Platy primátorov a zvyšovanie poplatkov v školách
Vidí niekto hlbšie do komunálnej politiky? Pozerala som nejaké tabuľky a zápisnice z mestských zastupiteľstiev a zarazilo ma, že na jednej strane sa zvyšujú poplatky za obedy, družinu, na druhej strane schvaľujú nárast platov starostov a primátorov aj o 20-30-40% ...Toľko sa vyhrážali tí primátori kvôli tomu, že sa báli o svoje peniažky?
Schválne som si vygooglila a nášmu schválili zvýšenie o 55 %, ale vôbec mi to nevadí, keďže je to za mňa prvý primátor, za ktorého sa mesto pohlo dopredu a prvýkrát som vôbec neváhala, koho budem voliť. A hlavne viem, že poplatky, ktoré sa zvyšujú, nejdú hore kvôli jeho platu. Tá tisícka, ktorú dostane navyše, by asi ťažko pokryla, zvýšené výdavky škôl, škôlok, prevadzky mesta...okrem toho, rodičom, ktorí majú deti v školách či škôlkach sa tie náklady predsa vrátia vo forme daňového bonusu (vo väčšine prípadov). Skôr bezdetní či s odrastenymi deťmi môžu keď tak frflať na zvýšené dane či smeti
@viestta 😮
@viestta myslim si ze napr.skandinavske krajiny.take Dansko ma strop po ktory platy verejnych cinitelov nemozu ist a ten strop je o dost nizsie ako u nas...
@karolinakr ano,sme proste holubici narod...su krajiny,kde to funguje,u nas bohuzial nie
že holubičí - ja mam na to peprnejší vyraz , ale nechcem nikoho urazit 🤣
Aj naša starostka nám oznámila na zastupiteľstve svojho zástupcu a ten v tom momente oznámil, že navrhuje maximálnu výšku jej platu.....mne sa to tiež nezdá adekvátne v tejto situácii , keď niektoré obce a mestá nemajú peniaze na bežný chod.
Autorka.
Neber to tragicky✌️. Obedy na školách a týmto určite nesúvisia. Už na jeseň parlament dosť potichu schválil zmenu pásma a navýšenie obedov a všetky samosprávy toto musia prijať do 28.2.2023.
Zvýšenie platov. Zasa tých 4-5 tis nie je tak veľa z toľko má vyšší manažment v bežnej firme a menšiu zodpovednosť. Čo je ale potrebné je byť na nich dostatočne nároční a vyžadovať. Toto navýšenie je platené z podielových daní.
Treba to brať ako investíciu do lepšej kvality miest a obcí.
@slniecko5 no,veduca skolskej jedalne mi vravela ze cakaju na rozhodnutie mestskych poslancov o navýšení stravneho,tak neviem...
Ja som kdesi čítala, že samosprávy musia prijať nové zvýšenie poplatku za obedy do 28.2.2023.
Počkaj, takže vy máte ešte staré ceny? Veď to je skvelé! Ja som vcera začala platiť účty pre 4 deti (škola, škôlka, ZUŠ, družiny na pár mesiacov a odišlo mi 300 eur...ach jo). A to ZUŠ ani ŠKD nezvýšili u nás..
@slniecko5 tak, preddavky na január (ktoré musíme platiť do 25.decembra) nové neprišli, takže ideme po starom zatiaľ, neviem, ako bude dalej)
Držím palce!!