Poradíte mi. Čo potrebujem vybaviť pri opatrovani oboch rodičov.

buba183
24. apr 2019

Končí mi materská. Našim sa dosť zhoršil stav. Nezvládajú to bývajú sami.

mogaa
24. apr 2019

@buba183 a chceš rodičov opatrovať sama alebo potrebuješ zohnať opatrovateľku? Ak ich chceš opatrovať sama - tak sa dá vybaviť cez UP opatrovateľský príspevok alebo si urobíš kurz opatrovania a zamestnáš sa cez MU ako opatrovateľka. Ak im chceš zohnať opatrovateľku treba ísť na MU, dajú ti žiadosť pre lekára. Následne sa to na MU schvaľuje. Časť za opatrovanie platí MU a časť prispieva opatrovaný. U nás sa napr. platí 1euro za 1hodinu, opatrovať sa dá max.na 7,5hodiny denne.

buba183
autor
24. apr 2019

@mogaa Ďakujem. Chcem ich opatrovať ja. Len ma zaujíma co je výhodnejšie? Či UP alebo kurz?

mogaa
25. apr 2019

@buba183 cez UP to je podľa výšky dôchodku.....inak mne vyšlo pri opatrovaní dvoch rodičov menej ako pri jednom....🙂pokiaľ nemá jeden z nich minimálny dôchodok tak sa treba ísť informovať na MU že by si ho chcela opatrovať cez nich. Pokiaľ nemáš zdravotnú, tak potrebuješ absolvovať kurz opatrovania. U nás ho MU platil len pár opatrovateľkám ktoré opatrovali cudzích ľudí(čiže ju mohli dať k hocikomu). Takže buď cez UP ako nezamestnaná alebo si ho uhradíš. Ja som si našla najlacnejší a uhradila si ho a hneď ma MU zamestnal ako opatrovateľku. Cez MU máš platených 7,5hod, podľa odrobených rokov ale cca minimálka+toho koho opatruješ platí podľa cenníka za opatrovanie podľa počtu hodín(čiže ja to platím z výplaty). Myslím že sa nedá súbežne opatrovať 2- teda len tak že napr.jedného na 3hodiny a druhého na 4,5hod.denne.To je pre teba jednoduchšie dať opatrovanie len na jedného a na 7,5hod.denne. A nemôžeš súbežne opatrovať niekoho aj cez UPaj cez MU. Ak nemá jeden z rodičov min.dôchodok tak určite je výhodnejšie zamestnať sa cez MU(minimálka+dovolenka+stravné lístky)

mogaa
25. apr 2019

@buba183 a ešte ti to na MU musia schváliť podľa zdrav.stravu rodiča....

buba183
autor
26. apr 2019

@mogaa jeden je na vozíku a druhý má demenciu. Je pravda ze mamina ma min. Dôchodok.

mogaa
26. apr 2019

@buba183 je to na tebe, v každom prípade si to skús dať prerátať na UP koľko by si dostala pri oboch alebo len ak by si opatrovala len maminu....u ná som brala na maminu cez UP cca 100eur a keď ochorel ocino, pani mi to prerátavala a následne mi volala že pri 2 by i to vyšlo o nejakých 30eur menej-čiže cca70 eur...tam je to brané tak že o koško eur prevýši dôchodok opatrovaného určitú sumu o toľko ti krátia príspevok na opatrovanie...Pre mna bolo lepšie zaplatiť si kurz za cca 180,-eur a dostala som plat+stravné lístky...teraz mi čistý príjem z MU výde cca 400eur ak z toho uhradím za opatrovanie MU za 20dní 150?_ eur , čistý príjem mám 250eur + stravné lístky+dovolenka(za dni kedy si zoberieš"dovolenku neplatíš MU za opatrovanie nič)+ na konci roka sa u nás dávajú poukážky na nákup v Kauflande...Treba si na UP dať žiadosť a nech ti to vyrátajú ak sa ti to oplatí viac cez MU - zoberieš späť žiadosť z UP...Ešte sa poinformuj na MU či sa dá že cez nich budeš opatrovať otca a cez UP matku.....To by teda bolo pre teba najvýhodnejšie, len predpokladám že sa to nebude dať...

dajana555
26. apr 2019

@mogaa prečo MU 150eur?

mogaa
26. apr 2019

@dajana555 časť za opatrovanie platí MU a časť opatrovaný za poskytnutie služby - to nie je bezplatná služba pre opatrovaného-čiže ten platí či ho opatruje cudzí človek alebo rodinný príslušník. Ten čo opatruje(aj rodinného príslušníka)dostáva plat, je braný ako klasický zamestnanec MU.

mogaa
26. apr 2019

@mogaa u nás sa platí za opatrovanie 1euro za hod.ale každé mesto má svoj cenník. Ja to neplatím z maminho dôchodku ale z môjho platu(20dní x 7,5hod)