Poklesli platy v IT?
Ahojte. Kuk. Som nejake pracovne ponuky v ramci IT a na prvu to vyzera dost biedne respektive nizsie nez pred 3 rokmi? Ano chapem ze su to casto ponuky OD a na rozne levely, ale tak je to brutalne malo. Niektore su vylozene "smiesne" aj na seniornejsie pozicie. Co je to malo? 1600. 1900. 2400. Super senior 2900. Dik. Resp. Ostatne platy rastu a it stoji. Kedysi to bol nasobok bezneho platu
A čudujes sa? Veď dnes chce robit IT každý, bol veľky boom iteckarov, tak je ich teraz trh presýtený 🤷♀️
@anonym_autor myslim, ze sialenym vyletenim cien (niektore veci na dvoj aj viac nasobok), tym padom poklesom spotreby (trzieb), zanika priestor pre firmy na vyraznejsi rast platov. Skor budu mat firmy problemy prezit (prepustanie, stahovanie do lacnejsich lokalit s mensou cenou prace...) Stat safari, platy/davky zvysuje a odserieme si to vsetci, lebo deficit statneho rozpoctu narasta.
Áno, muž uz par mesiacov stojí. Zarobí stále pekne, ale pri jeho pozícii by mohol kľudne viac, no nikde viac nedávajú. U neho to za posledné roky extrémne stupalo, rýchlo a teraz stagnuje na mieste. Pohnúť sa chce, ale nemôže.
Firma v ktorej pracujem v AT davala vela Slovakom v IT rozne projekty. No teraz sa aj u nas konsoliduje. Zisky klesli len na +4%, tak musia panikarit. Nasa firma teraz radsej kupila jednu celu IT firmu v Grecku, lebo ti su este lacnejsi ako Slovaci 🤷♀️
U nás sa to stále pohybuje medzi 5-6 tisíc.
@anonym_autor všade sa šetrí.U nás sa už rok prepúšťa a neprijíma nie ešte zdvihnúť plat.Ešte len veľká vlna príde do roka už sme boli upozornení, že našu prácu bude robiť umelá inteligencia.
@anonym_autor ano a reálna mzda je a bude ešte nižšia. IT biznis odchadza zo SVK, absolutne sa im tu uz neoplatí zamestnavat ludi pri tom daňovom a odvodovom zatazeni, ktore je a ktore este len bude... samozrejme sa to odzrkadlí aj na daniach, ktore stat od IT firiem nedostane, takže cele zle na oboch stranach! Smerohlasns systematicky zničil úspešný prerod svk od montovne k mozgovni...
Muž robí v IT a každý rok mu zvyšujú plat o niečo
IT oblast je velmi siroka, takze je tazke napisat, co je vela a co malo, ked si nespecifikovala nic blizsie.
@anonym_autor Tiez som si to vsimla, ze v ponukach su tie platy dost nizke - otazkou je, co si dokazes na pohovore vypytat a ci tvoje poziadavky budu akceptovat. Ja nerobim v IT, ale mam plat 3k.. ked si filtrujem podobne ponuky na profesii, tak malokto ponuka 3k (v pohode aj 1,6k 😆- ved to uz viac zarobi sofer trolejbusu v BA), takze asi tiez nemam nejake eso v rukave v ramci vyjednavania o mojom plate v aktualnej praci..
Vela pozícii nahradza a nahradi AI
Takže pokles ešte len bude výrazný
IT pozície je veľmi široký pojem. V niektorých príjmy stagnujú (čo reálne na hodnotu peňazí znamená, že klesajú), niekde rastú. Tiež je potrebné uvedomiť si, že v tých nižších pozíciách je obrovský pretlak, pretože roky sa veľa ľudí orientovalo na IT. Tie naozaj vysoko seniorné pozície, kde je väčšinou vyžadované aj špecifické IT vysokoškolské vzdelanie, sa má dobre stále. Ale ako tu odznelo, veľa firiem odchádza zo Slovenska resp. presúvajú významnú časť firiem mimo SR vďaka fakt zlej podpore podnikateľského prostredia. Plus skvalitňuje sa AI. A toto všetko prinesie do blízkeho obdobia možné sťaženie situácie v tomto segmente. Na druhej strane, vyselektujú sa ľudia, ktorí sú dlhodobo juniorní, bez adekvátneho vzdelania, bez neustáleho vzdelávania sa a nasledovania trendov.
podla mna vela sa prepusta kvoli automatizacii. junior a entry level pozicii je uz malo, kedze sa vsetko co sa dalo zautomatizovalo a pokracuje sa v tom dalej. teda je vela ludi bez prace a to tlaci na znizovanie miezd. nielen v it, ale aj finance/accounting, rozni analysti a podobne.
@anonym_autor Ano platy sa zasekli mozno nejake 3 roky uz. s tym ze ale inflacia kumulativne 20%
Kedze moja firma nema zaujem ani diskutovat o plate tak to reisim skratennim si pracovneho casu a znizenim vykonu. Tym kompenzujem "pokles paltu" kvoli vysokej inflacii.
Vela pozícii nahradza a nahradi AI
Takže pokles ešte len bude výrazný
@anonym_10f1ef Asi moc nerobis v IT developmen. Tie AI su hrozne tupe. Na zakladne veci ze nakod mi parser na nieco hej. Ale v komplexnom projekte to proste zlyhava a je tam este dlha cesta.
To AI je taky hype trochu.
@anonym_10f1ef Asi moc nerobis v IT developmen. Tie AI su hrozne tupe. Na zakladne veci ze nakod mi parser na nieco hej. Ale v komplexnom projekte to proste zlyhava a je tam este dlha cesta.
To AI je taky hype trochu.
@truhlikvseved no. Ako sa to vezme. Je to fakt uzitocne na kratke navrhy riesenia a skripty. Samozrejme niekde su preklepy alebo nezmysly a treba to rucne opravit. Zalezi dost od spravnosti promtu. Ale ako inteligentna nadstavba googla fakt dobre.
Ked tak uvazujem je to asi mix faktorov. Ale fakt je ten ze dopyt v ramci sr je nizsi a platy tiez. Ci uz to je celkovo poklesom zaujmu o it sluzby, mnozstvom absolventov, lacnejsou pracovnou silou v lacnejsich statoch a odchodom outsourcingu,, vplyvom ai, alebo ine.
Bohuzial IT sektor je jeden z prvych na rane,ktorych nahradi AI.Preto klesa dopyt aj platy.
Bohuzial IT sektor je jeden z prvych na rane,ktorych nahradi AI.Preto klesa dopyt aj platy.
@maminkadeticiek do istej miery ano. Ale nie celkom - aspon zatial. Ale vela cinnosti to automatizuje a urychluje hladanie rieseni. Vymizlo uz davnejsie aj kopec radoby user supportu. Sw sa casto neistaluje mas cloud sluzby a user friendly. Ale tento aktualny pokles by som vylozene Ai nepripisoval. Je to aj pokles dopytu po it servis a celkovy tlak na naklady a dalsie.
Ale este horsie na tom imho marketing a dalsie cinnosti. Vsetko co sa da automatizovat v ramci prace na pc. Neskor aj manualne cinnosti mozno robotikou kludne.
Výrazne sa šetrí.. u muža vo firme kde pracuje sa prepúšťa celosvetovo.. 🤷🏻♀️
Výrazne sa šetrí.. u muža vo firme kde pracuje sa prepúšťa celosvetovo.. 🤷🏻♀️
U nás 8000eur na Slovensku, ale musíš niečo vedieť

Och u nas to nepekne stoji, resp nieco aj klesa. Muz, ked mu nepredlzili vo februari kontrakt v AT, tak riadne panikaril. Tu v BA mu ponukali na zivnost max 5k aj na full stack senior / architect pozicie. Na zamestnanca by to bolo likvidacne. Nastastie potom vyhral rovno niekolko projektov znova v AT. Tam to mierne stupa stale.