icon

Nevyplatená dovolenka po výpovedi

s429s_
15. apr 2025

Ahojte,
chcem sa s vami podeliť o moju aktuálnu skúsenosť s bývalým zamestnávateľom a zároveň sa spýtať, či ste niekto riešili niečo podobné. Dala som výpoveď k 6. marcu a do dnešného dňa mi stále nebola vyplatená nevyčerpaná dovolenka.

Najskôr mi prišla informácia, že mi vyplatia len 3,5 dňa dovolenky, čo mi absolútne nesedelo, keďže som mala nárok na viac – konkrétne 18 dní. Okrem toho som bola dlhodobo na PN kvôli pracovného úrazu, takže mi tá dovolenka reálne narastala a nebola čerpaná.

Po mojom opakovanom urgovaní mi napísali, že po „opakovanom prepočítaní“ mi zvyšných 18 dní doplatia v najbližšom výplatnom termíne – čo však znamená až ku koncu apríla. Medzitým už mzdy išli a ja som peniaze nedostala. Vraj to bola „systémová chyba“, za ktorú sa ospravedlňujú.

Úprimne, pôsobí to na mňa ako výhovorka a zámerné zadržiavanie mzdy. Podľa Zákonníka práce má zamestnávateľ povinnosť vyplatiť zvyšok dovolenky najneskôr do konca nasledujúceho mesiaca po skončení pracovného pomeru – čo v mojom prípade znamená do konca apríla.

Ak peniaze dovtedy neuvidím, chystám sa podať podnet na Inšpektorát práce. Už ma nebaví ich neustále naháňať a doprosovať sa niečoho, na čo mám zákonný nárok.

Máte niekto podobnú skúsenosť? Ako ste to riešili? Pomohol vám Inšpektorát alebo ste museli ísť ešte ďalej? Každá rada alebo skúsenosť mi pomôže.

Strana
z2
jaroe
16. apr 2025

@s429s_ a kedy ti vlastne potvrdili, že pôvodne zle vypočítali nárok na dovolenku? Pred spracovaním miezd za marec alebo až po.?

Strana
z2