icon

Poradíte ohľadom zamestnania?

ramcella
19. nov 2014

Som na rodičovskej dovolenke, chcem sa vrátit do práce , moj zamestnávatel zrušil pobočku aj pozíciu kt som mala,
-Musí mi dať Zamestnávaťel prac.pozíciu takú akú som mala, zostáva mi aj rovnaký plat?
-mám nárok na odstupné ked mi povie že prácu pre mna nemá?
-je pre mna lepšie ked mi dá on výpoved alebo ja podám?
-nastúpit do novej práce viem až ked mi skončí výpoved?
-ked sa zrušila pobočka aj moja pozícia dá mi novú zmluvu alebo pokračujem v starej ?
-ked som mala ešte pred materskou dovolenku vedia mi ju vyplatit alebo ju mam vyčerpať?
Neviem kde by som sa mala s týmito otázkami obrátiť , bola som dnes na urade práce ale tam ma odbili že také informácie neposkytujú a už je pokročilá hod. (to znamená hod. pred zaverečnou)tak mam sa obratit na inšpektorát práce, no neviem chcela som len informácie či hladať novú robotu ☹((

liz_lemon
19. nov 2014

opatovny nastup do prace, treba pisomne oznamit, aspon mesiac pred predpokladanym navratom
zamestnavatel ti ma dat tu istu poziciu, resp. podla pracovnej zmluvy
platove podmienky sa nemenia, resp., mozes poziadat o upravu mzdy v zmysle § 157 ZP
na odstupne mas narok, ked ti da vypoved on, pri vypovedi ti bude plynut vypovedna doba, pocas ktorej chodis do prace, takze asi nebudes stihat dalsiu pracu, aj ked ZP umoznuje aj viacero PP (len pozor, ak ide o pracu konkurencneho charakteru, vtedy s tym musi suhlasit aj zamestnavatel)
dovolenku je mozne preplatit, jedine, ak PP konci, ale aj budes vo vypovednej dobe, tak ti ju mozu prikazat aj cerpat

grettka
19. nov 2014

pokial viem, tak rovnaku pracovnu poziciu zamestnavatel drzi len pol roka, potom uz nemusi ponuknut tu istu, ale ponuknut pracovne miesto

amouramour
20. nov 2014

myslim, ze tu asi dostanes vypoved z dovodu organizacnych zmien, alebo ti zamestnavatel moze poskytnut ine miesto...ale ked to tvoje zaniklo, tak asi ani nemusi

monique02
20. nov 2014

liz_lemon dobre radi pisomne oznam ze sa chystas vratit

nie nemusi ti dat rovnaku poziciu, ale mal by ti ponuknut porovnatelnu

plat ti nemoze znizit bez toho aby ste sa na tom nedohodli, cize zostava ti rovnaky

ked pre teba pracu nema, dostanes vypoved, mas narok na odstupne, vyska odstupneho zavisi od toho ako dlho pracujes vo firme a este zalezi ci sa dohodnete na skonceni z dovodu zrusenia miesta (k urcitemu datumu) alebo ci nie si ochotna sa dohodnut a vtedy ti bezi aj vypovedna doba

ked das vypoved ty, narok na odstupne nemas

mozes pracovat aj v 2 pracovnych pomeroch naraz, zalezi ako sa dohodnes

nevadi ze sa zrusila pobocka a pozicia, ked sa zamestnavatel ako celok nezrusil pokracujes v starej zmluve a dodatkom k pracovnej zmluve sa upravia zmeny

dovolenku mas nielen pred materskou ale aj pocas materskej a rodicovskej cize vyjde vyssie cislo, s preplatenim zalezi od dohody so zamestnavatelom ak bude trvat vypovedna doba, tak ti mozu prikazat ju cerpat, ak nie tak by ti ju mali preplatit

takze pre teba najlepsie oznamit zamestnavatelovi ze sa chces vratit, nech ti da vypoved a odstupne a popritom si uz hladat novu pracu, drzim palce 😉