icon

Paragraf v práci

marta723
10. jún 2023

Chcem sa spýtať. Pracujem na 6 hodin. Jeden deň som si v robote zobrala P na 3 hodiny a 3 hodiny som odrobila. No na vyplatnej paske mám dané,že 1 deň 6 hodín P. Ako to vlastne je. Počita sa to ako cely deň alebo pol dňa a este niekedy keby som potrebovala na 3 hodiny a bol by to ako jeden cely deň.

viestta
10. jún 2023

Pocitat sa ti mal len cas, ked si nebola v praci. Chod si to vybavit so sefom

matullienka
10. jún 2023

@marta723 počíta sa na hodiny,u nás bežne nahadzujem aj len 1 hodinu do dochádzky. Treba ísť za mzdarkou

karinka223
Odpoveď bola odstránená
viestta
10. jún 2023

@karinka223 je jedno aky ma pracovny cas, Zakonnik prace definuje, ze na cas nevyhnutne nutny. Celodenne paragrafy su zamestnanecko-zamestnavatelsky folklor, ktory nema oporu v zakone.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
viestta
10. jún 2023

@karinka223 "Jeden deň som si v robote zobrala P na 3 hodiny a 3 hodiny som odrobila." takze ma 3 hodiny odrobene, takze ma mat 3 hodiny zaplatenu mzdu a 3 hodiny paragraf

karinka223
Odpoveď bola odstránená
viestta
10. jún 2023

@karinka223 myslim si, ze fabulujes. Vec sa ma tak, ze odrobila 3 hodiny, za nich ma dostat mzdu. Preukazala 3 hodiny na osetrenie, ma ich mat preplatene ako paragraf. Bodka.

bublinka1426
10. jún 2023

@karinka223 to je blbost, raz 3 hod odrobila a 3 hodiny mala Pecko. takze jej to zle preplatili ( jedine ze by mali pisane inac v kolektivnej zmluve, ak daku maju)

karinka223
Odpoveď bola odstránená
viestta
10. jún 2023

@karinka223 ano, utrpela skodu, pretoze ju obrali o 3 hodinu naroku na paragraf. A robila a nemala to zaplatene. Nemiesaj do toho kolektivnu zmluvu.
A pri paragrafoch sa hra o hodiny, pretoze zakonnik prace definuje, ze nahrada mzdy patri len na dobu nevyhnutne nutnu na osetrenie, cestu tam a cestu spat na pracovisko. Zakonnik prace nehovori nic o tom, ze cely den, cela smena ani nic ine. Je to doba nevyhnutne nutna. Ani kolektivna zmluva niemoze ist nad zakon, ani ziaden interny predpis, teda ked odpracovala 3 hodiny, ma ich mat zaplatene, nie je ziadna zakonna moznost aby jej nezaplatili za odpracovanu robotu a "zobrali" jej zo zakonneho naroku na paragrafy.

kacena4
10. jún 2023

a mala si na P-čku vypísaný čas? ak nie dali cely den ak mala ozvy sa, vsak si bola v práci nenapisala si si do dochadzky že si tam bola?

karinka223
Odpoveď bola odstránená