icon

Opatrovanie seniorov: Nárok na dovolenku a PN?

10. jún 2024

Viete poradiť ako to je pri opatrovaní seniora cez USpvar (na Slovensku) a nárok na letnú dovolenku?
Ak viete poradiť ako to je aj s PN,keďže nárok nie je na platenú PN keďže to n8e je pracovný pomer. Tak ako to he zo zakona? Ak opatrovateľka ostane dlhšie doma kvôli chorobe kto ju má zastúpiť? Mala by to nahlásiť, alebo je to na dohode s rodinou u ktorej opatruje?
Čokoľvek okolo opatrovníctva vrelo privítam.

Strana
z2
9lf9
11. jún 2024

@rozculena
@simca06022011 opatrovateľský sa normálne poberá aj pokiaľ nie je človek členom rodiny, podmienka je len prechodný pobyt o bývaní zákon nehovorí, takže si nikto nič cez známosti vybavovať nemusí. Pokiaľ má niekto nárok na OP a nik z rodiny nechce/nemôže a zoženú človeka čo túto prácu bude vykonávať za 600e mesačne bez nároku na Pn, dovolenku, podporu je to skôr zázrak. Práca je to ťažká a nezaplatená a vypnúť a vybaviť si veci potrebuje každý, tak isto ochorieť a toto všetko je už na dohode medzi nimi a opatrovateľkou ako sa dohodnú a zabezpečí sa starostlivosť o opatrovaného.

autor
11. jún 2024

@rozculena Podľa mňa to nie je len u nás. To určite nie .To sme si ju normálne samí našli .Na úrade mi povedali,že neposkytujú opatrovateľky že buď si nájdem niekoho s rodiny,alebo aj cudzieho a on si požiada na ňu. Určite je najlepšie s rodiny. ale niekedy to proste inak nejde. Jediná podmienka je,že musí mať u nej prechodný pobyt. Platí sa 5€Za to. Platili sme jej to my. Mrzí ma veľmi,že sa ti to nepodarilo vybaviť na ocka. Už to dosť sprístupnili. Moje má už pomaly 80tku a schválili jej to až teraz a pritom mi to už dávno radili vybaviť si na ňu. keďže už nemôže byť sama a potrebuje pomoc.

rozculena
11. jún 2024

môj otec má 92,sám neurobí nič....

rozculena
11. jún 2024

@9lf9 ja viem,aká to je robota,doopatrovala som mamu,trvalo to rok,bola onko pacient,popri tom som chodilaešte do práce,v ten čas bol pri nej otec...teraz som s otcom už skoro 5 rokov

autor
11. jún 2024

@simca06022011 Nie. Normálne sa dá opatrovať cudzieho. Mám aj kolegyne aj známu čo opatrovali cez UPSvar úplne cudzích .Len ani jedna to nerobila tak ako naša. Práve preto aj väčšinou skončili. Málo peňazí a brali to až príliš zodpovedne.

autor
11. jún 2024

@9lf9 Napísali ste to úplne presne!!! 😉Vo všetkom s vami súhlasím. Áno preto jej to všetko akceptujeme pochopiteľne každý má nárok vybaviť si ak byť doma keď je chorý to súhlasím. Len keď keď to už príliš často a bez tak chodí tak ba tých 5-6 hodín denne. Aj ti ešte odbehne riešiť deti alebo doktorov a 2,5 týždňa bola doma chorá a nikomu neoznámila ina mame tak to v poriadku nie je. Každý deň jej volala po týždni ze uz príde a neprišla. Aj teraz predĺžila víkend v pondelok nebola že jej bolo zle. Tak ako inak musím stále ja a brat prísť co býva takmer 50km od mami.

autor
11. jún 2024

@rozculena tak to úplné nepochopiteľné nemať nárok na opatrovanie v takom veku. Ježiš to je strašné tie úrady zákony. Jedno je pravda musí mať vážnejšie diagnózy a veľa veľa chodiť po lekároch. Ráta sa posledný polrok. A už len čakať 3 mesiace na posudok. Ak to má všetko od lekárov diagnózy tak by mali priznať. Veľmi zaváži pooperačné stavy a psychiatrické.

9lf9
12. jún 2024

Uplne rozumiem ,ze je clovek rad, ze vobec niekoho ma ale velka skoda pristupu z jej strany, lebo ked ma niekto zamestnanie je velmi tazko vykryvat tieto vypadky, ked by si mala v podstate pocas svojej nepritomnosti poriesit zaskok za seba sama. Prajem me vela.sil.

autor
12. jún 2024

@9lf9 Ďakujem aj Vám. Bohužiaľ áno je to tak. A pri fyzicky náročnej práci nočných v závode je človek rád,že je rád. Až ma to niekedy už hnevá,že niekto si pianko a niekto sa môže roztrhrať .

bobo102
14. mar 2025

to mate dobre ze aspon 5-6 hodin a len 1 den v tyzdni nepride. ta nasa pride 2 dni v tyzdni na 30 minut max. Nechapem, ze na to nieje ziaden kontrolny organ a je to len na rodine a blizkych aby taku osobu nahlasili/zbavili opatrovania. mna by zaujimalo ci je mozne opatrovatelstvo presunut na ineho clena rodiny a ci by v takom pripade nanovo musela babka prejst vsetkymi vysetreniami a posudkami.

bobo102
14. mar 2025

u nas opatruje rod. prislusnik a je to katastrofa. babka jej nic nepovie a mlada si robi, resp. nerobi. Z tyzdna odpracuje max 1-2 hodiny dokopy. sviatky a vikendy a uz ani piatok nechodi vobec. ma 2 deti, ktore su stale chore a ked nesu chore tak je ona chora, alebo ju boli chrbat alebo niekde idu... a partner co zije s babkou v jednej domacnosti je nezamestnany. A preco? Lebo tak rozhodla rodina ze ne on bude opatrovat ale mlada. Takze ona sa nestara, vsetku robotu robi moj partner, lebo ked vidi tu spinu bordel v kuchyni ta mu na vracanie. A princezna nadeli lieky na tyzden a berie peniaze. Ano, mal by sa ohradit a porozpravat sa s nou, ale on nechce byt za zleho. Tak ako hlupak robi jej robotu a ona berie peniaze. Samozrejme mu to vadi no nic nepovie... Pride den D kedy mi rupnu nervy a to si uz nikto za klobuk neda. Teraz za poslednych 5 tyzdnov bola pri opatrovanej osobe max 10x a aj to asi 3x z toho bola ako navsteva a nie ako opatrovatelka.

Strana
z2