icon

Nesprávny výber zamestnania

8. okt 2025

Možno ste aj vy mali niekedy dojem, že na nejaký ten úrad sa človek dostane iba po známosti. Priznám si nikdy som o tom neuvažovala, možno iba z titulu mojej mladosti a neskúsenosti, šla som na pohovor, potom mi oznámili, že som prijatá.
Práca bola ťažká ale páčila sa mi, predsa len verejná správa a súkromný sektor prináša rozdiely. Kolegyňa ma zaučila (ako tak) a o mesiac šla do dôchodku. Vytriezvenie prišlo až potom, sem sa asi každý dostal iba po kamarátstve so starostom. Nikto nemal potrebné vzdelanie k práci ktorú mali vykonávať okrem mňa a ešte jednej osoby. Zrazu mi na stole pristála agenda za agendou a ja som nevedela čo skôr, kým privilegované kolegyne vykecávali a kávičkovali. Už potom som sa dozvedela že kolegyna, ktorá šla do dôchodku tu bola pravidelne do večera ale jej to nevadilo, aspoň nebola doma sama. Ale ja som chcela mať aj súkromný život,čas pre dieťa. Práca som však potrebovala ako soľ tak som držala hubu a krok. Skoro rok, aj som skolabovala a dostala do nemocnice. Som PN a každým dňom som si viac istá že sa tam už vrátiť nechcem.
Ako sa dá v budúcnosti vyhnúť nesprávnemu výberu zamestnania? Ako je možné že prácu na ktorú treba určitú kvalifikáciu, robí dobre že nie hocikto? Prečo je kamarátstvo presnejšie ako odbornosť. Je normálne kvôli práci držať hubu a krok?

Strana
z3
autor
13. okt 2025
@tiika

@anonym_autor neviem, ako ďaleko máš okr.mesto, takze je zbytocne tipovať. Zrejme budeš onedlho riešiť novú prácu, takze tieto veci budeš potrebovať mat ujasnené najmä ty. Je dôležité poriadne si uvedomiť, čo sa stalo a prečo, aby si sa mohla posunúť ďalej. Evidentne peniaze neboli to jedine, kvoli comu si tam doteraz zostávala.

@tiika ale áno, kebyže nepotrebujem peniaze mohla som zostať doma tri roky. Nebolo pre mňa výhodné kúpiť auto za pár supov a potom do nekonečna investovať do neho
Nuž logicky okresné mesto asi nebude sto kilometrov od obce kde žijem, SVK nie je tak veľké, ale spoje chodia máličko. Na to aby som bola ráno v meste je neskoro byť na zastávke 4:45. Aj keď potom budem dosť čakať v meste, a kebyže končí v práci okolo tretej, tak čakám ďalšiu hodinu, a som doma cca o štvrť na päť, ak by som končila po štvrtej, jednoducho už nemám spoj, jedine tak využiť taxík, či ide tiež dosť do financií. Ale potom by som si zo svojho dieťaťa veľa neužila. Dosť dlho som o tomto celom uvažovala. Spísala pre a proti.
Ďalšia vec, teraz mám dieťa s rodičmi, pomáhajú mi, ale nemôžem od nich požadovať aby ma suplovali od nevidím do nevidím. Tiež si neviem predstaviť brat si so sebou dieťa do mesta tak zavčasu a čakať s dieťaťom niekde v tme, v zime, v daždi hodinu kým otvoria jasle v okresnom meste.

tiika
14. okt 2025
@anonym_autor

@tiika ale áno, kebyže nepotrebujem peniaze mohla som zostať doma tri roky. Nebolo pre mňa výhodné kúpiť auto za pár supov a potom do nekonečna investovať do neho
Nuž logicky okresné mesto asi nebude sto kilometrov od obce kde žijem, SVK nie je tak veľké, ale spoje chodia máličko. Na to aby som bola ráno v meste je neskoro byť na zastávke 4:45. Aj keď potom budem dosť čakať v meste, a kebyže končí v práci okolo tretej, tak čakám ďalšiu hodinu, a som doma cca o štvrť na päť, ak by som končila po štvrtej, jednoducho už nemám spoj, jedine tak využiť taxík, či ide tiež dosť do financií. Ale potom by som si zo svojho dieťaťa veľa neužila. Dosť dlho som o tomto celom uvažovala. Spísala pre a proti.
Ďalšia vec, teraz mám dieťa s rodičmi, pomáhajú mi, ale nemôžem od nich požadovať aby ma suplovali od nevidím do nevidím. Tiež si neviem predstaviť brat si so sebou dieťa do mesta tak zavčasu a čakať s dieťaťom niekde v tme, v zime, v daždi hodinu kým otvoria jasle v okresnom meste.

@anonym_autor vnimam, že už teraz máš zrejme obavy a je ti ťažko z toho, čo bude, ak budeš hľadať novú prácu. Asi to nebude take jednoduché, že? Čo by ti pomohlo, aby bola situácia trochu ľahšia?

autor
14. okt 2025
@tiika

@anonym_autor vnimam, že už teraz máš zrejme obavy a je ti ťažko z toho, čo bude, ak budeš hľadať novú prácu. Asi to nebude take jednoduché, že? Čo by ti pomohlo, aby bola situácia trochu ľahšia?

@tiika to je tažký oriešok, asi aj tri želania od zlatej rybky by bolo málo. Chcela by som zdravie pre svoje dieťa, seba ale aj rodine. Chcela by som aby moje dieťa dostávalo slušné výživné nie len alamužnu, chcela by som vrátiť peniaze ktoré mi rodičia požičali. Chcela by som sa osamostatniť a nebývať u rodičov (4 generácie), chcela by som mať slušnú prácu kde človeka nezoderú z kože, s platom z ktorého samoživiteľka dokáže vyžiť. A niekedy v budúcnosti nájsť partnera ktorý mi bude oporou.

drianaa
14. okt 2025

Spisovala si si pre a proti, ale ak nemáte prácu v dedine, okrem tejto, kde si bola stále od nevidím do nevidím, pri dochádzaní do mesta stráviš celé dni inde tiež, nemáte tam príležitosti a chceš pracovať, tak sa treba presťahovať. Pokiaľ vám idú naozaj autobusy tak, že na siedmu potrebuješ odísť z dediny 4:45, čo sú 2 hodiny, to je neskutočné. A keď dieťa bude potrebovať chodiť do škôlky/školy, stredná škola atď, ako bude dochádzať?

autor
14. okt 2025
@drianaa

Spisovala si si pre a proti, ale ak nemáte prácu v dedine, okrem tejto, kde si bola stále od nevidím do nevidím, pri dochádzaní do mesta stráviš celé dni inde tiež, nemáte tam príležitosti a chceš pracovať, tak sa treba presťahovať. Pokiaľ vám idú naozaj autobusy tak, že na siedmu potrebuješ odísť z dediny 4:45, čo sú 2 hodiny, to je neskutočné. A keď dieťa bude potrebovať chodiť do škôlky/školy, stredná škola atď, ako bude dochádzať?

@drianaa veď píšem že by som sa chcela osamostatniť a nebývať u rodičov. Len momentálne nie som na tom tak finančne ani zdravotne.

strelkyna1
14. okt 2025
@anonym_autor

@tilly som stále PN, neviem späť bez tabletiek, radšej nejdem von aj keď mám vychádzku, nechcem stretnúť nikoho z práce

@anonym_autor
Von kludne chod, nenic si kvoli nim este viacej zdravie. Tahaj Pnku, ak je platena, tak dlho, ako mozes, kludne aj pol roka. Nech sa im tam agenda kopi a pada na hlavu. Popritom hladaj pracu, skusala si nejake call centra? Tam sa da robit aj z domu, sice plat nic extra a praca taktiez otravna, ale tak stale to znie lepsie ako zdravotne problemy z tejto prace. Ak vies jazyk, tak aj nejaky ten home office by sa dal dohodnut mozno.
Uctovnictvo by sa mozno tiez dalo robit z domu. Pripadne mozno by sa dalo dohodnut na neskorsom rannom nastupe do prace, tak, aby Ti dobre pasli spoje do okresneho mesta v takej praci.
Alebo potom nieco uplne mimo s dobrou pracovnou dobou, ale to by musel byt sakra dobry plat, aby si utiahla aj jasle a podnajom.
Nejazdi niekto z Vasej obce autom do okresneho mesta? Mozno by bol rad za par eur na spolujazdu a mala by si vyriesene dochadzanie. Su na to rozne skupiny na facebooku aj na internete sa da najst.
A sice asi trosku vedla strelim, ale nechcela by si ist do politiky? Neviem, aka velka ste obec, ale pocula som uz o pripade, ked sa starostom stal uplne neznamy kandidat len preto, ze kazdy neznasal dovtedajsieho starostu.

anonym_d9a516
14. okt 2025

@anonym_autor no toto pocujem casto zo statnej spravy.. a vies... ja viem, ze je to asi naivne odo mna, ale myslim, ze kym ti schopni ludia nevystupia na svetlo sveta a neukazu co sa tam deje MASAM ludi, tak sa nezlepsi nic. To nie je len, ze vzdy si to tam par ludi odmaka za pol oddelenia, ale minaju sa tam na kadejakych dosadenych uradnikov peniaze, tvaria sa ze nic sa nestiha = treba dalsich a dalsich prijat... Naozaj by som uvitala, keby sa uz takyto zamestnaci ako ty v statnej sprave prebrali z letargie a zacali uplatkarstvo, korupciu, dosadzovanie ludi nejakym sposobom riesit. Neviem ako.. ale velmi by som bola stastna. A keby podosadzovani panacikovia na uradoch zacali byt vyhadzovani, to by mna najviac potesilo, mam ale obavy, ze ked sa ide zostihlovat a prepustat, tych vyvolenych sa to nedotkne. Ale chapem, v akom si rozpolozeni, aj zdravotne atd, cize to ber ako moj vykrik do tmy :D deje sa to tam proste a vie o tom kopa ludi. Hlavne sa ukludni, nedeje sa to vsade v beznej praci.

NO co vidim okolo seba v praci v sukromnej sfere: ludia vedia povedat dost. TOTO mam v naplni prace, toto ma Zuza, Jana v naplni prace a ja sice rada pomozem ak nerozumeju, za 5 minut ukazem, ale nebudem to orbit za ne,a ni ich to ucit. FINITO. A mozu sa na kocky pokrajat. Pripadne rovno = nie toto nemam v naplni prace, nerobim to. Aj take veticky ako "ostatne cinnosti podla ziadosti nadriadeneho" ktore sa roky velmi radi davali do pracovnyhc zmluv, boli xkrat vysvetolovane = musia suvisiet s pracovnou poziciou. A hlavne objemom musi byt praca primerana.. cize odpracujes svoj cas a padla. si zamestnanec. Ked kopa ludi odbornych odide lebo budu im hadzat kopu veci na krk a sa na to vykaslu, ako ides aj ty = si predstav, kto to bude robit? musis si byt ista svojej hodnoty, ze dobre sefka, ja to viem spravit, ale nieco za to budem chcie.. alebo nie viac to robit nemozem, lebo... a sef musi mat jasno, ze ak odides, tak si to budu robit same,

tiika
14. okt 2025
@anonym_autor

@tiika to je tažký oriešok, asi aj tri želania od zlatej rybky by bolo málo. Chcela by som zdravie pre svoje dieťa, seba ale aj rodine. Chcela by som aby moje dieťa dostávalo slušné výživné nie len alamužnu, chcela by som vrátiť peniaze ktoré mi rodičia požičali. Chcela by som sa osamostatniť a nebývať u rodičov (4 generácie), chcela by som mať slušnú prácu kde človeka nezoderú z kože, s platom z ktorého samoživiteľka dokáže vyžiť. A niekedy v budúcnosti nájsť partnera ktorý mi bude oporou.

@anonym_autor to znie, že si v dosť zložitej situacii, až cítim, ako velmi ti je asi ťažko. Najdôležitejšie je teraz ozaj tvoje zdravie, bez neho by sa ostatne veci riešili o dosť ťažšie. A potom praca, aby ste mali prijem a boli zabezpečení. Ostatne pomaly a postupne snad vyjde tiež. Ak si v doterajšej práci toto všetko zvladla, znamená to, že veľkým prínosom môžeš byt aj inde a zároveň to aj dokazu patrične oceniť.

Strana
z3