icon

Požiadavky LOZ: Vysvetlenie od primárky neonatalógie

jednoduchomaria89
15. dec 2024

DôVODY MOJEJ VÝPOVEDE (ktoré sa nemusia zhodovať s 3 339 ďalšími)

Začnem od konca.

Ide (aj) o platy
Najprv na vysvetlenie, prečo 9,7 % a nie 3,2 alebo 6,4. Plat zdravotníckych pracovníkov sa odvíja od priemernej mzdy v národnom hospodárstve spred 2 rokov, údaj je daný Štatistickým úradom SR. Keďže v roku 2023, aj ako odraz inflácie, narástla priemerná mzda v NH o 9,7 % (a chápem, že niekomu o 2% a inému o 20), mali sa o toto % navýšiť platy zdravotníkov v roku 2025. Ak priemerná mzda narastie počas konsolidácie o 2% alebo sa dokonca zníži, odrazí sa to na platoch zdravotníkov v roku 2027 a ďalších, takýmto nárastom resp. poklesom. Tak teda, ide mi o plat. Ale nie o 62 EUR v čistom. Pre každého len trochu lucídneho človeka nie je ťažké pochopiť, že by som neriskovala svoje zamestnanie pre takúto sumu. Vyššiu si každý nemocničný lekár zarobí v nadčasoch, navyše my, ktorí sme dali výpoveď pred 2 rokmi, máme tieto koeficienty zakotvené v pracovných zmluvách, náš zamestnávateľ ich musí dodržať... Ide o to, že bez akejkoľvek diskusie vláda porušila dohodu posvätenú zákonom a nabudúce to urobí hocikomu z vás, sestrám, záchranárom, učiteľom, policajtom...

Akciové spoločnosti
Mne osobne je jedno, či budú nemocnice štátne, akciové spoločnosti alebo bárz aj jednotné roľnícke družstvá. Ale ako lekárka, ktorá pracuje v nemocnici 35 rokov, si pamätám, ako vznikali dnes toľko adorované štátne akciovky. A ako vraví klasik: „Bolo to drahé.“ Pôvodné oddelenia, hlavne kardiologické a onkologické, sa oddelili od štátnej nemocnice, za štátne peniaze sa zrekonštruovali priestory alebo sa nové budovy postavili na „zelenej lúke“, vybavili sa prístrojmi, oddĺžili sa a ministerstvo nastavilo sa ich financovanie od zdravotných poisťovní tak, aby ani v budúcnosti netvorili stratu. Toť celý hospodársky zázrak. Toto by sa muselo aj dnes replikovať na štátne nemocnice pri ich transformácii. Neviem, čo bolo úmyslom ministra Kamenického, keď ako zajaca z klobúka vytiahol transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti ako konsolidačné opatrenie, ale vychádza mi, že jediným úmyslom bolo zbaviť sa štátnych nemocníc s extrémnym investičným dlhom a s nevýhodnými zmluvami s poisťovňami. Ak by dnes urobili z ktorejkoľvek štátnej nemocnice akciovku, stačil by pokazený výťah, alebo zatečená strecha, aby sa dostala do konkurzu a sprivatizovala. Privatizácia by viedla k tomu, čo sme už zažili, prechodu lukratívnych oddelení do súkromných rúk (MR, dialýzy, laboratóriá...) a ostatných, finančne nezaujímavých, do útlmu. Naše oddelenie je ziskové, spomedzi detských oddelení asi najziskovejšie. Ale len potiaľ, pokiaľ nám netreba nakúpiť techniku, na ktorej sú naši pacienti životne závislí. 1 ventilátor (máme 16 ventilačných miest) stojí 50 000 EUR, 1 transportný inkubátor s výbavou techniky (potrebujeme 2) 150 000 EUR. Toto žiadny súkromník nemá záujem prevádzkovať. Likvidácia oddelenia by de facto znamenala rozsudok smrti nad kriticky chorými novorodencami. Dobre riadená nemocnica s reálnym financovaním od poisťovne môže mať vyrovnaný rozpočet, nemusí byť ani akciovka. Apropó...

... Financovanie
Toto je pre mňa ten najdôležitejší dôvod. LOZ žiada spravodlivé platby od poisťovní za realizované výkony, nie čísla vycucané z prsta podľa toho, čo si ktorý riaditeľ vylobuje a keď sa niektorý pri vyjednávaní s poisťovňami zatne a žiada reálne platby a hrozí, že bude poistencom danej poisťovne poskytovať len neodkladnú starostlivosť, príde dôrazné upozornenie z ministerstva, že musí zmluvu podpísať, ako si žiada poisťovňa, lebo ak nie, tak ju už podpíše iný riaditeľ. Žiadame zaviesť DRG systém, na ktorý sme už dávno vytrénovaní, už minimálne 7, možno 10 rokov, u každého prepusteného pacienta vypĺňame tzv. DRG hlásenia na základe diagnózy a poskytnutej liečby. A beriem aj argument, že DRG je už v niektorých krajinách prekonané. Je mi jedno, ako sa to bude volať, len nech je systém spravodlivý. Chceme aby naši pacienti boli ošetrovaní v moderných nemocniciach, aby sme mali pre nich prístroje a lieky, aby sme sa nemuseli hrať na bohov a rozhodovať, kto liečbu dostane a kto nie, kto dostane najlepší ventilátor a kto už vydrží aj na nejakej starej "herke". A aj my chceme pracovať v príjemnom prostredí, lebo pekné prostredie človeka kultivuje.

A ešte pár odkazov na záver:
Pre ministra Tarabu: Ak si myslíte, že za 2 (alebo 4 mesiace) trvania mimoriadnej situácie si za nás nájdu riaditelia náhradu, tak nenájdu nikoho alebo nájdu zase len nás. A (znovu s klasikom) „bude to drahé“, drahšie ako tých toľko omieľaných 62 eur. Bude to stáť toľko, koľko stojí v mojich očiach záchrana kriticky chorých novorodencov vážiacich niekedy aj menej ako 500 g. Na našom oddelení sme vo výpovediach všetci lekári.
Pre ministra Rašiho: 3300 svojprávnych inteligentných ľudí nie je manipulovaných predsedom LOZu, Peter Visolajský, naopak, od chvíle, keď sa do neho začali politici navážať, ešte viac za ním stojíme. A to mnohí ani nie sme členmi LOZu.
Pre ministra Šutaja Eštóka: Ak neustále opakujete floskuly o tom, že aj lekári sa musia podieľať na konsolidácii, tak si uvedomte, že sa nás dotkne rovnako ako ostatných, aj my budeme mať 23 % DPH a aj ceny energií ako ostatní občania. A to ani nebudeme cestovať vládnym špeciálom na futbal, ani na F1 za "fršnásť" tisíc eur.
A nakoniec pre ministra Šaška: Vláda ma môže donútiť chodiť do práce, ale nemôže ma donútiť pracovať. To ma môže len môj pacient.

maranta_leuconeura
15. dec 2024

Ja im drzim palce, hoci ta jedina vec, ktora sa tymto da vyriesit su len a len platy. Nova nemocnica sa nepostavi za 15 dni, zial ani stare sa nezrekonstruuju, ani sa nezmeni system vzdelavania a atestacii do januara, ani sa nenajde dalsich 2000 lekarov, aby nemuseli ostatni mat 250+ pracovnych hodin do mesiaca. Kto nechce na tie ine veci okrem platu cakat dalsich 10 rokov, nech fakt radsej ide. Samozrejme vsetci neodidu, mnohi tu maju rodiny, nie je take jednoduche sa zdvihnut. Ale po tom co ich tu caka, teda vazenie kvoli nenastupeniu do prace, v ktorej uz nepracuju (kedze to bude po uplynuti vypovednej doby!), by som tu fakt perspektivu nevidela.

zuza265
15. dec 2024

@jednoduchomaria89 mna by zaujimala reakcia na Vasich kolegov, ktori nedali vypoved a prezentuju sa “verejnée” a ich argumenty mi prisli tiez rozumne. Napr odovodnovali preco im vadi ten kto vas zastupuje … toto nie je utok, naopak. Zvedavost a snazit sa pochopit preco kto ako kona

martinka13
15. dec 2024

Som veľmi rada, že tieto štrajky si zažije aj súčasná garnitúra, ktorá je za stav zdravotníctva 100%-tne zodpovedná. Je to jedna obrovská čierna diera. Z osobnej skúsenosti si o lekároch myslím svoje (česť výnimkám). Čo sa tyka ich platov, chudobného doktora nepoznám. Ale zas, zachraňujú životy (niektorí).

jednoduchomaria89
autor
15. dec 2024

@zuza265 nie som doktor , chcela som len sharovat info od pani primárky , ktorej sme sa skladali na okakane oddelenie od holubov 🤔 , keď to ministerstvo netrápilo

jednoduchomaria89
autor
15. dec 2024

@martinka13 ja si tiež myslím svoje a mám kadejaké skúsenosti …. Ale stojím za ich požiadavkami , či už ide o transparentne financovanie , drg , vzdelávanie atd , poriadne platby od poisťovni , každý raz skončí u doktora chtiac / nechtiac

zuza265
15. dec 2024

@jednoduchomaria89 aha. Asi som si nevsimla to nikde napisane 🤗