icon

Nevyplatená zákazka. Má manžel právo nevrátiť auto?

15. jún 2025

Čaute, v poslednej dobe sa tu množili sťažnosti na autoservisy. Tak my máme tiež problém, ale z opačnej stránky.
Manžel opravuje doma autá, nie je autoservis, robí to vo svojom voľnom čase.
Mal zákazku, bývalého kolegu, ktorý mu doniesol opraviť auto, konkrétne išlo o rozvody. Nekúpil si súčiastky, kúpil manžel, lenže kupoval to na iného a nemal bloček. Auto opravil, pán mu však odmieta zaplatiť opravu, keďže pozaduje faktúru. Okrem toho, sa obul do toho, že sľúbil opravu za 3 dni, auto mal u seba 2 týždne.
Manžel mu od zlosti povedal, že auto predá - auto má hodnotu cca 7-8 tis.. Samozrejme to nespraví, ale pýtam sa, má právo mu auto nevrátiť? Včera mu totiž auto odmietol dať, kým mu neuhradí.

janka54321
15. jún 2025

Isto mu nemôže auto zadržať, ale tento svet už ide naozaj do r..i, toľko zákernosti...dobre musel kolega vedieť, že to robí doma, ako fusku a teraz ide pýtať faktúru..hnusný charakter

denkabemommy
15. jún 2025
@janka54321

Isto mu nemôže auto zadržať, ale tento svet už ide naozaj do r..i, toľko zákernosti...dobre musel kolega vedieť, že to robí doma, ako fusku a teraz ide pýtať faktúru..hnusný charakter

@janka54321 podľa mňa chcel len vidieť faktúru, za koľko kúpil rozvody, kde, akú značku… čo samozrejme neospravedlňuje jeho konanie. Pritom manžel autorky mohol vypýtať faktúru tam, kde bral tieto rozvody (kľudne len kópiu) a vyznačiť kamošovi rozvody na nej. Ale podľa jeho konania (nevydať auto) je jasné, že neni najostrejšia ceruzka

martinkatinka
15. jún 2025
@denkabemommy

@janka54321 podľa mňa chcel len vidieť faktúru, za koľko kúpil rozvody, kde, akú značku… čo samozrejme neospravedlňuje jeho konanie. Pritom manžel autorky mohol vypýtať faktúru tam, kde bral tieto rozvody (kľudne len kópiu) a vyznačiť kamošovi rozvody na nej. Ale podľa jeho konania (nevydať auto) je jasné, že neni najostrejšia ceruzka

@denkabemommy no to asi ani jeden z nich

terezka1947
15. jún 2025

Jednoduché....manžel od toho "iného" nech vypýta bloček a vyriešené.
Aku záruku má ten dotyčný,že mu niečo menil,keď nemá ani doklad o kúpe súčiastok????
Vo voľnom čase a predpoklad zdarma vymenil,však?
Ked nie,tak potom sa dotyčnému nedivím.....nedodržal dohodnutý čas,nemá faktúru....čiže trošku sebareflexie pred tým predajom auta😀

nelca84
15. jún 2025
@janka54321

@janka54321 a ten co podnika nacierno a robi danove podvody je aky charakter podla teba? S takymi svet nejde do r..i?

sasa1310
15. jún 2025

a manžel chce ako predať cudzie auto? Prosím ťa, kúp mu nejakú hru ako lego, nech sa to radšej hrajká ako sa hrajkať v cudzích autách a nevedieť potom, čo sa patrí a čo nie

mk1111111111
15. jún 2025

Poziadajte toho, co muzovi dodal diely o blocek, muz to zaplatil, na blok narok ma. Ten dajte byvalemu kolegovi a nech vam to zaplati. Vratte mu auto a muz, ak chce robit taketo ksefty, nech si spravi zivnost. Teraz, zial robil zadarmo, sama pises v ramci volneho casu. Ak vramci volneho casu, chce za odplatu robit servis, musi mat na to zivnost, inak nesmie vyberat peniaze. Ak mu auti zadrzite, mate pruser na dvoch stranach - policia a FS-neopravnene podinkanie. Ze ma volny cas, neznamena, ze si moze bokom bez faktur privirabat. To mate teraz ako ponaucenie.

jaskolka
15. jún 2025

Uff,tak keď toto by ten kolega nahlásil,tak prúser máte len a len vy. Navyše mne príde,že aj ďalšie hlúposti robí tvoj manžel.
Určite auto mu nevrátit je hlúpy nápad, keďže to kľudne sa môže pokladať za krádež. Dva týždne opravovať niečo,keď predtým sľúbil len za tri dni? Kúpiť súčiastky "na niekoho"len tak a ako dokáže,že vôbec ich vymenil? Tak nech mu teda namontuje naspäť tie staré,ale po tomto všetkom,by som sa nedivila,keby ste už mali zarobené na peknu slamastiku,ak naštvaný kolega to ohlási

bosorkabb
15. jún 2025

Môj brat opravuje autá vo voľnom čase. Ale jeho kamoš má autoservis a on tam dohodu. Všetko ide cez autoservis ak chce niekto faktúru. Kamarátom a rodine opravuje bez faktúry a oveľa lacnejšie.
Tvoj muž nie je krytý ničím a koleduje si o problém.
Nech vráti auto v pôvodnom stave majiteľovi.

oriesocek
15. jún 2025

Akože tu sa všetci tvárite, že takéto fusky neexistujú…, kolko takto vašich manželov chodí robiť po stavbách - murári, obkladaci, elektrikári a pod… a peniaze chcú na ruku, odvody neplatia iba z minimálky a tu idete jednu dobre že nie zožrať…Auto bohužiaľ musí vrátiť a nabudúce aspoň zálohu za materiál …. Ak nie faktúru, ale to niektorí neuhradia ani keď to majú cez faktúru, akurát človek musí uhradiť dane, odvody…

martinkatinka
15. jún 2025
@oriesocek

Akože tu sa všetci tvárite, že takéto fusky neexistujú…, kolko takto vašich manželov chodí robiť po stavbách - murári, obkladaci, elektrikári a pod… a peniaze chcú na ruku, odvody neplatia iba z minimálky a tu idete jednu dobre že nie zožrať…Auto bohužiaľ musí vrátiť a nabudúce aspoň zálohu za materiál …. Ak nie faktúru, ale to niektorí neuhradia ani keď to majú cez faktúru, akurát človek musí uhradiť dane, odvody…

@oriesocek ale tak potom nech sa nepytaju taketo veci 🤷

mk1111111111
15. jún 2025
@oriesocek

@oriesocek my sa netvarime, my reagujeme na ich postup

sasa1310
15. jún 2025
@oriesocek

@oriesocek neviem, ja bez faktúry nevyplácam na ruku nikomu.

luccija
15. jún 2025
@janka54321

@janka54321 možno mu zadrel takú sumu, že vie prečo pýta faktúru.Ked to robí na čierno mal o to pýtať menšiu sumu, keď vie, že neplatí nájom, odbody

alickapusinka
15. jún 2025

ukor voľneho času ved to je neopravnene zarabanie.Na čierno.

sense
15. jún 2025
@oriesocek

@oriesocek aj keby mi kamarat slubi ooravit auto, chcela by som blocek alebo fakturu za nakupene suciastky, " keby nieco" a teda keby mi to slubi spravit za 3 dni a nje je to hotove , tak by som si pre auto prisla a dovi dopo
A nie ze robi na cierno, miesto 3 dni mu to trva takmer 5 nasobok dohodnuteho casu a este aj nema doklad o tom kde a za kolko kupil suciastky. A zrejme ani autorls nevie ako to presne bolo

oblecenie99
15. jún 2025

Zaráža ma to všeobecne odmietnutie čierneho podnikania v tejto diskusii... Ja som dosť "dostala na hlavu" v jednej diskusii, kde som si dovolila povedať rovnaký názor na ženy - amatérky cukrárky vo svojej domácnosti. Akurát vybavujem krstiny pre dcéru a chcem ich mať u našich, nie v KE, keďže už tu budeme v lete, no a mám dosť veľký problém zohnať normálnu cukráreň, kde mi upeču zákusky a tortu na faktúru, za to tými domácimi sa tu to len tak hemží. Kukajú tu na mňa ako na blázna, prečo odmietam všetky čísla na tie zaručené a najsamlepšie domáce zákusky, že čo mi je. Nehovorím o tých, čo robia nechtíky a spol. A tu aha, aká poctivá diskusia zrazu.

lienka.7
15. jún 2025
@oblecenie99

Zaráža ma to všeobecne odmietnutie čierneho podnikania v tejto diskusii... Ja som dosť "dostala na hlavu" v jednej diskusii, kde som si dovolila povedať rovnaký názor na ženy - amatérky cukrárky vo svojej domácnosti. Akurát vybavujem krstiny pre dcéru a chcem ich mať u našich, nie v KE, keďže už tu budeme v lete, no a mám dosť veľký problém zohnať normálnu cukráreň, kde mi upeču zákusky a tortu na faktúru, za to tými domácimi sa tu to len tak hemží. Kukajú tu na mňa ako na blázna, prečo odmietam všetky čísla na tie zaručené a najsamlepšie domáce zákusky, že čo mi je. Nehovorím o tých, čo robia nechtíky a spol. A tu aha, aká poctivá diskusia zrazu.

@oblecenie99 myslím ze je trosku rozdiel porovnávať opravu auta a pecenie torty, nie? Btw, ja kupujem od jednej cukrarky, co ju poznám roky rokuce a vždy sa ma pýta, že či chcem aj blok. Pýtam sa, že reku bez bloku je aká cena, ona ze rovnaká, takže áno, chcem blok, už len z princípu 😁 ako tu už bolo zmienene, asi bude "chyba" v sume, ktorú si dotyčný pyta. Plus 2 týždne je akoze fakt moc dlhá doba.

tamitamitami
15. jún 2025

Nič iné tvojmu mužovi neostáva ako vrátiť auto....

Ak už takto "podniká" je lepšia cesta aby si súčiastky kúpil majiteľ auta a už sa len dohodli koľko mu dodatočne zaplatí za prácu.

oblecenie99
15. jún 2025
@lienka.7

@oblecenie99 myslím ze je trosku rozdiel porovnávať opravu auta a pecenie torty, nie? Btw, ja kupujem od jednej cukrarky, co ju poznám roky rokuce a vždy sa ma pýta, že či chcem aj blok. Pýtam sa, že reku bez bloku je aká cena, ona ze rovnaká, takže áno, chcem blok, už len z princípu 😁 ako tu už bolo zmienene, asi bude "chyba" v sume, ktorú si dotyčný pyta. Plus 2 týždne je akoze fakt moc dlhá doba.

@lienka.7 Ja neviem... Keď sme mali svadbu, v našom hoteli bolo zakázané nosiť vlastne zákusky. Mali vlastnú pekáreň. Platila som vtedy rovnakú sumu na bloček, ako moja sestra jednej tete, ku ktorej sme išli do bytu po zákusky. Presne sa pamätám, vtedy ešte 50 centov za rez, a to sme mali svadbu v Hiltone v Košiciach. (Ne)podnikanie ako (ne)podnikanie no... Ani ten opravár, ani tie cukrárky nemajú živnosť.

bielasovicka
15. jún 2025

Ja len nechápem prečo si bývalý kolega nedal auto opraviť do normálneho servisu, keď chce aj faktúru. Tam by mu ju dali bez problémov. Tiež je dobrý chuj. Mne tiež niekedy môj sused opraví auto, aj iné veci, a nepýtam od neho bloček. Ved to je normálne....

bosorkabb
15. jún 2025

Ja zase nemám problém bez bloku či faktúry ale musím to vedieť dopredu, cena musí byť nižšia a podobne.
Napríklad tie torty či zákusky beriem od pani jednej roky bez bločku. Mne osobne nechutí v cukrárni a už vôbec tie nové zákusky. Áno od tej pani to chutí a vyzerá oveľa lepšie. Také ako robila moja babka. V tomto prípade ide o chuť.
Aj auto opravuje môj brat a bez faktúry. Ide o brata tak je to iné tam je dôvera že vymení čo treba.

lienka.7
15. jún 2025
@bielasovicka

Ja len nechápem prečo si bývalý kolega nedal auto opraviť do normálneho servisu, keď chce aj faktúru. Tam by mu ju dali bez problémov. Tiež je dobrý chuj. Mne tiež niekedy môj sused opraví auto, aj iné veci, a nepýtam od neho bloček. Ved to je normálne....

@bielasovicka je aj možnosť, že ide o spekulanta. Ale napriek tomu, stále je v "silnejsej" pozícii, pokial autorkin muz nema aspoň živnosť na to.

sasa1310
15. jún 2025
@bielasovicka

@bielasovicka bloček nepýtaš, lebo susedovi dôveruješ. Tu pravdepodobne bývalý kolega prestal dôverovať. Možno sa mu niečo na oprave nezdá a preto pýta faktúru

sense
15. jún 2025
@bielasovicka

@bielasovicka mne keď známi môjho ex robil niečo má aute ako láskavosť resp "za súčiastky", platila som len súčiastky ale hoci som blok nepýtala , mi automaticky dal bloček od nich, aby som videla koľko stali a aj kvôli garancii
A možno sa dotyčnému niečo nezdá keďže miesto 3dni , mu oprava trvala 2 týždne.
Čiže bohvieako bol muž s kolegom dohodnutý.

martul
15. jún 2025

Manžel robí načierno tak nech je radšej ticho lebo si zarobí na oveľa väčšie problémy. Auto nech mu vráti, peniaze bohužiaľ neuvidí a nech si založí živnosť

ivka185
15. jún 2025

Nech vyberie suciastky ktore tam dal a da naspet tie povodne a vrati auto. A bude ok

bielasovicka
15. jún 2025
@sense

@bielasovicka mne keď známi môjho ex robil niečo má aute ako láskavosť resp "za súčiastky", platila som len súčiastky ale hoci som blok nepýtala , mi automaticky dal bloček od nich, aby som videla koľko stali a aj kvôli garancii
A možno sa dotyčnému niečo nezdá keďže miesto 3dni , mu oprava trvala 2 týždne.
Čiže bohvieako bol muž s kolegom dohodnutý.

@sense však samozrejme ze súčiastky zaplatím aj ja, ináč tiež si myslím ze sa tomuto niečo nezdá, a preto trvá na faktúre.

zuzubb007
15. jún 2025

Muž nemá právo na nič, robí čiernu prácu, bez dokladu, predpokladam bez živnosti, pre neho mega prúser, keď sa pán do toho pustí, môže skončiť s tisicovymi pokutami, a akože keby mi niekto povie, že auto mám na 3 dni a on to predĺži o dva týždne, chlap potrebuje auto a tým pádom ešte prichádza o zisk on sám, zrejme muž pýta mega veľa, keď to pán rieši nenazratosť nemá obdobia, navyše chce doklad aby mal záruku či vôbec mu ten diel vymenil

subartic
15. jún 2025

tak toto je iný level teda. Načierno podnikáte , neodvádzate odvody, neodvádzate dane , kupujete náhradné diely cez niekoho iného ktorému napomáhate k daňovým podvodom , a ešte sa opýtaš či máte právo mu zadržať vozidlo . On neodmietol zaplatiť, on chce zaplatiť ale až keď mu vystavíte faktúru , čo je normálne a žiadúce. Vyberte súčiastku , vráťte mu auto a modlite sa aby vás nenahlásil na daňový úrad a živnostenský.