icon

Platí sa predavačkám manko za krádeže?

16. nov 2024

Pozdravujem, hľadám si prácu v OC, drogérie alebo obchody s oblečením , už som mala zopár pohovorov aj v minulosti, ale úplne som nedostala odpoveď na moju otázku. Keďže už k i tak biednemu platu sa ešte strháva manko, teda keď sú krádeže.. Viete mi niekto povedať ako to je? Zaujíma ma hlavne dm drogéria a New Yorker… Oba obchody sú u nás dosť veľké, a neviem si predstaviť ako sa to dá ustriehnuť obzvlášť keď su zachvíľu vianoce.
Vďaka odpovede.

16zolik16
16. nov 2024

Podľa toho v akom obchode

elanor
16. nov 2024

kazdy obchod ma svoje pravidla. Napr. taky Kaufland nemas hmotnu zodpovednost, a taka Coop Jednota ano. Napr. aj v takej Tatrabanke mas podpisanu hmotnu zodpovednost. Aj v Orange-i. Ked si nesedi kasa, chyba ti, tak musis doplatit. Ked mas navyse, tiez je zle, lebo sa to berie, ze si okradla zakaznika. Ak sa da dopatrat, komu si zabudla vydat, tak sa ten zakaznik kontaktuje a vratia sa mu peniaze, ak neda, tak to ide na ucet firme.

Treba sa asi jedine pytat na pohovore, ako to maju tam kde sa hlasis.

lasona
16. nov 2024

Pracovala som v gate, vo veľmi veľkej predajni a mali sme ročne manko 8000 eur. Nie neplatili sme nič, nakoľko sme len 3 predavačky na predajni a vedenie vedelo, že sa to jednoducho nedá ustriehnut. Dokonca na také veľké tržby sme mali manko relatívne nízke.

kris_tin257
16. nov 2024

Z vlastnej skúsenosti čo sa tyka maloobchodu tak hmotná zodpovednosť nie je, ak býva tak väčšinu iba za chýbajúcú hotovosť v kase ale nie za chýbajúci tovar

martinkatinka
16. nov 2024

Ano, vacsinou za tovar hmotnu zodpovednost nemas. No v kase, ked ti chyba, musis doplatit.

iqoska
16. nov 2024

Tam kde som robila to bolo tak, že kasa sa musela vyrovnať každý deň pri uzávierke. Ked chýbalo doplatilo sa z tringeltov, čo sme zbierali centy do misky. Ak bola vačšia suma tak sa skladalo z vlastného vrecka všetci čo boli v ten deň na kase. Inventúra bola raz-dvakrát ročne celková, čiastková bola podla potreby. Výsledok inventúry sa vyhodnotil nejak na percentá - ak bolo percento nízke tak to šlo celé na triko obchodu. Ak bolo percento vysoké tak časť znášal obchod a časť sa rozrátala na zamestnancov. Bolo nás asi 10 ludí. Samozrejme šlo o nákupné ceny. Tuším raz mi strhli 10e z výplaty pre zlý výsledok inventúry. Vtedy sme mali podozrenie na zlodeja medzi zamestnancami lebo šlo o tovar zo skladu.

ericenkaa84
16. nov 2024

Ahoj, ja keď som asi 5 rokov dozadu pracovala v New Yorkeri bola som zodpovedna len sa svoju kasu. Ak chýbalo, musela som dorovnať 🙂

deti95060810
16. nov 2024

@lasona tak to je poriadna suma... to máš každý týždeň cez 150 e...to sa celkom slušne niekto zaodel...

marhulka13
16. nov 2024

Voľakedy som pracovala v Humanicu a tam sme nemali hmotnú zodpovednosť za tovar, dokonca keď inventúra vyšla do určitej sumy, ktorú stanovili, tak sme mali odmeny. Teraz kde pracujem majú predajcovia hmotnú zodpovednosť a veru sa riadne naplatia

lasona
16. nov 2024

@deti95060810 no to sa kradne v takých obchodoch ho veľkom. Jedna predavačka nonstop pri kase, ďalšia pri kabinkach koluje nový tovar, triedi bordel co ostane po zákazníkoch, a jedna v sklade preberá a vykladá tovar z auta , počíta a kontroluje ci prišiel tovar tak ako ma byt. Do toho obrovská predajňa o 800m2 , plus ti z firmy pošlú fotky ze ako ma predajňa do 18 hod vyzerať a ty nevieš čo skôr. A este musíš poradiť večer predajňu a poslať fotky, že je upratane🙈🙈🙈takže tak

martinkatinka
16. nov 2024

@lasona presne, cez vikend dve baby, jedna kass, druha vyklada, upratuje. A vecer musi byt krasne upratane... No niekedy sa to neda stihat...

lasona
16. nov 2024

@martinkatinka a k tomu každý deň prehadzovat tovar so štendra na štender. Už by som to robiť nechcela...a ešte je zle keď sa venuješ zákazníkovi...náhodou sa ta opýta a ty chceš pomôcť a vedúca somre ze sa vykecavam , že mám ísť fotiť predajňu, ci skladať gate🙈🙈na hlavu ten systém

martinkatinka
16. nov 2024

@lasona ja som prave po 3,5 roku skoncila v takomto obchode. Bola som unavena ako pes, hoci som mala uz znizeny uvazok.

autor
17. nov 2024

Zodpovednost za kasu chapem ked blokujem, to je v poriadku. jeden obchod s oblecenim, tam bolo ze za manko pri inventure nedostanu predavacky odmeny/bonusy.. cize nie slubovanych skoro 1000€ mesacne ale 800€ :( Takze nie ze ma predavacka zodpovednost za tovar, skratka nedostane odmenu, len nechapem preco to potom uvadzaju v plate🤔