Práca na dohodu a odvody v roku 2013 popri rodičovskej
Ahojte neviete ako to bude od noveho roka s platenim odovodov ked niekto pracuje na dohodu a pobera rodicovsky prispevok? Ake vysoke odvody bude platit zamestnavatel a ake dohodar? (teda zena dohodarka?), vsade sa pise len o dôchodcoch a studentoch..dakujem🙂
Dobry vecer chcela by som sa opytat ... mam moznost si privyrobit popri rodicovskom prispevku ... len nechapem vsetkym tym zakonom a tomu celemu ... ze ked ma zamestnavatel prihlasi na dohodu tak si budem platit vsetky odvody sama? .... a ze ci mozem popri tom stratit narok na rodicovsky prispevok? ... dakujem
Aj ja sa chcem opýtať....som na rodičovskej dovolenke, pracujem na dohodu,zarobím menej ako 150€ /mesiac, menej ako 40 hodín za mesiac - Majú alebo nemajú nárok sťahovať mi odvody? Lebo čo viem, tak študentom nesťahujú odvody, ak neprekročia 150€. A mne sťahujú...Viete mi poradiť?
@z0e od odvodov si oslobodená minimálne do 30.6. nasledujúceho roka ..
takže či založíš živnosť 1.1. alebo 15.8. ... tak neplatíš minimálne do 30.6. ...
platenie od 1.7. ovplyvnuje výška príjmu ( tržieb ) ... takže ak napr. za rok 2013 tržby nepresiahnu sumu 4830 eur .. tak odvody sa od 1.7.14 nebudú platiť
ak však tvoj príjem bude vyšší 4830,01 eur .. tak odvody od 1.7.14 do SP platíš.
@zuzana909 prosim ta, tomuto celkom nerozumiem (pisala si o tom v tejto teme na 4.strane):
- odvody pri pracovnej zmluve sú 35,2 % zamestnávateľ a 13,4% zamestnanec
- odvody dohoda pravidelný príjem 35,2% zamestnávateľ a 13,4% zamestnanec
- odvody dohoda nepravidelný príjem 32,8% zamestnávateľ a 11% zamestnanec
To znamena, ze ked na dohodu s pravidelnym prijmom zarobim napr. 100 eur, tak 35,2 eur zaplati odvody zamestnavatel a ja zaplatim 13,4 eur. Takze ja dostanem na vyplatu 86,6eur?
dakujem.
a ako je to z PN počas práce na dohodu?...čaká ma operácia takže zas "houby" zarobím 😒
Baby,ak spravne chapem,tak prispevok na starostlivost o dieta (do tych 230 EUR) nedostanem,ak mam zivnost alebo dohodu? Teda mozem mat len bud rodicovsky alebo ten prispevok pri zamestani na plny uvazok?
@stanka04 nie odvody do SP by si najskôr platila od 1.7.2014 takže nie toto nevybavíš ... mimochodom .. ak si zamestnanec na RD , a požiadaš o príspevok o starostlivosť o dieťa tak sa musíš vrátiť do roboty, lebo tým pádom Ti RD skončí . Nedá sda poberať RP aj príspevok na starostlivosť súčasne.
@zalka ahoj, vidim ze sa rozumies suprovo, tak sa idem aj sa uistit ci idem robit dobre... lebo je to moja prva praca...
no.
ked som otehotnela bola som student VS a isla som tak rovno na UP kedze ma nik nezamestnal. narok na MD mi teda nevznikol. V januari som porodila a zacala cerpat RD, teda poberam tych 185,xy plus pridavok tych nieco vyse 20e.
teraz som si nasla pracu a je dobre platena.
chceli by aby som im to fakturovala, a musela by som si teda zalozit zivnost.
ty to tu velmi podporujes ako super riesenie, lenze u mna prijem prekroci to minimum 2900e. rocne to vyjde na vyse 6000e ked sa to zrata... oplati sa mi ta zivnost ci mam zatlacit na zamestnavatela na to aby ma zamestnal normalne?
takze...
ostane mi aj tak prispevok (tych 180)?
mozem si odratavat nejake naklady? ak si znizim v ramci nakladov prijem ako to ovplyvni tie moje platby do ZP a SP?
musim sa niekde nahlasovat? komu vsetkemu mam dat vediet co?
existuje este odpocitatelna polozka? ak ano - odvody a dane sa rataju po jej odratani a po odratani nakladov?
som z toho debil a musim to urychlene riesit... dokelu... ☹ nechcem prist o rodicak, to by som si potom vypytala vyssi plat... (nechcem posobit nenazrane ale mam svoje dovody... 🙂 )
dakujem... fakt moc.

@zalka Reagovala som na tvoj prispevok predtym a myslela som živnost a do tej sumy cca 2.900 rocne, netreba platit ZP ani Soc. poist. pricom nepridu ani o dôchodk.poistenie, ak som to spravne pochopila, ze to je uz jedina cesta ako si mozeme privyrobit, pricom aby sme o vyhody neprisli. To by bolo fajn a tuto info kvitujem a dakujem. Este som to nestihla vsetko zistit. SRO ako niekto tu uvazuje ja osobne moc neodporucam su problemy so zrusenim, ukoncenim cinnosti, konkurzom, tiez ak je niekto konatel ci spolocnik ziadne navyse prispevky ci davky ani uvazovat nemozete, teraz tym prechadzam. Dohoda sa mi teraz na 4 hod. neoplati kym nebude suma vyssia /moj prijem/ aspon ako odvody na dôchodok.