Osobitný príspevok v práci
Ahojte. Nastupujem do svojej prvej práce. Pri pohovore bol spomenutý osobitný príspevok vo výške 10%.
Je to 10% z hrubej mzdy? Z toho sa následne ešte strháva niečo?
Ď
Zrejme zo základnej mzdy. Teda základ plus príspevok bude hrubá mzda a z toho samozrejme dan a odvody. Zamestnávateľ nemá ako vyplatiť čokoľvek len tak, bez zdanenia a odvodov....
@melanta našla som kalkulačku, do hrubej mzdy zadám teda plat už aj s tým 10% príspevkom? Ďalej je tam nezdaniteľná časť základu dane- ano/nie?
Nezdaniteľná čiastka základu áno. Tu si môžete uplatniť v jednom zamestnaní. Ak by si si našla napríklad aj brigádu, čiže budeš mať naraz 2 zmluvy, uplatniť si to môžeš len na jednej zmluve, logicky vždy tam, kde zarobíš viac.
Do kalkulačky aj daj hrubú mzdu základnú, nech vieš, koľko dostaneš určite. A môžeš si vypočítať aj koľko dostaneš ak dostaneš aj osobné. V takom prípade zadaj ako hrubú mzdu základnú mzdu navýšenú o príplatok.
Ešte k tomu osobnému. Ako som písala, nie je nárokovateľné, čiže môžeš aj nemusíš ho dostať. Zisti si v práci, aké sú podmienky. Niekde napríklad človek nedostane osobne v mesiaci, kedy čerpal PN, OČR, paragraf či dovolenku.
@melanta ďakujem ďakujem ďakujem 🙂 Bolo mi povedané 10%. A po troch mesiacoch aj zvýšenie platu. Verim im, ci som naivna? 😀
Závisí to aj od toho či budú s tebou spokojní, nie iba od viery 😊 ja som ako zamestnávateľ mala k dispozícii osobitný príspevok ktorý v prípade nespokojnosti so zamestnancom som upravovala alebo aj nedala
@kris_tin257 jasne a je tu aj možnosť ze spokojna nebudem ja a odídem

Osobitný alebo osobný? Predpokladám osobný. Takéto príplatky sú vždy uvádzané v hrubom a počítané ako % z hrubej mzdy. Zároveň je potrebné vedieť, že osobný príspevok nie je právne nárokovateľný, čiže môžeš aj nemusíš ho dostať. A áno, strháva sa, z celej hrubej mzdy sa vždy strhnú povinné odvody. Ak zadáš do Google "kalkulačka čistá mzda", nájdeš niekoľko kalkulačiek, ktoré ak nahodíš hrubú mzdu, tak ti vypočítajú koľko zaplatia na odvodoch, koľko je čistá mzda (čiže to čo tebe príde na účet) a aká je cena práce (náklady zamestnávateľa na tvoju mzdu).