icon

Otvorenie butiku s dotáciou na dámsku módu

mirkakor
17. okt 2025

Ahojte, chcela by som sa opytat, ci mate niekto podobnu skusenost. Sme dve kamosky, ktore by si chceli otvorit butik s damskou modou cez dotaciu. Boli ste niekto v takej, pripadne podobnej situacii? Mala by som par otazok. 🙂

denkabemommy
17. okt 2025

No budem úprimná, astrálna sprostosť začínať teraz s nejakým butikom (dvojnásobná sprostosť, ak kamennú predajňu).

anonym_ad280d
17. okt 2025
@denkabemommy

No budem úprimná, astrálna sprostosť začínať teraz s nejakým butikom (dvojnásobná sprostosť, ak kamennú predajňu).

@denkabemommy trojnásobná zatiahnuť do toho kamarátku, prídu o peniaze a kamarátky už nebudú

lasona
17. okt 2025

Rozumiem, ze chcete nieco, ale nemyslím ze dobry nápad. Handier je strasne vela, kopec lacných obchodov...podľa mna nemáte šancu uspieť, museli by ste mať úplne odlišný tovar

natalia328
17. okt 2025

Pri tolkom počte eshopov, akcii, doručení x krat ročne zdarma, shein, temu... je nejaký butik naozaj stratený prípad

anonym_ad280d
17. okt 2025

Jednoduchý z brucha rozpočet
odvody 2×425€
prenájom priestorov 500€
očakávaný tvoj zisk/príjem aspoň 2×400€
Spolu 2150€
Zisk na jednej handre 5€
Mesačne predať 430 handier, to je denne 22 zákazníkov.
A nepočítam do toho náklady na elektrinu, telefón, internet, prepravu, účtovníctvo, takže reálne musíš mať viac zákazníkov.

Keď nastane hospodárska kríza, tak ľudia butiky nepotrebujú, budú nosiť oblečenie až do zodratia.

denkabemommy
17. okt 2025
@anonym_ad280d

@denkabemommy trojnásobná zatiahnuť do toho kamarátku, prídu o peniaze a kamarátky už nebudú

@anonym_ad280d toto mi nenapadlo ale áno, súhlasím 😅

denkabemommy
17. okt 2025
@anonym_ad280d

Jednoduchý z brucha rozpočet
odvody 2×425€
prenájom priestorov 500€
očakávaný tvoj zisk/príjem aspoň 2×400€
Spolu 2150€
Zisk na jednej handre 5€
Mesačne predať 430 handier, to je denne 22 zákazníkov.
A nepočítam do toho náklady na elektrinu, telefón, internet, prepravu, účtovníctvo, takže reálne musíš mať viac zákazníkov.

Keď nastane hospodárska kríza, tak ľudia butiky nepotrebujú, budú nosiť oblečenie až do zodratia.

@anonym_ad280d nájom za priestory určite bude vyšší, 500€ tak v nejakom zapadnutom meste. 🙂

anonym_ad280d
17. okt 2025
@denkabemommy

@anonym_ad280d nájom za priestory určite bude vyšší, 500€ tak v nejakom zapadnutom meste. 🙂

@denkabemommy podľa miesta autorky Vranov nad Topľou

denkabemommy
17. okt 2025
@anonym_ad280d

@denkabemommy podľa miesta autorky Vranov nad Topľou

@anonym_ad280d tak ďalší dôvod prečo nie 🤣 v 20k meste je to úplne stratené.

mirkakor
autor
17. okt 2025

Dakujem za nazor mile damy, nakolko som sama pracovala v butiku, viem, ze sa uzivit da, klientela sa najde, ak su kusky pekne, nie je ich vela. Ale moja otazka znela troska inak :D

sendy1977
17. okt 2025

@mirkakor viem že sa pýtaš niečo iné. Kamarátka býva v malom meste a chodí nakupovať tam do jedného butiku. Majú tam elegantno - športové veci. Ktoré sa bežne nepredávajú v OC. Takže verím, že si môžeš vybudovať klientelu. Ale v žiadnom prípade by som neotvárala s kamarátkou. Jedine sama.

denkabemommy
17. okt 2025
@mirkakor

Dakujem za nazor mile damy, nakolko som sama pracovala v butiku, viem, ze sa uzivit da, klientela sa najde, ak su kusky pekne, nie je ich vela. Ale moja otazka znela troska inak :D

@mirkakor dobre, tak to poďme rozobrať na drobné, čo sme tu napísali
1. Na Slovensku to s podnikaním momentálne ide dole vodou.
2. Ty si pracovala v butiku ale o samotnom podnikaní máš 0 informácii (usudzujem z dôvodu, že sa pýtaš na túto temu na MK).
3. Butik, v ktorom si pracovala určite nevznikol tento/minulý rok ale má už nejakú históriu a teda klientelu budovanú rokmi, nie z večera do rána.
4. Budget je zásadná vec v podnikaní, od ktorej je reálna možnosť sa nejak odraziť. Dotácia je taká smiešna, že ti nevystačí ani na pokrytie nákladov na tovar. Granty nemôžeš moc očakávať, lebo nik príčetný nebude podporovať ďalší zbytočný obchod - okrem toho musíš vedieť grant aj dobre napísať, aby to vôbec niekto čítal.
5. Chceš to otvoriť s kamarátkou, takže si buď pokazíte vzťahy alebo nebudete ani jedna 100% spokojná, lebo budete musieť robiť kompromisy
6. Nepíšeš ani, či máš nejaký reálny podnikateľský plán a úprimnú predstavu o číslach, dodávateľoch, o cene marketingu, ktorí budeš na začiatku naozaj veeeeľmi potrebovať - nie nestačí hádzať príspevky na Instagram (bohužiaľ, rokmi sa to veľmi zmenilo).

Takže z vyššie spomenutých dôvodov (bodov) ti tu xy žien napísalo, že je to s prepáčením kokotina. 🤷🏼‍♀️

rozculena
17. okt 2025

@mirkakor dotácia odkiaľ? Z ÚP? to ti na butik s handrami nedajú

lasona
18. okt 2025

To ma inak zaujima ze akú dotáciu mas namysli. Z úradu? To ti teda nikto nedá na toto dotáciu....

mirkakor
autor
18. okt 2025
@lasona

To ma inak zaujima ze akú dotáciu mas namysli. Z úradu? To ti teda nikto nedá na toto dotáciu....

@rozculena
@lasona
Áno, dotácia z ÚP. Informácie ohľadom toho nejaké mám, je to reálne. Len som chcela vedieť, či bol niekto v podobnej situácii, pretože v niektorých otázkach nemám úplne jasno.

denkabemommy
18. okt 2025
@mirkakor

@rozculena
@lasona
Áno, dotácia z ÚP. Informácie ohľadom toho nejaké mám, je to reálne. Len som chcela vedieť, či bol niekto v podobnej situácii, pretože v niektorých otázkach nemám úplne jasno.

@mirkakor ku tej dotácii. Potrebuješ byť min 3 mesiace vedená ako nezamestnaná - uchádzač o zamestnanie, mať napísaný podnikateľský zámer a požiadať o dotáciu. To je celé. Žiadna veda to nie je - ku podnikateľskému zámeru zvyčajne dajú tlačivo ale tam musíš mať jasno v číslach - čo, načo, kde a koľko chceš peňazí použiť.

solida1
18. okt 2025

@mirkakor som z okresu VT, takže mesto Vranov aj reálne poznám. Úprimne? Nie, nie je to v momentálnej ekonomickej situácii dobrý nápad. Pozri nedávno otvorený butik v Komunále. Denne prechádzam okolo neho a poviem ti, skoro vždy je prázdny. Ako ti napísali vyššie, jedna vec je pracovať v butiku s dlhoročnou tradíciou a klientelou, iné je začínať. Ak už, tak možno internetový predaj. Tam tiež ale potrebuješ okrem kapitálu, aj výrečnosť a schopnosť predať. Nejaké tie live vysielania som už videla, sú medzi nimi také, z ktorých si aj rada objednám, pretože ceny sú fajn (žiaden nájom, sklady), aj nie sú to také tuctové veci (tu ale už musí mať predávajúca odvahu, či sa jej podarí predať aj trošku,, iný " tovar), niektoré lajvky 😉 pozerám v rámci terapie po ťažšom dni, pretože baby tam sú kopy srandy a aspoň sa zasmejem, ale videla som už aj totálne trápne prezentácie, kde je pred kamerou pusto a predávajúca stále odbieha, kokce.

anonym_ad280d
18. okt 2025
@solida1

@mirkakor som z okresu VT, takže mesto Vranov aj reálne poznám. Úprimne? Nie, nie je to v momentálnej ekonomickej situácii dobrý nápad. Pozri nedávno otvorený butik v Komunále. Denne prechádzam okolo neho a poviem ti, skoro vždy je prázdny. Ako ti napísali vyššie, jedna vec je pracovať v butiku s dlhoročnou tradíciou a klientelou, iné je začínať. Ak už, tak možno internetový predaj. Tam tiež ale potrebuješ okrem kapitálu, aj výrečnosť a schopnosť predať. Nejaké tie live vysielania som už videla, sú medzi nimi také, z ktorých si aj rada objednám, pretože ceny sú fajn (žiaden nájom, sklady), aj nie sú to také tuctové veci (tu ale už musí mať predávajúca odvahu, či sa jej podarí predať aj trošku,, iný " tovar), niektoré lajvky 😉 pozerám v rámci terapie po ťažšom dni, pretože baby tam sú kopy srandy a aspoň sa zasmejem, ale videla som už aj totálne trápne prezentácie, kde je pred kamerou pusto a predávajúca stále odbieha, kokce.

@solida1 z objednávky z toho live vysielania si dostala aj bloček? lebo pred časom na nich robila finančná správa raziu

solida1
18. okt 2025
@anonym_ad280d

@solida1 z objednávky z toho live vysielania si dostala aj bloček? lebo pred časom na nich robila finančná správa raziu

@anonym_ad280d áno. Jeden posiela faktúru na e-mail, druhý vkladá papierovú faktúru priamo do balíčka s tovarom. Prečo?

mirkakor
autor
18. okt 2025
@solida1

@solida1 Ano, viem presne o aky butik sa jedna 🙂 ale niekedy aj ja sama som mala dni, kedy ludi bolo malo, no trzba bola vysoka. To, ci clovek ide okolo a akurat nema nikoho, este nic neznamena. Niekedy za den 10 ludi vie urobit trzbu vyssiu, ako 80 ludin a predajni. 🙂