Práca na dohodu

7. okt 2022

Dobré ráno. Našla som ponuku práce na dokladanie tovaru v obchode a keďže som nezamestnaná tak by sa mi peniaze zišli. Chcem sa ale spýtať či môžem pracovať iba na dohodu keďže som nezamestnaná? Ako je to s odvodmi? A ráta sa mi to napr do Materskej alebo do podpory? Ďakujem

veronika3110
7. okt 2022

prečo chceš pracovať na dohodu, ked si nezamestnaná? nie je lepšie trvalý pracovný pomer?

autor
7. okt 2022

@veronika3110 momentálne nemám nič na tpp žiadnu ponuku a táto práca je jediné na dohodu

melanta
7. okt 2022

A si vedená na úrade práce? Ak áno, pred nástupom na dohodu ju musíš odniesť na úrad práce. Nemôžeš robiť za rok viac ako 40 dní. Pozor, nie odrobené dni ale dni dohody. A nemôžeš mesačne zarobiť viac ako 214 eur. Ak zarobíš viac alebo ak bude dohoda trvať viac ako 40 dní, vyradí ťa úrad práce z evidencie.

alenah31
7. okt 2022

ako evidovaná na ÚP môžeš na dohodu pracovať max. 40 dní/rok. Ak napr. budeš mať dohodu od 1.11.-30.11. a ty odpracuješ trebárs 4 dni v tom období - pre ÚP sa ti bude dohoda rátať celých 30 dní + už ti ostáva len 10 dní. A tiež si limitovaná sumou, ktorú môžeš v mesiaci max. zarobiť. NIe z každej dohody sa odvádzajú odvody do SP.

potomka
7. okt 2022

@melanta ano ano tak nejak to je. Pri dohode sa nesmie presiahnut nejaka suma a tak isto aj dni

queen_mary
7. okt 2022

Tak zalezi na kolko hod a za kolko ti ponukli pracu. Ja som robila polroka na dohodu 80 hodin mesacne popri rodicovskom a zamestnavatel za mna vsetko odvadzal.

autor
7. okt 2022

@melanta nie na úrade práce nie som vedená 🙂 pýtam sa na prácu na dohodu nie na úrad práce 🙂

autor
7. okt 2022

@queen_mary malo by sa pracovať každý týždeň 3 dni po 8 hodín

queen_mary
7. okt 2022

No tak pohodka ne? Akoze over si to u zamestnavatela, ale pri dohode sa normalne odvody za zamestnanca odvadzaju, aspon co ja viem.

queen_mary
7. okt 2022

A rata sa to do materskej aj do podpory - ak za teba bude odvadzat toe odvody🙂

melanta
7. okt 2022

Pýtala si sa, či môžeš pracovať iba na dohodu ako nezamestnaná. Preto som myslela, že si na úrade práce. Inak totiž môžeš pracovať na akúkoľvek zmluvu. Daj si pozor na to, či v zmluve budeš mať že platia za teba odvody za celý mesiac alebo iba za dni, ktoré odrobíš. Ak by za teba platili iba dni, ktoré odrobíš, tak zvyšné si musíš zdravotku zaplatiť sama. Na nárok na materskú sa ti to počíta, v prípade že by platili za teba iba dni, ktoré odrobíš, tak sa ti do nároku na materskú počítajú iba tie zaplatené dni.

nikky6
7. okt 2022

mala by si si prestudovat v takom pripade zmluvu, a to poriadne. ak tam to, ze za teba budu platit odvody, uvedene nebude, tak mas smolu, vsetko pojde z toho vrecka. takze na toto si daj pozor. inak samozrejme mozes pracovat na akukolvek formu zmluvy.

alenah31
7. okt 2022

Na dohodu o prac. činnosti môžeš pracovať max. 40 hod/mesiac, pri Dohode o výkone práce max. 350 hod/kal. rok. Píšeš, že pôjde o prácu 3x za týždeň po 8 hodín...za mesiac to je 96 hod. To nie je možné. Predpokladám, že ti bude prispôsobovať dochádzku, bežne sa to pri dohodách praktizuje. Však ok, ALE nech ti potom hodí na každý prac. deň aspoň 1 odprac. hodinu a potom nebudeš mať povinnosť doplácať si za neodprac. dni ZP - ak totiž pracuješ celý prac. týždeň výkaz na ZP bude zasielať za teba ako za poistenca na celý mesiac.

kvet123ka
7. okt 2022

Mozes. Ale uz nebudes nezamestana. Ale pracujuca na dohodu. Z dohody sa ti odvadza aj do dochodku aj na matersku aj vsade🙂

autor
7. okt 2022

@alenah31 ale je to práca iba cca do konca tohto roka

autor
7. okt 2022

@melanta a dopláca sa v takom prípade že za mňa zaplatí len odpracované dni iba ZP alebo aj SP?

alenah31
7. okt 2022

to je jedno - max. 40 hod/mesiac. Ani náhodou podľa toho čo píšeš to nebude sedieť, to robí mesačne 96 hodín/mesiac.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kvet123ka
7. okt 2022

Ano ak bude zamestnavatel platit za dni ktore odrobis napr. Pondelok utorok streda... zvyšné 4dni nebudes mat zaplatene poistne a musíš si ho doplatit. Ak ti zamestnavatel rozpise odrobene hodiny na dni po-pia je hradeny cely týždeň vratane víkendu(to nemusi spravit)
Ak je to praca do konca roka odporúčam zmluvu, Kde mozes robit 350h/ rocne - dohoda o vykonanej praci. Tam mozes aj tych 96h odrobit. Do konca roka max 350h.