Platené voľno pri svadbe
Dievčence spýtam sa. V septembri máme svadbu a zo zákona mám nárok na 2 dni plateného voľná....lenže naša šéfka mi tam miesto toho dala dovolenku.....ako to funguje? Musím doniesť nejaký papier? Nechcem aby mi minula všetku dovolenku.
Máš nárok na voľno v deň sobáša.
Na dva dni maš nárok mimo bydliska, ale aj to len ak máš sobáš v deň, keď máš pracovať.
@anonym_autor "a zo zákona mám nárok na 2 dni plateného voľná" - toto máš odkiaľ? Lebo v ZP je jasne uvedené, že ide o jeden deň, aj to len vtedy, ak sa vydávaš v deň, kedy by si mala pracovať:
§141 ods. 2
(2) Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
a) ...,
e) svadba; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na jeden deň na účasť na vlastnej svadbe a pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na účasť na svadbe dieťaťa a rodiča zamestnanca,
@anonym_autor zo zákona? A akého konkrétne? Nemáš nárok na 2 dní, ale len na deň, kedy je svadba, pracuješ v sobotu? Či máte svadbu v piatok?
No ja som čítala že dva dni lebo deň pred svadbou a v deň svadby ale keďže ja sobotu nerobím tak to pripadá na pondelok
No ja som čítala že dva dni lebo deň pred svadbou a v deň svadby ale keďže ja sobotu nerobím tak to pripadá na pondelok
@anonym_autor A kde si čítala?
A čo pripadá na pondelok? Však v pondelok nemáš svadbu, či?!
@anonym_autor aký pondelok? Svadbu máš v sobotu, v sobotu nerobíš, na voľno nárok nemas
@anonym_autor nemyslis kolektivku vasu? Ak teda mate?
no jedine že by to vyplynulo z kolektívnej - my napr. máme… ale to je na zmestnávateľovi…
takže autorka - my ti tu nepomôžeme 🤷♀️
Si si to kus poplietla 🙂 ziadne tak to pripadne na pondelok. Mas narok na platene volno, ak si mala v den svadby pracovat (zvacsa sa to uplatnuje v pripade, ze ma niekto svadbu v pracovny den napr. v piatok a je to jeho pracovny den) ale nie ked mas svadbu v sobotu, v sobotu nepracujes a tak si to posunies na pondelok.
Jedine, ze to mate v praci inak a upravene zmluvou, ktora je nadriadena ZP.
ZP hovori toto: § 141 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce:
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, na účasť na vlastnej svadbe.
Si si to kus poplietla 🙂 ziadne tak to pripadne na pondelok. Mas narok na platene volno, ak si mala v den svadby pracovat (zvacsa sa to uplatnuje v pripade, ze ma niekto svadbu v pracovny den napr. v piatok a je to jeho pracovny den) ale nie ked mas svadbu v sobotu, v sobotu nepracujes a tak si to posunies na pondelok.
Jedine, ze to mate v praci inak a upravene zmluvou, ktora je nadriadena ZP.
ZP hovori toto: § 141 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce:
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, na účasť na vlastnej svadbe.
@petamich To nie je celkom pravda, v zmysle aktuálne platného zákonníka práce, § 141 ods. 2 písm. e): Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku alebo bez náhrady mzdy najmä z týchto dôvodov a najmenej v tomto rozsahu: e) vlastná svadba, svadba detí a svadba rodičov; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na dva dni na vlastnú svadbu, z toho jeden deň na účasť na svadobnom obrade, pracovné voľno na jeden deň na účasť na svadobnom obrade pri svadbe dieťaťa a v rovnakom rozsahu sa poskytne pracovné voľno bez náhrady mzdy pri svadbe rodiča.
Čiže áno, v zmysle platného zákonníka práce má osoba nárok na 2 dni voľna ale len za predpokladu, že v daný deň mala pracovať a jeden z tých dní je na sobáš a druhý by teoreticky na ten pondelok mohla mať po dohode so zamestnávateľom, ale potom ho nemala v piatok, čo asi má.
V skratke áno - je nárok na dva dni ale jeden z toho je deň sobáša. Ak v deň sobáša osoba nepracuje, nemôže ho čerpať a ostáva jej jeden. Ak by bol sobáš napr v piatok, môže mať vo štvrtok voľno tiež. Alebo ak by v sobotu pracovala, čo píše autorka, že nie 🙂 Takže tým pádom na ten druhý deň voľna v deň sobáša nemá osoba nárok. Aktuálne znenie zákonníka dostupné tu: https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...
@petamich To nie je celkom pravda, v zmysle aktuálne platného zákonníka práce, § 141 ods. 2 písm. e): Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku alebo bez náhrady mzdy najmä z týchto dôvodov a najmenej v tomto rozsahu: e) vlastná svadba, svadba detí a svadba rodičov; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na dva dni na vlastnú svadbu, z toho jeden deň na účasť na svadobnom obrade, pracovné voľno na jeden deň na účasť na svadobnom obrade pri svadbe dieťaťa a v rovnakom rozsahu sa poskytne pracovné voľno bez náhrady mzdy pri svadbe rodiča.
Čiže áno, v zmysle platného zákonníka práce má osoba nárok na 2 dni voľna ale len za predpokladu, že v daný deň mala pracovať a jeden z tých dní je na sobáš a druhý by teoreticky na ten pondelok mohla mať po dohode so zamestnávateľom, ale potom ho nemala v piatok, čo asi má.
V skratke áno - je nárok na dva dni ale jeden z toho je deň sobáša. Ak v deň sobáša osoba nepracuje, nemôže ho čerpať a ostáva jej jeden. Ak by bol sobáš napr v piatok, môže mať vo štvrtok voľno tiež. Alebo ak by v sobotu pracovala, čo píše autorka, že nie 🙂 Takže tým pádom na ten druhý deň voľna v deň sobáša nemá osoba nárok. Aktuálne znenie zákonníka dostupné tu: https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...
@michaela1421 dakujem 🙂
@michaela1421 Prosím ťa, nepleť diskutujúcich. Skôr, než niečo napíšeš, si to 2x over. To, čo si sem prilepila, je vyhlásené znenie Zákonníka práce, to znamená, platné ku dňu zverejnenia zákona - od 1.4.2002.
Na stránke slov-lex.sk si treba zakliknúť v histórii časovú verziu platnú od 15.7.2025 (68. riadok) a potom sa ti zobrazí aktuálna verzia, ktorá znie:
(2) Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu:
e)svadba; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na jeden deň na účasť na vlastnej svadbe a pracovné voľno bez náhrady mzdy sa poskytne na účasť na svadbe dieťaťa a rodiča zamestnanca,
@michaela1421 Tu máš aktuálne znenie ZP:

@anonym_autor je to jeden den, nie dva. Mas svadbu v den kedy mas pracovat?