Práca na živnosť - zamestnanecká zmluva

10. aug 2023

Dobrý deň, aké výhody/nevýhody vidíte v práci na živnosť? Ak ste mamičky pracovali by ste na živnosť alebo podobné pracovné ponuky ste ani nezvažovali? Ďakujem

melanta
10. aug 2023

Ako nadpis si uviedla "práca na živnosť - zamestnanecká zmluva". Práca na živnosť nie je zamestnanie. Živnosť je podnikanie. Čiže v takom prípade neuzatváraš zmluvu zamestnaneckú podľa Zákonníka práce. Čiže ani nie si chránená absolútne ničím, čo chráni zamestnanca v rámci Zákonníka práce. Uzatváraš zmluvu podľa Občianskeho alebo Obchodného zákonníka a pre "zamestnávateľa" si obchodný partner. Z toho vyplýva, že neplatia za teba odvody, nemáš nárok na platenú dovolenku a tzv. paragrafy, nemáš nárok na stravné. Ak ti to aj sľúbia, nie sú povinní ti to reálne poskytnúť. Čo sa týka ukončenia, pri pracovnom pomere ťa nemôžu vyhodiť len tak. Pri obchodnom vzťahu je zväčša v zmluve mesačná výpovedná doba, výpoveď zo zmluvy nemusia nijak odôvodniť, proste s tebou kedykoľvek skončia bez udania dôvodu. Čo sa týka odvodov, prvý rok si povinná platiť si iba zdravotné poistenie (cca 83 eur), sociálne odvody prvý rok povinné nie sú, ale môžeš ich platiť dobrovoľne. Ak ich platiť prvý rok nebudeš, nemáš nárok na platenú PN ani na platenú OČR, v prípade tehotenstva nemáš nárok na tehotenské a materské. Následne výška odvodov závisí od príjmu. Väčšina živnostníkov využíva pri daňovom priznaní tzv. paušálne náklady, vďaka čomu platia minimálne odvody, tie sú v súčasnosti cca 300 eur. Z minimálnych odvodov je potom minimálna PN, OČR, tehotenské, materské. Ak budeš chcieť úver, prvý rok bez šance, nakoľko potrebuješ mať podané daňové priznanie. Ak budeš podávať daňové tak, aby si neplatila vysokú daň a vysoké odvody, úver dostaneš minimálny. Daňový bonus mesačne nedostávaš, pretože príjem "dokladuješ" len raz za rok vo forme daňového priznania. Ak si budeš optimalizovať daňové, aby si platila nízku daň a nízke odvody, bude aj daňový minimálny. Nuž a posledná záležitosť, ktorú spomeniem je fakt, že ak ide o činnosť, ktorá sa bežne robí na zamestnaneckú zmluvu, ale firma ju ponúkne človeku na živnosť, dopúšťa sa firma aj ty porušenia zákona, nakoľko činnosti, ktoré vykazujú charakter zamestnania nie je možné vykonávať na živnosť. Dôvod, prečo firmy ponúkajú zamestnanecké pozície ľuďom na živnosť je ten, aby ušetrili na odvodoch, na stravnom, dovolenke a aby mali jednoduchšiu cestu človeka vymeniť, nakoľko môžu živnostníka vyhodiť kedykoľvek bez dôvodu a odstupného. Živnosť je podnikanie, otvor si ho, ak chceš podnikať, nie ak ťa chce firma odrbať na tom, že miesto zamestnaneckej zmluvy ti ponúkajú živnosť. Nemá to pre teba žiadne výhody. Áno, ostane ti asi vyšší čistý príjem prvý rok, keď budeš platiť len zdravotku, ale bez odvodov do SP ak ochorieš, si bez príjmu.

autor
10. aug 2023

@melanta Veľmi pekne ďakujem za perfektnu odpoveď. Vystihli ste to, bolo mi ponúknuté prejsť zo zamestnaneckej zmluvy na živnosť s výrazným zvýšením platu aj som rozmýšlala o koľko by som potrebovala dostať ten plat vyšší aby som neplatila minimálne odvody v prípade potreby PNky, plus samozrejme dovolenka, stravné lístky a ďalšie veci o ktoré by som prišla. Len pre informáciu, pôvodný názov diskusie bol iný tam bolo jasné že ide o dve možnosti a neviem ako je možné, že je momentálne zmenený.

maranco
10. aug 2023

Počítaj s tým, že ako zamestnanec pracuješ 10 mesiacov a dostaneš 12× plat.
15 platených sviatkov + 20-25 dní platenej dovolenky = 35-40 dní = 2 pracovné mesiace

Ako živnostník dostaneš zaplatené len za odvedenú prácu, za spôsobenú škodu ručíš celým svojím majetkom, zamestnanec do 3×platu. Ochranné pomôcky a prípadný úraz v práci je len na tebe.

melanta
10. aug 2023

Ak si vieš sama, ak nie popros nejakú účtovníčku, nech ti prepočíta, koľko potrebuješ platiť odvody, aby si mala v prípade potreby slušnú PN, OČR, materské. A potom koľko musíš mať príjem na zmluve, aby si zaplatila tento odvod + aby ti ostalo čisté, aké potrebuješ. Pozor, nie je to "čisté" plus odvod, bude to vyššia suma. Tá suma bude vyššia, ako ti ponúkajú. Nebude to pre nich zaujímavé. Plus potreba akceptovať, že ťa môžu kedykoľvek bez dôvodu vyhodiť. A podstatné je aj to, čo som nepísala a spomenul to @maranco a to je že ako živnostník ručíš za škodu celým svojim majetkom. Takže ak spôsobíš nejakú škodu, teoreticky ti môžu dať k úhrade aj niekoľko tisícovú škodu. Názvy mení admin a stáva sa, že ich zmení nie celkom šťastne.

autor
10. aug 2023

Veľmi pekne vám obom ďakujem, ja si potom len kladiem otázku prečo v súčasnej dobe čím dalej tym viac ľudí pracuje na živnosť? Keď vlastne ten rozdiel v čistej mzde sa po zaplatení odvodov (ak ich nechcem úplne minimálne) dorovná.

melanta
10. aug 2023

Pretože väčšina ľudí si tie odvody platia minimálne/najnižšie a tým pádom im ostane v čistom trochu viac. A žiaľ, finančná gramotnosť u nás je pomerne slabá, ľudia nemyslia, čo ak budem PN, čo ak budem chcieť materské, aký budem mať dôchodok, ...

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz