icon

Nevyplatená mzda a výpoveď

21. aug 2025

Dobrý deň. Potrebujem poradiť a kto má reálne skúsenosti s niečím podobným. Od júna 2025 som nedostal od svojho zamestnávateľa mzdu. Takisto nikto z firmy. Ja som bol na pnke od konca júla viac ako mesiac, mal som úraz členka. Dozvedel som sa, že firma a vedenie má finančné problémy a nebudú nám vyplácané mzdy. A zamestnancom bolo povedané, že ten kto chce môže odísť aj sám. Odišlo z firmy 9 ľudí. Možno ďalších 11-12 tam ešte je. Mám otázku. Ako riešiť takúto situáciu? Ja tam stále momentálne oficiálne pracujem, aj keď tam fyzický skoro nebol 2 mesiace kvôli tomu úrazu ale pondelok sa vraciam do práce a mám strach čo sa tam bude diať.... Čítal som, že treba spísať nejaký list o žiadosť vyplatenia mzdy do 10 dní, ak na to nebudú reagovať, tak potom to nahlásiť na inšpektorát práce prípadne na súd.. ale reálne neviem čo všetko treba.

Plus mám otázku, Ostať a čakať alebo dať výpoveď? Keby chcem dať výpoveď aká by bola najlepšia varianta? Okamžitá alebo výpoveď s výpovednou lehotou? Mám stále následky úrazu a je možné že som ešte mohol ostať kľudne na pnke s nohou, tak ma napadlo že či by bolo dobré podať napríklad okamžitú výpoveď a ísť následne na pnku aspoň na 1-2 mesiace kým si úplne doliečim nohu a potom na úrad práce a na podporu a hľadať si nové zamestnanie... Mám nárok po okamžitej výpovedi, keby som išiel na pnku na druhý deň po výpovedi na nemocenské dávky alebo nie? A potom po pnke na nárok na podporu? Pracujem nepretržite od septembra 2018... V tejto firme posledných 5 rokov. Ďakujem za odpoveď.. PS: fakt píšte len tí čo vedia alebo majú reálne skúsenosti ďakujem...

22abigail22
21. aug 2025

@anonym_autor
Treba postupovať takto :
1. Vypracovať výzvu na vyplatenie mzdy - uveďte aké obdobie vám mzda nebola vyplatená,výšku mzdy, dátum splatnosti a, že si v prípade nezaplatenia vyhradíte právo na okamžité skončenie pracovného pomeru (podľa § 69 ods. 1 písm. b Zákonníka práce)
- list treba poslať písomne
2. Ak nereagujú do x dní - podať okamžitú výpoveď
- mal byť vzniknúť aj nárok na odstupné vo výške 1x mesačná mzda
3. ísť na PN (ideálne hneď deň po výpovedi)
- Sociálna poisťovňa uzná nemocenské dávky aj po ukončení pracovného pomeru, ak PN vznikla do 7 dní od skončenia pracovného pomeru (ide o tzv. ochranná lehota)
4. po skončení PN evidovať sa na úrade práce a požiadať o podporu
5. nahlásiť firmu na Inšpektorát práce

chrobak7
21. aug 2025

@anonym_autor Najprv treba poznať odpovede na nasledujúce otázky:

1. Kedy si posledný deň pracoval?
2. Za ktorý mesiac máš poslednú výplatu?
3. Máte v pracovnej zmluve určený deň výplaty? Ktorý deň v mesiaci vám vyplácali mzdu?

tiika
22. aug 2025
@22abigail22

@anonym_autor
Treba postupovať takto :
1. Vypracovať výzvu na vyplatenie mzdy - uveďte aké obdobie vám mzda nebola vyplatená,výšku mzdy, dátum splatnosti a, že si v prípade nezaplatenia vyhradíte právo na okamžité skončenie pracovného pomeru (podľa § 69 ods. 1 písm. b Zákonníka práce)
- Sociálna poisťovňa uzná nemocenské dávky aj po ukončení pracovného pomeru, ak PN vznikla do 7 dní od skončenia pracovného pomeru (ide o tzv. ochranná lehota)

@anonym_autor len doplním, že výzva na vyplatenie mzdy nie je podmienkou pre okamžite skončenie prac.pomeru, môžeš ho v prípade nevyplatenia mzdy urobit aj bez nej, len sa odporúča.
Odstupne pri okamžitom skončení PP je 2 mesiace, nie jeden - @22abigail22. Je lepšie sa kvôli nevyplatenym mzdám spojiť a riešiť vec spolu ako zamestnanci s políciou (ide o trestny čin) a súdom kvôli vymáhaniu mzdy (prednostna pohľadávka).

autor
22. aug 2025
@22abigail22

@anonym_autor
Treba postupovať takto :

@22abigail22 ahoj nebola mi vyplatená za mesiac jún. Problém je, že do 23.6 som chodil do práce a od 23.6 som bol PN. Neviem presnú výšku mojej mzdy keďže som neodpraocal celý mesiac a zvyšok bola PN. A ďakujem za tvoje informácie.

@chrobak7
1. Oficiálne do 20.06.2025. Od 23.06 som bol PN.
2. Za mesiac máj
3. Máme v zmluve určený posledný dátum výplaty do konca nasledujúceho mesiaca. (Príklad: Júnovú výplatu by som mal dostať do konca 31 júla, ale stalo sa už párkrát predtým že to nedodržali a dostali sme výplatu aj niekedy v prvých dňoch nasledujúceho mesiaca, čiže po vypršaní splatnosti. Ale teraz je to extrém, keďže je skoro koniec augusta a výplata nikde za jún....

autor
22. aug 2025
@tiika

@anonym_autor len doplním, že výzva na vyplatenie mzdy nie je podmienkou pre okamžite skončenie prac.pomeru, môžeš ho v prípade nevyplatenia mzdy urobit aj bez nej, len sa odporúča.
Odstupne pri okamžitom skončení PP je 2 mesiace, nie jeden - @22abigail22. Je lepšie sa kvôli nevyplatenym mzdám spojiť a riešiť vec spolu ako zamestnanci s políciou (ide o trestny čin) a súdom kvôli vymáhaniu mzdy (prednostna pohľadávka).

@tiika prepáč ale nerozumiem tomu asi úplne? Takže aj bez tej upomienky na vyplatenie mzdy môžem okamžite skončiť pracovný pomer alebo som to zle pochopil?

tiika
22. aug 2025
@anonym_autor

@tiika prepáč ale nerozumiem tomu asi úplne? Takže aj bez tej upomienky na vyplatenie mzdy môžem okamžite skončiť pracovný pomer alebo som to zle pochopil?

@anonym_autor pochopil si to správne. Podmienkou pre takýto druh skončenia je uvedeny v ZP.
Par.69
1) Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak
a)
b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,
Tam nie je ziadna podmienka výzvy na vyplatenie. Na druhu stranu sa je potrebné na to pozerať komplexne. Napr. to, že vám zamestnávateľ priamo povedal, že vám nevyplatí mzdu, že veľakrát predtým meškal so splatnosťou atď. Ma takato výzva zmysel?