Neprijatie do práce kvôli názorom
Prepacte, ze musim prispiet anonymne.
Pracujem v nadnarodne vyrobnej spolocnosti. Mame tu moznost dostat velmi stedry naborovy bonus, ak odporucime vhodneho cloveka na nejaku z volnych pozicii. Odporucila som kamaratku na jednu poziciu do teamu procurement. Splnala vsetky podmienky a mala aj predchadzajucu prax na rovnakej pozicii v inej spolocnosti. Po pohovore som sa jej pytala, ako prebehol pohovor a aky ma z neho pocit. Vsetko ok, sama povedala, ze mala dobry pocit, aj ze si celkom do detailov presli pracovnu napln, ktora sa navlas zhodovala s jej predchadzajucimi skusenostami. Napriek tomu, ze nemaju ziadneho ineho kandidata ju odmietli a pozicia je stale otvorene a neobsadena. Pytala som sa sefky v com konkretne bol problem, s tym, ze to zostane medzi 4mi ocami. Dovod je, ze sefka si ju pozrela aj na facebooku a tam kamaratka ma celkom vyhrotene nazory. Zdiela tam rozne konspiracie, proste proruske prispevky, hate na ukrajincov, zdielanie prispevkov Blahu, Uhrika atd a tiez antivaxerka. Sefka ju vlastne neodsudila, len povedala, ze podla toho co videla na FC by sa nam nehodila do zohrateho teamu a ze ju to mrzi. Neviem ako to vysvetlit kamaratke, tak aby to nevyzeralo ako diskriminacia za jej "nazory".
@bluka2 kedze robis,kde robis, je to aj pochopitelne. Takisto by som mala problem s takymto niecim, ak by slo o poziciu ucitela ci vychovavatela napriklad. Ale na nejaku poziciu ekonomky, projektoveho manazera na vyrobu suciastok a nekonecne inych pozicii v sukromnom sektore je to dost irelevantne.
@kika900 ci je niektory kolektiv normlanejsi, ci nie, je tazko povedat.
Co sa da jedine povedat je, ze bude pre nu vhodnejsi a bude sa tam citit stastnejsia.
To mas ako nazyvat chlapa debilom, lebo tebe to s nim nevyslo a inej ano. Proste ste sa k sebe len nehodili. Ani jeden nie ste preto horsi.
Doba je taká, že nemôžeš povedať svoj vlastný názor ani komentovať statusy, články atď. Aj keď človek má správny názor ak sa nezhoduje s nadriadeným tak konečná. Preto je dobre niekedy sa nevyjadrovať na verejnosti atď.
@vevesh Diskriminacia? Predstav si, ze mas firmu a pride ti muslim, o ktorom sa nahodou dozvies, ze chodi do radikalnej mesity, nenavidi zapad, radikalizuje ostatnych,... Zoberies ho, aby si ho nahodou nediskriminovala? Zamestnanci ti ujdu, lebo sa budu bat, ze dalsie rano donesie ak-47 do prace a vystriela ich. A ked sa pozries tvrdy islam a proruski trollovia maju jedno spolocne. Plne reci nenavisti proti zapadu a pouzivaju uplne tie iste kecy ... Ale vsetci sa tlacia na "skaredy" zapad a nikto nechce do "pekneho" Ruska ani do Syrie.
Neviem, aky prinos ma pre firmu mentalne jednoduchy clovek, ktory ma v tej firme hmotnu zodpovednost a uveri kazdej sprostosti, co najde na internete. Zeby nulovy, az negativny?
@mable123 Vies si predstavit v praci, ze ta sef bude k niecomu skryto nazorovo nutit? Nie.
Tak je jednoduchsie tam ani nenastupit a to nepohodlne intermezzo, nez odides, alebo ta vyhodia, si odpustit. Ani ho nezazit.
Tvoje verejne nazory ti vlastne posluzia ako filter na vyber vhodneho zamestnavatela. Niektoremu so svojimi nazormi mozes naopak presne zapasovat.
žeby zase anonymný príspevok na rozbúrenie vášní?🙄 že to niekoho baví...
@mable123 čiže je v poriadku, ako niekto podporuje vojnu a agresiu, hlavne že má vlastný názor. Mali by sme sa poučiť z minulosti našich starých rodičov a k tomu patrí aj to, že ľudia podporujúci vojnu a zabíjanie by nemali byť pevnou súčasťou spoločnosti. Je v poriadku mať rozdielne názory na očkovanie, utečencov zo Sýrie a podobne. Ale podporovať vojnu v poriadku nie je. Takýto názor v 21. storočí v zdravej spoločnosti nemá existovať.
@mable123 to nie je dobou, to je normálnym ľudským vývojom. Ludia žijú v spoločnosti a spoločnosť si tvoríme okolo seba sami a snažíme sa aj vyberať vhodných ludi okolo nás s ktorými si rozumieme. Keďže človek v práci často zije väčšinu svojho času, nemá chuť ten čas tráviť v napätej atmosfére s človekom, ktorý je úplne iný a zbytočne by vznikali konflikty. To nie je o názoroch to je o samotnej prezentacii samého seba a interakcie s druhými.
@liljana poznám pár ľudí ktorí chodili pracovne do Sýrie. Kedysi pekná krajina, teraz spustošená, Na čo by tam teraz chodili?
nech sa zamestna v Draciku, tam zapadne urcite so sefstvom.
aj ja si otvorim FB, ked ide kandidát, ktoreho zvazujem prijat na pohovor. a naozaj, pokial tam vidim uplne somariny, tak ho ani nezavolam. nehodovalo by sa to s mojim presvedcenim ako sefa a kandidáta si vyberiem (zaucam a fungujem s nim ja).
@vevesh jedna vec je mať svoj názor na vec - čo je samozrejmé, človek, ktorý nemá vlastný názor nech už ide o čokoľvek - veľa to o tebe vypovedá. Ak mi niekto na pohovore bude opakovať len naučené vety, niečo čo som už 100x niekde inde počula alebo čítala, do ničoho nevie vložiť niečo zo seba - nejakú myšlienku, skúsenosť - na pohovore do ďalšieho kola ho nezaradím - žiadna kreativita, žiadny posun, žiadny prínos niečím novým pre tím, pre firmu. Práveže človek s iným názorom - prístupom je vítaný všetkými desiatimi.
A potom sú tu osoby s vlastným názorom, ktorý tak neuveriteľne popiera názory iných až to bije do očí, odsudzovanie, otvorená kritika, vyhrážanie, výsmech ba niekedy až fyzický atak - toto hlavne v našej spoločnosti nepotrebujeme. A ver mi, že na pohovore sa to ukáže, stačí jemná konfrontácia - ja už viem na čo sa ho pýtať - soc. siete ťa navedú dostatočne, dokonca niekedy ti stačí motivačný list - však preto sa píšu, ten rozhodne napovie o človeku viac. - ten zápal, nevraživosť až odpor ti veľa napovie. Takže nie - nejde o diskrimináciu. Nejde o to, že niekto má iný názor ako ja, ide o to, že niekto tým svojím názorom prevalcuje ostatných, ohrozuje ich právo vyjadriť sa nakoľko si hneď vypočujú posmešky - lebo len "JA MÁM PRAVDU".
Stačil mi teraz jeden , ktorý čakal vonku spolu s ostatnými v zasadačke a druhého uchádzača napadol - pretože bol "ukrajinec a chcel mu ukradnúť robotu a jeho deťom chlieb" - to sú presne jeho slová keď sme sa pýtali prečo to urobil. A ten "ukrajinec" mu pritom nič nehovoril. On ho len počul rozprávať po rusky keď mu zazvonil mobil - tak po ňom hneď skočil.
@vevesh je to síce diskriminácia, ale firma nieje lekár ze musí prijať každého kto zaklope na dvere.
Do zamestnania sa vždy prijímajú ľudia nielen na základe praxe ale aj sympatií.
Hlavne v zamestnaniach kde je väčší pracovný kolektív potrebuješ človeka o ktorom vieš ze západne do tímu.
Nie nejakú konšpiračnu magorku. Takýto ľudia sú nebezpeční, tam nejde o názor ale absenciu empatie, chýbajúce kritické myslenie, sklony k rýchlej radikalizacii. Nikdy nevieš kedy takemuto človeku prepne a stane sa nebezpečným pre spoločnosť.
jedna vec je nenavistne postoje a druha vec mat odlisny nazor. Nazor je v podstate neutralna vec, co ja viem, jeden clovek sa neda ockovat lebo ma obavy, nikomu tym neublizi, ak to nikomu nevnucuje, je to jeho neskodny neutralny nazor.
Dtruha vec je sirit nenavist, agresiu, netoleranciu.
Kamaratke vadi diskriminacia pri prijmani do zamestnania, pritom sama diskriminuje nejake skupiny obyvatelstva.
casto najvacsim hejterom velmi dobre vyhovuje si hejtovat prave v tolerantnej a nediskrimacnej slobodnej spolocnosti. V diktature by si ani neskrtli.
@melanta od realnej vojny je viac ako 75 rokov. To su tri generacie.
My mame cez starych rodicov a rodicov este sprostredkovane informacie, ale nevieme si to predstavit.
A niektore nase deti uz zacinaju benevolentne hodnotit aj hitlera ako chudaka, ktoreho bolo treba len pochopit, ze mal tazke detstvo s prisnym otcom.
A to je na povazenie. Zacina byt z toho cloveku smutno.
@vevesh skúšobná doba je velky luxus, lebo by stratila čas, čo by už niekto “správny” mal vykonávať prácu, aj čas toho, kto by ju zaúčal a to nehovorim o nákladoch na výplatu za človeka, ktorý prvý mesiac sa v podstate zauca a negeneruje ti ešte hodnotu, pripadne za referral, ak nie je stanovená podmienka, že sa vypláca až po skúšobnej dobe. Na skúšobnú dobu (do pracovného pomeru) by sa mal brat človek, o ktorom si naozaj presvedcena, že bude dobrý.
Ešte by som dodala, že keď niekto zdiela takéto veci na svojom fb, tak je o nich skalopevne presvedčený a chce ovplyvnovat svojich priateľov na fb, tak možno by chcel takéto nazory presadzovať aj v praci. Ak sú všetci opacne názorovo orientovaní, vznikali by konflikty. Tímová praca vo velkych spoločnostiach je založená na spolupráci v rámci timu, pomáhajú si, nemali by tam byt konfliktné nazory, aby vedeli spolu pracovať, pomahat si. Personalistika postupovala správne v zmysle vnútropodnikových postupov, aj keď sa ti to nepaci.
@negymama Tymto si uplne trafila klinec po hlavicke. Toto aj tak neskutocna pravda. Hejteri nenavidia vsetkych, ale vsetci ich maju naopak milovat a vychadzat im v ustrety, aby dalej mohli sirit svoju neznasanlivost.
"Kamaratke vadi diskriminacia pri prijmani do zamestnania, pritom sama diskriminuje nejake skupiny obyvatelstva."
@moonlight1210 tak občas si môžme povedať, chvalabohu, že nám to nevyšlo
@autorka Nehovor jej žiadne vysvetlenie. O prijatí rozhoduje vedenie, nie Ty a to vedenie nie je Tebe povinné nič vysvetľovať. A čo sa týka FB - je to jej vec, keď má profil verejný. Ako bolo spomínané, napr. v Dráčiku by vedeniu sadla. Keď si nevie alebo nechce na svojom profile nastaviť súkromie, tiež to o niečom svedčí.
Ty tiež nebudeš zamestnanec roka. Šéfke sľúbiš mlčanlivosť a ako prvé celý príbeh napíšeš na verejnú sieť kde sa môže ona aj tvoja kamoška veľmi ľahko spoznať.
@kika900 presne. A to iste i so zamestnavatelom - chvalabohu, ze ma nezobral.
@januska12323 Presne, poprosila by som radšej admina o zmazanie témy, lebo sa v tom Tvoja šéfka môže spoznať
@vevesh Ja s tebou teraz výnimočne súhlasím, že ide o diskrimináciu, ale je to nedokázateľné. Síce sa na podobné veci potenciálny zamestnávateľ nesmie pýtať na pohovoroch, ale nič mu nebráni poobzerať sa po internete, pýtať sa na referencie u iných ľudí a podobne. Nikde nemusí uvádzať, aký je dôvod neprijatia. A štandardne sa to takto robí. Keď niekto verejne prezentuje svoju hlúposť, či už konšpiráciami, alebo hoc tým, že sa chváli každotýždennou chlastačkou, má smolu.
Súčasne tiež musím povedať, že byť na mieste tej šéfky, konala by som rovnako. Hneď z niekoľkých dôvodov. Prvý, že takýto konšpirátori vedia byť neskutočne otravní. Druhý, že sú to zvyčajne veľmi konfliktní ľudia. Ani jedno nejde dokopy s teamovou prácou. Tretí, že asi nejde o montovanie súčiastok na linke, ale o prácu v skupine, možno vyžadujúcu nejaké zhodnotenie faktov. Ak niekto hlava nehlava zdieľa hlúposti, ako od neho mám očakávať, že dokáže zhodnotiť odborné fakty potrebné k práci? Štvrtý, ak sa vyžaduje nejaká reprezentatívnosť a kontakt so zákazníkom, je to veľmi zlá reklama pre firmu - lebo tak ako sa na facebook vie pozrieť zamestnávateľ, vie sa tam pozrieť aj klient.
Autorka, nechaj si tie informácie pre seba. Šéfka ti ich posunula s istou dôverou voči tebe, iste ti strata dôvery v práci nestojí za to.
Ja by som takeho cloveka tiez neprijala. Firma ma nastavene nejake hodnotove a moralne postoje a je uplne legitimny dovod na neprijatie cloveka, ak sa jeho postoje nestotoznuju s etickym kodexom spolocnosti. Tu nejde o ziadnu diskriminaciu.
Nehovoriac o tom, ze by sa clovek divil, kolko ucitelov su tvrdi kotlebovci a zaroven proruski. O antivaxeroch ani nehovoriac. A hovoria to aj pred detmi v skole. Nedochadza im, ze su zaroven propagatri nacizmu, zaroven proti nemu bojuju a siria hoaxy. A taki ludia co asi naucia deti ... Ucitel ma byt nad vecou, inteligentny a nechat svoje politicke postoje a sukromne nazory doma.
Docela hlúpe neprijať kvôli názorom. Veď jej prácu to nijak ovplyvňovať nebude. Myslieť si môže čo chce.

priateľke držím palce, že nájde lepšie miesto v normálnejšom kolektíve s normálnejšou šéfkou.