Neprijatie do práce kvôli názorom
Prepacte, ze musim prispiet anonymne.
Pracujem v nadnarodne vyrobnej spolocnosti. Mame tu moznost dostat velmi stedry naborovy bonus, ak odporucime vhodneho cloveka na nejaku z volnych pozicii. Odporucila som kamaratku na jednu poziciu do teamu procurement. Splnala vsetky podmienky a mala aj predchadzajucu prax na rovnakej pozicii v inej spolocnosti. Po pohovore som sa jej pytala, ako prebehol pohovor a aky ma z neho pocit. Vsetko ok, sama povedala, ze mala dobry pocit, aj ze si celkom do detailov presli pracovnu napln, ktora sa navlas zhodovala s jej predchadzajucimi skusenostami. Napriek tomu, ze nemaju ziadneho ineho kandidata ju odmietli a pozicia je stale otvorene a neobsadena. Pytala som sa sefky v com konkretne bol problem, s tym, ze to zostane medzi 4mi ocami. Dovod je, ze sefka si ju pozrela aj na facebooku a tam kamaratka ma celkom vyhrotene nazory. Zdiela tam rozne konspiracie, proste proruske prispevky, hate na ukrajincov, zdielanie prispevkov Blahu, Uhrika atd a tiez antivaxerka. Sefka ju vlastne neodsudila, len povedala, ze podla toho co videla na FC by sa nam nehodila do zohrateho teamu a ze ju to mrzi. Neviem ako to vysvetlit kamaratke, tak aby to nevyzeralo ako diskriminacia za jej "nazory".
@danielahamar Problém dezolátov a ich dovolávania sa svojich práv je v tom, že si názor zamieňajú s faktami.
Baby,môžme si písať,čo chceme.
Pre prijatie do zamestnania nie je vždy dôležité,čo človek vie,ale aj sympatie.
Je sice od teba pekne, ze sa nechces kamaratky dotkut, ale ked ona svojim obsahom ublizuje inym, napriklad uz len tym Ukrajincom, ktori vo vojne prisli o vsetko vratane clenov rodiny, to je v poriadku? Vsetci sme si sami zodpovedni za to, ake "nazory" (lebo sirenie nenavisti nie je nazor, je to sirenie nenavisti) zastavame, a ked ich chceme prezentovat verejne, musime ratat s moznymi dosledkami. So sefkou absolutne suhlasim, ani ja by som nechcela v time cloveka, ktory v zohratom time vytvara nepohodu a konflikt. Navyse sa to moze skaredo odzrkadlit vo vztahoch so zakaznikmi.
@marteenka prvá vec čo si HR pozrie je sociálna sieť a už len verejne dostupný profil o niecom vypovedá…
Druha vec trojmesačná skúšobná doba stojí dosť veľa peňazí, námahy a iných prostriedkov, takze je omnoho jednoduchšie filtrovať ľudí na pohovore ako ich púšťať do pomeru…
Ja nechápem čo tu riešite za diskrimináciu, veď ide o firmu ktorá ma právo využiť všetky možné prostriedky na to aby si vybrala vhodného uchádzača, keď už niekto je dosť tupý na to že si ani neskryje profil pri tom ako zdieľa pochybne názory častokrát hraničiace s trestným činom tak tá čo ma ta firma ako robiť? Veď prave charakter človeka odhalí skôr jeho Facebook ako to ako sa správa v robote, kde musí stráviť viac ako osem hodín v kolektíve iných ľudí takže ja by som si ako šéf naozaj premyslela či takého pracovníka v kolektíve chcem. A sme na Slovensku a zrejme sa jedna o pozíciu ktorú spĺňa x ľudí tak kamoska môže byt aj šikovná v danej oblasti ale teda v bežnom živote asi ani veľmi nie
Ak ide o naozajstnu kamosku, tak by som jej niekedy pri kave spomenula uplne vo vseobecnosti, ze beznou praktikou personalistov je preklepnutie socialnych sieti uchadzaca. Pokial hlada aktivne pracu, pomohla by si jej touto informaciou. Ja by som teda pomohla… sú taki experti, ze im staci vidiet profilovku a nazor o dotycnej/cnom si utvoria..
@negymama Ano Slovaci su dobri ludia. Vzdy sme boli. Pomahame slabsim, starame sa o chorych, slabych...
Urcite je nejake percento neprisposobyvych a kriminalnikov, ale urcite nie 30-80% Slovakov ako sa nam to trollovia na roznych socialnych sietach aj tu na mk snazia nahovorit.
@oliolijanka v tom suhlasim. a dokonca aj vacsina madarov, ukrajincov, poliakov, nemcov atd. su dobri ludia.
@oliolijanka ale bohuzial vela ludi je aj napriek svojej dobrote je zmagorenych nenavistnymi ci pochybnymi informaciami. treba dufat ze je to mensina. Ozaj psychopatickych, nasilnych ludi je malo v populacii.
@akiana Ty si priklad tej neuvedomelej nenavisti. Kde je napisane, ze kamoska obhajuje vrazdenie ludi na Ukrajine?
Myslis si, ze niekto normalny obhajuje vrazdenie, chce vojnu? Nikto!!! Mozno 1% psychopatov.
Preco by sa mali prestat kamaratit?
@oliolijanka autorka uviedla ze kamaratka ma na stranke hate prispevky ku ukrajincom.
@oliolijanka Autorka pise o hejtoch na Ukrajincov a zdielani proruskych hoaxov. No a o com su proruske hoaxy? O najroznejsich sposoboch obhajoby ich agresie na Ukrajine. Daj si dva a dva dokopy prosim ta.
@akiana to uz je na inu temu. Mozno sa poznaju od veky vekov, mozu sa na seba vo vsetkom moznom spolahnut, spaja ich vela zazitkov a maju mnoho spolocneho… nie vsetci ludia v okoli maju rovnaky nazor na ockovanie a politiku, ale miera uznania k cloveku sa na zaklade toho nemeni. Či? Kamaratstva dokazu fungovat aj napriek rozdielnym nazorom, proste sa urcitym temam radsej vyhnut.
@nini1978 pokial to nebude za horuca riesit a zvoli diplomaticky slovnik, tak nemusi… mozno by som to opisala na zaklade nejakeho ineho pribehu… napr. znamemu sa stalo, predstav si… alebo mali sme skolenie a dozvedeli sme sa aka je dnes citliva prezentacia na sietach…” Tajomstvo so sefkou by som v ziadnom pripade nevyzradzala..
@akiana Si radikalizovana, upokoj sa. Kazdy sa musi upokojit. Nie je to tak, ako sa mi/nam snazis nahovorit, ako ti nahovorili.
Musime sa respektovat, nesmieme sa nenavidiet, zacni sebou, potom sud inych.
Môj muž má len kvôli tomu fb. Keď príjma zamestnancov, prelustruje si ich cez fb. Vypovedá to o nich všetko. Podla mna je hlúpy každý človek co si verejné zdieľa svoje súkromie....
@negymama Presne si popísala v čom je problém. Autorkinu kamarátku ani jej fb sme nevideli ale už ju dve tretiny fóra označili za dezolatku, arogantnu, neprisposobivu, konfliktu a toxicku 😂
Akože sa to volá? Žeby predsudky? 😭
Nie je vôbec v poriadku, že HR vyberá kandidátov podľa internetovej lustrácie .
Som zvedavá, čo by ste povedali na situáciu keby na pohovor prišiel vzdelaný, slušne vyzerajúci uchádzač spĺňajúci všetky požiadavky ale po prezretí sieti by ho/ju nepriali lebo na základe profilu, fotiek a informácii ukrytých v hlbinách internetu zistili že je rómskeho pôvodu alebo matka 4 detí alebo transsexuál alebo človek čo v mladosti urobil blbosť (drogy, sympatie k extrémistickému hnutiu, profil na onlyfans a podobne) - síce za minulosťou spravil hrubú čiaru a už žije 10-20 rokov normálne lenže internet nezabúda. Tiež by to bolo v poriadku?
Inak absolútne nechápem prečo HR vôbec rieši sociálne médiá z ktorých si väčšina ludi robí výstavnú skriňu vlastnej dokonalosti. 🤔 Ak sa tým riadia tak potom chápem prečo je na pracoviskách 'navlacenych' toľko nacistov a psychopatov a pomaly každý druhý kolektív je toxický 😥
@oliolijanka Jasne, ja som radikalizovana, a ty vies skutocnu utajenu pravdu, ktoru si sa docitala na nete 😂 nebud smiesna prosim ta...
@katka700 úplne pletieš hrušky s jablkami, keby kamarátka urobila hrubú čiaru za svojimi názormi tak si ich vymaže alebo minimálne skryje 😁 a keďže ide o názory na vojnu na Ukrajine tak sú dosť čerstvé…
Ako môže prist na pohovor vzdelaný, slušne vyzerajúci človek ktorý na svojom profile verejne šíri hoaxy a hanlivé vyjadrenia na Ukrajincov, len preto lebo sú príslušníci ukrajinského národa? Ako sa to vola? Žeby predsudky? 😁
@akiana Co tu zase splietas o utajenej pravde? Ved si napisala, ze by sa kvoli svojim nazorom nemali kamaratit.
A to, ze ked sa budeme polarizovat a nenavidiet vyvola zlobu, to nie je ziadna utajena pravda.
Este raz opakujem... pohrdas mnou, lebo som spominanu kamaratku neibvinila z podporovania vrazdenia na ukrajine?
Ake pocity v tebe tento prispevok a odpovede vyvolali? Isla by si sa za svoj nazor bit? Zbila by si spominanu kamaratku, za to co zdielala? Alebo by si ju oplula? Slebo by ste v pohode vychadzali?
Ja ti vravim, ze sa mas upokojit. Vsetci, ta kamoska, ja aj ty sme dobri ludia. Ak by si sa ti na ulici nieco prihodilo, aj ja aj ona by sme sa ti snazili pomoct bez ohladu na to, aky mas politicky nazor.
@simona20201309 vôbec to o nich nevypoveda všetko, bohužiaľ, ale nie
@vevesh ja by som napriklad “neplaticov alimentov” do prace nezobrala, lebo podla mna to nie su cestni ludia. A to sa moze v pracovnom procese vypomstit.

@oliolijanka naozaj?
definicia hejtovania
https://sk.wikipedia.org/wiki/Hejtovanie