Práca na dohodu a odvody v roku 2013 popri rodičovskej
Ahojte neviete ako to bude od noveho roka s platenim odovodov ked niekto pracuje na dohodu a pobera rodicovsky prispevok? Ake vysoke odvody bude platit zamestnavatel a ake dohodar? (teda zena dohodarka?), vsade sa pise len o dôchodcoch a studentoch..dakujem🙂
@pralinkaaa tak potom sa dá aj tak
Dobrý deň...
Tak ako to vyzerá s prácou na dohodu popri materskej a rodičovskej dovolenke?
Viete mi poradiť?
V máji mám ísť na materskú a s tým že mi v júni končí zmluva s terajším zamestnávateľom,lebo som mala zmluvu na dobu určitú.
Ale zamestnávateľ mi prisľúbil že by som mohla ostať pracovať na 4hod.ak mi to zdrav.stav mńa a dieťatka dovolí.
Chcem sa preto spýtať či to bude možné?A či sa mi to vôbec oplatí?Lebo inak to bude ťažké bez peniažkou ☹
Díky
Asi ako jeden z mála chlapov som na RD, manželka má dobré zamestnanie a vtedy nám to tak proste vyhovovalo. Veľmi sme sa potešili keď som mohol minulé leto pracovať na dohodu, predsa len každé euro sa v dnešnej dobe zíde, ale po tom čo nám priniesol Robko a jeho istoty neviem či sa mi oplatí ísť robiť v lete na dohodu, ak si budem musieť platiť všetky odvody je tp pre mňa nevyhovujúce, nebudem robiť celé leto v horúčavach za almužnu☹ Nevite teda ako nakoniec znie ten zákon o dohodároch? Budú odvody za prácu na dohodu platiť aj ľudia poberajúci RD?
@zustek keďže ti skončí zmluva u zamestnávateľa (doba určitá) a on by s tebou uzavrel novú zmluvu na 1/2 úväzok, čím vznikne aj nový poistný vzťah tak môžeš pracovať na túto novú zmluvu bez toho aby si prišla o materské.
naozaj záleží na tebe, či budeš stíhať pracovať a nebudeš vyčerpaná z dieťaťa aj z práce, či prácu môžeš vykonávať doma alebo musíš chodiť do práce a koľko by si zarobila?
pokiaľ peniažky potrebuješ a budeš to zvládať tak kľudne pracuj 😉
zuzana909 a nevieš ako to je teraz po novom s tými odvodmi atď,a koľko môžem odpracovať aby som nestratila nárok na materskú?
A ako píšeš uvidíme ako to bude aj so mnou,ako s dieťatkom a našim zdravotným stavom...Aj keď robím kancel.prácu ale môže sa pritrafiť hoci čo,bude to moje prvé dieťatko...uvidíme,snáď mi to ale dobre všetko dopade a budeme zdravý,spokojný a poslušný...
Ale tie peňiažky bude určito treba. ...
Ďakujem.
@zustek je jedno koľko by si zarobila, tam nie je žiadna hranica, len nemôžeš vykonávať prácu, z ktorej ti je vyplácaná materská. ak by s tebou uzavrel druhú zmluvu napr. na ten 1/2 úväzok tak by si o materskú neprišla.
ak by si náhodou prišla o prácu po skončení RD tak výška podpory by sa ti už počítala z toho čo si zarobila počas materskej na 1/2 úväzok 😉
zuzana909 ďakujem za odpovede.Len som neporozumela vete...len nemôžeš vykonávať prácu z ktorej ti je vyplácaná materská???A ešte ťa poprosím koľko sú teda podľa nového odvody?Koľko budem platiť ja a koľko zamestnávateľ?
Moc Ti ďakujem ešte raz za odpovede a trpezlivosť 🙂
Prajem pekný deň a aj víkend 🙂
A ako to je s prácou, ak pracujem normálne na zmluvu. Budem môcť aj počas materskej pracovať aspoň na čiastočný úväzok? Koľko hodín do mesiaca?
@zuzana909
@zuzana909 dočítala som sa, že by som musela spraviť s terajším zamestnávateľom dohodu. Oplatilo by sa mi to, ak by som za tých pár hodín mesačne zarobila 100-200€/mesačne. Neboli by odvody viac ako moja mzda?
@zustek máš teraz so zamestnávateľom zmluvu, ktorá ti končí v júni, v máji nastúpiš na materskú a z tejto zmluvy ti budú vyplácať materskú dávku, ak by si začala pracovať na základe tejto zmluvy, tak sa ti materská prestane vyplácať.
musíš so zamestnávateľom uzavrieť novú pracovnú zmluvu, to znamená, že budeš mať s ním dve platné zmluvy alebo dohodu.
výška odvodov sa pri pracovnej zmluve nemenila, zmenila sa len výška odvodov z dohôd,
- odvody pri pracovnej zmluve sú 35,2 % zamestnávateľ a 13,4% zamestnanec
- odvody dohoda pravidelný príjem 35,2% zamestnávateľ a 13,4% zamestnanec
- odvody dohoda nepravidelný príjem 32,8% zamestnávateľ a 11% zamestnanec
@mahulenka87 so zamestnávateľom ak si na materskej dovolenke, by si musela uzavrieť dohodu alebo novú pracovnú zmluvu napr. na 1/2 úväzok.
odvody sa počítajú percentuálne, zoberme, že máš podpísané daňové prehlásenie a dohodu s výplatou každý mesiac:
- hrubá mzda 200,- na výplatu ti zostane 140,30 €
- hrubá mzda 100,- na výplatu ti zostane 70,15 €
to je naozaj na zvážení či peniaze potrebuješ alebo nie, lebo tým, že sa platia odvody z dohody a pri nízkej sume ti môže výrazne znížiť dávku v nezamestnanosti, ak by si prišla po skončení RD o prácu, taktiež prípadnú PN a ešte ti poníži aj dôchodok.
ďalšia vec je ak odmietneš vykonávať prácu môžeš so svojím miestom počítať po návrate z RD alebo sa môžeš s ním rozlúčiť?
dohoda o pracovnej činnosti - môžeš odpracovať 10 hodín týždenne
pracovná zmluva 1/2 úväzok - môžeš odpracovať 20 hodín týždenne
@zuzana909 a viac ako tých 20 hodín počas RD nemôžem pracovať? Ja by som chcela pracovať podľa toho, aké bude mať manžel smeny, napr.: ak má rannú, tak celý týždeň by som bola doma, ak má poobednú tak by som pracovala od 7:00 do 12:00 = 5 hodín x 5 dní = 25 hodín týždenne. Dalo by sa to tak. Vyšlo by mi to max.55 hodín mesačne.
@mahulenka87 ak by si mala 55 hodín mesačne, tak nemôžeš mať dohodu o praconej činnosti, pretože tam je maximum 10 hod. týždenne..
musela by byť pracovná zmluva na skrátený úväzok.. môžeš pracovať počas RD aj na viac, ako 20 hod týždenne, ale potom len na tú prac. zmluvu na skrátený úväzok
@mahulenka87 môžeš, ale na pracovnú zmluvu nie dohodu 😉
@zuzana909 Ďakujem 🙂
A ešte by som sa rada informovala za kamošku... po 1 roku materskej v marci nastupuje do práce. Normálne na TPP ako mala zmluvu predtým. Príde o materskú alebo rodičovský? Mesačne bude mať odrobených cca 170 hodín.
@mahulenka87 keďže kamarátka je rok už rok doma, tak už nepoberá materskú ale rodičovský príspevok, ak nastúpi naspäť do práce na TPP tak o rodičovský príspevok nepríde ten sa jej bude naďalej vyplácať. zamestnávateľ jej v práci ukončí rodičovskú dovolenku a môže začať pracovať, tu je podstatné napísať, že môže dostať výpoveď nakoľko rodičovskú dovolenku v práci ukončila a nevzťahuje sa na ňu zákaz výpovede.
@zuzana909 ešte jedna blbá otázka... materská sa berie 1/2 rok a je to tých 40% z hrubej mzdy?
Takže je lepšie zostať ten pol rok doma a poberať materskú a potom môžem normálne nastúpiť do práce ako som pracovala dovtedy, alebo ako sa dohodnem so zamestnávateľom. Nikto ma už nebude obmädzovať. Dobre som to pochopila?
@mahulenka87 materske je vo vyske 65% z primerneho zarobku za predchadzajuci rok a trva 34 tyzdnov, po jej skonceni, mozes robit co len chces
maminy ak som teda na RD a som normalne na TPP al ekonci mi skusobna doba a chcela by som prejst na dohodu alebo brigadne neviem teraz ako to vsetko presne je ..da sa to teda? ze poberam aj RP aj brigadne? ale odvody by som si musela ja platit vsetky sama? ako t oje..ja v tom mam uplny zmatok..
@catharinaa môžeš pracovať aj na dohodu, aj na trvalý prac. pomer, aj tak budeš mať nárok na RP.. z dohody ti bude zamestnávateľ strhať odvody
dakujem a aj keby som bol ana zivnost alebo pod cislom DIC? mi plati zamestnavatel, ci to uz ja??
@catharinaa keď budeš mať živnosť, tak aký zamestnávateľ?
sice hehe ..zle som napisala,ziadna zivnost to je jasne 🙂...skor praca pod DIC ...? v tom sa vobec nevyznam...
@catharinaa to je to isté na to aby ti pridelili DIČ tak musíš mať živnosť a vtedy si odvody platíš úplne sama a vystavíš faktúru za prácu, ale to je tak trošku obchádzanie zákonníka práce a neviem či by sa ti to vôbec oplatilo.
ja som pocula ze zivnost vobec nemusis nato mat.. tak neviem :-/
@catharinaa teraz celkom nechápem ako chceš pracovať na základe čoho?

@evita68 ano doma