icon

Odvody pri práci na dohodu

sissinka1
19. mar 2025

Dobrý deň, som evidovaná na ÚP (nepoberám podporu) a naskytla sa mi možnosť pracovať na dohodu ako asistentka. Chcela by som sa teda informovať, ako je to s odvodami, kto ich v takomto prípade platí ? A sú rovnako vysoké ako pri normálnom pracovnom pomere? Nie je tam nejaká úľava, resp. nezdaniteľná časť alebo takéto niečo? 😁. Totiž neviem, či sa mi to vôbec finančne oplatí, keď sa odrátajú všetky odvody a poistenia 😔 a ide aj o to, že zamestnávateľa poznám a chcela by som, aby mal zo mna minimálne finančné zaťaženie... Ďakujem.

elenka74
19. mar 2025

@sissinka1 Môžeš odpracovať len 40 dní za rok a max. 273,99 €v hrubom. Pre mňa by bol výhodnejší aspoň polovičný pracovný úväzok.

sissinka1
autor
19. mar 2025

@elenka74 ano s tým všetkým som oboznámená, otázka bola na odvody 🙂 Ako spomínam, neda sa polovičný úväzok.

sissinka1
autor
19. mar 2025

@magic08 čítala som, ale jednej veci nerozumiem, ak som na UP a zároveň mám dohodu, ako je to so zdravotkou ? veď keď mi ju platí úrad práce, prečo aj zamestnávateľ?

tiika
19. mar 2025

@sissinka1 pretože zdr.poistenie sa plati zo zdan.príjmu. Aj pri mamičkach na MD, RD, sa odvádza toto poistné, i keď za nich plati zdr.poistenie stat. Výnimku maju len študenti, dôchodci,..

mk1111111111
19. mar 2025

Platis vsetko. A tych 40 dni, je 40 dni napisanych na papiery v dohode. Teda, ak Ti da dohodu na mesiac april, od zaciatku do konca aprila, tak na konci aprila mas vycerpanych 30 dni, nerata sa len kolko si odpracovala. Len aby si vedela.