Práca na dohodu a dávky v nezamestnanosti
Ahoj dievčatá, prosím, mamina je od 1.3. nezamestnaná, má narok na dávky v nezamestnanosti na 6 mesiacov. Má možnosť zamestnať sa na dohodu na 6 týždňov teraz v marci a apríli, potom zas v septembri. Ak sa ale teraz na tú dohodu zamestná, príde o tie dávky v nezamestnanosti a vyradia ju z evidencie. Na koľko ju vyradia? Keď o 6 týždňov skončí dohoda môže sa znova evidovať a dalej poberať tú dávku? Poradíte? Ja by som tú dohodu nebrala, čo myslíte?
@otilia16 dohodu môže mať max 40dni v kalendárnom roku a neprrsiahnut príjem cca 270e za mesiac. Vtedy nepríde o dávku v nezamestnanosti. Ja som tak teraz na dohode a dostanem aj dávku v nezamestnanosti.
@4katarinakralova5 no áno ale co nastane potom keď presiahne tých 40 dní? Resp zarobí viac? Vyradia ju z evidencie uchádzačov o zamestnanie na ako dlho? Kedy sa bude môcť znova porom sa zaevidovať a dočerpať tú dávku v nezamestnanosti? Alebo o ňu príde?
@otilia16 mama má 2 možnosti. Buď sa nechá vyradiť, potom sa nemôže evidovať 6 mesiacov. Alebo skôr, než ju stihnú vyradiť, sama požiada o vyradenie, potom sa môže znova evidovať kedykoľvek. Podporu môže vyčerpať do 2 rokov od ukončenia pracovného pomeru. Takže nepríde o ňu, môže ju čerpať postupne.
@otilia16 áno, pozrela som to teraz na stránke upsvr, tak je to ako píšeš, 3 mesiace. V minulosti bolo možné evidovať sa hneď, túto zmenu som nezaregistrovala. Nuž musí sa mama rozhodnúť alebo teda premyslieť, ako si to naplánovať tak, aby to bolo čo najvýhodnejšie. Ak nebude ani v evidencii ani mať dohodu, musí si sama platiť zdravotné poistenie, čo tento rok je 107,25 eur mesačne.
@otilia16 ak nepojde na dohodu k zamestnavatelovi od ktoreho sa evidovala po ukonceni PP, tak podmienka je dolozit dohodu den vopred na urad, trvat jej moze 40 kal.dni na 41 by bola vyradena, prijem v hrubom mesacne max v sume ZM inqk vyradena. Zaradit sa moze ihned po ukonceni dohody do 10kal. dni.

@otilia16 treba sa informovať na UP . Toto som našla https://www.pravneprerodica.sk/5-informacii-kto...