icon

Podpísanie novej pracovnej zmluvy: Kedy je to bezpečné?

8. aug 2024

Len také bezvýznamné zamyslenie sa 🙂

Však je to bežná prax, že ideme kdesi na pohovor, povedia nám, že nás berú, dáme výpoveď a novú zmluvu podpíšeme až možno týždeň pred nástupom? A proste dáme výpoveď ale v rukách nemáme žiadnu záruku, žiaden papier nič.. všetko to bolo len ústne.. a nový zamestnávateľ by si to mohol rozmyslieť a my by sme ostali na ocot.

Podpisujete novú zmluvu nejak skôr? Možno aj 2 mesiace pred nástupom? Alebo je to ozaj len 100% dôvere?

Ďakujem.

katkaseiner
8. aug 2024

Ja som sice neriesila vypoved (u nas sa vyhadzovalo hromadne) ale ked mi nova firma povedala ze ma beru, hned chceli vediet kedy pridem podpisat zmluvu - len teda ja som mala do nastupu cca 2 tyzdne cize to bolo kratšie....skus poziadat novu firmu o co najskorsi podpis zmluvy - tiez by som sa bala ze sadnem medzi 2 stolicky

ukgirls
8. aug 2024

co nieje na papiery neexistuje .. takze pockat podpisat a az potom dat vypoved...

brrunetkaa
8. aug 2024

Ja som najskôr podpísala zmluvu a až potom som odišla oficiálne z predchádzajúceho miesta presne aby sa nestalo, že zostanem na ocot

bebebi
8. aug 2024

@ukgirls ani vopred podpisana zmluva nie je ziadnou zarukou, mozu ju predsa hned v den nastupu vyhodit v skusobnej dobe

liaka
8. aug 2024

@bebebi presne mne sa to stalo

matullienka
8. aug 2024

Veď podpísaná pracovná zmluva nič nezaručuje.

autor
8. aug 2024

@ukgirls a myslíš že je taká prax že sa podpisuje tak skoro zmluva?

bebebi
8. aug 2024

@autorka ako sme ti napísali vyššie, podpísaná zmluva ti nezaručuje, že do tej práce naozaj nastúpiš.

Podľa § 19 ods. 2 Zákonníka práce môže zamestnávateľ v zmysle § 19 ods. 3 Zákonníka práce kedykoľvek odstúpiť od pracovnej zmluvy až do 1. dňa nástupu do práce dohodnutej v zmluve. Takže aj keby si tu zmluvu podpísala pol roka dopredu, môže ju zamestnávateľ kedykoľvek odvolať, aj posledný deň pred nástupom. Takisto ťa môže počas 3-mesačnej skúšobnej doby kedykoľvek prepustiť bez udania dôvodu.

Skrátka je to vždy risk a je len na tebe či do toho rizika pôjdeš alebo nie. Ja som to tak urobila 2x a vyšlo mi to.

autor
8. aug 2024

Veď ja som do neho tiež išla, len teraz som sa tak začala zamýšľať 🙂
@bebebi

bebebi
9. aug 2024

@autorka držím palce, aby ti to vyšlo