Opakované pozastavenie živnosti
Ako funguje pozastavenie živnosti?
Počas roka mám nepravidelný príjem, koniec roka je blázinec a začiatok roka je bez príjmov, doteraz sa dalo vyžiť zo zásob, ale budúci rok už musíme konsolidovať, prídem o tretinu príjmu od doteraz pravidelných/zazmluvnených zákazníkov.
Ak pozastavím živnosť, musím vopred určiť na akú dobu, alebo sa dá na neurčito?
Ak príde nová zákazka môžem živnosť obnoviť zo dňa na deň?
Ak si v lete urobím voľno a pozastavím od 1.8 do 15.8. zaplatím odvody do SP len za polovicu mesiaca?
Mám nejaké povinnosti počas pozastavenia, alebo sa úrady sami informujú medzi sebou?
Počas pozastavenia plánujem platiť zdravotnú ako doteraz, ale nechcem platiť sociálnu poisťovňu, úrad práce nebudem riešiť.
Momentálne na toto lehoty neexistujú. Ale určite budú. Určite sa nastavia lehoty alebo systém, aby sa presne toto nerobilo, že sa niekto bude na pol mesiaca kedykoľvek odhlasovať a potom znova prihlasovať. Takže počkaj si, čo čas prinesie. Mimochodom, polovica z odvodov do SP, ktoré budú povinné ako minimálne pre každého, je necelých 66 eur. Ak potrebuješ robiť takéto móresy, aby si ušetril 66 eur, tak to podnikanie asi nefunguje ako má a skôr odporúčam venovať svoj čas tomu, aby ti podnikanie zarábalo na odvody aj na dostatočné sporenie.
Momentálne na toto lehoty neexistujú. Ale určite budú. Určite sa nastavia lehoty alebo systém, aby sa presne toto nerobilo, že sa niekto bude na pol mesiaca kedykoľvek odhlasovať a potom znova prihlasovať. Takže počkaj si, čo čas prinesie. Mimochodom, polovica z odvodov do SP, ktoré budú povinné ako minimálne pre každého, je necelých 66 eur. Ak potrebuješ robiť takéto móresy, aby si ušetril 66 eur, tak to podnikanie asi nefunguje ako má a skôr odporúčam venovať svoj čas tomu, aby ti podnikanie zarábalo na odvody aj na dostatočné sporenie.
@melanta teraz platím mesačne 344,27€ a budúci rok to vychádza 425,03€, keby mi nekončili niektorí zákazníci tak to neriešim
@melanta teraz platím mesačne 344,27€ a budúci rok to vychádza 425,03€, keby mi nekončili niektorí zákazníci tak to neriešim
@anonym_autor ešte je iba október. Niektorí zákazníci končia, tak ich je potrebné nahradiť a zvýšiť počet. Aj o tom predsa je podnikanie. Že zákazníci prichádzajú, odchádzajú, je potrebné si ten biznis riadiť tak, aby ich bolo vždy toľko, koľko potrebuješ. Sama podnikám, niektorí klienti ostávajú a využívajú moje služby pravidelne, niektorí občas, niektorí využijú raz a viac sa nevrátia (väčšinou kvôli vysokej cene). Nikdy mi nenapadlo, že keď mi odíde klient, tak teraz budem prerušovať podnikanie. Proste nájdem iného, ak si potrebujem zachovať príjem.
@anonym_autor ešte je iba október. Niektorí zákazníci končia, tak ich je potrebné nahradiť a zvýšiť počet. Aj o tom predsa je podnikanie. Že zákazníci prichádzajú, odchádzajú, je potrebné si ten biznis riadiť tak, aby ich bolo vždy toľko, koľko potrebuješ. Sama podnikám, niektorí klienti ostávajú a využívajú moje služby pravidelne, niektorí občas, niektorí využijú raz a viac sa nevrátia (väčšinou kvôli vysokej cene). Nikdy mi nenapadlo, že keď mi odíde klient, tak teraz budem prerušovať podnikanie. Proste nájdem iného, ak si potrebujem zachovať príjem.
@melanta začiatok roka som z povahy práce a zákazníkov bez príjmov, prečo nevyužiť zákonnú možnosť ušetriť výdavky? Nezatajujem príjmy ani nekradnem.

@anonym_autor ahoj, ja som si bola živnosť pozastaviť v marci kvôli materskej a chceli tam presne dátum od kedy do kedy bude pozastavená, ale s tým, že si ju môžem hocikedy obnoviť, aj skôr ako som uviedla.
Na ostatné ti odpovedať moc neviem, ja som mala živnosť rok a ešte som neplatila sociálne. Ale na sociálku to budeš musieť ísť nahlásiť, ak už odvádzaš, aspoň teda tak mi vraveli na živnostenskom.