Otvorenie prevádzky baru
Ahojte. Mám kvôli corone zatvorenú prevádzku baru. Od zajtra majú vraj bary povolené otvárať, ale len cez výdajné okienko. Ja túto možnosť nemám a celkovo je to pre mňa postavené na hlavu. Samozrejme, že by som už rada otvorila a nečakala na fin. pomoc od štátu, ktorá mi ani všetko nepokryje. Ale ako mám otvoriť výdajné okienko, keď žiadne nemám? A potrebu budú chodiť vykonávať vedľa baru? Moja otázka znie: Je to povinné pre všetky bary bez výnimky s tým, že "zariaďte sa ako chcete", alebo sú aj nejaké výnimky, keďže nespĺňam podmienky? Teda vlastne ak nemôžem otvoriť, ako to dokážem? Ďakujem za odpoveď 😊
Takže podľa tohoto chápem teraz, že áno, otvoriť sa krčma, bar už môže, ale zákazníci nesmú vstúpiť do prevádzky ani na terasu, proste kúpia si cez nejakú formu výdajného okienka a vypijú doma alebo tak, že od ostatných zákazníkov budú mať 2 metrový odstup (a pravdepodobne aj s rúškom na tvári 😎😂)
A ešte bude treba kontrolovať vek, lebo aj tieto prevádzky musia dodržiavať nariadenie o čase pre seniorov a mimo 9-11 hod ich obsluhovať nesmú!!!
@miriam439 Toto opatrenie som čítala a áno, viem, že môžem otvoriť. Viem aj o výdajnom okienku (kto nemá, tak stôl medzi dvere), o zákaze na terasu, zákaze používať zákazníkmi wc, o hygiene, dezinfekcii, rukaviciach, rúškach, treba nalievať do plastových/papierových pohárov, dokonca viem, že treba mať niekde na viditeľnom mieste napísane o dodržiavani 2m odstupu, o rukaviciach a rúškach, lebo sú za to pokuty. Toto všetko viem.
Ale stále mám dilemu, pretože som na tom podobne ako vaša kamoška. Bar na dedine, blízko obchody, potraviny, stála klientela ktorú za tie roky poznám ako svoju dlaň, čiže viem, že v obmedzenom režime nezarobím. Práve preto potrebujem súrne zistiť toto:
1. Dostanem v prípade otvorenia prevádzky s následným poklesom tržieb cca 95% príspevok od štátu pre szčo?
2. Je povolené otvoriť prevádzku, ale čo ak zistím po pár dňoch, že to proste nejde? Môžem ju nechať zatvorenú a dostanem príspevok?
Nechcem vyznieť ako nadšený poberateľ príspevku a vyciciavač, fakt by som rada robila a zarobila aj bez pomoci. Ale nie je šanca v obmedzenom režime. A riskovať, púšťať ľudí na terasu, dovoliť im postávať pri dverách a piť, dovoliť im sedieť vnútri nebodaj? Na to ja nemám gule a už vôbec nie 22 tis. eur na pokutu.
@miriam439 A ešte niečo. Povolené je otvoriť verejné stravovanie, pod ktoré teda patria aj krčmy a bary. Čo je úplne od veci.
Pochopím vývarovne, rozvozy jedál, reštiky, cukrárne, pizzerky, tie teraz napriek kríze zarobia na rozvozoch, alebo výdajoch cez okienko. Ľudia si zoberú jedlo domov. Ale bar, kde sa predávajú max chipsy, tyčinky atď...?? Ktorý nikdy nemôže fungovať na rozvozoch? Nemá šancu. Čo si príde niekto kúpiť nula štvorku borovice a zoberie si to domov? 🤦♀️ Ľudia sa na to vykašlú, keď nemôžu sedieť a piť. Bary sú o tom práve. Kto toto celé vymyslel, bol génius... 🙄
Inak, ja som si spomenula, že som 24.4. (teda po platnosti nových opatrení o otvorení prevádzok) volala na tú ministerskú infolinku. Ale to som potrebovala niečo ohľadom príspevku pre zamestnávateľa, lebo kamoška má aj 1 zamestnanca... A vlastne v tom rozhovore tá pani spomenula aj info ohľadom príspevku pre SZČO... tak som teraz v súvislosti s tými jej informáciami ešte raz dôkladnejšie pozrela tú ich informačnú stránku
https://www.pomahameludom.sk/
A tam vlastne v opatrení č. 2 sú riešené príspevky aj keď je prevádzka otvorená, ale jej poklesli tržby. Takže tie príspevky závisia nielen od toho, či je prevádzka zatvorená, ale od poklesu príjmov.
Pozrite si to ešte raz. Ja som to doteraz viac čítala v súvislosti s tým, že mali úplne zatvorené.
Len ešte taká poznámka. Treba si poriadne zistiť, či náhodou ten príspevok za predchádzajúci mesiac (teraz v apríli príde za marec), sa nezapočítava do výšky príjmov. Lebo som minule čítala v súvislosti s tým takú diskusiu, že asi to bude treba započítať do výšky príjmov (tržieb), ktoré sa zisťujú na účely tohto opatrenia.
Inak mám už zistené, že ten príspevok od štátu bude treba účtovať ako zdaniteľný príjem, čo je aj z účtovného hľadiska logické.
Tak ešte toto musím rýchlo naštudovať.
@miriam439 Idem si prečítať to opatrenie č.2 ešte. Za marec mám žiadosť podanú. A áno, príspevok sa započítava do príjmov, ale výkazy podávam pre porovnanie za minulý rok. Čiže som podala žiadosť teraz za marec a k tomu sa doložil výkaz za marec 2019, aby videli pokles tržby. Čiže za apríl by som mala podať v máji s výkazom za apríl 2019.
@miriam439 Vlastne záleží na tom, koľko reálne kamoška zarobila (nahadzovala do pokladne) minulý rok. Keď tam má mesačnú tržbu za minulý rok v mesiaci apríl napríklad 1000€, pocíti to zle. Ale keď má príjem napr. 5000€ a poklesne o 80%, už dostane v plnej výške tú pomoc od štátu. Dúfam, že som sa dobre vyjadrila, lebo už mám z toho hlavu ako melón.
Tak dúfam, že oni vydržia do konca apríla zatvorení. No teraz začiatkom mája budeme musieť počkať na výpis z banky za apríl a uvidíme, či jej do 30.4. stihnú z UPSVAR poslať nejaký príspevok za marec (pre SZČO aj pre zamestnanca by mala dostať) a tiež ešte jednu odberateľskú faktúru by jej mali v apríli uhradiť. No a teda ja si myslím, že nakoľko účtuje v jednoduchom účtovníctve, tak všetky tieto príjmy (vrátane tých príspevkov od štátu) treba spočítať a porovnať s príjmami za apríl 2019. A od toho sa bude odvíjať ten príspevok za 4/2020.
@miriam439 Áno, presne tak je to. Tak teda zostávajú zatvorení? Môže sa teda nechať zatvorené a zároveň pýtať príspevok?
Neviem ako to poriešia, dnes mi nevolala. Ona aj tak teraz potrebuje opatrovať chorého rodiča, tak jej by ešte netrebalo tam strašiť za minimálne tržby a ešte k tomu aj zamestnanca majú, takže ak otvoria, prídu ešte aj o príspevok na neho, nakoľko už nebude dostávať náhradu mzdy. Ale jej muž sa zrejme doma už veľmi nudí... Ja som im minulý týždeň poradila, aby aspoň do konca apríla nechali zavreté. A čo urobia, to je už ich vec.
Inak podľa mňa, to nie je povinnosť otvoriť, hlavne keď naozaj nemáte výdajné okienko.
A vám sa nedá ísť napr. na OČR ak máte detičky?
@miriam439 Včera som zisťovala a tak teda áno, nie je povinnosť otvoriť samozrejme. Takže si počkám ešte. Využijem ten čas na to, že to tam pôjdem upratať, umyť, dezinfikovať, aby som to mala po zime tip top 😊

Som niečo našla tu
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...