icon

Pani učiteľky jazykov

fflatronn
13. sep 2016

Prajem pekný deň. Mám na vás otazku, pani učiteľky jazykov, pripadne mamičky,ktoré sa vyznajú a zaujimajú sa o problematiku v školstve. Dcéra študuje gymnázium s tým, že v buducnosti by chcela pracovat ako učiteľka ( 2.stupeň ZŠ) s aprobáciou Nemecký jazyk a lit.+ slovenský jazyk a lit, Pričom ťažiskový predmet by mala práve nemčinu. Skutočne ju baví, kvoli nej prechadzala z pedagogickej akademie na gym.,kde sa venuje i DSD(Deutsches Sprachdiplom) no otazkou je, či sa vôbec oplatí ísť študovať nemčinu ako predmet na pedagogickej fakulte. V poslednej dobe sa do popredia dostáva angličtina a takisto i ministerstvo schválilo iba 1 POVINNÝ cudzí jazyk na ZŠ ( pričom. 90% rodičov zvolí práve angličtinu) . vďaka za váš názor, pomoc a odpovede. Prajem pekný zvyšok dňa.

sissy27
14. sep 2016

@hoogy
@lauricka
@jajka257 dámy, ja netvrdím, že povolanie učiteľa je zbytočné, menejcenné, podradné, alebo niečo podobné... práve naopak - ja osobne považujem túto profesiu za veľmi náročnú a osobne si vážim každého jedného, ktorý to v dnešných podmienkach dokáže robiť s nadšením... zo svojich školských čias si spomínam na učiteľov či profesorov viac-menej len v dobrom, aj pri dcére môžem povedať, že má celkom šťastie na tých lepších (aspoň väčšina z nich)... mám pár kamarátiek - učiteliek, sú to úžasné baby... ale bohužiaľ, dnes je učiteľ nikto, každý vidí len to, že o 13.30 ide domov a cez prázdniny má platené voľno (a ani jedno z toho nie je pravda)... nemajú podmienky zo strany školstva, nemajú oporu v rodičoch a čo si budeme klamať - ani zaplatené to nemajú... zodpovednosť obrovská na ich pleciach...
preto som prekvapená, že ešte stále niekto má ilúzie o tom, aké je úžasné byť učiteľom...
a možno, až jedného dňa skutočne nebude mať kto učiť, tak sa ľudia spamätajú a začnú si ich vážiť...

fokuska
14. sep 2016

@fflatronn suhlasim s tym, ze anglictina sa uz berie sa samozrejmost, ale druhy jazyk je nieco "naviac", ista vyhoda alebo naskok oproti ostatnym. Napriklad v ramci automotive alebo IT to uz kazdy berie tak, ze po anglicky musis vediet automaticky, bez toho ta nadnarodne firmy ani nepozvu na pohovor a nemcina byva dalsia poziadavka. Ja som sa zamestnala este pocas skoly vdaka tomu ze ovladam kombinaciu AJ+NJ a mozno by ste neverili aky je problem najst ludi, ktori ovladaju nemcinu. Takze ci uz ako ucitelka na statnej skole, alebo v jazykovke, sukromne doucovanie - nemcina ma buducnost ;)

saturday
14. sep 2016

@fflatronn nedávno som si prešla profesiu .... je tam obrovské množstvo inzerátov na plynulú nemčinu - od IT podpory, komunikácie so zákazníkmi a pod. Žijeme obklopený nemeckým trhom a aj keď business beží v angličtine, klienti v nemčine budú vždy a dopyt po nemčine len bude rásť. Môj názor 😉

petkavka
14. sep 2016

Ahoj @fflatronn.
No ono rozhodovanie je veľmi veľmi jednoduché. V podstate cela pointa nie je v tom, co tvoju dceru bavi, ale aka je mudra ....pretoze aj keby do nemecka isla studovat, tak stale sa moze vratit a ucitelkou byt....no ale to uz nezneje tak pekne povedat, ze na taku skolu (do nemecka) ist dcerka inteligencne nema....ovela jednoduchsie je povedat, ze ale ju bavi to ucitelstvo..

Takze bez ruzovych okuliarov mas zakladne moznosti:
1. dcérka je veľmi mudra a ide jej perfektne nemčina
- tak sa môže zalásiť na akúkoľvek univerzitu do viedne napr. ekonomiu, pravo, medicine a k tomu si pridat pedagogicke minimum (to nie je problem)
- vysledok: po ukonceni moze robit aj ucitelku nemciny z vlastneho presvedcenia a nie preto, ze musi......a akoze decka budu mat iny respect ked povie ze vo viedni studovala...detska nie su sproste na toto

2. dcerka je velmi mudra, ale specializovana len na jazyky...na pravo, ekonomiu ani medicine proste nema
- tak sa moze zahlasit na prekladatelstvo,...je to narocne ale ked to vystuduje, tak nema problem s robotou
-vysledok, po ukonceni si nie ze bude hladat kde by isla ucit, ale bude si vyberat, ze kde by sa jej najviac pacilo ucit...a popri tom moze este aj preklady robit

3. dcerka je priemerne sikovna, na prekladatelstvo nem a....a na pravo, ekonomiu ani medicine tiez nie
- vysledok - vystuduje ucitelstvo a bude ucitelka nemciny a bude tak spokojna

Takze ako zakladatelka temy, nam daj vediet ako je dcerka mudra resp. ci ma na to ist do zahranicia alebo to prekladatelstvo studovat......ak hej, tak sa podla toho zariad a ak nie, tak je to jasne a netreba tu diskusiu

cottoncandy
14. sep 2016

Ja ti napíšem moju skúsenosť - dôležité je, či tvoja dcéra chce nemčinu naozaj vyučovať, teda ju baví učiteľstvo ako také, alebo sa chce skôr čo najviac zdokonaliť v jazyku.
Vyštudovala som nemčinu v kombinácii so slovenčinou na FIF UK. Od štúdia nemčiny na vysokej škole som mylne očakávala, že sa v jazyku po celé štúdium budem ďalej zdokonaľovať, že sa ho naučím uchopiť ako rodený Nemec, všetky jemné odtienky (alebo sa k tomu aspoň priblížim). No pravda bola také, že učiteľské štúdium NJ je zamerané skôr na históriu jazyka, na literatúru v rôznych obdobiach, prierez gramatikou, morfológiou, syntaxou, ... obrovské množstvo teórie, sú to veci, ktoré hneď po štátniciach človek pochová v hlbinách mozgu a aj ako učiteľ potrebuje z nich iba zlomok. Mala som zopár spolužiakov, ktorí úspešne odštátnicovali, hoci aj v bežnej komunikácii v nemčine zlyhávali a komunikovali tak slabo, že by nikto veveril, že nemčinu vyštudovali na vš. Takže keby som sa mala spätne rozhodovať ja, zvolím si radšej prekladateľský smer, kde sa tomu jazyku študenti dostanú viac "pod kožu". Pedagogické minimum si napokon môže dorobiť hocikedy.
Čo sa týka slovenčiny, jej štúdium bolo oveľa náročnejšie ako nemčina a na tom sme sa zhodli všetci z ročníka. Náročná teória, história - slavistika, staroslovienčina, nutnosť čítať týždenne kvantum literárnych diel, ich rozbory, ale napríklad takmer úplná absencia predmetov venujúcich sa svetovej literatúre. Dodnes nepochopím, prečo sme nemali ani jeden predmet mapujúci svetovú literatúru, keď ju následne ako učiteľ človek má na zš aj sš vyučovať. Ale to som už mimo tému, prepáčte.

fokuska
14. sep 2016

uplne suhlasim s @cottoncandy tiez mam vystudovanu nemcinu a mala som spoluziakov, ktori si mysleli ze sa naucia jazyk. Vobec nie. Studium nemciny je o tom vediet po nemecky a studovat prave gramatiku, jazykovedu, literaturu, dejiny...

jajka257
14. sep 2016

@sissy27 teraz musim s tebou suhlasit....ucenie je o presvedceni, ze to clovek chce robit. Milujem svoju pracu, ale aj napriek tomu coraz castejsie rozmyslam nad odchodom zo skolstva. Nie je to len o peniazoch. Ja ucim aj sukromne, takze zarobim dost. Skor je to o znevazujucom postoji ludi voci ucitelom. Som unavana z vecnych utokoch a preto som aj na tvoj prispevok takto reagovala. Zacina mi byt do placu, ked vidim, ze z ucitelov vsetci robia odpad. Rozmyslam, ze sa vratim na fakultu ku geofyzike a budem uz len robit vyskum a merania. Alebo nieco z tohto odboru. A mozno, ked naozaj ucitelia nebudu, tak aj Slovensko pochopi....

wicka5
14. sep 2016

Ahojte baby, mám otázku - dá sa to niekde študovať externe prekladatelstvo, ak mam skončenu pedagogicku z cudzieho jazyka?

fokuska
14. sep 2016

@wicka5 pokial viem tak v Banskej Bystrici, v Kosiciach len anglictinu, neviem ci je prekladatelstvo nemciny v Presove, viem ze francuzstinu maju

fflatronn
autor
14. sep 2016

Dakujem vám všetkým za vaše odpovede. Dcéra premýšlala nad hocičím, no prekladateľstvo/tlmočníctvo ju vobec neláka. Vždy zostane pri pedagogike, i keď vie, aké to tam v skutočnosti je ( zopár učiteliek v školke máme v rodine) ...Chce sa teda viac povenovať deťom ako jazyku samému. Vie, že je nemčina dôležitá, no uvedomuje si aj to, že rýchlo zaniká ( v školstve)... čoraz menej škôl hľadá nemčinára. No inú aprobaciu si predstaviť nevie..a ak áno, vždy tam rezonuje nemčina. Preblém nastal i vtedy, keď pred viac ako rokom zistila, čo sa deje s reformami v školstve. Samozrejme rozprávam o jazyku. Ešte prednedávnom bola v kontakte s učiteľkou NJ na ZŠ...tá si musela robiť isté nadstavbové štúdium, kde svoju aprobáciu NJ, DEJ obohatila ANJ, holt, menej deciek/ rodičov má záujem o ďalší cudzí jazyk.Však načo, hlavne, že prváci ešte ani písať nevedia, no speakovať už speakujú. Preto sa tu naskytá otázka, či sa vôbec oplatí ísť študovať nemčina. AKO TAKÁ URČITE ANO, ale či má aj v budúcnosti nejakú šancu uchytiť sa medzi žiakmi. Načo bude študovať nečinu na PedFak, keď nebude pracovať v odbore, v ktorom chcela. Celé školstvo je na hlavu postavené, no to už je o inom. Nechcem sa tu rozčuľovať zbytočne. A odhovárať ju môžem koľko chcem. Ano, povolanie učiteľa je potrebné, no potrebné sú aj pevné nervy, neodbitnosť no a keď viem, ako si z učiteľov rodičia i žiaci rodia dobrý deň, nerozumiem, čo dcéra v tom školstve vidí. Tlmočníctvo prekladateľstvo ju vôbec neláka. Iba tá praca s ľudmi...nuž a keď e to raz jej snom, čo jej to zakážem. Asi to vzala ako poslanie. Vždy svet potreboval učiteľov, potrebuje ich a aj ich bude potrebovať no v dnešnej dobe učiteľov doslova ľutujem. Či im stoja za to tie nervy a zmeny nálad...No zároveň vás obdivujem. Nech sa vám darí 🙂 vďaka

hettinka
14. sep 2016

@fflatronn ja verím ( a dúfam) že toto je len prechodné obdobie ... o pár rokov nejaký pán minister "objaví Ameriku" a zavedie sa zasa späť sloboda vo výbere jazyka ... rovnako ako teraz duálne vzdelávanie, ktoré fungovalo perfektne už za socializmu, ale všetko sa zrušilo a teraz sa zavádza zasa. rovnako ako dielne v školách a kuchynky, pestovateľské práce sú isto tiež na rade ... lebo holt len z vedomostí sa deti nenajedia, ked nebudu vedieť nič rukami urobiť...

Inak, ja by som skor uvažovala o tej slovenčine, či sa ju "oplatí študovať", veľa ľudí si ju dáva ako druhý predmet, lbo však po slovensky vedia amyslia si, že to dajú ... pravdou je, že dvojodborovo študovať jazyky je náročné najmä na čas, veľmi veľa povinnej literatúry a slovenčina ako jazyk tiež nie je vôbec ľahká. Skôr by som si vybrala matematiku, ako slovenčinu ... alebo informatiku.

A učiteľstvo je naozaj krásna práca, ak to človeka baví ... a pre ženu k deťom idelálne. Ja nebanujem (ale mam manžela, ktorý tiež pracuje ... keby som bola sama, asi zmýšľam inak)

tinuskamartinuska
14. sep 2016

nech ide keď už študovať prekladateľstvo ,nie učiteľstvo 🙂 viem z vlastných skúseností. A angličtina by tiež bola super, kebyže sa ju učí, ale ak má vzťah k nemčine, tak jedine nemčina 🙂 nemčina je nádherný jazyk a uplatní sa ním v Európe, zavše aj vo svete, no skôr je všade tá anglina 🙂

hettinka
14. sep 2016

@mawka deti na strednej nezačínajú odznova, my nadväzujeme rovno na úrovni mierne pokročilých a prve lekcie ideme veľmi rýchlo ... len pavda je, že je medzi deťmi veľký rozdiel v úrovni, najmä tie z menších škôl sú síce šikovné,a le ič tam poriadne neprebrali ... no ja neopakujem donekonečna základy, kto ma rezervy, musí si zopakovať sám.

To nie len na našej školy, dcére mi išla teraz na iné gymnázium a tiež hovorila, že na DU mali niektorí celú stranu a niektorí sotva 3 vety. A že byť nimi, tak asi ide na kurz, lebo však čo si myslia, že tí na vyššej úrovni budú stagnovať? Prvý mesiac im ešte dávajú pomalšie tempo, ale stále sa nedá.

Ja osobne som šla po 3. ročníku SŠ na inú školu, kde boli z angličtiny o knihu ďalej a musela som si to dobrať za mesiac, som v noci plakala nad slovíčkami, ale dala som to.

Inak - prekladať človek s učiteľským diplomom môže, naopak, teda učiť s diplomom z filozofickej fakulty bez DPŠ, nemôže.

jajka257
14. sep 2016

@petkavka a preco si myslis, ze mudri ludia nestuduju ucitelstvo? Ak mam hovorit za seba , mam vysoke IQ, patrim do skupiny 1% populacie planety, mam dve fakulty vystudovane subezne, k tomu jazyk a IT. Mas pocit, ze som hlupa a preto ucim??? Ak chceme, aby nase deti boli vzdelane, mala by ich ucit elita. Takze tvoje zhodnotenie, ze ak nie je dost mudra, moze byt ucitelkou je uplne mimo misy....a kedze zijem na Slovensku, viem, ze takyto nazor maju ludia, ktori si bud nevazia vzdelanie a neuvedomuju si, ze ho dostali od ucitelov alebo to vzdelanie nemaju a myslia si, ze do ucitelov si treba kopnut. Ty si presne priklad cloveka, kvoli ktoremu ucitelia budu zo skolstva utekat.

jajka257
14. sep 2016

@fflatronn neviem, co ju este bavi okrem nemciny, ale nech skusi nieco do kombinacie, SJL je tazky smer, ale ak je nadana na jazyky, nech do toho ide. Ja by som na jej mieste skusila nieco ako IT. U nas na skole mame problem najst cloveka, ktory by chcel ucit s IT. Musim ja a mna IT az tak nebavi. Ja radsej tu svoju matiku a geologiu. To je moj svet.

hettinka
14. sep 2016

@jajka257 vieš, niektorí ľudia sa na povolanie detí pozerajú najmä cez peniaze, či bude šťastné, to je druhá vec. Moji rodičia tiež neboli nadšení, že som išla učiť, obaja podnikatelia, chceli ma zamestnať vo firme ... ale ja by som sa nad tými telefónmi a papiermi asi zbláznila. Som rada, že som šla svojou cestou a svoje deti tiež podporím v tom, čo si sami vyberú... aspoň mi raz nebudú vyčítať, že som ich nútila do povolania, ktoré ich nebaví a trpia tam.

jajka257
14. sep 2016

@hettinka ved toto😀 ja som si tiez vyberala sama a nasu podporim v comkolvek. Nasa chce byt zubarka uz od 3 rokoch😀😀😀 takze uz teraz viem, ze nas to bude stat vela penazi😀😀😀 co sa tyka ponizovania a zhadzovania ucitelov, to je novy slovensky sport. Kto viac urazi a ponizi, je vitaz.

jajka257
14. sep 2016

@hettinka neda sa mi opravit gram.chyba od troch rokov😀😀😀 to mam za to, ze na mna doma hovorili po nemecky a mam problem so slovencinou😀😀😀 ako mi hovorievali aj VS, ty davas tomu slovencinovi zabrat😀😀😀

sorciera24
14. sep 2016

@petkavka nesuhlasim s tvojim trojitym skatulkovanim!...a je mi luto, ze spolocnost sa ubera takymto skatulkovacim systemom 😒 opravim ta, ak mozem...aj viac ako priemerne sikovny clovek by mal ist (podla mna je to priam nevyhnutne), ist na ucitelstvo......ak beries, ze vsetci ucitelia su "menej sikovne luzy"....kt. nikam inam nevzali, tak ucia...sa velmi mylis......mala som na hocijaku skolu, aj mam...rpeto som si vo svojom odbore porobila vyssie tituly...ale vzdy som chcela ucit a len ucit....mam rada svoju pracu a o tom by to malo byt.....! taki ucitel patri dos kosltva.....sikovny viac ako priemer a aby ho to bavilo.....!.........
celkovo by ma zaujimalo ako si dospela k vyselektovaniu tychto 3 zabavnych skupin.... 🙂
btw. dnes take pravo uz rozhodne nie je terno a ja napr. som rada, ze som sa nan nenechala ukecat.......ale robim co ma bavi a som v tom dobra!

jajka257
14. sep 2016

@sorciera24 presne, vacsinou ucitelia su chameleony. Su to ludia, ktori su schopni uspiet vo viacerych smeroch. Aj ja som na VS pomahala viacerym zameraniam. Spolubyvajucu som naucila na skusku Anorganicku chemiu, stylom, ze cez noc som si presla skripta a rano som jej vysvetlila, kamosom na FEI som robila vypocty a druhu kamosku som skusala z genetiky na statnice. Kym sme preopakovali, mohla som ist aj ja statnicovat. 😀😀😀 Ale holt, toto som nechcela.

moni73
14. sep 2016

A mne žiadna neodpoviete? 😞

zuzana76
14. sep 2016

@moni73 v tvojom pripade asi len individualne, ked chces nieco viac a ine, dcera je specificky pripad, su aj kurzy pre deti, ale tam by zase ona s B2 vedomostami "svietila" , takze urcite nejaku: one to one, alebo len small group tak do 4 clenov by som odporucala a nieco s native speakrom

hettinka
14. sep 2016

@moni73 "Zdá sa mi, že keď sa začne anglinou, je nemčina ako druhá tazka, keďže je kopec podobných slovíčok. Mám pocit, že by ju doplietla."

nie, nemusela by ju dopliesť, poznám veľa žiakov, ktorí maju kombináciu AJ a NJ, ale nepletie sa im to ... ani mne osobne sa to nikdy neplietlo, ak odmyslím pár slov ako became - bekommen, kde je význam úplne iný, ale to sa dá naučiť. A ešte písanienie niektorých slov, ale to tiež nie v nejakej významnej miere. Ja som mala problém s písaním aj v slovenčine, preskakujem písmenká, asi nejaká forma ľahšej dislexie, ale to sa za našich čias neriešilo, musela som sa to naučiť a hotovo 😀

"Čo s dieťaťom, ktoré je v jazyku dobré? V jej vekovej skupine sa v jazykových neotvaraju kurzy v zodpovedajúcej úrovni. Fakt len individuálne? Za drahé peniaze?"

áno, to asi len individuálne, lebo takých detí nie je veľa ... ale ak má na to talent, bolo by škoda ho nerozvíjať. No nemusíš za drahé peniaze, dnes si môže písať so zahraničnými deťmi na sociálnych sieťach, čítať knihy v origináli, pozerať filmy bez titulkov, zahraničné kanály a zúčastňovať sa olympiád, súťaží, cez prázdniny do jazykového tábora s Angličanmi ... ja som ako dieťa žila 3 roky v Nemecku, takže som vždy výrazne prevyšovala úrovňou spolužiakov, aj na univerzite. Vtedy (pred 30 rokmi) to vôbec bežné nebolo, aby niekto vedel plynule nemecky v 9 rokoch. Kurzy neexistovali ... a tak naši kúpili satelit a zdokonaľovala som sa pozeraním nemeckej televízie. Cez prázdniny ma poslali na 2 týždne do Nemecka ku kamošom. A potom som sa na gymnáziu dostala do jazykovej triedy a doťahovala anglinu, aby som to mohla ísť študovať.

"Ps nemyslím si, žeby deti bez učiteľov pasli kozy. Samozrejme uznávam ich opodstatnenosť."
... no to sa teším, ja uznávam najmä tých, ktorých to naozaj baví a nie sú v školstve preto, že nič lepšie nezohnali.

moni73
14. sep 2016

@zuzana76 dakujem. ved toto aj zhruba viem, len na to nemam prachy... By ma potesilo, keby sa mi podarilo najst nejakeho nadsenca😊. Je ale pravda, ze deti/maturanti velmi anglicky nevedia? Kamoska ma zmaturovanu dceru a vraj nic nevie, jej syn prvak na ss tiez nie. Ako to je? Prejdu maturitou, ale nevedia velmi rozpravat? Inak, mala zacala teraz so spanielcinou (5. trieda a druhy jazyk je povinny) a dnes mi uz vykladala. Po 2. hodine ma "normalny" zaklad. A to, ze ona povie nieco zo skoly je uspech - a teraz mi zopakovala snad celu hodinu spanielciny. Je to fakt zvlastne sledovat...

hettinka
14. sep 2016

@moni73 učiť sa na maturitu, tak, ako je postavená dnes a učiť sa prakticky použiteľný cudzí jazyk sú dve diametrálne odlišné veci ... bohužiaľ ☹

Niektoré deti sa nabiflia maturitné témy aj na jednotku, ale ked prídu do zahraničia, boja sa otvoriť ústa. A potom máš trojkárov, ktorí sa v pohode dohovoria ... nie vždy je to len chyba učiteľa a systému, niekedy je to taká osobnosť žiaka, že sa proste nevyjadrí. Sú deti, ktoré s malou slovnou zásobou toho vedia veľa narozprávať, a niekto to nevie tak nakombinovať ... ak je niekto málovravný, tak sa učí jazyk ťažko.
A inak, decká sa nevedia vyjadriť na úrovni ani po slovensky ... strašné niečo. Nečítajú, len fejsbúkujú a potom je to tak.

moni73
14. sep 2016

@hettinka k ucitelom... ja som uz s viacerymi tu vami debatovala na tuto temu. Absolutne sa nechystam hanobit status ucitela. Poznam vela vybornych. Protestujem len proti systemu.

Jaj a olympiada. Je teraz od 5. rocnika, chcem aby isla, potrebuje nahrabat body, ked sa rozhodne pre 8rocny spanielsky gympel. Ale som pozerala a kategoria je 5-7. rocnik spolu. Dost blbe, mam pocit, ze piatak bodovat nemoze, a zrovna im by to pomohlo...

hettinka
14. sep 2016

@moni73 ale ak je na B2, tak to tam prevalcuje, to sa neboooj 🙂
A prvýkrát možno sa neumiestni, ale nevadí, ber to najmä ako zbieranie skúseností. Nie pre jazyk, ale proste pre stratégiu riešenia úloh, ktoré sú predsa len stavané inak ako v učebniciach. Aspon nech jej vopred ukážu staršie ročníky, ako to vyzerá a čo ju čaká ...

Náš syn chodí na všetky možné súťaže, či bude mať umiestnenie a body je mi v zásade jedno, de predsa hlavne o zábavu, dobrý pocit a tie skúsenosti s rôznymi typmi úloh. A porovná sa v rámci republiky, alebo medzinárodne. Občas sa aj zadarí, že je dosť vysoko, občas to aj domrví úplne.

zuzana76
14. sep 2016

@moni73 spanielcina je dost lahky jazyk a vela slov je dost podobných s anglictinou / rovnaky povod z latinciny/ a kedze ona je speci nadany pripad, tak sa to na nu lepi same, bud rada, skus este pozriet nejake lekcie cez skype, ci by sa nenaslo, pripadne aj z inej krajiny, nieco lacnejsie, vekla ludi ponuka vyucovanie cez skype

dai
14. sep 2016

@cottoncandy hm... celkom by ma zaujimalo kde si studovala, pripadne ci sa studium nemciny a uroven pedagogickej naozaj tak zhorsilo... ked som totiz ja studovala tak sa vsetko ucilo v nemeckom jazyku - nebolo mozne ukoncit bez perfektnej znalosti nemciny - so vsetkymi nuancami, redevendungami a pod. ... jasne ze tam bolo vsetko to co si vymenovala, ale vsetko v nemcine a velmi narocne, mala som spoluziacky s aprobaciou SJ a NJ a teda oni tvrdili ze SJ je nic oproti NJ ( vlastne viac menej to iste, plus viac literatury ale samozrejme vsetko v nemcine )

@fflatronn podla mna ma nemcina v nasej oblasti velku buducnost.. presne ako tu uz spominali pred mnou - momentalne sa na trhu prace anglictina vnima ako nieco automaticke, bez druheho jazyka sa clovek nepohne... Aktualne ja sama hladam vela ludi s nemcinou a neviem najst☹ nastupny plat pre absolventa cez 1000 euro...

moni73
14. sep 2016

@hettinka
@zuzana76 ďakujem pani učiteľky😉, nechcem sa tu v tom veľmi rýpať - nie je to o mne, tak končím.
Inak, baby veď ja celkovo nejak neuznávam súťaživosť a na hodnotení mi nezáleží, bohužiaľ tým na prijimackach áno.
Ps sa z nej teším. Ja neviem žiadny jazyk (ruský som vedela fakt dobre, ale ani by som neverila, že sa to tak dá zabudnúť), inak som zkategorie ako pisala @hettinka, zhruba s nijakou slovnou zásobou robím zázraky😊. Zle je, keď ma vezie k segra švagor - 2 hodky cesty a vykladá mi celú cestu po anglicky a ja tak 15 minút pred cieľom zistim, že on rozpráva o tom ako robili cestu (snáď celý technologický postup😀). Keby ste ma videli ako vystupujem z auta... tvar mám stuhnutu v prihluplom, ktorý má vyzerať ako chapajuci úsmeve... Škoda reči.