Platy v štátnej správe
Kolko podla vas zarabaju ludia v statnej sprave? Berme statnu, nie verejnu kde su platy nizsie. A tiez berme nejakeho bezneho pracovnika s VS, nie veduceho, nie riaditela a urcite nie ministerstvo a spol.
Piste prosim sumu v cistom, cize kolko realne podla vas maju ti ludia na zivot. A tiez piste ci myslite s bonusom ci bez. Lebo tych 100€ bonus je podla mna dost rozdiel a nie kazdy ho teda ma.
A este ma zaujima za minimalne kolko by ste boli vy ochotne tam pracovat. Cize mozete napisat kolko si myslite ze maju a za kolko by ste tam boli ochotne pracovat vy resp. pod kolko by ste nesli.
Lebo k nam nastupila nova kolegyna, z ktorej reci vyplyva, ze mala predstavu o vyssom plate a o mensom mnozstve prace 😄
@magic08 ak sa pýtaš preto, že sa ti nezdá objem práce u margolet, napíšem ti za seba, aby som tam všeobecne rozšírila ľuďom obzory, pretože mnohí netušia, že úradníci robia napríklad aj toto: Ako civilný zamestnanec MV SR, pracujúci na okresnom úrade, odbore všeobecnej vnútornej správy som mala pridelenú agendu priestupkov. Znamenalo to dennodennú prácu so zlodejmi, podvodníkmi, pouličnými bitkármi, mužmi bijúcimi svoje ženy, vrahmi a budúcimi vrahmi, s ktorými som sama sedávala v pojednávacej miestnosti bez akejkoľvek ochrany. Ako človek, ktorý nevyštudoval právo, som sa musela dostať do problematiky vedenia pojednávania, vypočúvania svedkov, obvinených a poškodených a následne som rozhodovala o vine/nevine obvineného, vydávala o tom siahodlhé rozhodnutia. V rámci procesu rozhodovania som neraz musela pozerať kamerové záznamy, z ktorých som ako správny orgán zisťovala, ako došlo k prepichnutiu pľúc či prasknutiu lebky poškodeného, o kopance do hlavy a kaluže krvi nebola núdza. K tomu som vyhodnocovala lekárske správy a znalecké posudky, študovala diagnózy a latinské výrazy, aby som to vedela dať dokopy s tým, čo mi hovorí ten zmlátený človek, vystresovaná, mužom mlátená žena. Spisov bolo toľko, že sme boli nútení robiť nadčasy či nosiť si prácu domov, čo som ako mladá a sprostá robila, potom už nie, keďže zvýšenie osobného ohodnotenia dlhé roky neprichádzalo do úvahy, plat zvyšovali len plošné navýšenia. Bola to práca, ktorú vydržal dlhodobo robiť málokto, keď som nastupovala, bola som na odbore najmladšia, keď som po 13 rokoch odchádzala, bola som najstaršia - vekom aj služobne. Tak len toľko k tomu, že nie všetci úradníci len pijú kávu a dávajú pečiatky.
@mandzula dobre si to napísala, čo viem tak MV má asi najnižšie platy, nakoľko spolupracovala som s nimi, čo je smutné lebo tá agenda je prevažne náročná, v inštitúcii kde som pracovala sme mali osobné ohodnotenie podstatne vyššie a noví zamestnanci ktorých sme potrebovali dostávali vyššie platy a aj boli odmeny viac x v roku, je pravda že tiež záleží od agendy ale pracovať s ľuďmi je náročné ja som tiež mala nepríjemnú agendu, nechcem konkretizovať, tie tlaky na človeka sú veľké a áno bolo treba veľa x vybaviť do 24 hodín to znamenalo že som poriadne ani nespala, premyslieť, naštudovať, neopomenúť žiadny zákon ani nariadenie dá to zabrať, ale to sa ťažko vysvetľuje, lebo predsa len o veľa veciach sa nedá písať, nakoľko je človek zaviazaný ešte aj keď už nepracuje, nakoniec každý si to môže vyskúšať, veľký výhra je dobrí kolegovia vtedy ide práca oveľa ľahšie
Moja predstava je, že nejaký referent tam zarába cca 1500 brutto. Nebudem písať v čistom, sama si uvedomujes, že je to blbosť. Nezdaniteľná časť základu dane a daňove bonusy na deti to vedia výrazne ovplyvniť, tak nechápem, načo sa pýtaš na čistú mzdu....
Moja predstava je, že nejaký referent tam zarába cca 1500 brutto. Nebudem písať v čistom, sama si uvedomujes, že je to blbosť. Nezdaniteľná časť základu dane a daňove bonusy na deti to vedia výrazne ovplyvniť, tak nechápem, načo sa pýtaš na čistú mzdu....
@jaroe pretoze viem co mi chodi na ucet a z coho zijem. hrubu mzdu vidim len na paske, ktoru nestudujem. riadim sa tym, co mi pride na ucet.
Cista vsak nie je smerodajna, pretoze ti z nej mozu strhavat exekuciu napriklad, kolegyni tak strhavali, takze relevantna je fakt ta hruba.
Cista vsak nie je smerodajna, pretoze ti z nej mozu strhavat exekuciu napriklad, kolegyni tak strhavali, takze relevantna je fakt ta hruba.
@mandzula tak to je hadam vynimka a moja otazka bola, kolko ludia predpokladaju ze zarabaju st. zamestnanci(tzn. bez exekucie) a za kolko by oni pre stat nerobili- a toto druhe mi nenapisal tusim nikto.
@jaroe 1500?? Vtipne 😃
nemám deti, nemám exekúcie, strhávajú mi jedine na stravné a z vysokou školou, po 7 rokoch mám v čistom pod 850€
ja by som ti plat ani nenapísala, tak ako veľa ďalších, ale bol dobrý, nakoľko som mala osobný plat, u nás fungovalo aj množstvo projektov do ktorých sa dalo zapojiť aj z toho boli peniaze, určite by som odišla z akejkoľvek práce, kde by som robila za nízku mzdu - teda mala by som ten pocit, pretože každý má iné poňatie nízkej mzdy - a veľa hodín, to nie je pre mňa , z týchto dôvodov som vymenila viacero zamestnaní, napriek tomu že manžel má veľmi dobré financie, vždy som chcela za svoju prácu ohodnotenie aké som si predstavovala, ináč by to nemalo zmysel, viem sa do práce vložiť absolútne naplno
Čo sa tvojej novej kolegyne týka ako môže byť prekvapená platom? Predpokladám že každý človek ktorý má minimálne strednú školu vie čítať pracovnú zmluvu. Vidí svoj hrubý plat (veľmi ľahko vypočíta čistý) v tej zmluve. Vie si vyhľadať príslušnú tabuľku ak teda sa bavíme o štátnej správe.
Ja ak nesúhlasím s výškou svojej mzdy, zmením prácu. Nemusím hneď ale hľadám niečo iné. Vyplakavanie na MK moju mzdu nezvýši.
Áno, hrubú mzdu vidíš len na páske, ale hrubý plat je ľahko porovnateľný.
Ja by som pre stat nerobila:
- pod 1600 v hrubom v pripade menej psychicky narocnej prace
- pod 1900 v hrubom v pripade psychicky narocnej prace, ktora si vyzaduje striktne dodržiavanie terminov (a tym nemyslim 60 dni a pod) a caste nezaplatene nadcasy
Ano, viem, ze som mimo reality. Ale otazka znela, za kolko by sme pre stat nerobili. Robim v sukromnej sfere s nulovymi benefitmi, takze jedinym benefitom je plat. Ale ten mi nevynahradi ani 5 dni dovolenky naviac, a ani karta do fitka, kedze tam nechodim.
Ja by som pre stat nerobila:
- pod 1600 v hrubom v pripade menej psychicky narocnej prace
- pod 1900 v hrubom v pripade psychicky narocnej prace, ktora si vyzaduje striktne dodržiavanie terminov (a tym nemyslim 60 dni a pod) a caste nezaplatene nadcasy
Ano, viem, ze som mimo reality. Ale otazka znela, za kolko by sme pre stat nerobili. Robim v sukromnej sfere s nulovymi benefitmi, takze jedinym benefitom je plat. Ale ten mi nevynahradi ani 5 dni dovolenky naviac, a ani karta do fitka, kedze tam nechodim.
@hankab dakujem, konecne niekto kto pochopil otazku.

dobre kedze nikto ti tu plat neda, nech sa paci. 12 rokov dozadu, obycajny statny radca 1500 v hrubom. sucasnost uz robim inde.
@lucik194 tak to si mala dobry plat. ja mam teraz o 150€ v hrubom viac.