icon

Platy primátorov a zvyšovanie poplatkov v školách

29. dec 2022

Vidí niekto hlbšie do komunálnej politiky? Pozerala som nejaké tabuľky a zápisnice z mestských zastupiteľstiev a zarazilo ma, že na jednej strane sa zvyšujú poplatky za obedy, družinu, na druhej strane schvaľujú nárast platov starostov a primátorov aj o 20-30-40% ...Toľko sa vyhrážali tí primátori kvôli tomu, že sa báli o svoje peniažky?

autor
29. dec 2022

@april171 👍

kovo21
29. dec 2022

Len pre poriadok. Primatori a starostovia maju zakonom urceny plat podla poctu obyvatelov v obci. Poslanci maju v kompetencii tento zakladny tabulkovy plat navysit max. o 60 percent svojim hlasovaním. Teda Vami spominany primator ma o 30percent viac voci tabulkovemu platu a nie voci minulemu roku.

andreakotesova
29. dec 2022

Stazuj sa na poslancov. Nášmu primátorovi navýšenie platu neschvalili.

viestta
29. dec 2022

Lenze z tych poplatkov na skolky mesto, obec neplatia plat primatorovi. Z tych poplatkov pokryvaju zvysene neklady na prevadzku skolky, hlavne energie stupli niekolkonasobne, rovnako ako potraviny, tak isto treba platit zamestnancov v skolstve. Ale to by clovek musel mat aspon aky taky prehlad o tom ako funguje "obec". Obec, mesto nie je len starosta alebo primator, to malokto vidi.

viestta
29. dec 2022

@accountant2022 ja poznam jedneho starostu, ktory si zasluzi kazde jedno euro, ktore dostava a zasluzil by si aj viac. Za nim vidno robotu. Je to prvy clovek, ktoreho som sla volit s tym, ze Ano, presne tohto cloveka chcem na tom mieste. Konecne jeden, ktory dokazal vela.

evica17
29. dec 2022

Inak príde mi to tu smiešne,ako sa tu ženy bijú že starostovia si zvýšili platy o 30% tak je to ok, a minule tu bola diskusia a aj celkovo v spoločnosti panuje zas názor,že lekári sú nenazrate sv*ne lebo vydierajú,že chcú zvýšiť platy. Ale tým nenarazam na tu ženy,lebo neviem aký postoj majú k platom lekárov

autor
29. dec 2022

@evica17 aj mne to pride divne tak ako tebe🙂

autor
29. dec 2022

@andreakotesova super vediet ze niekdy su aj rozumni poslanci🙂

karolinakr
29. dec 2022

Mňa pobavila veta, že ak je niekto starosta, je automaticky šikovny a zaslúži si vysoký plat..
A čo sa tykatvojej otazky, z toho, čo som vypozorovala zo života, tych hore na špici nejakeho rebeička absolutne, ale že absolutne nezaujima, čo sa deje u tych dole..A o etike na Slovensku je vôbec škoda rozpravat.

autor
29. dec 2022

@viestta no preto som sa pytala ako funguju tie rozpocty

autor
29. dec 2022

@karolinakr presne tak.konecne niekto pochopil moj prispevok👍🙏🙂

evica17
29. dec 2022

A inak niekde je len napr jeden alebo dvaja starostovia na vyber,čiže to neznamená že keď ho ľudia zvolia,že je to automaticky šikovný človek a zaslúži si. Proste len ľudia nemajú na výber.

autor
29. dec 2022

@evica17 👍

marca12
29. dec 2022

Primator ale vobec nema vysoky plat a podla mna zvysenie platu je prirodzene,ked vserko ide hore. Niektori zamestnavatelia zvysovali platy svojim zamestnancom. Ze sa zvysuju poplatky za skoly,skolky bohuzial taka je siatiacia,preco by kvoli tomu nemal mat primator zvyseny plat?

elisebah91
29. dec 2022

Ja neviem čo to je, ale nás p starosta si zvýšil plat o 60%🤷

lienka.7
29. dec 2022

@autorka sa mi tu paci, ako sa tu niektoré snažia presviedčať, že primátori, ci starostovia su pomaly top manažéri s max.zodpovednostou a preto musia mat automaticky zvýšený plat 🤣🤣🤣 vsak nech sa paci, nech ide robiť top manažéra do súkromného podniku aj za 20k mesacne. Ale na to z nich väčšina nema, cize im stačí 5-6-7k. Je to proste super "ryza" pre nich.
Potom aj ľuďom na úrade zvysil plat o 30% ako sebe? Asi ťažko, ze? Btw, plat mu zvyšuje zastupiteľstvo a pokial tam ma kamošov, prečo by mu nezvysili... vsak aj oni si prídu na svoje.

autor
29. dec 2022

@lienka.7 👍

rude_baby
29. dec 2022

Čakáš, ze primátor sa vzdá svojho platu, aby tvoje dieťa malo lacné obedy? 🤣

sasa1983
29. dec 2022

@lienka.7 lenže, veď keď niekto vie, že politici zarábajú viac (alebo iné povolania), tak logicky idem robiť tu pozíciu povolania, lebo je vysoká šanca že peniaze mať budem. Či je to alebo to nie je zaslúžené, a koľko by mal /nemá mať je irelevantné. Politici vždy budú mať viac ako predavačky, nech sa hocikto aj na hlavu postaví a predavačky majú z tohto uhla pohľadu smolu. Ja nie som politik, ani predavačka, našťastie. Ale keby som si mala vybrať, tak iste smer poslanec hoc aj v malom meste, než predavačka vo veľkomeste. Kde je menej kandidátov, tam je vyššia šanca. Na peniaze, na istotu sociálnu, zazemie ..

evica17
29. dec 2022

@sasa1983 a preto politika vyzerá tak ako vyzerá,lebo tam väčšina ide kvôli peniazom a nie kvôli službe ľuďom

evica17
29. dec 2022

@sasa1983 a navyše politik nemusí mať žiadne vzdelanie špeciálne,môže tam ísť aj len zo strednou školou, aj bez nejakých schopnosti, zato inde na vyssie platené pozície ti buď treba školu (napr doktori,statici a iné ) alebo schopnosti (informatici, živnostníci ako murári,obkladači).

sasa1983
29. dec 2022

@evica17 áno to je pravda. Ale na výsledku to veľa nemení.

autor
29. dec 2022

@evica17 moja rec. A komentare tu to len potvrdzuju,ze politika na SK nie je sluzba ale biznis.

autor
29. dec 2022

@evica17
A navyse,asi vela z diskutujucich by si tiez rada uchmatla ak by bola prilezitost.kriza/nekriza,inflacia,vojna,vsetko jedno,hlavne do vlastneho vrecka nahrabat

viestta
29. dec 2022

kde je ta idealna krajina, kde je politika sluzba?

starhawk
29. dec 2022

Vela tu uz bolo vysvetlene. Pytaj sa svojich poslancov - ak mate u vas Vybor Mestckych Casty (stretnutie s poslancami za danu oblast kde sa mozu obcania pytat a riesit problemy, roby sa z toho zapisnica)

U nas v Trnave si Brocka dal zvisit plat o maximalnu hodnotu 60% a cuduj sa svete mu to schvalili aj jeho odporcovia :D bez jedineho slova v rozprave

Hold kseftiky su kseftiky - ty my schval vissi plat a moji poslanci ty potom nieco tvoje schvalia.

Co si ludia zvolili to maju. A ty co ani na volby nechodia uz duplom, nech platia, ked im je to jedno.

janinka007
29. dec 2022

@starhawk kriste pane 🙏 ta tvoja slovencina🙈

starhawk
29. dec 2022

@janinka007 :D citam po sebe a stale neviem preco mam napr tendenciu pisat tvrde Y v roby :D ze by preto, ze v Trnave aj macky robia MNAU

karolinakr
29. dec 2022

No a ako spomina @ starhawk Slovaci maju taku zvlaštnu mentalitu, ako sa tu piše, že vsetko odsuhlasia.My mame v dome problemy s druzstvom, stači sekundova zaležitosť - vypovedat im zmluvu, isť do ineho a veci by sa vyriešili.Nie, každy sa hodiny a hodiny sťažuje pred branou a nadava na druzstvo, zastupca vlastnikov dal učet na nulu, kvôli nemu sa zvyšil 2x najom a vsetci mu na schôdzi jednohlasne odsuhlasili zvyšenie odmien- hoci si to odserie každy vo forme zvyšenych poplatkov.Keby som to nevidela na vlastne oči, tak neuverím.To je davova psychoza proste tlieskat, na všetko pritakavať a potom riešit vybuchy zlosti ohovaranim za chrbtom..
Tu neexistuju kontrolné mechanizmy, nespravne veci maju vysoku toleranciu.Mne to napriklad nevyhovuje, v inych štatoch možno to nebude o dost lepšie, ale stale si myslim, ze musi existovat spoločenstvo ludi, ktorym proste etika niečo hovori..

starhawk
29. dec 2022

@karolinakr smaria, domova sprava to je kategoria sama o sebe. Clovek sa moze aj rozkrajat, venovat tomu vlastny cas a na schodzi ho nakonec aj tak nebudu pocuvat a schvalia nejaku blbost.
Aktualne som sa dozvedel, ze si ideme objednavat kamerovy system. Zastupcovia sa zobrali, obehali par bytov (mna schvalne vynechali) a potom visel na tabuli oznam ze vlastnici si v "pisomnom hlasovani" schvalili montaz kamier. Ponuky mozme podoavat do 6.1.2023 a komisia zlozena len zo zastupcov potom z nich vybere.

1) to takzvane pisomne hlasovanie po mojej staznosti u spravcu bolo zmenene na "prieskum zaujmu" ked som namietal ze o pisomnom hlasovani som nebol informovany vopred oznamom a hlasovaci listok s otazkami som nedostal tiez

2) sibenicny termin na ponuky (uz vidim firmy ako sa trhaju cez sviatky robit ponuky) bol posunuty na koniec januara a ze vybereme si na schodzi (tak sa u nas robi vsetko - ziadne materiali na prestudovanie, proste nieco sa odhali na schodzi a tam sa hned ma vybrat, lebo vtedy si to ludia nemozu prestudovat poriadne a ludia blbi samozrejme proti tomu neprotestuju ale ako ovecky schvalia to do coho ich vmanipuluju)

3) to ze sa svojvolne menovali zastupcovia do vyberovej komisie nikto neriesil (bez rozhodnutia schodze)

4) podmienky podla ktorych mame dodavat ponuky su ze "minimalne 14 kamier" a to je uplne ze cele vymenovanie parametrov kameroveho systemu :D :D :D
Cize ponuky mozu prist od 1000e za najlacnejsie kamery bez uloziska zaznamov az po niekolko desiatok tisic za sofistikovany system a vybere komisia

5) aktualne nam splatka uveru na zateplenie zdrazela o skoro 2% lebo vypocet splatky (uroku) je naviazany na 1mesacny Euribor ktory isiel za poslednych par mesiacov z -0.5% na aktualne 1.9% -> zdrazenie tusim o 1000e rocne, ale my ideme miesto riesenia tohto stavu davat peniaze na kamerovy system, ktory aj tak nemusi riesit bezpecnostnu situaciu lebo ludia nezatvaraju za sebou vchodove dvere