icon

Práca na dohodu a zdravotné poistenie

30. máj 2025

Zdravim, ukončila som VŠ, najbližší mesiac ale ešte zostávam na dohodu o vykonaní práce vo firme, kde som bola aj počas VŠ. Pracovať budem každý pracovný deň, potrebujem teda do zdravotnej poisťovne nahlásiť seba ako samoplatitela, alebo nie ak zamestnávateľ za mňa odvedie všetky pracovné dni? Skončenie VŠ som už nahlásila, teraz mi tam ukazuje obdobie bez platiteľa poistného.
V poisťovni sa pýtať nechcem, naposledy na pobočke v našom meste ma pani presviedčala, že im budem musieť po skončení školy zdokladovať celých 5 rokov štúdia (študovala som normálne v SR, takže to majú z centrálneho registra), takže jej neverím že by mi dala správne info 😅

lucka_ke
30. máj 2025

ak si mala dohodu o brigádnickej práci študentov tak tá sa musí ukončiť a robíš už na dohodu o vykonaní práce, z ktorej zamestnávateľ odvádza aj zdravotné poistenie
záleží na dohode, niekde platia za celý mesiac niekde len za odpracované dni a zvyšok si musíš doplatiť ako samoplatca - toto sa pýtaj na mzdovom

autor
30. máj 2025
@lucka_ke

ak si mala dohodu o brigádnickej práci študentov tak tá sa musí ukončiť a robíš už na dohodu o vykonaní práce, z ktorej zamestnávateľ odvádza aj zdravotné poistenie
záleží na dohode, niekde platia za celý mesiac niekde len za odpracované dni a zvyšok si musíš doplatiť ako samoplatca - toto sa pýtaj na mzdovom

@lucka_ke toto viem, mám novú dohodu, platiť budú za mňa celý mesiac, len potrebujem vedieť či mám poisťovni nahlásiť ešte aj seba ako samoplatitela, alebo netreba , stačí počkať len kým to tam zamestnávateľ nahodí. Mzdové nemáme, máme externú firmu a personalistika tu dnes nie je

lucka_ke
30. máj 2025

platí len zamestnávateľ, potom keď ti skončí dohoda a nebudeš nikde zamestnaná sa hlásiš ako samoplatca

lucka_ke
30. máj 2025

ale teda od štátnice do začiatku dohody je nejaká medzera? ak áno tak toto si platíš ty sama

autor
30. máj 2025
@lucka_ke

ale teda od štátnice do začiatku dohody je nejaká medzera? ak áno tak toto si platíš ty sama

@lucka_ke nie, 27.5. spravené štátnice a 28 už nová dohoda, už som bola aj v práci, takže medzery mi nevznikli. Ďakujem za odpoveď, už mám v tom jasno 🙂