Neplatená dovolenka cez pracovnú agentúru
Ahojte , obraciam sa sem s problémom ohľadne pracovnej agentúry. Mám nastúpiť nabuduci týždeň do prace cez agentúru ale ta mi oznámila že mi nebude platiť dovolenku ani jednodňovejo doktora. Mám u nich nárok iba na PN. Môžu toto urobiť ? Prácu potrebujem , ale totto ma zarazilo. Čo môžem urobiť , viem že nárok zo zákona na tieto veci mám. Ide o riadnu pracovnú zmluvu , čiže TPP
na takú agentúru by som si dávala pozor.
… celkom nerozumiem ako sa dá byť na tpp cez agentúru, to nemá logiku…
predpokladám že nemáš zmluvu tak že chodíš do práce 6:00-14:00 každý deň…
by ma zaujímalo o akú agentúru sa jedná 😔
Normálne pracovná zmluva , videla som ju. Od 6-14:00… proste ústne mi povedali že dovolenka a lekár nebude. Vie o tom aj firma kde pôjdem.
@ajka19 tu mi náročnou povedali že nepreplatia. Môžem podať podnet na inšpektorát v podstate či ‘?
toto nie je koser. pokial by bola na tpp- zo zakona musia umoznit 1dnoveho lekara aj zaplatit dovolenku, oni aj ako agentura nemozu dat menej nez co kaze zakon.
taky pristup-bez zaplatenej dovolenky a paragrafu to je dohoda
chcelo by to kopiu tej zmluvy
@lauruska_sumienka ale na zmluve to nieje napísané , je tam napísané riadny pracovný pomer
@lauruska_sumienka a na dobu neurčitú
Už si podpísala tu pracovnú zmluvu?
@kavasmliekom áno
@kavasmliekom vraj to proste nerobia lebo im to nevychádza. Vraj tým pádom dostanem väčšiu výplatu akoby
mal by tam byt paragraf podla ktoreho sa zmluva uzatvara, pokial je to nad 220 tak to su dohody, a ty by si mala mat kopiu
@alica110 ja viem že som mohla pohroziť sle som v situácii kedy potrebujem prácu na ranne a toto bola kedina ponuka
@lauruska_sumienka Pozriem to
Ty si tu zmluvu videla, alebo ju aj máš? 😄
@lauruska_sumienka paragraf 42 zákon 311/2001
@kavasmliekom mám ju doma podpísanú
@alica110 súhlasím . Je to tak
Keď si podpísala, súhlasíš s tým. Keď budeš potrebovať dovolenku, paragraf, či PN, potom asi už neporiešiš nič, resp ak to nemáš v zmluve, že nemáš nárok, tak skúsiš šťastie. Počas 3 mesiacov aj tak veľmi vyskakovať nemôžeš.
podla toho paragrafu je to klasicka pracovna zmluva a podla zakona ti musia poskytnut a zaplatit dovolenku a aj paragrafy.
ale ked pises "vraj to proste nerobia lebo im to nevychádza. Vraj tým pádom dostanem väčšiu výplatu akoby" - takze neposkytnu ti dovolenku lebo ti ju preplatia.
to nie je aj tak koser. ale ked nemas na vyber. to je to najhorsie. tak aspon zatial ist podla nich (skontroluj si pre istotu podmienky ukoncenia zmluvy) ale osobne by som sa pozerala po niecom dalsom, pripade preverila ci dana spolocnost by ma neprijala priamo a nie cez agenturu
zákon 311/2001 z.z. je zakonnik prace, podla neho si prestuduj podmienky
Existujú dobré a nie veľmi "dobré" agentúry, ... budeš mať možno vyššiu výplatu, ale takto ťa vlastne nútia ísť každý deň do práce...a áno je to aj na inšpektorát práce, ale očividne buď majú niekoho, kto im kryje chrbát alebo jednoducho vedia obísť zákon.
@kavasmliekom no nesúhlasí. V zmluve to nemá. Proste nároky na a bodka. Ak bude problem, môžeme konzultovať s inšpektorátom práce.
Národný inšpektorát práce. Celé znenie https://www.ip.gov.sk/fakty-suvisiace-s-poskyto...
Záver: v prípade, že zamestnancovi je odopierané právo čerpať dovolenku, t. j. zamestnávateľ porušuje ustanovenia Zákonníka práce, zamestnanec má možnosť podať podnet na zamestnávateľa na príslušnom inšpektoráte práce, ktorý situáciu preverí. V prípade zistení nariadi odstrániť nedostatky, resp. uloží finančný postih.

Nech ti ukážu podľa akého zákona ti nepatrí dovolenka ani paragraf.