icon

Používanie francúzštiny v ekonomických profesiách na Slovensku

9. jún 2025

Zdravím. Je tu niekto, kto v práci používa francúzsky jazyk? V akej oblasti/na akej pozícii? Uvažujem nad zmenou kariéry, plynule hovorím anglicky a francúzsky (mám aj SK štátnicu), preto ma napadla táto možnosť + dorobiť si nejaký kurz alebo certifikát ešte na niečo... Je vôbec na SK tento jazyk využívaný? Alebo skôr hľadať zahraničné firmy a možnosť remote práce? Profesiu mám prezretú... Oblasť ekonómie, financií, manažmentu - v nich mám prax, nechcem však špecifikovať. V aktuálnej práci cudzie jazyky vôbec nevyužívam - nie je to potrebné, keďže ide o čisto SK trh a zameranie našej firmy...

autor
9. jún 2025

Ešte zvažujem aspoň čiastočne vyučovať FRJ ako súkromný lektor v našom meste, napr. doučovanie pre stredoškolákov, ktorí sa uchádzajú o štúdium FRJ na VŠ alebo budú tento jazyk pri štúdiu potrebovať (+ urobiť si pdg minimum alebo lektorský kurz, samozrejme). To je cesta ako si znížiť úväzok v terajšej práci (je tu tá možnosť), ale mať aj príjem ako lektor, takže aspoň trochu obmedzím terajšiu prácu a budem sa venovať aj niečomu inému na vyčistenie hlavy, príjem ale neklesne. Či blbosť?

koniarova
9. jún 2025

Vôbec to nie je blbosť, ale výborný nápad. Smelo do toho

ibamy2
9. jún 2025

Aj podľa mňa na to ideš úplne perfektne. Za mňa vážne skvelý nápad 👍

ketrint
9. jún 2025

V korporáciách sú kombinácie jazykov stále žiadané… angličtinu ma každý, nemčinu skoro každý, ale pozície s jazykmi ako francúzština, srbstina, taliančina, atd, po tom je stále dopyt. 👌🏻

ketrint
9. jún 2025

A aby som Ti odpovedala, u nás v Henkli sú pozície s FR a poznám baby, ktoré ju aktívne denne využívajú. Väčšinou sú to pozície z finančnej sféry, jednanie so zákazníkmi, objednávky,…

zuzkavladko
10. jún 2025

Robim v slovenskej vyrobnej firme, na exportnom oddeleni, hovorim plynule troma jazykmi a okrem inych trhov mam na starosti aj prave francuzsky. Komunikacia so zakaznikmi, spracovanie objednavok, reklamacii, prijimanie zahranicnych navstev, zahranicne sluzobne cesty...akurat cakam dvoch francuzov na obchodnu navstevu u nas na firme.

autor
10. jún 2025
@ibamy2

Aj podľa mňa na to ideš úplne perfektne. Za mňa vážne skvelý nápad 👍

@koniarova
@ibamy2 ďakujem za názor. Obávam sa však či bude o niečo také záujem, keďže AI ide rýchlo do popredia a už sa dá jazyk naučiť aj s ňou. Uvedomujem si potrebu ľudského kontaktu, sama sa učím taliančinu s lektorkou na diaľku a určite by som ju za AI nevymenila. Ale naša generácia to vníma ešte inak...

autor
10. jún 2025
@ketrint

A aby som Ti odpovedala, u nás v Henkli sú pozície s FR a poznám baby, ktoré ju aktívne denne využívajú. Väčšinou sú to pozície z finančnej sféry, jednanie so zákazníkmi, objednávky,…

@ketrint ďakujem za komentár. Ako som napísala možnosť ponechať si polovičný úväzok v aktuálnej práci a kombinovať to s lektorstvom, celkom ma to zaujalo. Viac ako ísť do korporátu. Ale určite sa pozriem aj na niečo také, ako píšeš. Človek nikdy nevie, čo ho osloví. Nemám však možnosť presťahovať sa do BA.

autor
10. jún 2025
@zuzkavladko

Robim v slovenskej vyrobnej firme, na exportnom oddeleni, hovorim plynule troma jazykmi a okrem inych trhov mam na starosti aj prave francuzsky. Komunikacia so zakaznikmi, spracovanie objednavok, reklamacii, prijimanie zahranicnych navstev, zahranicne sluzobne cesty...akurat cakam dvoch francuzov na obchodnu navstevu u nas na firme.

@zuzkavladko to znie zaujímavo. U nás v meste ani v okolí nič podobné nie je, ale skúsim ešte popozerať.

noone007
11. jún 2025

Zalezi kolko chces zarobit. ak chces robit len fakturantku tak s c1 franc. tak pocitaj 1400 brutto🙂
Radsej account