Plat asistenta učiteľa
Ahojte, tie fundovane tu prosim, viete mi povedat aky cca je plat asistentky ucitela na zakladnej skole? Mam vysokoskolke vzdelanie, ale nie pedagogicku skolu. Dakujem za pomoc.
Ahojte, skúsim takto po 1,5 roku..☺️ Mam VS, ukončenú v. 2009, 13 rokov prax ako štátny zamestnanec, ekonóm. V roku 2022 som si urobila pedagogickú strednú.. Chcela by som učiť ako asistentka.. Viete mi povedať, aký budem mat nástupný plat? Ak by ste si mali vybrať, šli by ste radšej do ŠKD, alebo robili asistenta? Ďakujem krásne za Vaše postrehy. M.
@kozarica, dobry vecer. Vyber druhu prace zavisi aj od pracovnej doby, ktora by vam vyhovovala lepsie.
Keby ste pracovali ako asistentka ucitela/ky, mate pracovnu dobu a rozvrh podobne ako ucitelia/ky, kedze chodite s nimi na hodinu a pracujete s integrovanymi detmi (detmi so SVVP). Teda od 8:00 do cca 13:00. Doma je treba sa este pripravovat, aj ked menej, ako keby ste klasicky ucili.
Praca v SKD je hlavne poobede (od cca 12:00 - 17:00). Niekedy by ste mali aj rano sluzbu v SKD od 6:00 do 7:30. A doobeda by ste niekedy suplovali chybajuce ucitelky.
Nastupny plat by ste mali podla mna € 1161,50 brutto (platova trieda 6). Ale museli by ste si zacat robit DPS, co je Doplnkove pedagogicke studium externe popri praci v trvani 2 roky. Platili by ste si ho sama. Robia sa skusky, statnice a obhajoba zaverecnej prace.
Ak by ste to nechceli absolvovat, boli by ste zaradena do 5.platovej triedy ako nekvalifikovana €1038,50, kedze min.pozadovane vzdelanie na pracu asistentky je 1.stupen VS (teda Bc.) idealne pedagogickeho smeru.
Platove udaje som cerpala z verejne dostupnej tabulky na stranke Ministerstva skolstva.
Ale pre istotu si to radsej overte na mzdovom oddeleni danej skoly, drzim palce!
@kozarica, dobry den. Stale plati, co som vam pisala vyssie.
Ako asistentka ucitela/ky mozete pracovat (kedze mate pedagogicke vzdelanie aspoň strednu skolu). Ale na pracu asistentky ju teraz minimálne požadované vzdelanie 1.stupen vysokoškolského štúdia - Bc. (co sice tiez mate, aj ked nie pedagogicke).
Bez dorobenia toho DPS by ste boli zaradena do nizsej platovej triedy. Ak si ho urobíte, potom by ste isli do vyssej.
Ale pre istotu sa informujte radsej na konkrétnej skole, lebo nie každá v tomto postupuje rovnako, bohužiaľ.
A praca asistentky vobec nie je jednoducha (ak ste poculi o tom take "zvesti"). Deti s diagnozami je coraz viac, su to rozne poruchy.
Nechcem vas naschval odradit, skor uviest do reality, co cakat.
Pekny den prajem.

@nikollett nie aj ked ma tri skoly prijali, nakoniec robim s detickami, ale a inde 🙂