Nechce sa mladým ľuďom robiť?
Ahojte, toto je čistá troll otázka. Ale ja s tým bojujem každý deň.
Čo ideme robiť s tým, že dnešní mladí ľudia (20-30) nechcú robiť? Hovorím z vlastnej skúsenosti, keďže som dlhoročný HRista.
Obsadzujem pozíciu v administratíve - mladý človek má problém chodiť do officu 2-3x do týždňa a byť v práci dlhšie ako do 15.00. To, že príde do práce pred deviatou a jeho skoro hodinu na obede ani nehovorím. Ale ok, to už ho musí umanažovať jeho manažér.
Ak mám pozíciu THP pozíciu vo výrobnom závode - on nebude dochádzať nikde a už vôbec nebude zavretý 8h vo výrobnom plante.
Dnes nemáme mladých ľudí, čo by išli robiť do výroby, do skladov, pracovali na zmeny, robili na VZV apd. A to teraz nehovorím o zlom plate. Sú pozície, kde si zarobí človek v pohode s príplatkami a bonusmi 1800 - 2000 eur/brutto, ale to je im málo.
Dnešný mladý človek nechce robiť nadčasy, nechce robiť zmeny, nechce robiť víkendy. Plat chce nástupný na THP pozíciu 1500 eur. Junior, po škole. Keď na neho pozriem a spýtam sa, či je to aspoň brutto, tak povie, že no dobre no, môže byť aj v hrubom na začiatok, na 3 mesiace.
Po roku ich práca nudí, chcú sa posunúť a majú pocit, že už sú seniori. Niektorí sú šikovní, to bez debaty. Ale nie sú seniori, ani zďaleka.
Mala som hodnotenie skúšobnej doby s juniorom - 2 týždne pred koncom SD. Pýtala som sa ho, ako sa mu páči pozícia, náplň práce, nadriadený ako vníma, že sa adaptoval., klasikcké otázky. Že sa adaptoval skvele, ide mu to super, všetko vie a rád by sa do roka, max dvoch posunul na manažérsku rolu. Pýtam sa ho super, a čo by by podľa teba mal spĺňať manažér., čo by mal ovládať? Nevedel na to odpovedať.
Mimochodom, ukončili sme ho v skúšobnej dobe, bolo to trápenie, on nevedel bez chyby ani jednu vetu napísať do emailu.
Dnes sme v situácii, že nemáme ľudí. Nie je to o plate, jednoducho mladý človek robiť nepôjde. Za tieto peniaze? To chcete aby som za 1000 v čistom chodil niekde každý deň?
Dnes tú firmy nosia ukrajincov, filipíncov, nepálčanov, gruzíncov, albáncov - aby mal kto pracovať vo výrobe.
Kam to celé speje? Čo myslíte? Je výroba na Slovensku odsúdená na zánik?
Je gastro v koncoch a nahrádzajú náš personál zahraniční kuchári, čašníci apd.
Nemáme zdravotnícky personál, ošetrovateľov, opatrovateľov.
Nemáme poštárky a kuriérov jedla robia ukrajinici a indovia...
Ako ďalej?
A ešte odporučím prestať sa pýtať na pohovore dookola tie trápne otázky ako “kde sa vidíte za 5 rokov? Aké sú vaše silné a slabé stránky?”.. moje nervy.
Ale aby som nehanila len Slovensko, bohužiaľ, v Česku je to rovnaké. Zrovna dnes vyšiel článok na novinkách o tom, ako 50nici nemôžu nájsť prácu. Toto je snáď fenomén východného bloku. Kolegyňa Ukrajinka mi hovorila, že u nich to isté, tam u nich je už 30 ročný človek starý.
@anonym_autor su 2 dovody preco (nielen) mladi ludia nechcu pracovat.
1 je vseobecny: nemusia robit, maju iny zdroj financii na svoj zivot.
2 sa tyka tych, ktory potrebuju pracovat, lebo potrebuju peniaze. Pokial nechcu pracovat prave vo vasej firme, tak si nasli pre nich vhodnejsie pracovne miesto.
Ani my nevieme obsadit zopar pracovnych miest. V kancli som najmladsia a to mam po 40-tke.
@anonym_autor ja napíšem z opačného pohľadu, 30 rokov si zamestnávatelia na SK nevážia slušných, lojalnych, poctivých zamestnancov. Zle pracovne podmienky, len ako cloveka oklamat, na výrobných linkach obzvlášť. Normy take, ze sa to neda zvladat... Myslia si ze takíto zamestnanci tu budú stále, ale preratali sa. Staršia generácia ide do dôchodku, tých pred dôchodkom nechcú. Našťastie mladí už tieto podmienky neakceptuju...
@januarova presne vystrihnuté. Ja som uz tych prac vystriedala. Hlavne sukromnici. Neraz nas odrbavali na stravnych. Dovokenku si musis pomaly zebrat. Robis viacere funkcie naraz. A stale ti stoja za chrbtom a snazia sa nalozot este viac. Najlepsie je povedat, neviem. Lebo akonahle ukazes, ze si sikovny a zvladas, nadelia ti 2x tolko. Peniaze na ruku klasika. U nas v zilinskom kraji asistentka, administratívne prace 950€ v hrubom :D neviem, kde su stale tie platy 1500€ v hrubom :D staci si Pozriet profesiu...Zilina, Trencin. Tam malokto ponuka 1000€ v cistom. A napln prace taka, ze dievča pre vsetko. Moja byvala sefka bola doslova krava. Zanestnavala naschvál ludi len do určitého poctu, aby nemusela vyplácať rekreacne poukazy. Kolegyniam trhala priepustky od lekara, ze nech si beru dovolenky :D všetko generacia 40+ a sama sa vyjadrila, ze ona mladych nechce. Preco? Lebo ta generácia 40+ je oresne ta, ohnut chrbat a byt vdacny za trapny balicek vitaminov na konci roka :D na ruku prihodi max 250€ na koncinroka, ze aka extremna odmena a kolegyne za to jej dobre ze nie rit vylizali. Pokym budu ludia sprosti, tak zamestnavatelia to budu vyuzivat. Mne sa práveže paci mlada generacia :D lebo oni aj usta vedia otvoriť ;)
A ešte odporučím prestať sa pýtať na pohovore dookola tie trápne otázky ako “kde sa vidíte za 5 rokov? Aké sú vaše silné a slabé stránky?”.. moje nervy.
Ale aby som nehanila len Slovensko, bohužiaľ, v Česku je to rovnaké. Zrovna dnes vyšiel článok na novinkách o tom, ako 50nici nemôžu nájsť prácu. Toto je snáď fenomén východného bloku. Kolegyňa Ukrajinka mi hovorila, že u nich to isté, tam u nich je už 30 ročný človek starý.
@alica110 veď 50 ročný odborník je vyvaxovany zlatom. Taký človek má už milión kontaktov za svoju kariéru.
@anonym_autor prosím? Mladým ľuďom sa nechce robiť? To odkiaľ ste na to prišli? Mám 21 a pracujem od 20, kedy som minulý rok v máji úspešne zmaturovala. A pracujem na TPP od 9/2024. Už skoro rok. No myslím, že tu máme iný problém. Mladých ľudí v zamestnaniach absolútne nikto nerešpektuje. Ako, keby tam ani neboli. Tak sa nech potom nikto nečuduje, že nechcú pracovať v toxickom, psychicky deptajúcom prostredí, kde je väčšina ľudí 60+. Ja sa tomu vôbec nečudujem. Milý starší ľudia, vy to mate za pár do dôchodku, ale mi budeme na Vás dôchodok ešte robiť. My pracovať chceme.
@anonym_autor prosím? Mladým ľuďom sa nechce robiť? To odkiaľ ste na to prišli? Mám 21 a pracujem od 20, kedy som minulý rok v máji úspešne zmaturovala. A pracujem na TPP od 9/2024. Už skoro rok. No myslím, že tu máme iný problém. Mladých ľudí v zamestnaniach absolútne nikto nerešpektuje. Ako, keby tam ani neboli. Tak sa nech potom nikto nečuduje, že nechcú pracovať v toxickom, psychicky deptajúcom prostredí, kde je väčšina ľudí 60+. Ja sa tomu vôbec nečudujem. Milý starší ľudia, vy to mate za pár do dôchodku, ale mi budeme na Vás dôchodok ešte robiť. My pracovať chceme.
@kvetinka_2 žiaľ ťa generácia 60+ je veľmi poznačená socializmom.
@kvetinka_2 ze rok;), robit na dochodky;)))) same perly
@alica110 veď 50 ročný odborník je vyvaxovany zlatom. Taký človek má už milión kontaktov za svoju kariéru.
@zmrzlinka2021 Vyvažovaný zlatom? 🤭 Veď ich nechcú zamestnávať.
@anonym_ced354 Ja vinim rodicov - Cvarga co sa za sociku chodila do roboty iba ulievat , furt sami kavickari, cigaretky, schodze, porady, rekreanti, referenti, jubilanti, vyrocie kazdej hovadiny, nastenkari, furt narodeniny, nakupy pocas pracovnej doby, byvanie zadarmo....... co cakas ze taky clovek bude odovzdavat svojmu dekcku?
@martinmmartin a ty si si pomylil generaciu ci co? Rodicia dnesnych dvadsiatnikov-tridsiatnikov boli v roku 1989 teenageri na strednych skolach, cize ziadne socikovske ulievanie nezazili, vhupli do pracovneho zivota v divokych 90tych rokoch
@anonym_autor ešte by som doplnila ze celú pracovný dobu sú na sociálnych sieťach a keď ich upozornis na chybu, tak ich sikanujes! Potom čakaj ze najmenej na 2 týždne sa hodia na PNku, kvôli psychickemu zrúteniu... ja som to tu už dávnejšie písala, že je to katastrofa, len iné ma tu za to zhejtivali, ze aspoň nie sú mumaci ako sme boli my a vedia sa ozvať 🤣🤣🤣 no jasne 👌👌👌
A inak nám jedna povedala na pohovore, ze ci keď bude mať ísť na SC niekde to zaplatené aj jej priateľovi, lebo oni chodia všade spolu 🙈👌 a nie, nezartovala, myslelz to vážne
Teraz pojde priemysel do prdky,a to rychlostou blesku budu prepustat ale zaroven zoberu novych z inych krajin,lebo lacnejsia praca.Firma,co som robila skoncila po 20r,lebo uz to nedavali tak sa prestahovali do lacnejsich krajin.120ludi prepustili.Zostanu tu silne firmi,a aj tie budu setrit tak,ze ak maju moznost zrusit ine filialky napr.v Nemecku,co nemci ozaj nebudu vikend a nocne robit zatvoria tam firmi a presunu ich na sk,ci do cr.Takze ludom pridaju viac roboty,ale financne iba o par percent aj to zacnu akoze na 20 a skoncia pri 8.A opet vyhovorky,ze maju vysoke naklady.A toto,ale nie je vsade,inde len povedia,mame vysoke naklady,nemozme zvysovat platy,este by ich najradsej aj znizili.
Ved ako nam bolo odporucane z Bruselu,co???Mame vysoke mzdy,treba ich znizit.Som skoro odpadla,ked som to citala.
Ja som tiez byvala HR v niekolkych firmach, stale sa tomu venujem okrajovo v mensej firme. A je to presne ako hovoris. Su mladi ludia, ktori su extremne sikovni. Zratala by som ich na prstoch ruky. Vacsina mladych, po vyske ci po strednej, nic nevie. Naozaj objektivne nulove skusenosti, ani ziadne brigady ani nic, nulova chut do prace, ochota ucit sa. Ked aj nastupia, tak presne zazivam 40 minutove sedenie na wecku, hodinu a pol na obede jak keby sa nechumelilo, meskanie do prace pravidelne, total nezajem. Ale platy a pristup by ocakavali rovno cez 2000. To je super inak, tiez by som im fandila ved teda konecne nech vsetci mame tie poriadne platy a volny cas a v praci pohodindu. Len uz mam trocha tych skusenosti viem si spocitat, ze ked teda tym pekarom, co budu robit nocne alebo robotnikom, co budu robit nadcas “konecne poriadne zaplatime” alebo nanho budeme cakat, kym si laskavo dofajci 10 cigu doobeda, tak cena chleba stupne na 5€ za kus a vsetci budu prekvapene pozerat, preco asi.
Moja dcéra má 18, ešte študuje SŠ. Tretí mesiac brigáduje vo fitku (za 4€ na hod), ktoré okrem iného predáva rôzne produkty aj na objednávku (čiže chystá balíky). Včera napr. ťahala 13h vkuse sama, nemala ani prestávku (!). Majiteľ, šéfko po 30, tam má iba študentov brigádnikov a vkuse ich buzeruje, sleduje cez kamery. Včera som jej doniesla obed. Hneď ako si sadla, jej zavolal, že čo sedí, že má klientov. Vkuse ich kibicuje za sprostosti, komunikácia bez akejkoľvek slušnosti, absolútne si neváži, čo robia. Dievčatá chodia domov s plačom a tá moja včera povedala, že mu kašle na hlavu a končí. A ani sa jej nečudujem. Po tom, ako som čítala ich messengerovú skupinu a jeho naozaj priblblé výčitky, by som odišla oveľa skôr. Nie všetci mladí sú leniví.....
@kvetinka_2 ze rok;), robit na dochodky;)))) same perly
@anika áno? A v čom perly?
Moja dcéra má 18, ešte študuje SŠ. Tretí mesiac brigáduje vo fitku (za 4€ na hod), ktoré okrem iného predáva rôzne produkty aj na objednávku (čiže chystá balíky). Včera napr. ťahala 13h vkuse sama, nemala ani prestávku (!). Majiteľ, šéfko po 30, tam má iba študentov brigádnikov a vkuse ich buzeruje, sleduje cez kamery. Včera som jej doniesla obed. Hneď ako si sadla, jej zavolal, že čo sedí, že má klientov. Vkuse ich kibicuje za sprostosti, komunikácia bez akejkoľvek slušnosti, absolútne si neváži, čo robia. Dievčatá chodia domov s plačom a tá moja včera povedala, že mu kašle na hlavu a končí. A ani sa jej nečudujem. Po tom, ako som čítala ich messengerovú skupinu a jeho naozaj priblblé výčitky, by som odišla oveľa skôr. Nie všetci mladí sú leniví.....
@anonym_c35f0a klobúk dole, a tu je krásny príklad toho, ako sa mladým ľuďom,, nechce robiť''. Pozdravujem dcérku☺️🦋
@anonym_autor citovať čo konkrétne?
@biba_18 všetko tu, čo píšeš, print screen, biba 18 MK. Je to veľmi zaujímavé.
@biba_18 “to si rodinu nezalozi s takym platom”. No tak nech maka a vypracuje sa. Ani nam nepadali po skole pecene holuby do ust, po VS ma nikde nechceli bez praxe a zarabala som 420€ (r.cca 2010). Mala som sediet doma na zadku a odmietat vsetky ponuky pod 1000€ v cistom v tej dobe? Sedela by som na tom zadku doteraz. O tom presne autorka pise, ze mladi ludia maju sebavedomie ako keby zozrali inteligenciu celeho sveta a nechce sa im ani len zacat na sebe makat a niekam sa dostat. Vidim to aj u nas - na kancelarsku pracu s pozadovanymi aspon 3r skusenostami v odbore a jazykom na urovni aspon B2 sa hlasia 19-rocne predavacky z New Yorkera, co okolo jazyka ani nesli. A ked uz teda zo slusnosti s nimi aspon spravis pohovor, lebo zaujem je biedny a nemas z coho vyberat, tak baba ti povie, ze len 1600 v hrubom? Pod 1800 ani rano nevstane z postele 🤣 to vazne? Mat takyto pristup ked som zacinala po skole robit, tak ma rodicia zivia doteraz a vyciciavam ich.
@hankab ty si mala v 2010 420 €, ja v 2000 10.000 korun (cca 330 eur). ale to som tahala 6 dni do tyzdna 12 hodin, vratane popoludnajsich zmien (cca od 12-24). cize to bolo s priplatkami za nadcas a s priplatkami za popoludnajsiu, cast nocnej, za soboty a nedele. (robilo sa normalne celych 7 dni) takze az tak biedne si nezarobila o tych 10 rokov neskor. ALE uz som tu napisala, byt tak teraz mlada, tak urcite by som toto uz neurobila. presne toto bola ta nasa natura. vo vsetkom sa nechat vykoristovat. byt vdacni, ze mame pracu a bla bla. ano. takto to bolo, spolocnost bola vo vacsine takto nastavena. je skvele, ze mladi maju dnes moznost zuzitkovat svoje vzdelanie ci manualne zrucnosti niekde, kde im nedaju len smiesnu almuznu. ja aj svojho potomka absolutne podporujem v tom, aby vypadol zo SR a uz pripadne VS studoval niekde mimo SR a podla moznosti sa tam neskor aj usadil. lebo tu bude fakt robit ako mukel a za nic.
@anonym_c35f0a V ktorom meste? Neda sa im najst lepsiu brigadu?
1500 butto je 1100 v čistom. to si rodinu nezaloží s takým platom…
@biba_18 muž zarobí presne toľko ja menej, a máme aj rodinu aj dom aj dve autá.
Autor nikoho v mojom okolí nepoznám, ľudia mojom okolí pracujú
@biba_18 muž zarobí presne toľko ja menej, a máme aj rodinu aj dom aj dve autá.
Autor nikoho v mojom okolí nepoznám, ľudia mojom okolí pracujú
@anonym_e67742 neviem koľko máte rokov, koľko detí a aké staré - ale mať 1600 v hrubom je 1100 v čistom, zaplať za dom hypotéku, poistku na auto a vysokoškolákovi intrák a školu, no, ťažko…
🙂 tiež si nemyslím, že je chyba iba v mladých. Niekto ich predsa takto vychoval....

Nech sa páči, zamestnaj starcov, ktorým sa robiť chce a potrhajú sa o tie práce a budú ti ruky-nohy bozkávať.... ibažeby nie a musíme na slovensko nazvláčiť kadejakých tadžikistanov, aby mal vôbec kto robiť :D
@procrastique vďaka Bohu za ľudí z tretích krajín. Aj vďaka nich ešte ako tak to tu funguje