icon

Nespokojnosť v prvom zamestnaní

viki777777
17. júl 2025

Ahojte, chcela by som počuť Váš názor a možno priateľskú radu čo by ste robili na mojom mieste. Nastúpila som pred pol rokom do mojej prvej full time práce po vysokej škole. Je to korporát a mám plat 1500€ čo je taky priemer pre absolventa v mojej oblasti ale verím že by som si našla aj lepšie. Problém je že mám úzkosti odkedy som sem nastúpila, každý večer, ráno sa budím o 5:00 a nemôžem ďalej spat lebo som v strese. Každý deň si aj poplačem. Už neviem ako ďalej. Mám pocit že som väzňom vo vlastnom živote. Stále musím premýšľať nad tou prácou a ako sa mi tam nepáči. Samotná práca ma vôbec nebaví ale väčší problém je pracovne prostredie. Bola mi sľúbena flexibilná pracovná doba ale vždy keď odchádzam pred 16:00 dostanem vynadane kam tak skoro idem napriek tomu že chodím do práce na 7:00. Snažia sa aby som chodila 8:30-17:00 ale mne to nevyhovuje a chcem len tu flexibilitu čo mi bola slubena. Je tu vysoké pracovne nasadenie a mám pocit že kolegovia tu žijú prácou ktorá je vždy na prvom mieste. Neviem sa tu preto s nikým skamarátiť lebo tí ľudia nemajú koníčky žijú iba pre prácu a len sa tešia na vikendy. Čo mám robiť, mám dať výpoveď a skúsiť hľadať niečo nove? Veľmi sa tu trápim ale má to tu aj výhody. Mám to blízko domu nemusím dochádzať a mám možnosť home officu 3 krát do týždňa. Keď robím z domu mám menšie úzkosti ale práca ma stále nebaví. Čo mám robiť, mám si zvyknúť že toto je proste život a musíme robiť prácu aj takúto aby sme mali z čoho žiť alebo mám šancu že to bude inde lepšie?

Strana
z2
pribinak
17. júl 2025

Zmeň prácu a hotovo.

anonym_6aec93
17. júl 2025

@viki777777 nech sa paci, si mlada, este je to ozaj skoro robit nieco len preto aby ta to zivilo a nebavilo. mozes skusat hladat pracu inde. mas este par desiarok rokov pred sebou, na co zbytocne zacat takto, ked ta to uz po polroku deprimuje?a inac ano, nomralne to je, makas cez tyzden a uz sa nevies dockat piatku 🙂 taky je zivot.
stastni su ti, co robia, je aj ich hobby takze ked pracuju, nemaju pocit ze su v praci 🙂

basullinka
17. júl 2025

Neboj sa zmeniť prácu, je to oslobodzujúce odísť z prostredia, ktoré ti nevyhovuje ...

janetinka27
17. júl 2025

@viki777777 ahoj, ak mas stres a places,skus najst nieco ine.mozno sa ti hned ulavi ked sa rozhodnes pre zmenu. Pises, ze mas 3x do tyzdna HO, takze 2x chcu, aby si bola do17.00, tak ak ti to nevyhovuje, necitis sa tam dobre, radsej z kratsej cesty.takto si nazenies choroby do buducnosti

quaxi
17. júl 2025

@viki777777 ak ťa práca po pol roku nebaví a ani kolektív ti nevyhovuje tak hľadaj inú. Ale najprv si nájdi novú prácu, až potom dávaj výpoveď, lebo ešte robíš krátko, ak by si dala výpoveď a nenašla si hneď inú prácu, nemala by si nárok na podporu v nezamestnanosti. Zatiaľ využívaj homeoffice koľko sa dá, tie dva dni v týždni do piatej vydržíš ak si môžeš vybrať ktoré dni to sú - vyber si tie kedy ti to najmenej prekáža. A keď vieš že tam budeš do 17:00 tak prídi na 8:30 a nie zbytočne skôr.

mdse
17. júl 2025

Odišla by som. Nemáš čo stratiť.

dorizzz
17. júl 2025

Tak ak nie si viazaná hypotékou, ktorú treba splácať, a máš dostatok iných pracovných príležitostí vo svojom regióne tak určite odísť a nájsť si niečo, čo ti bude viac vyhovovať. Takéto trápenie nestojí za to.

olimuc
17. júl 2025

Pracu mozes zmenit kedykolvek, ked sa Ti nepaci a rozpocet Ti to dovoluje. Jednu vec si, ale uvedom … Dobry kolektiv znamena vela, ale kamaratov si hladaj mimo. Nie si v skole … v praci pracuje a hura vikend, rutina pracujuceho cloveka po x rokoch. Mozno v dalsej natrafis na nejakych absolventov na rovnakej vlne, ktori este nemaju zabehnutu rutinu. Kym nenajdes nieco nove vyuzivaj HO a 2 dni prezijes.

lukbe
17. júl 2025

Jasne, môžeš odísť a nájsť niečo iné, ale kto ti zaručí, že to bude lepšie? 3 dni máš HO, 2 dní v práci je nič, ved choď na 8.30. Nemáš ešte záväzky, ako sú deti či manzel, 2x môžeš prísť aj neskor domov. Vidím problém v tvojom nastavení, veď to skús vidieť aj trochu pozitívne, lebo potom budeš mať problém asi v každej práci.

eeffka
17. júl 2025

@viki777777 mas inu pracu kde ti vyjdu v ustreti? Zmen pracu, nemas? Hladaj. Ale aby mi niekto plakal po polroku ze 2dni od neho ziadaju aby bol v praci do 17, kedze na to asi maju dovod ze vacsina firmy este robi? To sa zamysli nad sebou.

heleninamama
17. júl 2025

Problém nie je v práci, ale v Tebe. Tipujem, že si študovala bez akéhokoľvek kontaktu s realitou, navyše máš zrejme aj psychické problémy, inak by si vedela, že na absolventa máš dobrý plat aj výborné pracovné podmienky. Ak chceš mať ešte lepšie, musíš ukázať, čo je v Tebe. Ale zbav sa nereálnych očakávaní. Takých, ako ty, je veľa. Odídeš, bez problémov ťa nahradia, ale nikde nemáš istotu, že ty nájdeš niečo lepšie.

lucka_ke
17. júl 2025

drž sa zmluvy, ak máš flexibilnú pracpvnú dobu a odpracuješ si svojich 8 hodín jednoducho končíš a ideš domov, žiadne nadčasy, musíš byť asertívna a HO 3x týždenne je výhra

sandri
17. júl 2025

Pred tym, ako zmenis pracu sa zamysli - prinesie ti tato pracovna skusenost nieco do zivota? Ziskas potrebnu prax,aby si sa mohla nasledne posunut dalej? Ak je odpoved ano, tak zostan minimalne rok, 6 mesiacov je malo. Chapem ta, ze chces koncit skor - presne s tymto som bojovala po skončení skoly, ten cas v praci sai zdal uplne premarneny, najma po 15:00 som tam uz nevedela obsediet. Robila som vo firme, kde mi podobne ako tebe slubovali flexibilitu - ako sa vsak ukazalo, ta platila len rano, poobede sa vyzadovalo zostat v praci minimalne do 17:00, idealne do 17:30. Ty mas vsak super benefit - 3x do tyzdna HO, to zdaleka nie je standard. Zvaz si, ci ti zmena prace stoji za moznu stratu tejto vyhody. Pripadne sa poobzeraj po volnych miestach v terajsom zamestnani a zmen poziciu v ramci sucasnej prace.

anonym_4fe1c5
17. júl 2025

Pracujes v korporate- vyuzivas cudzi jazyk, vies plynule aspon jeden? Ak ano, tak daj vypoved, par mesiacov pocestuj a potom sa zbal a aspon na par rokov to skus v cudzine. Na Slovensko sa vzdy mozes vratit na administrativnu poziciu, obzvlast, ak prides zo zahranicia. S detmi budes potom aj za taky job vdacna. Len sa teraz nezadebni a nemrhaj cas v kancelarii. Od zajtra setri a pozeraj letenky.

nevelyn
17. júl 2025

Asi hladaj novu, kym nemas zavazky. Ak raz budes mat deti, to, co vybudujes teraz, bude tvoja zachranna lod a oplati sa ist do toho naplno a tam, kde ta to bavi a hlavne kde sa budes rozvijat a ucit nove veci. Vyznie to karieristicky, ale fakticky teraz ani nepotrebujes home office, skor potrebujes byt vidiet. Neskore odchody su na tebe, ale ked sa zacina az o deviatej, vela veci sa da presunut pred tu deviatu. Mne sa v zivote velmi vyplatilo dat praci toho dost este nez som mala rodinu, vsetko sa mi potom trikrat vratilo, ked som potrebovala home office, ciastocny uvazok a sucasne slusne peniaze a napln prace, ktora ma bude bavit. A co sa tyka tych ostatnych, co to zeru, tak ked som bola mlada, tak som to tiez nechapala, ale clovek sa v roznych fazach zivota nachadza inde, mna tiez teraz moja praca extremne bavi, zatialco kolegyna chce prejst do uplne ineho oboru, pze ju to bavit prestalo.

billy_jean
17. júl 2025

Zhrňme si plusy: práca je blízko domu, máš 3x do týždňa home office, tých 2x keď ideš do officu nemusíš skoro vstávať a prídeš na 8,30. Máš nástupnú hrubú mzdu niekde +/- na úrovni celoslovenského priemeru, čo je na absolventa veľmi fajn. Poznám absolventov práva, ktorí robia koncipientov v BA za 1000-1400 eur/m. Keďže robíš v korporáte, máš určite benefity, možnosť kariérneho rastu a vzdelávania. Mínusy : práca ťa nenapĺňa ( väčšinu mladých ľudí po škole prvá práca nenapĺňa ), nemáš tam kamarátov (do práce sa chodí pracovať, kamošov si vieš nájsť mimo nej). Ak si to čítam, tak mi vychádza jedno. Ostaň tam, nauč sa čo najviac, využi benefity, vzdelávanie a potom si hľadaj novú prácu.

kvadrinkaaa
17. júl 2025

Čo by si poradila človeku, ktorého mas rada? Tak ja by som napríklad plne podporila muža alebo syna/dcéru, sestru atď, nech odídu a hľadajú nieco, kde sa budu citit lepsie a nechcela by som, aby sa trápili.

tarvika
17. júl 2025

pol roka v korporate nie je az tak vela, aby si uz mohla robit z toho nejake zavery. A zaciatky su tazke. Napisem, ako som to mala ja. Nastupila som takmer priamo po skole, vtedy za 700 eur (este boli koruny). Prvych par mesiacov som vobec nechapala o co ide, chodila som plakat na zachod, ked som videla pri ceste do prace nasu budovu, az mi zaludok stislo. Ale vydrzala som, postuplne som nabrala sebavedomie a po 2 rokoch ma povysili na zaujimavejsiu pracu. Kolegov som ale mala v drvivej vacsine v pohode a nikto nebol workoholik.U nas sa flexi pracovna doba dala vyuzivat normalne, no realne vacsina chodila na 9 a odchadzala 1730. ti co chodili inak, tak obcas boli poznamky, ked odisli o 3-4. Ale to viacmenej zo srandy a nikto si to nebral osobne. Potom pribudli aj HO a veci boli jednoduchsie. Po 17 rokoch v jednej firme som vyskusala rozne pracovne pozicie a postupne som sa vypracovala. teraz robim vyhradne z domu, aj ked to sa moze zasa zmenit. Plat sa niekolkonasobne zvysil a su aj zaujimave odmeny a ine benefity. Len sa clovek musi dostat z entry level pozicii k niecomu zaujimavejsiemu a lepsie ohodnotenemu. Kolegov mam uz teraz po celom svete, takze nema pre mna ani zmysel chodit do officu. Moj zaver teda je, skus este trosku vydrzat, pripadne sa skus nechat preradit na ine oddelenie, ak je to mozne.

jaroe
17. júl 2025

@viki777777 uzkosti z prace nie su ok. Skus hladat inde, ak je to taketo zle

renesance80
17. júl 2025

@viki777777 čo tak skúsiť ísť von,úplne iný level prístupu v práci a úplne iný svet ako sk

eleanor2510
17. júl 2025

@viki777777 prva otazka, preco je problem dva dni v tyzdni byt tam do 17.00? Musis sa o niekoho starat alebo ti to len nevyhovuje? Lebo ak b) je spravne, tak nie celkom rozumiem, kedy inokedy sa chces naplno venovat praci, ak nie teraz, ked si tesne po skole, nemas vela skusenosti, nemas zavazky a podobne. Nehovorim, ze treba v praci spavat, preboha, ale zas davat si nejake podmienky mi nepripada ok. Teraz by si mala mat najviac energie a chuti nieco sa naucit a co najviac z tej prace vytazit. Po druhe, preco z nej mas uzkosti? Niekto ti tam ublizuje, nadava, nevies robit svoju robotu? Ak ano, to je vazne. Ak nie a je to len preto, ze tam nemas kamaratov, tak je chyba v tebe. Celkovo mi pripadas trochu nevyzreta, na absolventku mas velmi dobry plat a velmi dobre benefity (HO dnes vobec nie je samozrejmost) a aj tak nie si spokojna.

mogaa
17. júl 2025

@viki777777 hľadaj prácu ktorá ťa bude aspom trochu napĺňať....to že máš VŠneznamená že nemôžeš robiť napr predavačku alebo asistentku v škole....

eleanor2510
17. júl 2025

@viki777777 a teraz pozeram, ze si sem pisala uz raz v aprili, je to hned prva diskusia medzi podobnymi diskusiami, vtedy si pisala, ze mas maly plat (1 500 je malo???) a ze mas HO dvakrat do tyzdna, teraz uz pises trikrat. Takze uz som presvedcena, ze je chyba v tebe, si moc rozmaznana, na to, ze si absolventka a nemas skusenosti, mas kralovske vyhody, o ktorych niektori aj po 10 rokoch mozu snivat. Takze zmen svoje nastavenie, lebo nebudes nikde spokojna

anonym_e7fb40
17. júl 2025
@eleanor2510

@viki777777 a teraz pozeram, ze si sem pisala uz raz v aprili, je to hned prva diskusia medzi podobnymi diskusiami, vtedy si pisala, ze mas maly plat (1 500 je malo???) a ze mas HO dvakrat do tyzdna, teraz uz pises trikrat. Takze uz som presvedcena, ze je chyba v tebe, si moc rozmaznana, na to, ze si absolventka a nemas skusenosti, mas kralovske vyhody, o ktorych niektori aj po 10 rokoch mozu snivat. Takze zmen svoje nastavenie, lebo nebudes nikde spokojna

@viki777777 mám v rodine absolventa VŠ, čo robí za 1150 eur/brutto s vario zložkou, ale prvá práca, je šťastná ako blcha. Pracovnú dobu má od 08,00 - 17,00, v piatok do 16,00, hodinová prestávka na obed. Keď začína o 08,00, tak to znamená, že robí od 08,00 tak vtedy už sedí za PC, s pripravenou kávou, čajom a pracuje. V práci musí byť minimálne 15 min pred začiatkom. Z domu ide o 7,15 hod. Ako benefit má stravné nad rámec zákona o pár centov, multisport kartu za plnú sumu, ešte to nevyužila a 2x sick day do roka a zľavu na produkty a služby. Po odpracovaní rokov jej pribudnú nejaké benefity. Home office žiadny, keďže robí na front office a rieši prichádzajúcich klientov a ich požiadavky. Možnosť rastu pre túto chvíľu žiadna. Vzdelávanie iba nevyhnutné, zmeny v poskytovaných službách, v cenníkoch a produktoch. Čo sa týka jej kolegýň, kamarátky tam nejaké nemá, ale má dosť kamarátov a v práci si ich nehľadá. Cvičiť chodí po práci, do kina chodí po práci, s kamoškami na kávu po práci. Výlety si rieši cez víkend. Berie to ako dobrý štart a ďalej sa uvidí. Inak nehovoríme, o žiadnom malom mestečku pánu Bohu za chrbtom.

petracandle
17. júl 2025

Ja nechcem na teba nijak útočiť (ako sa hovorí - nechodím v tvojim topánkach), ale na mňa trochu pôsobíš ako klasická Gen Z - fňuká a zrúti keď musí niečo robiť a nie len ležať doma pri mame a sledovať socky.

Ak máš naozaj také ťažkosti, tak zmen prácu. Mne len príde zvláštne, že máš problém vydržať 2 dní v týždni v práci- blízko domu 😃 si myslíš, že 3x do týždňa HO je štandrad a ešte pre absolventa? Alebo to, že v práci sa pracuje?

noone007
Autor odpoveď zmazal
mikadooo
20. júl 2025

@viki777777 začni chodiť po pohovoroch a hľadať inú prácu. Keď nájdeš vyhovujúcejšiu prácu, daj výpoveď. Pokojne povedz pro pohovore, že ti v aktuálnej práci nevyhovuje pracovná doba, aby si predišla problému v práci novej.

ssllaavvkkaa
20. júl 2025

máš nadštandart, tak to chce aj čosi od teba, si nová v kolektíve, skús ešte vydržať

lienka.7
20. júl 2025
@heleninamama

Problém nie je v práci, ale v Tebe. Tipujem, že si študovala bez akéhokoľvek kontaktu s realitou, navyše máš zrejme aj psychické problémy, inak by si vedela, že na absolventa máš dobrý plat aj výborné pracovné podmienky. Ak chceš mať ešte lepšie, musíš ukázať, čo je v Tebe. Ale zbav sa nereálnych očakávaní. Takých, ako ty, je veľa. Odídeš, bez problémov ťa nahradia, ale nikde nemáš istotu, že ty nájdeš niečo lepšie.

@heleninamama mas uplnu pravdu. Ide o tu tzv. covidovu generáciu, co všetko dostala pomaly zadarmo, pol VS vyštudovali online a teraz si myslia, ze o tom je celý život. 2x do týždňa byt v praci do 17.00 v praci a slecinka sa z toho psychicky ruca...No amen... posledný nech fakt zhasne. 💡

janababana
20. júl 2025

@viki777777 istotne zmen pracu. Len priprav sa na to, ze vacsina lepsich zamestnani vyzaduje od cloveka flexibilitu - tzn ze nie ze ty si povies ze budes robit od 7-15:30, ale ze ked treba ostanes do 17:30… a ked ta ani napln prace nebavi, neukracuj samu seba o cas a pracu zmen. Korporatov je dost - mozno dokonca ina pozicia tam kde uz robis (a mozno tam nebudu dlho sediet v praci)

Strana
z2