut sa len pre jedneho kandidata. Takze takto v skratke.

lucilaines
21. júl 2025
@alica110

@lucilaines Ja na Slovensku nezijem uz dlhe roky, nie som masochista. Mladi si dnes uz mozu vyberat a aj idu von, coraz viac ludi odchadza. Nielen nizkokvalifikovanych, bohuzial, aj odbornici. Ani ti nie su totiz zaplateni.

@alica110 super gratulujem, snad je ti tam dobre. Ja sama som zila a pracovala v zahranici, polka mojej rodiny zije a prscujr v zahranici, dufam, ze moje deti minimalne na nejaku dobu zit a pracovat v zahranici budu. Viem velmi dobre, ze ani tam neziju vsetci na home officoch. A tiez viem, ze je tam konkurencia vacsia ako tu, takze pracovna disciplina musi byt aj v zahranici. Toto je ale diskusia o slovensku. Kde mame nejaky priemerny plat, ktory vychadza z nasej ekonomickej situacie, dani, odvodov a vsetkych moznych faktorov. Ak chce mlady clovek zit a pracovat na slovensku, jednoducho nemoze prist a pytat si plat 2,5 tisic ked nic nevie, je lenivy a neochotny. Nikto mu ho neda. Takychto mladych je stale viac a viac. To je pointa tejto diskusie. Moze skusit ist si pytat ten plat do zahranicia. A nasledne si porovnat, ci mu zivot tam vyhovuje viac alebo to nie je az take ruzove. Chvalabohu, ze tu moznost mame.

anonym_1c9585
21. júl 2025

Píšte si tu co len chcete, ale 1500€ br.pre absolventa co nevie ale ze vôbec nič je uplne primerane. Pracovna morálka na bode mrazu unohych z nich. Vyhovárať sa len na work life balance, to je teraz veľmi populárne, to im ide 100%....Nech na sebe maká a ukáže, že je hodný viac peňazí. A ze nemá na 300k hypotéku? Ani my sme v 25ke nemali. A ten ospevovany HO nie je sampzteostou ani v zahraničí, to len tu si Slováč zvykla, ze ani päty z domu nemusi vystrcit. Ale potom sa budu vyhovárať že majú depky a neviem co ešte.

alica110
21. júl 2025
@lucilaines

@alica110 super gratulujem, snad je ti tam dobre. Ja sama som zila a pracovala v zahranici, polka mojej rodiny zije a prscujr v zahranici, dufam, ze moje deti minimalne na nejaku dobu zit a pracovat v zahranici budu. Viem velmi dobre, ze ani tam neziju vsetci na home officoch. A tiez viem, ze je tam konkurencia vacsia ako tu, takze pracovna disciplina musi byt aj v zahranici. Toto je ale diskusia o slovensku. Kde mame nejaky priemerny plat, ktory vychadza z nasej ekonomickej situacie, dani, odvodov a vsetkych moznych faktorov. Ak chce mlady clovek zit a pracovat na slovensku, jednoducho nemoze prist a pytat si plat 2,5 tisic ked nic nevie, je lenivy a neochotny. Nikto mu ho neda. Takychto mladych je stale viac a viac. To je pointa tejto diskusie. Moze skusit ist si pytat ten plat do zahranicia. A nasledne si porovnat, ci mu zivot tam vyhovuje viac alebo to nie je az take ruzove. Chvalabohu, ze tu moznost mame.

@lucilaines Mladi nie su lenivi, naopak, velmi dobre vedia co chcu a rozhodne to nie je otrocit a driet za mizerny peniaz, nemat pomaly ziadne volno a nechat na sebe drevo rubat, hlavne ze je robota. Takto to uz nefunguje. Nedostanu na Slovensku taky plat? Ziaden problem, idu do zahranicia. Ved v zahranici tiez stale nariekaju, aky je nedostatok pracovnikov, remeselnikov atd. Kto je pracovity, zarobi si. A ovela lepsie ako na Slovensku.

biba_18
21. júl 2025
@anonym_1c9585

Píšte si tu co len chcete, ale 1500€ br.pre absolventa co nevie ale ze vôbec nič je uplne primerane. Pracovna morálka na bode mrazu unohych z nich. Vyhovárať sa len na work life balance, to je teraz veľmi populárne, to im ide 100%....Nech na sebe maká a ukáže, že je hodný viac peňazí. A ze nemá na 300k hypotéku? Ani my sme v 25ke nemali. A ten ospevovany HO nie je sampzteostou ani v zahraničí, to len tu si Slováč zvykla, ze ani päty z domu nemusi vystrcit. Ale potom sa budu vyhovárať že majú depky a neviem co ešte.

@anonym_1c9585 jeho o 30 rokov starší kolegovia majú 1600 - teda prečo by tam mal ísť robiť keď sa nikam neposunie?

alica110
21. júl 2025
@anonym_1c9585

@anonym_1c9585 Ved neboj, zostanu vam tu len cudzinci 🙂 A Slovensko sa pekne pomalicky ruca do zahuby. Nikto vam nebude dokazovat a ukazovat ako vedia makat az na dren, tie casy skoncili.

lucilaines
21. júl 2025
@alica110

@lucilaines Mladi nie su lenivi, naopak, velmi dobre vedia co chcu a rozhodne to nie je otrocit a driet za mizerny peniaz, nemat pomaly ziadne volno a nechat na sebe drevo rubat, hlavne ze je robota. Takto to uz nefunguje. Nedostanu na Slovensku taky plat? Ziaden problem, idu do zahranicia. Ved v zahranici tiez stale nariekaju, aky je nedostatok pracovnikov, remeselnikov atd. Kto je pracovity, zarobi si. A ovela lepsie ako na Slovensku.

@alica110 kto je pracovity, zarobi si. presne tak. kto nema co ponuknut, nezarobi si. ani tu, ani v zahranici.

alica110
21. júl 2025

Preco zamestanvatelia nestrajkuju, ze su zamestnanci moc drahi? Ze je prilis velke zatazenie? Preco nie su v uliciach? Ved nech strajkuju, nech prepustia ludi, ked budu desiatky tisic ludi na pracaku, nieco sa zmeni.

alica110
21. júl 2025
@lucilaines

@alica110 kto je pracovity, zarobi si. presne tak. kto nema co ponuknut, nezarobi si. ani tu, ani v zahranici.

@lucilaines Ty si ale uplne mimo.

biba_18
21. júl 2025
@anonym_1c9585

@anonym_1c9585 a ešte k tomu že nech maká a nech ukáže čo v ňom je... vieš koľkým šefom to počas svojej kariéry bude musieť vždy a znova nanovo ukazovať?

lucilaines
21. júl 2025
@alica110

Preco zamestanvatelia nestrajkuju, ze su zamestnanci moc drahi? Ze je prilis velke zatazenie? Preco nie su v uliciach? Ved nech strajkuju, nech prepustia ludi, ked budu desiatky tisic ludi na pracaku, nieco sa zmeni.

@alica110 pretoze zamestnavatelia nemusia strajkovat. strajk stoji peniaze. zamestnavatelia sa mozu proste zbalit a odist do susednej krajiny, co aj robia.

alica110
21. júl 2025
@lucilaines

@alica110 pretoze zamestnavatelia nemusia strajkovat. strajk stoji peniaze. zamestnavatelia sa mozu proste zbalit a odist do susednej krajiny, co aj robia.

@lucilaines Ved nech idu, taki korejci co len zotrocovali ludi, nech idu kam slnko nesvieti.

sabina230
21. júl 2025

@anonym_autor ja mám 23 rokov a pracujem v jednej firme cez 3 roky. Mám v čistom príjem cca cez 1250€ v čistom + stravné a pracovný čas normálne Po-Pia 8:00-16:00. Je to práca bez kariérneho rastu, nastúpila som tam úplne bez skúseností. Ja chápem a vnímam tieto problémy mladých ľudí ísť pracovať za pás/do fabriky/obchodu ale tie platy sú naozaj mizerné. Priznám sa že som tiež pohodlný typ človeka ale ja nechcem žiť iba pre robotu, chcem spoznávať, vidieť, cestovať. A za tie almužny čo ponúkajú, nečakajte že sa za tým mladi ľudia budú hnať. Koniec koncov žijeme v dobe kedy sa postupne veľa profesii bude dať technologicky nahradiť.

alica110
21. júl 2025

A ked uz sme pri tom "dokazovani ako viem makat", to je to najhorsie co mozes na Slovensku urobit. Ukazes, ze vies makat a idu ta zodrat z koze.

lucilaines
21. júl 2025
@alica110

@lucilaines Ved nech idu, taki korejci co len zotrocovali ludi, nech idu kam slnko nesvieti.

@alica110 problem je,ze ked ten korejec odide, zostane tu po nom xy nezamestnanych ludi. pride nova firma, ktora ma vyssiu pridanu hodnotu, lepsie platy, lepsie benefity, lepsie pracovne prostredie, aby tych ludi zamestnala? no nepride. preco by mala, ked nase vlastne slovenske firmy odchadzaju. korejca vyzenieme, ale na to, aby sme prilakali tolko firiem s vyssou pridanou hodnotou, nemame potencial. opat opakujem. mozme si pytat vyssie platy, lepsie joby ako muklovat za pasom, mozme byt ako Singapur, kde asi vela tych trojzmeniek nefunguje a zivotna uroven tam je niekde ine. len to na to najprv musime mat podmienky. personalne, vedomostne a zakonne. nemame ani jedno. takze korejece pojde tam, kde slnko nesvieti. ale nam tu po nom zostanu desiatky nezamestnanych ludi.

lienka.7
21. júl 2025
@alica110

@alica110 ty si musíš ísť stále to svoje? Robíš s nimi pohovory? Nie. Ale mudrujes tu ostošesť. Bežný začiatok pohovoru z ich strany je, že ti povedia, že chcú toľko a toľko a ked im to nedáš, tak s tebou zbytocne strácajú čas. Ani presne nevie, čo ma vlastne robiť, ale vie, že chce minimalne 2000 netto a neobmedzený HO. Ono kto je šikovný, už dávno robi aj počas VS a po jej skončení je už v pohode ten senior. Sa mi paci ako sa tu dáva stále za vzor to zahraničie. Ale len čo sa týka platov samozrejme. Mam kamarátky v zahraničí, žiadna nemá na ruziach ustlané. A dokonca aj v tom Rakúsku, kde ich teda ako Slovákov poriadne diskriminuju. Ale to už tu napise malo kto.

alica110
21. júl 2025
@lucilaines

@alica110 problem je,ze ked ten korejec odide, zostane tu po nom xy nezamestnanych ludi. pride nova firma, ktora ma vyssiu pridanu hodnotu, lepsie platy, lepsie benefity, lepsie pracovne prostredie, aby tych ludi zamestnala? no nepride. preco by mala, ked nase vlastne slovenske firmy odchadzaju. korejca vyzenieme, ale na to, aby sme prilakali tolko firiem s vyssou pridanou hodnotou, nemame potencial. opat opakujem. mozme si pytat vyssie platy, lepsie joby ako muklovat za pasom, mozme byt ako Singapur, kde asi vela tych trojzmeniek nefunguje a zivotna uroven tam je niekde ine. len to na to najprv musime mat podmienky. personalne, vedomostne a zakonne. nemame ani jedno. takze korejece pojde tam, kde slnko nesvieti. ale nam tu po nom zostanu desiatky nezamestnanych ludi.

@lucilaines Ved presne to Slovensko caka, taky maly Detroit, kto moze ten uteka. Zostanu tu len ti, ktori nechaju na sebe drevo rubat a cudzinci. Hladova dolina bez pridanej hodoty, cele Slovensko.

guiseppinka
21. júl 2025
@marcellka32

@guiseppinka popravde čakala som viac na Rakúsko

@marcellka32 neprekvapuje ma to. Vsetci to cakaju... teraz je to dost bieda... ak niekto ma 4000e brutto, tak je to mega skuseny zamestnanec s brutalne dobrou praxou

alica110
21. júl 2025
@lienka.7

@alica110 ty si musíš ísť stále to svoje? Robíš s nimi pohovory? Nie. Ale mudrujes tu ostošesť. Bežný začiatok pohovoru z ich strany je, že ti povedia, že chcú toľko a toľko a ked im to nedáš, tak s tebou zbytocne strácajú čas. Ani presne nevie, čo ma vlastne robiť, ale vie, že chce minimalne 2000 netto a neobmedzený HO. Ono kto je šikovný, už dávno robi aj počas VS a po jej skončení je už v pohode ten senior. Sa mi paci ako sa tu dáva stále za vzor to zahraničie. Ale len čo sa týka platov samozrejme. Mam kamarátky v zahraničí, žiadna nemá na ruziach ustlané. A dokonca aj v tom Rakúsku, kde ich teda ako Slovákov poriadne diskriminuju. Ale to už tu napise malo kto.

@lienka.7 Neviem koho kto diskriminuje, mna nikto nediskriminuje a nepoznam nikoho, kto by bol sikanovany, lebo je cudzinec. Netvrdim, ze sa to nedeje, to sa deje vsade, aj na Slovensku su urcite sikanovani cudzinci. Ale nie je to pravidlo. Hlupakov najdes vsade. Mudrujem, lebo viem o com hovorim.

lienka.7
21. júl 2025
@alica110

@lienka.7 Neviem koho kto diskriminuje, mna nikto nediskriminuje a nepoznam nikoho, kto by bol sikanovany, lebo je cudzinec. Netvrdim, ze sa to nedeje, to sa deje vsade, aj na Slovensku su urcite sikanovani cudzinci. Ale nie je to pravidlo. Hlupakov najdes vsade. Mudrujem, lebo viem o com hovorim.

@alica110 táto diskusia je o mladých ľuďoch, ktorí majú platové očakávania na úrovni GR, ale nie su schopní prísť na čas do prace... cize asi tak.
A napr.v takom AT mi robí niekolko známych a ani jeden tam nemá na ruziach ustlané. Detto čo sa týka HO, dokonca aj počas kovidu museli normalne chodiť do prace, za vlastne peniaze si kupovať testy a pod. Daj si dotaz na AK, kolko tam riesia sťažnosti Slovákov. A zase si tu neklamme, ze len SR má tento problém...

alica110
21. júl 2025
@lienka.7

@alica110 táto diskusia je o mladých ľuďoch, ktorí majú platové očakávania na úrovni GR, ale nie su schopní prísť na čas do prace... cize asi tak.
A napr.v takom AT mi robí niekolko známych a ani jeden tam nemá na ruziach ustlané. Detto čo sa týka HO, dokonca aj počas kovidu museli normalne chodiť do prace, za vlastne peniaze si kupovať testy a pod. Daj si dotaz na AK, kolko tam riesia sťažnosti Slovákov. A zase si tu neklamme, ze len SR má tento problém...

@lienka.7 Asi tak, ked nevies pochopit ani to, ze diskusia nie je o lenivcoch, to si len autorka mysli. Diskusia je o ludoch, ktori nebudu vstavat za 1000 eur do prace, ked len naklady na zivot maju vyssie.
V zahranici mi robi velka cast rodiny a na diskriminaciu sa nikto nestazuje. Skor naopak, su prekvapeni, pozitivne, z pristupu zamestnavatela. A su to ludia, ktori su na Slovensku diskriminovani z dovodu veku. Asi tak.

maciatkolulu
21. júl 2025
@lienka.7

@lienka.7 bol Kurzarbeit,tam kde nebol testovali v práci,tam kde netestovali,boli testy zadarmo na poistenie. Nepoznám nikoho,kto by si testy kupoval kvôli zamestnaniu,boli zadarmo testovacie stanice a bolo ich veľa v každej dedine. Takže ta klamú. To,že sa nedalo čucat doma ako na sk je fakt. Ale testovanie bolo zadarmo. A aj testy. Takže podľa toho co píšeš,zase slováci robia hanbu ... Inak plne súhlasím a tými ruzami a aj s tými mladými a ich očakávaniami vs dodržiavaním pravidiel

anonym_e0f98e
21. júl 2025

Moje tri deti po skončení školy začali pracovať na tpp vo firmách, v ktorých počas výšky (technické odbory) brigádovali a myslím, že sú spokojné. Ale majú viacero spolužiakov zo sš, ktorí ku nám chodia a ktorí dosiaľ vegetujú v príležitostných prácach (rozvoz pizze, taxikárčenie, predaj melónov, hĺbkové vysávanie v domácnostiach ap.) a o stabilnejšie zamestnanie záujem nemajú, voľnosť je pre nich dôležitejšia. Trebárs jeden spolužiak z elt priemyslovky - dva pokusy na výške, potom pochopil, že na to nemá, občas opravuje po domácky motorky a štvorkolky, pritom ak by sa po škole ako elektrotechnik zamestnal, teraz už s 6-ročnou praxou mohol mať slušný príjem.

syslik92
21. júl 2025

@anonym_autor Ahoj. Už som síce mimo vekové ohraničenie (mám 32), ale napíšem svoje skúsenosti. Podľa mňa je problém aj v HR. Odsúdia človeka len cez CV na základe praxe alebo vzdelania. Mám PhD z technickej VŠ a som 4 mesiace nezamestnaná, predtým som robila vo výskume 2x na dobu určitú (projekt skončil, došli financie, z druhého miesta som odišla skôr po zdravotných následkoch poruchy stroja). Posielam si žiadosti na inžinierske pozície, ale aj administratívu a aj na prácu, kde treba manuálne pracovať. Na základe vzdelania (aj keď PhD neuvádzam) sa mi nik ani neozve. Ruky a nohy mám zdravé, platové požiadavky nízke (900btt, lebo priateľ zarába dosť), aj tak na základe praxe a vzdelania (možno aj pohlavia ale deti nemám a ani mať nebudem) ma posúdia na základe CV, nie podľa chuti pracovať a učiť sa nové veci. Rovnaký problém nájsť prácu som mala po Ing štúdiu. Mala som prax popri škole, AJ na C1, NJ na B2 a nebola som pozvaná ani na pohovory. Musela som ísť na PhD, aby som mala z čoho platiť nájom a stravu.

lienka.7
21. júl 2025
@maciatkolulu

@lienka.7 bol Kurzarbeit,tam kde nebol testovali v práci,tam kde netestovali,boli testy zadarmo na poistenie. Nepoznám nikoho,kto by si testy kupoval kvôli zamestnaniu,boli zadarmo testovacie stanice a bolo ich veľa v každej dedine. Takže ta klamú. To,že sa nedalo čucat doma ako na sk je fakt. Ale testovanie bolo zadarmo. A aj testy. Takže podľa toho co píšeš,zase slováci robia hanbu ... Inak plne súhlasím a tými ruzami a aj s tými mladými a ich očakávaniami vs dodržiavaním pravidiel

@maciatkolulu viem co mi hovorila, aj ako kamoska chodila. U nej v praci sa netestovalo, musela mať svoj test. Kde si ho zohnala, bol iba jej problém... viem, že ich nosila aj do lekárni, mali nejaké zberné miesta. Keď mala pozit.test náhodou, pomaly musela dokazovať, ze kovid naozaj ma.
To, ako sa ju snažia okaslat na plate a robí za niečo viac ako minimalku- lebo vsak pre Slováka dosť tu ani nejdem písať, lebo sa tu fakt nemienim s vami dohadovať. Ako píšem, kto si mysli, ze v zahraničí je to med lízať, nech sa paci.

carolynka
21. júl 2025
@anonym_48f5c9

@anonym_ada658 ono je to vsetko pekne, ale ty si uvedomujes, ze nie vsetci mozu robit pracu z home officov ci part time. Tolko takej prace jednoducho nie je. A zaroven potrebujem aj ludi v nepretrzitych prevadzkach, aj ludi vo vyrobe, s nudnou pracovnou naplnou a podobne. Ano,´ tak tych ludi treba poriadne zaplatit” to je super. Ale zase sa dostavame dalej, ked tych ludi poriadne zaplatime, ked dame elektrikarovi, co skoncil strednu skolu a vie minimum, musi pracovat len pod dozorom, bezne meska do prace a zda sa mu to ok, viac ako 2000€, lebo za menej nepojde co sa stane? Firme stupnu naklady. Tie sa prenesu do cien. Nakoniec to zaplatis aj ty z tvojho home officu. Je v poriadku pytat vysoky plat, mat ocakavania, stanovit si nejaky standard a hranice. Ale na druhej strane musi mat ten zamestnanec co ponuknut. Jeho efektivita prace musi byt taka, aby sa to jednoducho tej firme oplatilo. Kazdy sa tam dostat moze ked na sebe bude pracovat. Ale tu aj autorka hovori presne viem o com, lebo to zazivam. O mladych ludoch, ktori nemaju co ponuknut, slabe vedomosti, pracovna disciplina minimalna len velke ocakavania. Ano, mozu byt chvilu za hrdninov, ktori bojuju za lepsie pracovne podmienky na slovensku. V realite je vsak dosledok taky, ze kopec zahranicnych firiem sa pobali a odide o krajinu dalej, pretoze my ako krajina (ano zovseobecnujem, ale statistika je taka) nemame co ponuknut. Doteraz sme ponukali lacnu pracovnu silu a pracovnu moralku, na tom nasa ekonimika vyrastla. Teraz uz toto ponukat nechceme, chceme viac. Ok v poriadku. Vieme viac ponuknut? Ako krajina? Vieme ponuknut take podnikatelske prostriedie, priaznive podnikatelske zakony, know how, vzdelanu pracovnu silu na vysokej urovni, ze ked si vyzenieme firmy s trojzmenkami a vyrobnymi halami, prilakame sem nove high tech firmy s home officami a benefitmi? No jednoducho nie, resp. nie dostatok, aby sme zamestnali vsetkych. Potomludia utekaju do zahranicia. Ti schopnejsi. Ti neschopnejsi tu zostavaju, chodia po pohovoroch, pytaju tisicove platy ako maju ich kamosi na tych par hi tech postoch ci v zahranici, ale nevedia ponuknut ani len dostavenie sa na termin pohovoru v spravnom case velakrat.

@anonym_48f5c9 "Doteraz sme ponukali lacnu pracovnu silu a pracovnu moralku, na tom nasa ekonimika vyrastla. Teraz uz toto ponukat nechceme, chceme viac. Ok v poriadku. Vieme viac ponuknut? Ako krajina? Vieme ponuknut take podnikatelske prostriedie, priaznive podnikatelske zakony, know how, vzdelanu pracovnu silu na vysokej urovni, ze ked si vyzenieme firmy s trojzmenkami a vyrobnymi halami, prilakame sem nove high tech firmy s home officami a benefitmi"
Tak tu uz by sa ale mala vacsina volicov zobudit a tlacit na politikov, nech sa to podnikatelske prostredie zlepsuje, nech investuju do vzdelania, vyskumu atd. Ale tak sucasni komunisti vo vlade akurat tak hrabu pre seba. Okrem toho je vidno aj tu v diskusii ten pristup- ja som sa mala zle, preco by to mala mat generacia po mne lahsie.

lienka.7
21. júl 2025
@syslik92

@anonym_autor Ahoj. Už som síce mimo vekové ohraničenie (mám 32), ale napíšem svoje skúsenosti. Podľa mňa je problém aj v HR. Odsúdia človeka len cez CV na základe praxe alebo vzdelania. Mám PhD z technickej VŠ a som 4 mesiace nezamestnaná, predtým som robila vo výskume 2x na dobu určitú (projekt skončil, došli financie, z druhého miesta som odišla skôr po zdravotných následkoch poruchy stroja). Posielam si žiadosti na inžinierske pozície, ale aj administratívu a aj na prácu, kde treba manuálne pracovať. Na základe vzdelania (aj keď PhD neuvádzam) sa mi nik ani neozve. Ruky a nohy mám zdravé, platové požiadavky nízke (900btt, lebo priateľ zarába dosť), aj tak na základe praxe a vzdelania (možno aj pohlavia ale deti nemám a ani mať nebudem) ma posúdia na základe CV, nie podľa chuti pracovať a učiť sa nové veci. Rovnaký problém nájsť prácu som mala po Ing štúdiu. Mala som prax popri škole, AJ na C1, NJ na B2 a nebola som pozvaná ani na pohovory. Musela som ísť na PhD, aby som mala z čoho platiť nájom a stravu.

@syslik92 napís mi prosím ss, ak si z BA.

maciatkolulu
21. júl 2025
@lienka.7

@maciatkolulu viem co mi hovorila, aj ako kamoska chodila. U nej v praci sa netestovalo, musela mať svoj test. Kde si ho zohnala, bol iba jej problém... viem, že ich nosila aj do lekárni, mali nejaké zberné miesta. Keď mala pozit.test náhodou, pomaly musela dokazovať, ze kovid naozaj ma.
To, ako sa ju snažia okaslat na plate a robí za niečo viac ako minimalku- lebo vsak pre Slováka dosť tu ani nejdem písať, lebo sa tu fakt nemienim s vami dohadovať. Ako píšem, kto si mysli, ze v zahraničí je to med lízať, nech sa paci.

@lienka.7 kamoška ti celkom nehovorí pravdu,pcr test sa robil len c lekárňach a nabodbernych miestach. Testy dávali zadarmo v celom Rakúsku na kartu poistenca na mesiac. To čo píšeš sedí akurát na niečo,čo nebolo oficiálne. Slušne napísané,či so strany zamestnávateľa,či zamestnanca,teda vlastne oboch. Oficiálne toto čo píšeš neexistovalo,nikde v at. Med lízať v zahraničí zaručene nie je. Ale pokiaľ rieši človek veci ako má,neodrbava systém,pracuje ako má a áno aj sa nenechá odrbat,tak aj zarobi. Samozrejme tu ide ruka v.euke znalosť jazyka.

vroni
21. júl 2025
@lienka.7

@lienka.7, sú celkom dve možnosti. Alebo kamoška klame až sa jej z huby prasi alebo robila na čierno u nejakého odrbavaca (väčšinou tiež nie miestneho). Nikde nebolo testy treba zháňať, testovalo sa všade a zadarmo, výsledky z bežných testov boli hneď, z Pcr testov chodili na mail alebo mobil, neplatilo sa nikde nič. Tak isto jej nikde nedajú minimálnu, lebo je slovenka, ale musia platiť normálne podľa kolektívnej zmluvy. Toto sú také plný, robím bez zmluvy, u Turka/Jugovica (skutočného či mentálneho), hubu neotvori, lebo stále zarobím viac než na sk, ale vyfnukavat budem, lebo ma zli Rakusania zneužívajú. A potom ju tí istí Rakusania z AK majú ťahať z brindy, do ktorej sa dostala vlastnou neznalosťou. To už je v pohode, že zadara vyriešia jej problémy.

anonym_bbb7ab
21. júl 2025
@maciatkolulu

@lienka.7 kamoška ti celkom nehovorí pravdu,pcr test sa robil len c lekárňach a nabodbernych miestach. Testy dávali zadarmo v celom Rakúsku na kartu poistenca na mesiac. To čo píšeš sedí akurát na niečo,čo nebolo oficiálne. Slušne napísané,či so strany zamestnávateľa,či zamestnanca,teda vlastne oboch. Oficiálne toto čo píšeš neexistovalo,nikde v at. Med lízať v zahraničí zaručene nie je. Ale pokiaľ rieši človek veci ako má,neodrbava systém,pracuje ako má a áno aj sa nenechá odrbat,tak aj zarobi. Samozrejme tu ide ruka v.euke znalosť jazyka.

S priateľom bývame a pracujeme v BA, VŠ vzdelanie, spadáme do vekovej kategórie 25-29 a spoločne máme príjem v čistom cez 3000e. Zarobíme cca rovnako, pracujeme prevažne na HO, klasika 8 hodinový pracovný čas, víkendy voľné, žiadne nadčasy. Pracovné vysledky máme obaja výborné, snažíme sa a práca nás baví.
Na druhej strane, vo výrobe skončili moji spolužiaci, tí, ktorí nikdy nemali reálny plán či ambície čo chcú robiť. Školu flakali, nebude prekvapenie že prácu budú flákat tiež. Treba si uvedomiť že toto je komplexnejší problém. Aj priemerný študent si dnes dokáže spraviť vysokú školu, veď tiež som takých mala v ročníku, a dali aspoň bc. A keď už ten titul má, bude hľadať hocičo len aby nemusel drieť niekde pri páse.
Každopádne ako dieťa som okolo seba mala dospelých, ktorí pracovali veľa, ťažko, uznanie žiadne - skôr naopak, zlé vedenie, ktore len tlačilo že treba viac, rýchlejšie. Podpísalo sa to často aj na ich zdraví. Ale možnosti bolo málo, často zakladali rodiny v nižšom veku, museli to pretrpieť aby uživili rodinu. Teraz si mladí ľudia často kopu len sami za seba, môžu odísť do zahraničia. Podľa mňa je to fajn, lebo život a zdravie má človek len jedno. A teda nočná práca či 12tky, to na zdraví a nálade nikomu nepridá. Hlavne keď to nie je dostatočne ohodnotené. Treba si uvedomiť že svet sa mení a zmýšľanie ľudí tiež. Tak aj zamestnávatelia by si mohli uvedomiť, že toto bude čoraz väčší problém - a napríklad ponuknut vyššie platy, lepšie podmienky... Alebo viac prevádzky zautomatizovať, lebo k tomuto to aj tak asi celé postupne vedie.