Nepríjemná kolegyňa

4. mar 2023

Dobre ráno, prišla som si pre radu. Asi pol roka pracujem v novej práci. Zo začiatku som bola v strese, že ako to zvládnem. Kolektív bol zo začiatku super priateľský. Hlavne jedna kolegyňa bola naozaj mila. Tešila som sa, že ma dobre prijali. No ta kolegyňa ako to spravne napísať, ohovára všetkých v kancelárií, preposielala mi komunikácie (ako ona si písala s druhou kolegyňou) chcela ju predomnou strapnit, preposlala mi fotku manželky nášho kolegu, lebo sa z nej vysmievala aká je tučná a pod. Ja som jej slušne povedala, že si taketo "ohovárania" z jej strany neželám a vôbec ma to nezaujíma. Povedala som to pred jednou kolegyňou. Jednoducho som už vybuchla. A odvtedy je strašne urazena a jasne, že teraz robí zle mne. Tym, že som ešte nová veľa veci neviem takže potrebujem radu, avšak onana len odvrkne to je tvoja praca rozhodni sa sama. Čo je ešte bonus teraz očierňuje ona mňa. Stále si vravím, že kašlem na ňu, ale akosi ma to zožiera z vnútra. Poraďte čo robiť, aby mi to nevadilo.

mira0611
4. mar 2023

Ahoj, nie je tam nejaky manager alebo veduci, resp.pracovnik z HR, ktoremu by si sa vedela vyrozpravat? Ty si novacik, ona je tam uz davnejsie neboj sa to, ze ten kolektiv o nej nehovori, neznamena, ze nevedia aka je. Urcite to vie 90% tam pracujucich ludi, len to neriesia.

autor
4. mar 2023

@mira0611 Ďakujem za radu, nechcem to riešiť s manažérom, lebo ja prácu potrebujem a ona je tam na centrálnej pozícii, a aby to nebolo málo. Mala vzťah s manažérom ineho oddelenia. Ten ju tam podrží a skôr mňa vyhodia.

mogaa
4. mar 2023

tak určite by vyhodii teba a nie ju....ty si tam krátko, ona prácu zjavne ovláda a robí ju dobre....bohužiaľ, nemala si vybuchnúť, teraz je každá rada ťažká....skús sa jej ospravedlniť že si to tak nemyslela, mala si ťažký deň....ono ak máš s niekým spolupracovať a ten niekto ti ešte pomáha pri zaučení, musíš s ním vychádzať, myslieť si môžeš čo chceš.....

lukbe
4. mar 2023

@mogaa začo sa jej má ospravedlniť? Nechápem. Za to,že ju a každého ohovára? A konečne jej to niekto na rovinu povedal?

janagem
4. mar 2023

Zaúčať sa 6 mesiacov je ale dost dlhá doba. Nemáš možnosť spýtať sa na radu iných?

autor
4. mar 2023

@mogaa Ona s mojou pozíciou nemá nič...a ospravedlňovať sa jej určite nebudem. Ona je zákerná a ešte aj falošná najprv ľudí ohovára a potom im do oči povie "zlatíčko..." takej osobe sa ja nemam začo ospravedlniť

autor
4. mar 2023

@janagem nie, ja už som zaručená...predtým som pracovala na obdobnej pozícii...no s tou kolegyňou sedím v jednej kancelárii takže ozvať sa človek k nej musi...ale ona je vrcholne urazena, že som si jej dovolila povedať nech už byde ticho, že ja jej ohováranie počúvať nechcem

mogaa
4. mar 2023

@lukbe ano ale za akú cenú? za cenu že bude mať v robote dusno a bude tam chodiť s nechuťou....

h2
4. mar 2023

Tak ako je to vlastne, povedala si jej to slušne, alebo si vybuchla? Dve rôzne informácie. Pritom dosť podstatný rozdiel.

basulaak
4. mar 2023

Ja ti neviem, ked tu citam rady tipu nemala si, mala si byt ticho…vyhodia skor teba, ospravedlnit sa…to vazne? Vy ludia nemate dusevnu integritu? Samozrejme ze by som to riesila s nadriadenym. Na to su predsa tam. Ale ja mam chrbtovu kost a hrdost. A ze ta vyhodia? To radsej budete pracovat v toxickom prostredi? Radsej by som sa nechala vyhodit nez klopila zrak pred takymto ubohym spravanim. Porozpravaj sa s nadriadenym, ze si prajes vychadzat ale ako nova potrebujes pomoc. A toto su osobne zalezitosti, ktore ona neprofesionalne taha do prace a msti sa ti, nechce pomoct. Moze tam byt aj 20rokov sprava sa neprofesionalne. Neboj sa ozvat.

lukbe
4. mar 2023

@mogaa a keď sa jej ospravedlní a jej "múdra"kolegyňa bude ďalej na koni,to bude fér? Vždy som za slušné správanie, aj za ospravedlnenie, ale tu by sa mala ospravedlniť tá druhá.

1fifinka1
4. mar 2023

Podľa mňa je super, že si jej nastavila hranice. Také kolegyne sú fakt neznesiteľné. Aj všeobecne ľudia. Akceptuj ju, ale kamošit sa nemusíte. Časom ju to ohováranie prejde. Nájde si inú obeť. Bohužiaľ.

luccija
4. mar 2023

Typický nešťastný toxický človek škoda, že ju máš v kancelárii.Dovolila si sa ozvať a toto je daň za to.da Ti to vyzrat mne by sa zle pracovalo s takým človekom ona potrebuje pochlebovaca a niekoho kto sa s ňou bude na tých fotkách smiat s ňou.Zostava Ti iba si ísť svoje a o nič ju neziadat určite sa neospravedlnovat to bude na koni ešte viac

janula12345
4. mar 2023

Ja myslim, ze rob si dobre a poctivo svoju pracu, bud pritom na kazdeho mila, ochotna, uprimna a usmievaj sa. Ju ignoruj a nevsimaj si ju. Urcite kazdy inteligentny clovek v praci uz ma o nej predstavu a vie co je zac. Neznizuj sa na jej uroven, a ani sa ju nesnaz udobrit. Mas
J ju hlboko v .... Spriatel si ine kolegynky, a nech aj pukne mrochta... takyto ludia nevedia zniest ked vidia, ze niekto ma pekne vztahy okolo seba a ona je mimo tych vztahov. Uviids casom ako tam budes dlhsie, pomalicky ju odclenis. A nech ohovara. Sama so sebou. ...ale pre istotu by som si tie preposlane fotecky manzelky kolegu s jej komentarmi , atd odlozila- keby bolo niekedy treba sa branit ako ukazku co je to za pizdu. 👌 drzim palec

gabika0825
4. mar 2023

No, ja som mala čosi podobne v práci, ale keďže som sa potrebovala zaučiť a tu prácu som chcela robiť, mala som sa potom aj presunúť na iné pracovisko, tak som reagovala jedine pousmiatim alebo som jej odkývala a bolo vybavené. To sú takí ľudia, ona nemá svoj život zaujímavý tak rieši životy iných ľudí, žiaľ je to teraz všade. Čo sa týka tohto vášho incidentu tak by som si pekne uložila konverzácie, ktoré ti preposielala a aj fotky ktoré ti poslala, pekne išla za tými ktorých sa to tyka a ukázala by som im to. Keď chce hru, tak ju bude mat. Potom by som sa pozrela ako by sa na ňu títo ľudia pozerali.

fauko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
4. mar 2023

@h2 Na moje pomery som vybuchla. Ja sa konfliktom vyhýbam. Nepovedala som nič neslušné

mira0611
5. mar 2023

Ahoj, tu je teraz rok 2023, len v komunistickych a zastaralych firmach by vyhodilu teba a nie ju. Ja nehovorim, ze ju vyhodia, ale ak je manazer normalny, tak urcite dostane aspon napomenutie a to na urcity cas jej bude stacit, aby sa ukludnila.
Momentalne moderne firmy robia razne kroky proti bullingu a toxickemu prostrediu.
Ak firma nie je moderna v ktorej pracujes mozno by si sa mala zamysliet nad zmenou roboty.
Keby u nas bolo taketo, tak by som dala info na HR, priamemu nadriadenemu a keby sa nic nezmenilo, info riaditelovi a list do centraly spolocnosti.
U nas dala po mesiaci 1 baba vypoved s tym, ze je to velmi toxicke prostredie a fakt to oddelenie je toxicke a sice na nu bol kazdy mily, k inej kolegyne nebola veduca mila.
Vsak tam bola taka porada a taky cirkus. Ja som len kukala.
Povedz, ze toto je bullying a chces, aby podnik spravil razne kroky.
Pozri sa, ona tam pracuje dlhe roky, mne nehovor, ze ini nevidia aka je! Urcite to vidia len sa s nou nechcu hadat a ty kedze si nova, a nepoznaju ta nerozoberaju to s tebou.

lienka.7
5. mar 2023

@autorka uplne súhlasím s @basulaak
Mas v podstate 2 moznosti... bud budeš ticho a necháš sa po sebe voziť, alebo to budeš riešiť.
Pokial si vyberieš možnosť A tak tu potom prosím po čase nevypisuj, aká si vyhorena a potrebuješ preto PN (narážam tu na inú diskusiu, nie teraz na teba konkretne).
Ak si vyberieš možnosť B, co ta tvoja kolegyňa spala s majitelom/konateľom? Asi nie, ze? Normalne by som sla za nadriadeným, ze mam ten a ten problém, a ze prosim aby ma presadili (alebo ju) niekde inde. Proste nemám za potreby ohovárať a ponižovat inych ludi, ako to robi dana pani. Ak to nadriadený nelochopi, tak je v podstate rovnaky ako ona a teda pre teba plati možnosť A, tj.hladat si novu pracu.

anetka34
10. mar 2023

@lienka.7 No ja som mala presne takúto istú kolegyňu a tiež keď videla, že ja s ňou ohovárať a smiať sa na ostatných nebudem, tak začala ohovárať mňa a pri každej príležitosti si do mňa kopla, až to už bolo neúnosné s ňou sedieť v jednej kancelárii. Tak som to riešila tak, že som slušne požiadala vedenie aby ma presadili inam, ale žiaľ to vedenie nezaujímalo, vraj sú to žabomyšie vojny. Takže mi zostalo iba jedno, ak som sa z nej nechcela zblázniť, musela som odísť ja. Niekedy si fakt myslím, že slušný človek ťahá za kratší koniec.