Práca a život v Rakúsku a Nemecku
Chcela by som sa opytat, aky bol Vas sposob prestahovania sa do Rakuska alebo Nemecka. Citala som tu v diskusiach, ze casto siel najprv manzel a potom sa prestahovala rodina za nim. Ako ste si nasli pracu? Cez inzeraty alebo cez agenturu? Da sa najst praca aj s anglickym jazykom, ked nemecky mame len zaklady? Tiez by ma zaujimalo, ci sa vyzit na zaciatku z jedneho platu. A teraz trosku o nas 🙂 ... rozmyslame o prestahovani do Europy, ale z Kanady. Pozname situaciu tu, a tiez v Uk, a v kazdej krajine to funguje s najdenim prace inac. Pozerali sme aj stranku eures, kde su ponuky prace aj len s a.j. cez agenturu. Je tu niekto kto sa s pomocou nejakej agentury dostal k praci v Rakusku alebo Nemecku?
@rencakm
Bez komunikativnej nemciny nemas ziadnu sancu najst si pracu,to by sa musel stat zazrak.Nemci su velmi priebercivi a vyberavi zamestnavatelia.
@laskavocka @rencakm Toto nie je pravda. Robotu si mozes najst aj ked nevies najlepsie komunikovat v nemcine, lenze tym padom si nemozes robotu velmi vyberat, mozes upratovat, pracovat na linke v tovarni a podobne, poznam zopar ludi co do Nemecka odisli s tym, ze vedeli povedat Danke a Guten Tag, ale boli sikovni, tak teraz uz vedia aj komunikovat a uz sa mozu dopracovat aj do lepsej pozicie,
Ahojte dievcata, je tu medzi Vami nejaka, ktora pracovala ako zdravotna sestricka na Slovensku a sla do Rakuska robit opatrovatelku? Dakujem za odpovede.
Zdravím som študent na Vysokej škole strojníckej, Rád by som si niečo našiel v zahraničíí , najlepšie v Nemecku alebo Rakúsku nakoľko sa učím nemčinu a rády by som sa v nej zdokonalil. Zo začiatku by som robil čo sa nájde . Vie mi niekto poradiť. Ďakujem vopred.
Dobrý večer dievčatá, chcela by som sa spýtať či niekto nemá skúsenosť s prácou v MŠ v Rakúsku. Aké sú podmienky prijatia a aká škola je tolerovaná teda resp. či stačí pedagogické vzdelanie s maturitou. Ďakujem pekne za odpovede 🙂 pekný deň
@veronciatko
Čauko, rozmyšlame, že vycestujeme do Nemecka alebo AT za prácou cela rodina. Dcérka v septembri by mala nastúpiť do 1 ročníka. Veľmi sa obávam, ako by to zvládla po jazykovej stránke. Nemecky nevie nič. prosím, napíš mi aké to bolo, ked nastúpila do školy. To je môj najväčší problém. Ja sa nemecky dohovorím v pohode.
Cestujete, študujete alebo pracujete v zahraničí? Tak určite poznáte tú situáciu, keď sa vrátite domov a vidíte svoj účet za telefón. Už žiaden roaming v Európe! Zrušme nezmyselné poplatky za telefónne služby v zahraničí od decembra 2015. Podporte našu petíciu proti roamingu v Európe a zdieľajte: http://www.change.org/zero-roaming #zeroroaming. Nenechajme telefónne spoločnosti, aby rozhodovali za nás. Sledujte nás na twitteri: @zeroroaming2015 a na facebooku: Zero Roaming 🙂
ale dá sa najst sice menej platená, ale ak vieš aspon zaklady gramatiky a spajat vety, mozes začinať na horsiej pozicii,ako chyžná a naučis sa...ked rozprávam o nemčine.
vela parov robi v aplách dolomitách, tam je v hoteloch na takych pozoiciach strava aj ubytko zdarma, skoro všade.
Chcem sa opytat priatelka ma problem so mnou odist do nemecka , boji sa ze si nenajde robotu a boh vie co vsetko.... situacia je taka ja som sportovec idem do nemecka sportovat klub sa o mna postara ubytovanie plat a kurz nemciny dostanem cize po roku dufam ze aj skor budem ovladat nemcinu a klub mi pomoze najst aj robotu u seba problem nevidim , priatelka ma vystudovane slovenske pravo , a nevie ci sa bude vediet uplatnit v nemecku chcela by robit to co vystudovala , rozmysla ze su moznosti pre cudzincov nejake zadarmo kurzy cize by nato isla bo nevie natolko nemecky zeby to bolo ok , ale potrebuje zo zaciatku peniaze nejaku robotu s cim to moze platit aj stravu atd. ubytovanie ma zo mnou zato sa neplati a nejde oto ja by som jej dal peniaze z vyplaty vyzili by sme ale ona to tak nechce aku ma moznost si najst nejaku pracu a hlavne konkretne aku ? co by mohla robit bez jazyka no zaklady jazyka dakujem pekne,
Zije tu niekto v Nemecku? Manzel dostal ponuku ist tam pracovat a zvazujeme, ci to zobrat. Nemame tam nikoho znameho, kto by nam poradil. Potrebovala by som vediet, ake naklady su na zivot vo vacsom meste - najomne, doprava (hromadna + auto), skoly, strava, zdravotna starostlivost... Mame 2 deti, druhaka na ZS a predskolacku. Deti nie su celkom zdrave. Ja by som asi nepracovala, neviem jazyk, takze by sme museli vyzit z manzelovho prijmu. Asi by mi musel platit aj zdravotne poistenie. Vobec neviem ako to tam chodi. Viete mi niekto povedat aspon zhruba, ake sumy mame ratat? Kolko zostane v cistom z brutto platu 5tis. eur? Mozete aj do IP ak nechcete verejne.
Ahojte, v budúcnosti by som chcela robyť pomocnú silu v kuchyni v rakúsku a chcela by som sa opýtať čo tam všetko vyžadujú ( volakú prax, určite reč).
Ahoj.s manzelom a moj synom zijem v Nemecku od novembra minuleho roka. Prisli sme sem vsetci spolu. Muz robi v stavebnictve, je pravda ze pracu mal uz dohodnutu takze sme sem isli aspon s akou takou istotou. Syn nevedel ani slovo po nemecky.Nastupoval tu do 2.roc a na moje mile prekvapenie sa velmi rychlo zaradil a v nemcine sa kazdnym dnom zlepsuje takze o deti strach nemusite mat, ze by to nezvladi. Skor ci neskor kazde dieta sa nauci plynulo rozpravat. Horsie to bolo so mnou. Po nemecky sice viem velmi dobre ale som vystudovana ucitelka a v skolstve uz robit nechcem a na ine nemam kvalifikaciu, Nemci nato dost prihliadaju.Maju tak nastaveny skolsky system. Poslala som vela ziadosti. personalne agentury mi posielali rad zaradom odmietavu odpoved. Dostat sa vobec na ustny pohovor bolo velmi narocne. Nakoniec sa to podarilo aj mne. Nevzdavajte sa ale bez dobrej nemciny to ide velmi tazko.
Nevedel by mi niekto pomoct najst pracu v Rakusku vo fabrike alebo upratovanie,pomoc v kuchyni cokolvek,kde stacia zaklady nemciny? Neviem ako zacat,na koho sa obratit,kedze v nemcine neviem komumikovat,
Pekny slnecny dnik Vam zelam KOCENY 🙂 .
V prvom rade by som Vas chcela velmi krasne poprosit o Vase osobne skusenosti a rady.
Vysoka skola uz konecne za mnou a uspesne a chystam sa ja osobne tiez do Nemecka a chcela by som sa teda od Vas len na niektore zakladne veci pospytat 🙂 .
Chcela by som sa hlavne len poinformovat ohladom skoly ze kto ma este tu skolu a kam si mozem dat ziadosti v Nemecku.
Ja osobne som Strednu skolu ukoncila v odbore Pedagogika a Socialna praca a potom som dalej vystudovala Vysoku skolu v odbore Socialna praca uz aj s titulom.
A chcela by som sa hlavne poinformovat este ohladom zdravotnej poistovne a Uradu prace ze ci sa tam mozem automaticky aj hned zahlasit ked som v Nemecku este nikdy nepracovala ?
Vopred Vam dakujem pekne krasne 🙂 .
POPRIPADE IP.
@xckaret
Asi je uz neskoro a vy ste uz davno kdesi zahranici. Ale nevadi. Takze dcera so skolou nemala problem. Deti to v takom veku beru este v pohode, hlavne ze si najdu kamaratov. Neriesia to tak ako my dospeli. Samozrejme, zalezi od povahy dietata.
My sme sa medzitym vratili na SVK. Zili sme s 3 detmi v Nemecku 4 roky a nebol ziaden problem. Mali sme len dobre skusenosti.
Teray sme na SVk ale premyslame v uducnosti o zlatej strednej ceste Rakusku. Je tu niekto, kto zil s detmi v Nemcku a prestahoval sa do rakuska?
Chapem rozhorcenie niektorych ze vidia agentury ako zlo ktore vyrastlo niekde medzi zamestnancom a uchadzacom. V podstate je to to iste ako na realitnom trhu. Avsak ak ste uplne novy v krajine, takpovediac bez kontaktov a zazemia, sluzby agentury nemusia byt to najhorsie. Vela krat omielana a pozuta tema "bez nemciny to nepojde" - no nepojde, v rakusku su na to rakusania proste citlivi. Ked sme s kamosom asi v 2012 mali brigadnu pracu vo viedni kde sme vykladali kamion s Billa zeleninou, musel som si predtym dat rychlokurz a aspon mat zaklady k porozumeniu. Anglictina je v podstate fajn ale len na urcity druh prace aspon z mojej skusenosti (pracoval som vo viedni v IBM cisto len na zaklade anglictiny) , z nemciny uz neviem skoro nic, holt casom clovek zabuda haha. Kazdopadne bacha na podvodnikov : jobrakusko.sk tito uz 3 roky lakaju od ludi registracny poplatok za pracu ktora neexistuje lebo su to skopirovane ponuky z profesia.sk takze tak. uroven slovenska ma uchvacuje v niektorych sektoroch... znamy isiel pracovat cez www.praca-rakusko.sk a pochvaloval si. vtedy pracoval v hoteli a mal zadara ubytko aj stravu takze clovek po takych 6 mesiacoch usetri znacnu sumu. Vela zdaru kazdopadne ;) Milan

@veronciatko No ale co bude robit moj manzel netusim ☹ ci najde vo svojom obore pracu,ked nevie nemecky a v tom pohranici si asi svoj domcek kupit nebudeme moct bez lepsieho prijmu.