icon

Oplatí sa otvoriť salón pre psov na Slovensku?

16. sep 2025

Ahojte. Mám 28 rokov a neviem čo so životom. Nikdy som poriadne nevedela čo chcem v živote robiť, vyštudovala som gymnázium. Vždy ma bavilo tráviť čas so zvieratami, roky som fungovala ako dobrovoľníčka pre útulky/OZtká. Ale nenašla som nič čo by ma uživilo v tejto oblasti. Už rok rozmýšľam o tom, že si urobím kurz strihania psov a po čase si otvorím vlastný salón no pri momentálnej situácii na Slovensku neviem či sa to oplatí. Taktiež uvažujem nad štúdiom kynológie no neviem, či by to malo veľký zmysel a vedela by som sa s tým uplatniť. Čo si o tom myslíte? Je tu viac takých ľudí, ktorí nevedia čo ďalej? Nechcem svoj život prežiť v práci, ktorá ma nebaví a každý týždeň čakať na víkend/voľno.

anonym_5b4534
16. sep 2025

možno vo veľkom meste nájdeš uplatnenie, ale nie v hladovej doline - čo za chvíľu bude pol Slovenska.
porozmýšľaj o niečom inom.

autumn1
16. sep 2025

Kynológia ti pomôže čo sa týka psov v Prievidzi, majiteľka psej škôlky má ukončenú kynológiu tak aj to by mohla byť cesta niečo také otvoriť (neviem, či sa to dá aj bez školy).len treba rátať s +3rokmi štúdia (možno 4, neviem, či ešte tento rok stihneš nastúpiť). Alebo potom sa to dá využiť pri výcviku psíkov ak im naozaj budeš rozumieť (ideálne počas štúdia si nájsť v nejakej psej škole prax)... Čo sa týka strihania, záleží od oblasti ak bývaš niekde kde je viacero psíkov ale nič také poblízku a vieš, že ľudia musia ďaleko cestovať do salónov tak sa oplatí ale napr v takej BA by si sa ťažko rozbiehala, len v mojom okolí do necelej pol hodinky cesty autom sú 3 sálony.

anonym_1153fe
16. sep 2025

@anonym_autor Zistí si, či máš vo svojom okolí nejaký salón pre psov. Skús si zavolať a opýtať sa koľko sa čaká na objednanie. Podľa toho by som sa zaradila. My sme malé mesto a čakacia doba je aj vyše mesiaca.

salome123
16. sep 2025

za normalnych okolnosti by som ti poradila, aby si sla do toho salona.... ale ak schvalia konsolidaciu tak sa ti to vobec neoplati lebo odvody ta zlikviduju ☹

colsami
16. sep 2025

1. Kynologia je uplne zbytocny odbor. Vsetko co chces okolo psov a kynologie (vycviky, skolka, hotely, salon, hocico) mozes robit aj bez tohto studia. A ak Ta to bavi a si v tom dobra, tak budes ovela uspesnejsia a ziadanejsia nez "kynologovia" ktorych skola vypluva.

2. Salony pre psy vyrastli ako huby po dazdi. Ak by si trosku bola zorientovana v tomto smere, vedela by si. Nic nie je nemozne, mozno prerazis, ja nehovorim ze nie, ale urcite k tomu nebude stacit jeden kurz strihania. Dnesni majitelia su velmi narocni. Budes musiet vynikat niecim, aby si ich oslovila a aby Ta vyuzivali. A kedze tento prispevok zacina motivaciou ze "neviem co so zivotom", to na vyniknutie nebude staci. A navyse, ludia za takymito sluzbami nemaju problem aj cestovat ked su spokojni. Takze to, ze naokolo v radiuse 20km nie je zrovna iny salon pre psy, z Teba este uspesnu strihacku neurobi.

Ja Ti zelam uspech, ale podla mna na to ides velmi neznalo a zo zleho konca.

misulka22
16. sep 2025

Tych salonov je teraz tolko ze musis fakt super strihat a mat aj ine sluzby a paradny marketing aby si prerazila. A byt fakt zazrata do toho.Ja som v salone robila a rozmysli,ci to jw robota pre teba.

mandzula
16. sep 2025

Byvame v BA a vidim, ze dopyt je skor po skolkach a hoteloch pre psy, skus ist tymto smerom.

stanka_k
16. sep 2025

@anonym_autor štúdium kynológie určite nie. Dcéra chodila prvý ročník SŠ na kynológiu. No keďže, keď mala 8rokov jej otec (vtedy vojenský psovod, špeci školu na to nemá) založil kyn. klub, kde sa venovali športovej kynológii, okrem toho výstavám, plus chovateľská stanica nemeckých ovčiakov. Dcéra postupne trénovala , vystavovala,porobila všetky možné skúšky výcvikara, rozhodcu..,,, v škole ako prváčka robila ukážky a pod, teda si zamyslela, že to ju nikam neposunie…prestúpila na veterinu. Ja robím dogfrisbee súťažne a agility, obedience light. Je veľmi veľa všelijakých klubov, či už na športy alebo poslušnosť a za mňa sa v tom musíš pohybovať, stretávať sa s tými ľuďmi, chodit na súťaže, prezentovať tréningy…. A musíš to “mať v sebe” ak to chceš robiť tým štýlom, že robíš tréningy a podobne… lebo človek aj pes čaká dobre výsledky (okrem to to nie je len naučiť, ale pracovať so zlozvykmi…) vo veľkom je to viac práca s človekom, ako so psom. Pes vie všetko, ale človek sa musí naučiť, ako ho k tomu má priviesť… a teda osobne si vyberám trénerov iba podľa ich práce a výsledkov, ktoré mám možnosť vidieť osobne alebo videá a pod, prístupu a referencií. Pokiaľ to vieš, školu nepotrebuješ a keď nie, nepomôžu ti ani tri školy. To už ten salón sa mi zdá byt lepší. Ľudia budú stále kupovať kadejakých chlapáčikov a v našich končinách žijeme v čistote… na psov dajú koľkokrát viac, ako na seba. Osobne poznám tri kočky so salónmi a zatiaľ fungujú, neplánujú zatvárať… ale tiež záleží na lokalite

autor
16. sep 2025

Ja som už dávno pochopila, že práca so zvieratkami je paradoxne hlavne o ľuďoch. Žijem na východe Slovenska, takže sa nebavíme o žiadnych veľkých mestách, pomerne blízko bydliska mám aj mestá, kde sa nenachádza žiaden salón. Mám veľmi veľa nápadov ohľadom toho, len tiež rátam s tým, že jeden kurz nebude stačiť a asi by to chcelo aj nejakú prax takže som rozmýšľala, že by som sa skontaktovala s útulkami v okolí a dohodla si nejakú "spoluprácu" teda, že by som mala k dispozícii zvieratá, na ktorých by som získala nejakú prax, prípadne získať viac skúseností na zvieratách rodiny či známych.
Slovenská asociácia strihačov psov ponúka základný a rozšírený kurz, to by ma vyšlo na 1800 eur spolu. Ak už do toho investujem peniaze, nechcela by som to nechať len tak, preto sa radšej informujem aj tu a ďakujem vám za vaše doterajšie názory, veľmi si to vážim.
O štúdiu kynológie som uvažovala hlavne z dôvodu, aby som prípadný salón vedela rozšíriť aj o iné služby, ako napríklad poradenstvo ohľadne výživy psov a podobne.

misulka22
16. sep 2025
@anonym_autor

Ja som už dávno pochopila, že práca so zvieratkami je paradoxne hlavne o ľuďoch. Žijem na východe Slovenska, takže sa nebavíme o žiadnych veľkých mestách, pomerne blízko bydliska mám aj mestá, kde sa nenachádza žiaden salón. Mám veľmi veľa nápadov ohľadom toho, len tiež rátam s tým, že jeden kurz nebude stačiť a asi by to chcelo aj nejakú prax takže som rozmýšľala, že by som sa skontaktovala s útulkami v okolí a dohodla si nejakú "spoluprácu" teda, že by som mala k dispozícii zvieratá, na ktorých by som získala nejakú prax, prípadne získať viac skúseností na zvieratách rodiny či známych.
Slovenská asociácia strihačov psov ponúka základný a rozšírený kurz, to by ma vyšlo na 1800 eur spolu. Ak už do toho investujem peniaze, nechcela by som to nechať len tak, preto sa radšej informujem aj tu a ďakujem vám za vaše doterajšie názory, veľmi si to vážim.
O štúdiu kynológie som uvažovala hlavne z dôvodu, aby som prípadný salón vedela rozšíriť aj o iné služby, ako napríklad poradenstvo ohľadne výživy psov a podobne.

@anonym_autor hlavne nechod na kurz do trnavy 😉

stanka_k
16. sep 2025

@anonym_autor a niečo týmto smerom? (Škola by bola asi lepšia, len myslím, že tá externe ani nie je…a teda treba počítať s tým, že zviera sa v škole aj utratí, pitvá a podobne…)
to sa dá využiť aj pri poradenstve…. A teda myslím, že nie je zlý ani dobrý dog fyzioterapeut. Ale ozaj dobrý. Čo ja poznám všetko je ZA-BA cviky, rehabilitácie, masáže…. (dobré kurzy bývajú v ČR)

wolf_
16. sep 2025

Ako tu bolo spomínané štúdium kynológie neodporúčam. Mne aj ten vet. asistent príde také, že ani k tomu netreba kurz -> sama som túto profesiu chvíľku robila (bez vzdelania, bez kurzu).
K salónu a strihaniu - z vlastnej skúsenosti - si si istá, že ťa to bude baviť? 🙂🙂🙂 Máš so strihaním nejaké skúsenosti? - hoci len svojho psa, kamoškám apod. Totiž ja som tiež vždy inklinovala k zvieratám a tiež mi ako prvé napadlo, že "a tak pôjdem strihať psov".. Našťastie som sa na to vtedy nedala lebo časom ako som sa dostala k psom/ku kynológii bližšie, skúsila si čo-to.. som zistila, že síce milujem zvieratá, síce milujem psov, síce milujem prácu so psami, ale zrovna strihanie ma fakt, že nebaví 😁 Ale ak ťa to naozaj baví, tak potom kľudne vyskúšaj... Možno k tomu pripojiť aj také ako "ošetrenie so súhlasom", že ako služba navyše, ktorú by si prípadne mohli priplatiť 🤔
A súhlasím aj s komentárom vyššie, že fyzioterapia.. dogfitness.. a celkovo takéto veci na starostlivosť o pohybový aparát psa. V psích športoch je to teraz celkom taká "žhavá" téma, čoraz viac aj len rekreačných športovcov začína na to dbať.

colsami
16. sep 2025

"O štúdiu kynológie som uvažovala hlavne z dôvodu, aby som prípadný salón vedela rozšíriť aj o iné služby, ako napríklad poradenstvo ohľadne výživy psov a podobne."

Rovno zabudni, ze ten odbor Ta nieco realne a specialne nauci o vyzive psov, aby si sa mohla rovnat tym, co realne vyzivari vo svete psov su (a zaroven nemaju ziadne VS blizke kynologickym temam).

maya_hi
17. sep 2025

@anonym_autor určite áno. Psíčkarov je stále viac, mladí ľudia majú tiež skôr psa ako dieťa. Ja verím že čoskoro sa tu uplatní aj škôlka pre psov. Ja si strihám psíkov sama, ale väčšinu psíčkarov s malými plemenami čo poznám, si ich strihať dávajú. Nablízku mám salón, ale pani nevedela môjmu staršiemu ostrihať pazúriky sama z čoho mám dosť nervy, mala som ho držať, tak ho radšej strihám sama. Ale keď skm na to nemala nervy, zašla som si do salónu aj 30km, kde to vedeli urobiť za chvíľu, zaplatila som 5eur a mala som pokoj.
Je to teda skôr o kvalite služieb, marketingu, vytvorení potreby a takom osobnom nasadení. Ak si otvoríš salón, uvažovala by som hneď aj nad psím hotelom, alebo fakt nejakým denným stacionárom. Veľa ľudí cestuje, alebo je dlho v robote. Ak ponúkneš dobré služby, starostlivosť, poradenstvo, určite sa zákazníci nájdu. Urobiť nejaký program, vychádzky, výbeh, bazén pre psíkov. Vonku to funguje. Dnes ľudia podporujú kadejakých influencerov, youtuberov, hádžu peniaze do vzduchu. Ešte stále sa máme dobre 😏 Prečo by nezainvestovali do miláčika? Veď koľko dokážu vraziť do liečby, výživových doplnkov. To sú aj u bežných ľudí stovky eur.

maya_hi
17. sep 2025
@colsami

"O štúdiu kynológie som uvažovala hlavne z dôvodu, aby som prípadný salón vedela rozšíriť aj o iné služby, ako napríklad poradenstvo ohľadne výživy psov a podobne."

Rovno zabudni, ze ten odbor Ta nieco realne a specialne nauci o vyzive psov, aby si sa mohla rovnat tym, co realne vyzivari vo svete psov su (a zaroven nemaju ziadne VS blizke kynologickym temam).

@colsami "nemajú žiadne VŠ"? Akože myslíš na Slovensku? 😏 Policajti, vojaci, veterina v Košiciach. Pogoogli

margotka17
17. sep 2025

@anonym_autor ja žijem na dedine, mali sme 2 Yorkshire terierov, už máme len jedného a vždy sme chodili na strihanie do ambulancie veterinára, lebo je málo salónov v okolí. Tu okolo nás si všetci čo majú psíkov začali stíhať sami doma. Vyzerá to hrozne, také schody postrihané, že by som sa hanbila. Určite ti budú psíčkari vďačný, ak zriadis takú službu. Urob si kurz, poziadaj o príspevok na zriadenie salónu a začni. Veľa šťastia a spokojných zákazníkov prajem 👍

autor
17. sep 2025
@margotka17

@anonym_autor ja žijem na dedine, mali sme 2 Yorkshire terierov, už máme len jedného a vždy sme chodili na strihanie do ambulancie veterinára, lebo je málo salónov v okolí. Tu okolo nás si všetci čo majú psíkov začali stíhať sami doma. Vyzerá to hrozne, také schody postrihané, že by som sa hanbila. Určite ti budú psíčkari vďačný, ak zriadis takú službu. Urob si kurz, poziadaj o príspevok na zriadenie salónu a začni. Veľa šťastia a spokojných zákazníkov prajem 👍

@margotka17 Ďakujem veľmi pekne ❤️

colsami
17. sep 2025
@maya_hi

@colsami "nemajú žiadne VŠ"? Akože myslíš na Slovensku? 😏 Policajti, vojaci, veterina v Košiciach. Pogoogli

@maya_hi aj si docitala tu vetu? Hovorim ze "nemaju ziadne VS blizke kynologickym temam". To znamena, ze uplne ine odbory. A nemusim to googlit, prepac, mam VS v danom odbore a vacsinu slovenskych realnych vyzivarov v kynologii dokonca poznam osobne. Takze viem ako sa k tomu dostali a co je k tomu treba, a co Ti k tomu, naopak, vobec nepomoze. Takze si stojim za tym, co som povedala (ale treba citat cele vety, nie len 3 slova). Len poprosim o pozorne citanie s pochopenim 🙃

misulka22
17. sep 2025
@maya_hi

@maya_hi vyziva zvierat je samostatny odbor na vs mam to vystudovane - vyziva zvierat a krmivarstvo. Je to vseobecne a potom sa uz kazdy dovzdelava a specializuje konkretne

autor
17. sep 2025

Čo sa týka štúdia kynológie, je tam prednet výživa a dietika psov. Okrem toho aj veľa ďalších zaujímavých predmetov. Na to som narážala, že štúdium kynológie ponúka viacero možností.

nunik22
19. nov 2025
@misulka22

@anonym_autor hlavne nechod na kurz do trnavy 😉

@misulka22 dobrý čítam práve tento príspevok a komentáre, googlila som kurzy a práve si študovala ten v Trnave viete aj niekde inde o kurzoch? Alebo kde by ste mi odporučili?

misulka22
19. nov 2025
@nunik22

@misulka22 dobrý čítam práve tento príspevok a komentáre, googlila som kurzy a práve si študovala ten v Trnave viete aj niekde inde o kurzoch? Alebo kde by ste mi odporučili?

@nunik22 tu robia kurzy https://asociaciastrihacov.sk/kurzy-strihania-p...
Ale neviem ci vies strihat za tie 3 dni ta ziadne zazraky nenaucia.aj celkovo ta uprava srsti lebo to nie je len zobrat strojcek a strihat, manipulacia s agresivnymi psami atd...