icon

Nesprávny výber zamestnania

8. okt 2025

Možno ste aj vy mali niekedy dojem, že na nejaký ten úrad sa človek dostane iba po známosti. Priznám si nikdy som o tom neuvažovala, možno iba z titulu mojej mladosti a neskúsenosti, šla som na pohovor, potom mi oznámili, že som prijatá.
Práca bola ťažká ale páčila sa mi, predsa len verejná správa a súkromný sektor prináša rozdiely. Kolegyňa ma zaučila (ako tak) a o mesiac šla do dôchodku. Vytriezvenie prišlo až potom, sem sa asi každý dostal iba po kamarátstve so starostom. Nikto nemal potrebné vzdelanie k práci ktorú mali vykonávať okrem mňa a ešte jednej osoby. Zrazu mi na stole pristála agenda za agendou a ja som nevedela čo skôr, kým privilegované kolegyne vykecávali a kávičkovali. Už potom som sa dozvedela že kolegyna, ktorá šla do dôchodku tu bola pravidelne do večera ale jej to nevadilo, aspoň nebola doma sama. Ale ja som chcela mať aj súkromný život,čas pre dieťa. Práca som však potrebovala ako soľ tak som držala hubu a krok. Skoro rok, aj som skolabovala a dostala do nemocnice. Som PN a každým dňom som si viac istá že sa tam už vrátiť nechcem.
Ako sa dá v budúcnosti vyhnúť nesprávnemu výberu zamestnania? Ako je možné že prácu na ktorú treba určitú kvalifikáciu, robí dobre že nie hocikto? Prečo je kamarátstvo presnejšie ako odbornosť. Je normálne kvôli práci držať hubu a krok?

Strana
z3
biba_18
8. okt 2025

ako sa vyhnúť nesprávnemu zamestnaniu - no, v prvom rade musíš vedieť čo chceš ...

bluka2
8. okt 2025

Nikdy sa to neda vediet dopredu. A clovek tiez prvy krat nevie, ako rychlo sa takymto stylom podlomi zdravie. Ty ale teraz vies. Tak si najdes hocijaku inu robotu, ktora ma potencial ta bavit a mozes dufat v iny scenar. Ak budes mat zas nieco podobne, uz budes vybavena na to vo vlastnom zaujme pouzivat slovicko NIE. A este zistis, ze potom ta budu ludia aj viac respektovat. Dostala si lekciu, snad si sa poucila. Nie kazda praca je taka, aku opisujes. Treba dalej hladat. Inak ani tu predchadzajucu pracu by som rovno nezatracovala. Pridaj sa ku kavickovaniu a mozno to dobre vypali. Za pokus nic nedas, nemas co stratit.

tanyan
8. okt 2025

Sama si napísala, že práca sa Ti páčila. To znamená, že si nezvolila nesprávne.
Problém vidím skôr v tom, že si nevedela povedať nie a nestanovila si hranice. Tiež mi to trvalo, kým som pochopila, že treba nielen makať, ale aj rozprávať o tom, že máš dosť roboty a dať jasne najavo, že ďalšie veci už nie sú v Tvojej pracovnej náplni a nemáš na to voľnú kapacitu.

biba_18
8. okt 2025

@tanyan toto robili aj u nás v práci... riešila som to tak, že som sa spýtala šefa že ok, sú tu tie 4 úlohy - ktorú mám riešiť ako prvú a ktorú ako poslednú?
urobil to párkrát a pochopil ...

danieli
8. okt 2025

Ak ta praca bavi, sla by som za sefom, dala mu celu agendu na stol a povedala, toto bude hotove dnes, toto zajtra, toto o tyzden, toto o mesiac… bez emocii, slusne a vecne, pockala by som na reakciu, ci mu docvakne, ze takto to nejde, ak by nepochopil a nevysiel v ustrety v rozdelovani agendy, nevratila by som sa tam…

la_dolce_vita
8. okt 2025

Nemala si specifikovane v pracovnej zmluve napln tvojej prace? Co by mi dali navyse, to by som odmietla robit.

letfenixa
8. okt 2025

@anonym_autor neznie to ako nesprávny výber zamestnania, ale pracoviska. A áno, treba si nastaviť hranice.

autor
8. okt 2025
@tanyan

Sama si napísala, že práca sa Ti páčila. To znamená, že si nezvolila nesprávne.
Problém vidím skôr v tom, že si nevedela povedať nie a nestanovila si hranice. Tiež mi to trvalo, kým som pochopila, že treba nielen makať, ale aj rozprávať o tom, že máš dosť roboty a dať jasne najavo, že ďalšie veci už nie sú v Tvojej pracovnej náplni a nemáš na to voľnú kapacitu.

@bluka2
@tanyan mojej nadriadeného to bolo absolútne fuk. Pravidelne sa stalo aj to žei dala príkazom prísť aj v sobotu, nikdy tieto nadčasy zaplatené neboli.
V počiatku som si sadla do kuchyne ku káve ale zas som bola nadriadenou drbaná, že môžem si dať kávičku keď dorobim čo mi nakázala

autor
8. okt 2025
@la_dolce_vita

Nemala si specifikovane v pracovnej zmluve napln tvojej prace? Co by mi dali navyse, to by som odmietla robit.

@la_dolce_vita z pár riadkov z náplne práce sa to ťažko určí koľko času to potrvá, navyše posledný riadok je niečo v tom zmysle ďalšie činnosti podľa príkazu nadriadeného

autor
8. okt 2025
@danieli

Ak ta praca bavi, sla by som za sefom, dala mu celu agendu na stol a povedala, toto bude hotove dnes, toto zajtra, toto o tyzden, toto o mesiac… bez emocii, slusne a vecne, pockala by som na reakciu, ci mu docvakne, ze takto to nejde, ak by nepochopil a nevysiel v ustrety v rozdelovani agendy, nevratila by som sa tam…

@danieli odpoveď bola ona to zvládla zvládneš aj ty

stankadu
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a presne tu povedat razne NIE. Že ty nie si ona. Tiez si myslim, ze ak ta praca bavi skoda je ju opustit. Ja by som sa vratila, nastavila hranice a jednoducho nerobila nic navyse. Mne sa niekolko krat stalo, ze mi tiez kladly pracu navyše. Neurobila som ju. A ked prisla šefka, že prečo to nie je hotove, som jej povedala, že ja svoju pracu hotovu mam a toto nie je moja zodpovednost.

tilly
8. okt 2025

Na toto je dobrá skúšobná doba. Môžeš skúšať,nesadne ti, pôjdeš hľadať inde

autor
8. okt 2025
@stankadu

@anonym_autor a presne tu povedat razne NIE. Že ty nie si ona. Tiez si myslim, ze ak ta praca bavi skoda je ju opustit. Ja by som sa vratila, nastavila hranice a jednoducho nerobila nic navyse. Mne sa niekolko krat stalo, ze mi tiez kladly pracu navyše. Neurobila som ju. A ked prisla šefka, že prečo to nie je hotove, som jej povedala, že ja svoju pracu hotovu mam a toto nie je moja zodpovednost.

@stankadu áno povedala, a odpoveď bola mám sa viac snažiť, pracovať rýchlejšie, bla bla bla

autor
8. okt 2025
@tilly

Na toto je dobrá skúšobná doba. Môžeš skúšať,nesadne ti, pôjdeš hľadať inde

@tilly ??? Píšem že postupne mi boli pridané ďalšie a ďalšie .....

tiika
8. okt 2025

@anonym_autor čo by si po týchto tvojich skúsenostiach spravila nabudúce inak, ak by sa dalo?

stanka_k
8. okt 2025

@anonym_autor vo všetkých zamestnaniach, kde som pracovala to bolo tak, že ten kto bol úplne blbý dostal najjednoduchšiu prácu (aby sa po ňom nemuselo moc opravovať) ten kto sa všetko rýchlo naučil, makal ako včelička, bol ochotný s so všetkým súhlasil ...toho využívali pre všetko a makal za troch a ten, čo si urobil tak, ako treba..ale robil "odtiaľ-potiaľ" a aj to vedel povedať, tak nebol problém to nerešpektovať 🤷🤷🤷 treba si určiť hranice a keď to nikto neakceptuje, práca bola aj bude ....

danieli
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak uz len dakujem a dovidenia, nech dalej hladaju taku mulicu…nepoviem sem tam narazovo viac prace vymenou za nahradne volno, ci premie, ale tahat 12-ky vo verejnej sprave? Mam znamu robi tiez na urade a jej oblubena veta je: pracu domov nenosim, zas tak dobre ma neplatia…

autor
8. okt 2025
@stanka_k

@anonym_autor vo všetkých zamestnaniach, kde som pracovala to bolo tak, že ten kto bol úplne blbý dostal najjednoduchšiu prácu (aby sa po ňom nemuselo moc opravovať) ten kto sa všetko rýchlo naučil, makal ako včelička, bol ochotný s so všetkým súhlasil ...toho využívali pre všetko a makal za troch a ten, čo si urobil tak, ako treba..ale robil "odtiaľ-potiaľ" a aj to vedel povedať, tak nebol problém to nerešpektovať 🤷🤷🤷 treba si určiť hranice a keď to nikto neakceptuje, práca bola aj bude ....

@stanka_k koľko máš rokov odpracovaných vo verejnej správe?

autor
8. okt 2025
@tiika

@anonym_autor čo by si po týchto tvojich skúsenostiach spravila nabudúce inak, ak by sa dalo?

@tiika už skôr podala výpoveď

autor
8. okt 2025
@danieli

@anonym_autor tak uz len dakujem a dovidenia, nech dalej hladaju taku mulicu…nepoviem sem tam narazovo viac prace vymenou za nahradne volno, ci premie, ale tahat 12-ky vo verejnej sprave? Mam znamu robi tiez na urade a jej oblubena veta je: pracu domov nenosim, zas tak dobre ma neplatia…

@danieli niekdy som ani cent nedostala naviac. A zobrať si prácu domov sa nedalo, k práci bol treba software ktorý som doma nemala.

misanthropicdann
9. okt 2025
@anonym_autor

@danieli niekdy som ani cent nedostala naviac. A zobrať si prácu domov sa nedalo, k práci bol treba software ktorý som doma nemala.

@anonym_autor ale toto je aj tvoja chyba ze nevieš byt asertívna a nechala si so sebou zamerať.
Nikto by ma nedostal do prace keby to nemám zaplatené s výnimkou kedy by som musel riešiť problém ktorý som ja spôsobil.

autor
9. okt 2025
@misanthropicdann

@anonym_autor ale toto je aj tvoja chyba ze nevieš byt asertívna a nechala si so sebou zamerať.
Nikto by ma nedostal do prace keby to nemám zaplatené s výnimkou kedy by som musel riešiť problém ktorý som ja spôsobil.

@misanthropicdann S týmto komentárom si mi sakramentsky pomohol. Koľko rokov máš odpracovaným vo verejnej správe?

margotka17
9. okt 2025

@anonym_autor myslím si, že zamestnanie je dobré, len roboty ti naložili ako na vola. Skôr by som sa ohradila, že toľko sa nedá stihnúť a prácu musia rozložiť všetkým. To čo robíš naviac, pýtaj zaplatené naviac. A ak už teraz vidíš, že to je neúnosné pre tvoje zdravie, zmeň zamestnanie. Normálne im povedz, že buď sa to zmení, že budeš robiť len to čo máš za seba a nie ešte za ďalšie 4 kolegyne, alebo si nútená odísť.

anonym_78e9c4
9. okt 2025

@anonym_autor práve preto sú k dispozícii 3 mesiace ako skúšobná doba a v rámci nej je možné podať výpoveď bez dôvodu

autor
9. okt 2025
@margotka17

@anonym_autor myslím si, že zamestnanie je dobré, len roboty ti naložili ako na vola. Skôr by som sa ohradila, že toľko sa nedá stihnúť a prácu musia rozložiť všetkým. To čo robíš naviac, pýtaj zaplatené naviac. A ak už teraz vidíš, že to je neúnosné pre tvoje zdravie, zmeň zamestnanie. Normálne im povedz, že buď sa to zmení, že budeš robiť len to čo máš za seba a nie ešte za ďalšie 4 kolegyne, alebo si nútená odísť.

@margotka17 jednoducho tie kolegyne nemajú kvalifikáciu na tú pozíciu, čiže ju ani nevedia a nebudú robiť. Ak tak doplniť pár údajov do hotového tlačivá. Ja nechcem podceňovať nikoho prácu ale jedna je tam vylúčená krajčírka, druhá má síce maturity ale na míle vzdialené od toho čo by mala ovládať, legislatívu a pod, za ten rok sa nezúčastnil žiadneho školenia. Mohla by som pokračovať .
Dajú mi nesprávne podklady na základe čoho budem mať zlý výsledok ale zlá som ja lebo som si všetko dôkladne neoverila. Kebyže vtedy viem čo viem teraz, tak sa tomu budem stavať inak. Ale overenie všetkého čo je v podkladoch potrvá aspoň toľko keď nie viac ako vyhotovenie samotných podkladov. Navýšenie platu nebolo možné, ani odmeny ani nadčasy.
Je niekto v tomto sektore komu zaplatia nadčasy?
Ale tým že som sa v zo začiatku spoliehala na tie podklady a výsledok bol skoro za každým zlý moja nadriadená si dala navýšenie lebo po mne musí všetko kontrolovať.

autor
9. okt 2025
@anonym_78e9c4

@anonym_autor práve preto sú k dispozícii 3 mesiace ako skúšobná doba a v rámci nej je možné podať výpoveď bez dôvodu

@anonym_78e9c4 treba čítať s porozumením a
už som písala viac krát postupne som mala pridané ďalšie agendy a ešte niečo

ad 1) zákonom nie je stanovené mať 3 mesačnú skúšobnú dobu, je úplne normálne ak som mala menej
ad 2) kým som sa zaučila skúšobná doba padla, musela, som absolvovať niekoľko školení ohľadom software a legislatívy a pod

evansova
9. okt 2025
@bluka2

Nikdy sa to neda vediet dopredu. A clovek tiez prvy krat nevie, ako rychlo sa takymto stylom podlomi zdravie. Ty ale teraz vies. Tak si najdes hocijaku inu robotu, ktora ma potencial ta bavit a mozes dufat v iny scenar. Ak budes mat zas nieco podobne, uz budes vybavena na to vo vlastnom zaujme pouzivat slovicko NIE. A este zistis, ze potom ta budu ludia aj viac respektovat. Dostala si lekciu, snad si sa poucila. Nie kazda praca je taka, aku opisujes. Treba dalej hladat. Inak ani tu predchadzajucu pracu by som rovno nezatracovala. Pridaj sa ku kavickovaniu a mozno to dobre vypali. Za pokus nic nedas, nemas co stratit.

@bluka2 Áno. Treba vedieť povedať nie, nerobila som prácu, za ktorú by bol platený niekto iný. Hneď od začiatku dať najavo, že odtial-potial, obcas pomôcť a to by bolo všetko.

margotka17
9. okt 2025
@anonym_autor

@margotka17 jednoducho tie kolegyne nemajú kvalifikáciu na tú pozíciu, čiže ju ani nevedia a nebudú robiť. Ak tak doplniť pár údajov do hotového tlačivá. Ja nechcem podceňovať nikoho prácu ale jedna je tam vylúčená krajčírka, druhá má síce maturity ale na míle vzdialené od toho čo by mala ovládať, legislatívu a pod, za ten rok sa nezúčastnil žiadneho školenia. Mohla by som pokračovať .
Dajú mi nesprávne podklady na základe čoho budem mať zlý výsledok ale zlá som ja lebo som si všetko dôkladne neoverila. Kebyže vtedy viem čo viem teraz, tak sa tomu budem stavať inak. Ale overenie všetkého čo je v podkladoch potrvá aspoň toľko keď nie viac ako vyhotovenie samotných podkladov. Navýšenie platu nebolo možné, ani odmeny ani nadčasy.
Je niekto v tomto sektore komu zaplatia nadčasy?
Ale tým že som sa v zo začiatku spoliehala na tie podklady a výsledok bol skoro za každým zlý moja nadriadená si dala navýšenie lebo po mne musí všetko kontrolovať.

@anonym_autor tak to je taký začarovaný kruh toto. Zrejme by som sa zbalila a odišla. Pani krajčírka nech uvoľní miesto niekomu, kto túto prácu vie robiť a ona nech ide šiť.

autor
9. okt 2025
@margotka17

@anonym_autor tak to je taký začarovaný kruh toto. Zrejme by som sa zbalila a odišla. Pani krajčírka nech uvoľní miesto niekomu, kto túto prácu vie robiť a ona nech ide šiť.

@margotka17 tá baba napr robila pre starostu keď ešte ani starostom nebol, ale podnikal, tak robila u neho čašníčku.

tilly
9. okt 2025
@anonym_autor

@tilly ??? Píšem že postupne mi boli pridané ďalšie a ďalšie .....

@anonym_autor prepáč, ja som to myslela tak, že teraz, keď si budeš hľadať prácu, už budeš vedieť na čo si dať pozor a čo si všímať. Budeš vidieť, že kolegovia nemajú potrebnú kvalifikáciu a že to časom hodia na teba, alebo si ich "vycvicis " tak, že nebudú všetko hádzať na teba. Ja som dopadla podobne, kolegyne prišli o 9, do 11 kávička, o 12 obed a o tretej unavené domov a ja milion nadčasov, nestíhala som, potom som robila chyby a všetko padlo na mňa, ešte aj veci z doby, keď som tam ani nepracovala... nabudúce budem vedieť.

Strana
z3