icon

Pani učiteľky jazykov

fflatronn
13. sep 2016

Prajem pekný deň. Mám na vás otazku, pani učiteľky jazykov, pripadne mamičky,ktoré sa vyznajú a zaujimajú sa o problematiku v školstve. Dcéra študuje gymnázium s tým, že v buducnosti by chcela pracovat ako učiteľka ( 2.stupeň ZŠ) s aprobáciou Nemecký jazyk a lit.+ slovenský jazyk a lit, Pričom ťažiskový predmet by mala práve nemčinu. Skutočne ju baví, kvoli nej prechadzala z pedagogickej akademie na gym.,kde sa venuje i DSD(Deutsches Sprachdiplom) no otazkou je, či sa vôbec oplatí ísť študovať nemčinu ako predmet na pedagogickej fakulte. V poslednej dobe sa do popredia dostáva angličtina a takisto i ministerstvo schválilo iba 1 POVINNÝ cudzí jazyk na ZŠ ( pričom. 90% rodičov zvolí práve angličtinu) . vďaka za váš názor, pomoc a odpovede. Prajem pekný zvyšok dňa.

Strana
z3
cottoncandy
14. sep 2016

@dai na FIF UK v Bratislave, 2002-2007

dai
14. sep 2016

@cottoncandy studovala som v podobnom case ale na pedagogickej UK a teda takto sa tam nemcina vystudovat nedala:-/

viera77
14. sep 2016

urcite nech dcerka nezanevrie na nemcinu a plne sa jej aj nadalej venuje, kedze momentalne je nemcina opat v kurze a ak ju naozaj bavi, tak nie je o com....a je jedno ci pedagogickym studiom alebo prekladatelstvom, atd.....jednoducho s nemcinou nikdy nic nepokazi, a to je fakt....maturovala som z nej ako jedina z triedy, bola som vtedy za hviezdu, ale zial, hviezda zhasla, kedze som sa jej prestala uplne venovat, aj napriek tomu, ze som sa v nej doslova vyživala a vymenila som ju za anglictinu, ktora sa vyzadovala na kazdom kroku....a to bola velka chyba, lebo prave teraz by sa mi nemcina velmi zisla.....a k tomu este rustina alebo taliancina.....

cottoncandy
14. sep 2016

@dai Zase nechcem tvrdiť, že to štúdium nemčiny bola brnkačka, aby to zasa nevyznelo tak, že tá škola je nanič - to vôbec nie, chcela som tým skôr povedať, že sa zameriavali viac na teóriu a nabiflené texty, ako na skutočnú schopnosť študentov komunikovať v cudzom jazyku plynule na rôzne témy... a naozaj sme tam mali pár exotov, ktorí rozprávali aj v piatom ročníku priemerne

hettinka
15. sep 2016

Však aj na trojky sa da študovať. ... @cottoncandy

Ale dovolím si tvrdiť, ze dnes sa na gymnáziu berú ťažšie veci, ako sme sa my učili na VS, co sa týka slovnej zásoby a gramatiky. Ja som končil v roku 2000 na UKF Nitra a tam to už vtedy nebolo len o teórii, mali sme semináre na všetky zručnosti, čítali sa diela v origináli a rozoberali v cudzom jazyku a tak. A k tomu teória. Len nás veľmi neučili učiť. Teraz mám kolegyňu, ktorá študovala v Ostrave a super.

moni73
20. sep 2016

Baby-ucitelky, ktore ucebnice angliny odporucate pre uroven b1-2. Rada by som dcere dokupila. Dakujem. V skole maju teraz (teda zatial nemaju) beyond 1+. Pre zaujimavost - este ani 2 roky po sebe nemali rovnaku knihu, menia "znacku" kazdy rok😕

hettinka
20. sep 2016

@moni73 ja používam Solutions, čo je fajn príprava na maturitu. Pre začiatočníkov máme Headway.
V škole máme dohodu, ktoré učebnice budme preberať, takže ak sa aj zmení žiakom vyučujúci, koncepcia a učebnice zostávajú.

zuzana76
20. sep 2016

@moni73 my mame success , ale to je gymnázium, podla mna temy nezaujimave pre 10 rocne dieta, ale pozri, su celkom fajn, ale pre gymnazistov a s ktorou ucebnicou zacnu s tou aj pokracuju

nataliaslocikova
19. jún 2019

@korytnacka7 dobrý deň. Vidím, že sa vyznate v študovni jazykov. Ak môžem, rada by som sa poradila. Dcéra ôsmacka ide na bilingvalne gymnázium, dala prednosť sekcii rusko-slovenskej pred tou anglickou. Angličtinu si dala ako druhý jazyk, vraj tu sa dnes naučí hocikde a bude s nej aj maturovať, úroveň B2, ale ruštinu sa hocikde nenaučí. Aký máte na to názor? Hlavne na tu ruštinu, oplatí sa to vôbec študovať?

hettinka
19. jún 2019

@nataliaslocikova ak chce študovať napríklad v Moskve, bývate blízko hraníc, plánujete tam chodiť, pripadne má plány pracovať v obchode alebo medzinárodných vzťahoch, prečo nie? Ale osobne som deti dala na 1. CJ na angličtinu a na druhy cudzí jazyk na nemčinu, do Nemecka, Rakuska sa dostanú skôr, využijú to asi viac. Ruština, ako slovansky jazyk sa dá naučiť. Syn ale skôr chce ešte španielčinu. Dcéra nie je jazykovy typ, ta chce študovať informatiku a tam najviac využije asi angličtinu.

korytnacka7
19. jún 2019

@nataliaslocikova Dobrý deň, Vaša dcéra uvažuje veľmi rozumne a má úplnú pravdu 🙂 Dostať sa k bilingválnemu studiu anglictiny dnes nie je nic vynimocne... anglictina sa berie uz nejak tak automaticky. Rustina vzdy bola a bude velmi perspektivna. Takze palec hore 🙂

moni73
20. jún 2019

@nataliaslocikova ono... rozmysla ok, anglina je uz automaticka, potrebuje dobry druhy cudzi jazyk. Rozmyslam u dcery uplne rovnako, ale... Dcera ma od piatej triedy anglinu B2, mozno uz C1, takze urcite pojde na iny jazyk. Iny jazyk by som dala len v pripade, ze anglinu ma uz na fakt dobrej urovni

hettinka
20. jún 2019

@korytnacka7 v com je rj taká perspektívna? Ja som sa ju učila ešte aj na gymnáziu a za 25 rokov od skončenia školy som ju NIKDY NIKDE nevyužila. Ani na dovolenke, ani v práci. Sú možno špecifické pozície manažérske, kde zo ľudia využijú, neviem, možno ti, čo obchodujú s Rusmi ... Ale tak bežne pre život je mne osobne úplne nanič. Teda viem si preložiť text pesničky od Alexandra Rybaka... 😂

Strana
z3