Ohováranie v práci

5. apr 2023

zazili ste uplne toxicke prostredie v praci, od rana do vecera, denno denne ohovaranie viacerych kolegyn seba navzajom? je to neskutocne unavne a toxicke. ohovara sa krizom krazom nadriadeny, podriadeny, lietaju aj vulgarizmy, zle sa robi v takom prostredi. starsie si medzi sebou dokazuju, ktora je starsia/mudrejsia, potrebuju uznanie, vsetko mlade/mladsie je hlupe, nerespektuju ani mladsich nadriadenych. neda sa nekonfrontovat s tym, ak ste v tom prostredi, ale da sa od toho odosobnit? clovek sa sam v svojej podstate nemeni, ale toxicke prostredie ovplyvnuje kvalitu zivota...vzdy sa bojim, aka budem v ich veku, co ak taka, ale toto nemam v povahe....len ma to ovtazuje,otravuje,da sa nejak vnutorne nastavit a fungovat s tym?

jahodka17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
5. apr 2023

@jahodka17 vies co tazko sa da voci tomu obrnit, ja uz som sa sama prichytila,ze som sa do toho nechala nachvilu vtiahnut...lebo ked pocuvas krivdy, tiez mas nejaku skusenost a pod., ale pracuje sa tam zle

jahodka17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jahodka17
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
doriiis
6. apr 2023

Áno zažila,dala som výpoveď.Moj život je príliš krátky na to,aby som sa obkolesovala takýmito ľuďmi a prostredím

micusa2222
6. apr 2023

Nemôžeš zmeniť prácu ? To by som asi nedala !

kristiii
6. apr 2023

To nie je o veku, u nás robili peklo práve tie najmladšie. Na to, aby ma do toho nezatahovali mne pomohlo, keď som si druhú stranu viackrát zastala. Príklad: baba ukazovala fotku ďalšej na IG, že aha aka je tam vyretušovaná a bla bla... ja: Jej, aká je tam pekná. Po pár takých situáciách sa predo mnou stiahli. Čo robili mimo (a že určite riešili aj mňa) už nebol môj problém.

autor
6. apr 2023

@micusa2222 @jahodka17 ja mam rada tu pracu, uplne robit to iste by sa inde asi nedalo, zaroven tam mam zmluvu na dobu neurcitu, cize aj ked mi napadlo ist prec, nie je nic,co by mi tu pracu nahradilo....

autor
6. apr 2023

@kristiii moze byt, ze aj mladsie, ja som vsak v kolektive 45+, nas mladsich je menej a sme na roznych oddeleniach

autor
6. apr 2023

@doriiis a v dalsej praci to uz bolo o dost lepsie? alebo opat sa nasiel niekto taky? mozno v zmiesanych kolektivoch je to lepsie, u nas je tak do 30 zien a dvaja muzi

evinka400
6. apr 2023

Ahoj, ja som to zazila a zmenila som pracu, ktora ma velmi bavila. Ale asi ta sklamem, dostala som sa do omnoho horsieho kolektivu. Nepomohlo mi ani vyhybat sa klebetam, ani priama konfrontácia. Zacali ohovarat aj mna, znevazovat moju pracu a moje vykony. Dockala som sa utokov, ktore vedenie vyhodnotilo ako sikanu a vytvorili mi tretiu pracovnu zmenu, kde som sama a hoci kolegyne pokracuju, vsetko ide uz mimo mna. Pracu mam rada a vedeniu som za tento krok nesmierne vdacna. Lenže toto sa neda vzdy urobit. Mrzi ma co prezivas, mna to neskutocne vycerpavalo. Ten negativizmus, vsetko na svete im vadilo, vedenie, vyplata, praca a do toho same vulgarizmy. Bud to vydrzis alebo odides. Tych ludi nezmenis, skor zmenia oni teba. Mozno najst take pracovne miesto, kde bude mensi kolektiv, budu aj mensie tlaky.

tamtamka26
6. apr 2023

to je úplne jedno, kde pracuješ, proste vo veľkom kolektíve je to tak.... ja som dokonca zistila, že muži sú oveľa viac klebetnejší a domýšľavejší ako ženy. niekto ma viezol domov a už s ním určite spávam atď....snažím sa neklebetiť, aj keď vidím na svojej pozícii viac ako ostatní a mala by som čo hovoriť, ale nech si každý žije svoj život. stane sa aj také, že ťahajú zo mňa kolegyne senzácie, ale poviem, že ma nezaujíma, čo robia ostatní.

janinka444
6. apr 2023

Ahoj, nevšímaj si to, úplne to ignoruj, na nič zlé nereaguj... a nezaoberaj sa tým. Tvoj život je aj o niečom inom...

dskjhfdlkdjhl
6. apr 2023

Ohovaranie je vsade, bohuzial. Nielen v praci, mnohe tu pisu podobne aj o rodinnych vztahoch. U nas v praci je to tiez, ale nezucastnujem sa. jednoducho nereagujem na take, nedam sa vtiahnut a s najvacsimi klebetnikmi riesim zasadne len pracovne veci a pozdrav. Mam tam dvoch ludi, s ktorymi chodim na obed a vieme o sebe viac, bavime sa otvorene, bohate to staci. je mi napr. uplne jasne, ze dve kolegyne ma ohovaraju, ale tie ohovaraju kazdeho a postupne sa vsetkym otvorili oci-su to take spriaznene duse😝

marca12
6. apr 2023

Robila som v takom prostredi,bola to statna institucia,uradnici....otrasne pracovne prostredie presne ako opisujes. Odisla som odtial,lebo mi to sposobovalo nekomfort a nicilo zivot. Par rokov som tam vydrzala,ale cely zivot robit s takymi ludmi,to by som nezvladla. Ci chces,ci nechces,ovplyvni ti to zivot. V oraci sme vacsinu dna a travit ten cas s neprijemnymi ludmi sa neda. Mozes to potlacat,snazit sa odosobnit,ale prejavi sa ti to na zdravy a tvojej osobnosti.

jana_eyre_2
6. apr 2023

Ohováranie je všade, v každom kolektíve.. niekde viac, niekde menej..
a podľa mňa mnoho ľudí je v tom nevinne.. ale staci jeden človek, ktorý zaseje semienko nespokojnosti a už začne "davová psychóza" stačí že jeden sa sťažuje na niečo čo nefunguje úplne dobre, pridá tam konkrétneho človeka, ďalší si uvedomí že vlastne to vadí aj jemu, pridá svoje a už idú klepy..

Úplne v každej práci kde som bola sa ohovaralo, mne to bolo vždy proti srsti a nechcela som sa na tom zúčastňovať.. aj v mojej súčasnej práci sa ohovára.. prácu mám naozaj rada, ale toto je niečo prečo sa mi tam ide s ťažkým srdcom.. na ohováranie odjakživa reagujem mlčaním.. keď som chcela pridať svoj názor kedysi dávno, bola.z toho akurát hádka po ktorej som sa cítila horšie len ja, druhá strana ktora ohovára často ani nemá kapacity aby si priznala chybu..

Nepotrebujem sa hádať o svoju pravdu, beriem to tak, že nech si každý hovorí čo chce, ja si to čo chcem myslím a do práce chodím kvôli práci.. viem že to je náročné pre človeka ktorý nemá rád ohováranie, ale podľa mňa sa s tým moc robiť nedá.. pokiaľ ľudia samozrejme vyslovene nesikanuju, je ľahšie si to nevšímat..

doriiis
6. apr 2023

@autor...poviem ti v utorok,keď tu novú prácu dostanem.

autor
6. apr 2023

@marca12 a v novej praci sa s tym uz nestretavas?

macik166
6. apr 2023

Áno robila som. Bolo to strašné.

svetlonos
6. apr 2023

daj si sluchadka do usi a nezapajaj sa. Povedz, ze ohovarat nechces. Alebo pracuzmen. Ja som taky extrem nezazila. Bola som v kancelari, 500 ludi vo firme. Naseoddelenie super, starsi respektovali mlladsich. Bol to korporat a aj ked sa klebetilo, tak v ramci normy. Nikomu sa neublizovalo. Ja by so v takej robote asi neostala alebo to riesila s nadriadenym.

melanta
6. apr 2023

Som prekvapená, koľké píšete, že je to všade a treba to ignorovať. Ja som to teda nikdy nikde nezažila a ak by hej, tak súhlasím s @doriiis žijeme príliš krátko a v práci trávime príliš veľa času, aby som ho žila v takomto prostredí. Odišla by som. A ak sa niekto rozhodne dobrovoľne zotrvať v takejto práci, tak potom nerozumiem tomu, prečo sa sťažuje.

viestta
6. apr 2023

Zazila som to. Najjednoduchsie bolo do takych debat sa nezapajat. Ked pochopili, ze u mna nepochodia vynechali ma z toho ich cirkusu. Som si ista, ze som bola ich oblubena tema, ale mna uz prestali zatahovat do svojich fantazmagorii, pretoze nebolo ziadna odozva. Boli obcas pokusy, ale odbila som ich s tym, ze ci je nieco konkretne co treba riesit, lebo na omacky okolo nemam cas. Nakoniec sa vyselektovalo par normalnych ludi, s ktorymi sa dalo pokecat a tie Kelisove si riesili svoje mimo nas.

darinks01
6. apr 2023

Ideál je vystríhať sa takých debát, nevyjadrovať sa, pomyslieť si akurát tak a proste robiť si svoje. Nenechať sa tým strhnúť.

gabika0825
6. apr 2023

A si ty na vedúcej pozícii? Sú oni tvoje podriadené? Ak áno tak už by tam tety nemali byt dávno. A keď nie tak žiaľ môžeš to riešiť maximálne s nadriadeným celé mu to povedať aby s tým niečo možno spravil ale budeš riskovať to že budeš na ich zozname ohovárania primárne ty, keďže ich asi šéf bude konfrontovať a budú vedieť kto mu to vykecal. Posledná možnosť je výpoveď.

doriiis
6. apr 2023

@melanta ....ber to tak,že nie každý si ale môže vyberať.Niekto tu prácu a peniaze fakt potrebuje.Ja som dala výpoveď po mesiaci v takejto práci.Bola som v skúšobnej dobe a nemám čo stratiť.Ale chápem aj tých,čo potrebujú živiť rodinu a nemajú žiadne peniaze navyše a žiaden plán,čo ďalej.

babulkomale
6. apr 2023

Ano zazila, kancelaria slecien a pani dolezitych, slepacaren na pohladanie 🤦 vzdy sa preberala ta co isla na wc mimo jadra tych co drzali spolu.
Poohovarali jednu z nakupu, potom prisla, vychvalili ju ako vyzera, odisla, zas ohovarali ze sa ocucava v kuchynke s nejakym mladym a to bola vydata.
Ale bola to pravda, ten mlady je uz jej manzel 😃
V jednej praci som dala jasne najavo kolegyni ze sa nepridam k jej ohovaraniu inej kolegyne, s ktorou som tam dokonca nastupila a boli sme aj kamosky.
Normalne otvorene som jej povedala ze predo mnou nech na XY nic nehovori, ked nieco ma, nech to riesi s nou. Taky prekvapeny vyraz som este nevidela.

autor
6. apr 2023

@melanta hlavne, ak ta praca bavi a naplna, nechces odist, nie vsade mozes robit to iste, mam aj zmluvu na neurcito

vikss1
6. apr 2023

Zazila som nieco podobne, bolo to uplne ze najhorsie obdobie v mojom zivote a veru som aj kvoli tomu odisla. Takto sa proste v robote fungovat neda. Aj som si poplakala, nebudem klamat. Som proste clovek, ktore taketo veci neberie lahko, takze sa to logicky na mne podpisalo. Ak to nie je v robote v pohode, tak nie si v pohode ani doma.

henrietkatr
6. apr 2023

obdivujem ludi, ktori toto davaju, pretoze ja by som takto rozhodne fungovat nemohla. taketo veci mi nerobia dobre a nepokoj v kolektive je podla mna to najhorsie, co moze byt. ved tak sa ani pracovat poriadne neda.

jana_eyre_2
6. apr 2023

@melanta kto sa stazuje? Ja tu vidím konštatovanie.. neviem si predstaviť ako si môžeš vybrať prácu kde máš zaručene že v kolektíve nebudú intrigy.. keby som vyberala vyslovene len podľa toho, mohla by som meniť prácu každé tri mesiace.. kde je kolektív, sú aj takéto veci.. lebo ľudia sú proste často nespokojní a z toho potom pramení aj toto.. za môj pracovný život som vymenila 6zamestnavatelov a všade kde bolo viac ľudí bolo aj viac konfliktov a intríg.. ako som napísala, často to ľudia ani nerobili so zlým úmyslom, chceli sa posťažovať a tak sa to nabalilo..