Práca nadčas s dieťaťom do 3 rokov
Ahojte. Moze zamestnavatel nariadit pracu nadcas zamestnancovi ak ma malicke dieta? Ide o to, ze som chora a potrva kym sa ako tak dam do poriadku a aktualne ledva cakam na ocka, aby mi po praci pomohol a on mu nariadil nadcas a zakazal cerpat dovolenku. Pripadne,moze ist ocko na OCRku, ak ja som na rodicovskej dovolenke,ale aktualne mam zdrav.problem? Nasla som ze ak sa zamestnanec stara o dieta do 3 rokov, nadcas moze odmietnut,resp. moze mu byt nariadeny iba s jeho suhlasom a nam doma to naozaj teraz vobec nevyhovuje z mojich zdrav.problemov.
Dakujem za kazdu skusenost.
Ty si na rodicaku čiže sa oficiálne ty staráš o dieťa a nikoho nezaujíma ci si ok alebo nie. OCR je možné zobrať ale iba na teba, nie na dieta.
@44janica44 takze ked ma opat odnesie zachranka, pobudnem aj cas na urgente, alebo aj v nemocnici,tak dieta ma ostat same doma, lebo otec musi nadcasovat a nemoze ist na OCR na dieta?
Túto otázku som riešila aj ja. Čo v prípade ak je matka, ktorá je na RD, hospitalizovaná v nemocnici. Relevantnej odpovede som sa nedočkala a nenašla som ani žiadnu odpoveď na internete. Len to, že keď je člen rodiny hospitalizovaný, teda v starostlivosti zdravotníckeho zariadenie, nemôže byť oprávnená osoba na OČR, pretože sa o neho fyzicky v tom čase nestará. Ale čo v takom prípade s dieťaťom?
Veď ti odpovedali ako to je v príspevku vyššie. Keď budeš v nemocnici ty, tak vtedy si môže manžel zobrať OČR NA TEBA. Pripadne keď tvoj ošetrujúci lekár výpise na teba OČR že tvoj zdravotný stav to vyžaduje. Nie na zdravé dieťa, o ktoré sa staráš ty a si s ním na MD/RD. Čomu nerozumieš?
Ak by si bola hospitalizovaná, dá mu pediater ocr na dieťa
@lilianka28 akurát som to písala vyššie, v takom prípade nemôže byť na OČR, neviem či to v realite lekári obchádzajú a vystavujú OČR manželom na manželku aj tak.
@luliu pediatričky som sa pýtala a nie, nechcú vystavovať, pretože dieťa reálne nie je choré a je to podvod.
Zaujímajú ma ale reálne skúsenosti.
A nie je to trosku iná situácia? Keď si ty doma na rd s dieťaťom ste v jednej domácnosti tak OCR si muž proste nemôže zobrať....keď ťa odvezie záchranka tak sa to asi rieši so zamestnávateľom aktuálne ci? To sa nedá dopredu naplánovať.
Opravte ma, ak sa mýlim, ale ak je manželka tak chorá, že sa nedokáže starať o dieťa, tak manžel môže zobrať očr na manželku.
Prípadne to rieš s nejakou pomocou opatrovateľky alebo možno susedy/mladej teen, ktorej sa zíde nejaké euro. Nech príde na tie 2-3 hodiny k tebe pohrať sa s dieťaťom.
A záchranka ťa môže zobrať hocikedy, aj keby si nebola chorá. Proste ti môže prísť zle doma, v parku, v obchode,... Riešiš, keď sa to stane a nie spôsobom čo keď, keby.
Moj muz dostal papier na mna ked som bola chora na zdrave dieta ti nikto papier neda.
Podľa mňa to musí nejako fungovať. Treba si zavolať na soc. Poisťovňu...
Tolko chybnych info v predchadzajucich prispevkov. Manzel moze mat ocr aj na zdrave dieta, ak osoba, ktora sa o neho normalne stara (matka na rd), sa aktualne kvoli zdravotnemu stavu starat nemoze. Mali sme taku situaciu a bola riesena nasledovne - Pediater vystavil ocr na zdrave dieta. Zaroven tuto ocr musel potvrdit moj osetrujuci lekar, ze nie som schopna sa o dieta starat. Pre poistovnu je na taketo pripady presne zadefinovany kod. Moj pripad bol, ze som bola v nemocnici a potom aj ked som uz bola doma, tak mal manzel stale ocr na zdrave dieta, lebo stale som nebola schopna starat sa. Treba riesit s pediatrom a tvojim osetrujucim lekarom, ci toto potvrdi.
@lilianka28 Ak bude autorka v nemocnici, tak na nu nemoze mat ocr, lebo vtedy sa o nu stara nemocnica a nie manzel.
@zuzanaete Ale môže. Vypĺňa sa časť C na tlačive. A je tam aj ústavná starostlivosť zahrnutá.
@luliu no toto ma zaujima,kedze ja som v stave medzi. 🤣 mna ked vezme zachranka a som pol dna na urgente, muz musi k dietatu a co sa ma dat? Uz tak bolo 2x.Ja chapem ze sa to zamestnavatelovi nepaci a zakazal mu cerpat dovolenku. A teda zatial ma prepustili do starostlivosti k obvodnemu a teda ten sa ma pytal,ci chcem ist PN,ze ma hned da PN a ja ze som na RD a on ze aj to sa da. Som to vobec nevedela Tak vravim zatial nie. Len sa obavam ze ako bude so mnou a ako postupovat a aj ci moze zamestnavatel nariadit muzovi nadcas za sucasnej situacie, lebo aj on sa OSOBNE stara o dieta do 3 rokov a preto ma aj narok na 5 dni dovolenky viac. Som v lese. Ak ostanem hospitalizovana moze ist OCR na zdrave dieta. A co ak to dieta tiez ochorie? Potom uz moze ist OCR na dieta?
@zuzanaete toto ma zaujima,lebo moj obvodny ze ma da hned PN. Takze da sa to tak,ze muz OCR aj na zdrave dieta a este to dame orazit mojmu lekarovi tak?
@lilianka28 To, co si dala, je ocr na dieta, ak je matka v nemocnici. V prvom prispevku si pisala, ze ked bude autorka v nemocnici, tak moze mat ocr na nu. Nemoze. Moze mat na zdrave dieta.
@luliu @zuzanaete ďakujem, ja mám iné informácie priamo od lekárky aj tu v skupine mi viacero žien potvrdilo, že pri hospitalizácii matky OČR manželovi na dieťa nevydajú. Dokonca som sa dočítala, že keď bolo maloleté dieťa v kúpeľoch na základe indikácie lekára, matka dieťaťa rovnako nemala nárok na OČR. Tieto nejednotné informácie ma ozaj vedia nasrdiť.
@lilope Informácie sú úplne jasné.
Ak je dieťa v kúpeľoch sprevádzajúca osoba má nárok na PN s dg. Z 7.63, ktorú vystavia v zariadení - nie na OČR
Ak je matka hospitalizovaná - otec má nárok na OČR na dieťa, ktoré vyžaduje celodennú starostlivosť - vystaví pediater
Po prepustení matky z nemocnice - môže mať OČR na ňu, ak si to jej stav vyžaduje - vystaví všeobecný lekár na základe prepúšťacej správy
@patka06 ďakujem aj tebe za vyjadrenie. Nerozumiem potom prečo som sa v skupine, kde som sa na to dotazovala, dočkala úplne opačných odpovedí, pritom sa ženy vyjadrovali zo svojich skúseností. Informácia od mojej pediatričky bola tiež opačná od tých vašich, je to úsmevné, no budem sa tej OČR v rozhodnom čase dožadovať.
@lilope Pretože, si informácie každý interpretuje po svojom - niekedy nie sú dostatočné
Pokiaľ ti nie je niečo jasné ohľadne OČR informuj sa priamo v sociálnej poisťovni, ideálne mailom, aby si mala odpoveď napísanú, v prípade potreby ju vedela u pediatričky použiť
Dá sa aj cez formulár priamo na stránke
https://www.socpoist.sk/callcentrum?ref=1507
@patka06 človek sa pýta ľudí s osobnými skúsenosťami, keďže tieto skúsenosti musí mať kvantum ľudí denne a je prekvapený, keď mu nielen že buď nevedia poradiť, alebo ešte aj negujú jeho informácie, ktoré vyčítal na internete.
S manželom neprispievame do sociálnej poisťovne a preto sa konkrétne ja tam informovať nemôžem a získať relevantné informácie v práci na personálnom oddelení, to radšej pomlčím.
Som rada, že som sa zapojila do tejto diskusie a dúfam, že už mám skutočne správne info. Vďaka 🙂
Bola som v nemocnici a manžel mal OCR na zdravé dieťa. Keď som prišla domov (bola som po operácii) OCR mal manžel na mňa.
@patka06 ešte raz, nie sme v systéme sociálnej poisťovne, isto viete ktorí ,,zamestnanci" tam nepatria a majú vlastný systém sociálneho zabezpečenia. Personálne a mzdové oddelenia keď som nastupovala na MD a pýtala sa otázky ohľadom podmienok, odpoveď nevieme, už tu dlho nikto nenastupoval na MD, čo bola blbosť, jednoducho nevedomosť 🤦
@lilope Verim, ze aj niektori lekari poskytuju nespravne info. Ja som najpr zistovala moznosti v soc. poistovni a az potom som isla za lekarmi, ze co a ako potrebujem. U pediatricky to chvilu trvalo, lebo hladali ten spravny kod, ktory zadat na ocr. Niektorym sa to nechce riesit a odbiju cloveka, ze sa to neda.
@patka06 Dovolim si trosku upresnit, ze po prepusti matky z nemocnice sa nemusi ocr prehadzovat na nu. Napr. ja som mala taky zdravotny stav, ze ja som bola plne sebestacna, ale nemohla som sa starat o dieta. Dieta bolo male a nemohla som ho dvihat a nemohla by som na neho pohotovo reagovat a uz vobec za nim utekat. Takze aj ked som uz bola doma, manzelovi pokracovala ocr na dieta az kym som bola schopna starat sa.

Áno môže mu nariadiť nadčas, keďže dieťa má matku, ktorá je s ním doma. A na OCR môže ísť na teba, ak máš problem, pri ktorom sa nevieš postarať o dieta