Nechce sa mladým ľuďom robiť?
Ahojte, toto je čistá troll otázka. Ale ja s tým bojujem každý deň.
Čo ideme robiť s tým, že dnešní mladí ľudia (20-30) nechcú robiť? Hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže som dlhoročný HRista.
Obsadzujem pozíciu v administratíve - mladý človek má problém chodiť do officu 2-3x do týždňa a byť v práci dlhšie ako do 15.00. To, že príde do práce pred deviatou a jeho skoro hodinu na obede ani nehovorím. Ale ok, to už ho musí umanažovať jeho manažér.
Ak mám pozíciu THP pozíciu vo výrobnom závode - on nebude dochádzať nikde a už vôbec nebude zavretý 8h vo výrobnom plante.
Dnes nemáme mladých ľudí, čo by išli robiť do výroby, do skladov, pracovali na zmeny, robili na VZV apd. A to teraz nehovorím o zlom plate. Sú pozície, kde si zarobí človek v pohode s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto, ale to je im málo.
Dnešný mladý človek nechce robiť nadčasy, nechce robiť zmeny, nechce robiť víkendy. Plat chce nástupný na THP pozíciu 1500 eur. Junior, po škole. Keď na neho pozriem a spýtam sa, či je to aspoň brutto, tak povie, že no dobre no, môže byť aj v hrubom na začiatok, na 3 mesiace.
Po roku ich práca nudí, chcú sa posunúť a majú pocit, že už sú seniori. Niektorí sú šikovní, to bez debaty. Ale nie sú seniori, ani zďaleka.
Mala som hodnotenie skúšobnej doby s juniorom - 2 týždne pred koncom SD. Pýtala som sa ho, ako sa mu páči pozícia, náplň práce, nadriadený ako vníma, že sa adaptoval., klasikcké otázky. Že sa adaptoval skvele, ide mu to super, všetko vie a rád by sa do roka, max dvoch posunul na manažérsku rolu. Pýtam sa ho super, a čo by by podľa teba mal spĺňať manažér., čo by mal ovládať? Nevedel na to odpovedať.
Mimochodom, ukončili sme ho v skúšobnej dobe, bolo to trápenie, on nevedel bez chyby ani jednu vetu napísať do emailu.
Dnes sme v situácii, že nemáme ľudí. Nie je to o plate, jednoducho mladý človek robiť nepôjde. Za tieto peniaze? To chcete aby som za 1000 v čistom chodil niekde každý deň?
Dnes tú firmy nosia ukrajincov, filipíncov, nepálčanov, gruzíncov, albáncov - aby mal kto pracovať vo výrobe.
Kam to celé speje? Čo myslíte? Je výroba na Slovensku odsúdená na zánik?
Je gastro v koncoch a nahrádzajú náš personál zahraniční kuchári, čašníci apd.
Nemáme zdravotnícky personál, ošetrovateľov, opatrovateľov.
Nemáme poštárky a kuriérov jedla robia ukrajinici a indovia...
Ako ďalej?
@romi0310 presne tak, zapytaju si uplne mimo inzerat, pripadne povedia, ze teda nateraz je to, co je v inzerate ok, ale po skusobnej dobe ocakavaju plat hodny manazerskej pozicie. A ano, volam na pohovor aj ludi bez skusenosti, lebo na zaklade zivotopisu nikdy nevies. Ide o pristup, ochotu pracovat a celkove nastavenie cloveka. Hlavne pri poziciach, ktore nemaju az tolko pracovnych skusenosti. Mame u nas chalana, ktory je po strednej skole, nastupil rovno po maturite a je velmi sikovny. Mame aj troch studentov vysokej skoly, ktori u nas momentalne pracuju za 5€ na hodinu. Tiez su uplne ina liga, pracuju, nevymyslaju, praxuju vo svojom obore a naberaju skusenosti. To su ti mladi, ktori hned po skonceni VS si na pohovore mozu s kludom zapytat vyssi plat a som presvedcena, ze ho aj dostanu. Na to uz staci priemerne skuseny personalista alebo veduci, co to vie vyhodnotit velmi rychlo. Tato diskusia je o tom, ze medzi tymito mladymi je stale viac a viac takych, ktori nemaju co ponuknut. Po skonceni skoly maju nulove skusenosti, ziadnu prax, ochotu a disciplinu katastrofalnu a napriek tomu cakaju, nadstandardne platy a podmienky.
@lucilaines presne toto riesime dnes v praci potrebujeme 10brigadnikov, jasneeee idu. Ked prislo na vazne veci ako podpisat dohody mame 3!!! Ostatni si to " rozmysleli" lebo si nechcu kazit prazdniny.. pre mna je kazdy absolvent rovnako "hlupy" , zaucime, ndoskolime, ale ked vidim ze chodil tobit hoci do mcdonaldu = vie vstat ,prist, robit, hned 3 plusove body oproti takemu co tqm nema ani 1 brigadu.
@romi0310 presne tak, zapytaju si uplne mimo inzerat, pripadne povedia, ze teda nateraz je to, co je v inzerate ok, ale po skusobnej dobe ocakavaju plat hodny manazerskej pozicie. A ano, volam na pohovor aj ludi bez skusenosti, lebo na zaklade zivotopisu nikdy nevies. Ide o pristup, ochotu pracovat a celkove nastavenie cloveka. Hlavne pri poziciach, ktore nemaju az tolko pracovnych skusenosti. Mame u nas chalana, ktory je po strednej skole, nastupil rovno po maturite a je velmi sikovny. Mame aj troch studentov vysokej skoly, ktori u nas momentalne pracuju za 5€ na hodinu. Tiez su uplne ina liga, pracuju, nevymyslaju, praxuju vo svojom obore a naberaju skusenosti. To su ti mladi, ktori hned po skonceni VS si na pohovore mozu s kludom zapytat vyssi plat a som presvedcena, ze ho aj dostanu. Na to uz staci priemerne skuseny personalista alebo veduci, co to vie vyhodnotit velmi rychlo. Tato diskusia je o tom, ze medzi tymito mladymi je stale viac a viac takych, ktori nemaju co ponuknut. Po skonceni skoly maju nulove skusenosti, ziadnu prax, ochotu a disciplinu katastrofalnu a napriek tomu cakaju, nadstandardne platy a podmienky.
@lucilaines No predstav si, že ja som chcela pracovať v administratíve aj za menšiu mzdu, veď aspoň budem mať prax. Že som presne taká, akú opisuješ, to im bolo jedno, už mali niekoho dopredu vybratého. Zaujímavé, že nikdy som si nepýtala neviem aký plat a aj tak ma nikdy nevzali.
Veľmi im vadila moja práca vo fabrike, asi to bol veľký problém pre nich. Asi lepšie, keby som nikde nepracovala, lebo to veľká hanba robiť vo výrobe a chcieť do administratívy.
@mircalla Pozývam na pohovory ľudí, ktorí ma zaujmú svojim životopisom. Prečo by som nevzala na pohovor mladého perspektívneho človeka? Ak by som videla, že ju mzdy bavia, má záujem o oblasť, bude sa vzdelávať, tak ju vezmem ju do tímu. Nie ako samostatnú mzdárku, ale juniorku. Takže áno, beriem na pohovory aj ľudí, ktorí presne nespĺňajú kritériá, ale je tu predpoklad, že by pasovali na inú pozíciu. Prípadne ich zaradím do evidencie a následne viem ponúkať pozíciu na priamo. A ešte aby sme predišli diskusii, vždy sa počas pohovoru dostaneme k tomu, že na danú pozíciu nepasujú/nemajú skúsenosti, porozprávame sa o ich kariérnych očakávaniach (nie len tých platových) aby sme obaja vedeli, či v budúcnosti môžeme očakávať spoluprácu.
@synne Tak vcelku by ma zaujimalo, kolko tych ludi aj realne oslovite v buducnosti s inou ponukou. Mam dost dobre CV a vela odrobenych rokov a este sa mi to nikdy nestalo....Ale stalo sa mi take, ze velmi ste sa nam pacili (a to vycitis, ze to tak skutocne bloo), urcite sa Vam ozveme, potrebujeme daco doladit, ale ani obraz ani zvuk a to uz bolo 2. kolo... Takze neserioznost je na oboch stranach si myslim.
Neviem ci sa mladym nechce pracovat, ale co viem, ze asi tak 90% HR, headhunterov, personalistov s ktorými som mala tu cest, a ze ich bolo teda hodne, je riadne odrapenych od reality. Takze pravda bude, ako obvykle, niekede uprostred.
@synne Tak vcelku by ma zaujimalo, kolko tych ludi aj realne oslovite v buducnosti s inou ponukou. Mam dost dobre CV a vela odrobenych rokov a este sa mi to nikdy nestalo....Ale stalo sa mi take, ze velmi ste sa nam pacili (a to vycitis, ze to tak skutocne bloo), urcite sa Vam ozveme, potrebujeme daco doladit, ale ani obraz ani zvuk a to uz bolo 2. kolo... Takze neserioznost je na oboch stranach si myslim.
@mircalla Tvárite sa ako keby som pozývala na pohovor okoloidúcich z ulice. Na pohovor predsa pozývam ľudí, ktorí o miesto prejavili záujem. To, že podľa CV do bodky nespĺňajú kritériá predsa neznamená, že pozíciu nemôžu získať. Rovnako mojou úlohou nie je nájsť prácu všetkým, ktorí mi poslali životopis. Ak vo firme otvoríme nové miesto, budeme hľadať zastupovanie MD a mám v databáze človeka s ktorým som už mala pohovor, nebudem vypisovať nové výberko.
Ak ide o pohovor, z ktorého ste odchádzali s dobrým pocitom a už sa neozvali, máte pravdu, tak by to nemalo byť. Mali vám dať vedieť, že vás nakoniec neberú.
@romi0310 Velmi trefne, vsetko toto ma napadlo tiez...najma naco pozyvaju na pohovor ludi, ktori nie su kvalifikovani. Ak ma niekto 10 mesiacov prax ako pomocna mzdarka po SS, tak by som jej mzdy nezverila....a oni ju zavolaju na pohovor
@mircalla a bingo je to, ze idete na 2 kola pohovoru, fobite psycho testy, vykonostne, tvaria sa tam vsetci dolezito a neskor sa dozviete, ze na to miesto prijali babu, ktora ma vystudovanu strednú veterinarnu a pracovala zatial len ako predavacka v auparku alebo predavala farmasi produkty. Nechapem naco takto ludom uberajú cas a energiu a potom je clovek sklamany, lebo v testoch dopadol nadpriemerne a aj tak to bolo pre nic :D
@mircalla Boze to fakt takto funguje,ze kvoli nejakemu AI filtru sa normalne zivotopisy ani nedostanu do vyberoveho konania??!? To uz si takto ulahcuju pracu,cez filtre a klucove slova? No a mozem sa ja cudovat potom,ze splnam vsetky podmienky a ani ma na pohovor nepozvu🙈 A este sa trapim s motivacnym na mieru. Super,to je take fest motivacne 👌
@anonym_86eac1 hejze? Daj napisat motivačný umelej a upraviť cc tiež s hneď si zvysiss šancu.
@mircalla veľmi pekne ďakujem za hodnotnú info mas ešte nejaké tipy?

@synne inak, mna zaujima, ze ktori ludia idu na pohovor, ked jasne vedia, ze aky plat sa ponuka? Ci ponukate plat 1000€ v hrubom a na pohovor pride clovek a chce 2000€? Pochopitelne, ked si hladam pracu, pozeram, kolko ponukaju. Takze mne to pride, ze si proste prikraslujete realitu....alebo potom klamete uchadzacov. Napíšete si do ponuky plat od do a realita je hlboko pod tym, co sa ponuka v inzerate. A este nechapem, naco teda pozivate ludi na pohovor, ktori su pre vas nepoužiteľni? Pozvete cloveka po SŠ alebo ludi bez praxe a potom sa tu zavzdusnujete. Skor si ale myslim, ze ste HR tak vo virtualnej realite a naschval si tu chodia honit ego vyhorene zenske, ktore su neštátne, ze ani po rokoch tvrdej driny a ustupovania nie su adekvatne ohodnotené a potom pride mpady a drzy clovek a ten zrazu karierne rastie ;) ale aby som si ulavila, napisem diskusiu na MK, aby mne podobne si tu prisli koonut do mladých 🫣