Práca opatrovateľky a starostlivosť o rodinu
Je práca opatrovateľky na smeny v domove dôchodcov veľmi fyzická náročná?Klienti sú rôzní.Aj sebestační mobilní aj imobilní.Mám 2 deti.Jednu malú škôlkarku a syn je tretiak.Ešte potrebuje moju pomoc pri učení.Budem vládať po šichte ešte sa venovať aj im a domácnosti?Ako to zvládate?
robia sa 12-hodinové služby, zvyčajne od 06-18:00, takže ak prídeš z práce budeš rada že si rada...a ano je to dosť náročná práca, ty okrem hygieny vysádzaš klientov, roznášaš ležiacim klientom stravu, kúpeš klientov, prezliekaš postelné prádlo klientom čo sa kúpu....ráno do raňajok robíš hygienu, ideš pre raňajky, roznášaš jedlo klientom tým čo jedia na izbách, samozrejme ich musíš vysadiť minimálne na postel aby nejedli po ležiačky, tých čo nevedia najesť - kŕmiš, spratávaš raňajky, vysádzaš klientov na vozíky lebo idú na aktivity, tí čo sa kúpu tých kúpeš a prezliekaš im postelé prádlo, medzi kúpaním roznášaš desiatu, potom je obed čiže detto to čo pri raňajkách - ísť pre jedlo, poroznášať tým čo jedia na izbách, vysadiť ich, dať naspäť na izby vysadených klientov čo boli na vozíkoch na aktivitách, krmenie, spratanie obeda, poobedňajšia hygiena, rozdanie olovrantu, spratanie prádla čo sa kúpali klienti do práčovne, večera - pomedzi to všetko počas dňa píšeš papiere, chystáš klientom čo idú na hospitaliáciu alebo domov veci, do toho by si mala ešte upratovať pri niektorých klietoch izby hlavne skrine.....takže si trada že prídeš domov a naješ sa a vyložíš nohy.....máš aj nočné - tam robíš večernú hygienu , dezinfekciu sesterne, dezinfekciu madiel, klučiek, vypisuješ papiere.... ak niekto samozrejme nemôže spať alebo je mu zle tak to riešiš.....
Pokial nemas inú možnosť, rob to. No je to o drzku. Robila by som to len v úplnom pripade núdze.
Je to psych aj fyz náročná práca, ja ju tiež robím ale nie v DD ale ako mobilná ( nie na sk, v at ) a táto je o niečo ľahšia ak máš možnosť robiť mobilnú rob tú. Ja som bola v DD rok a nikdy viac
@stellarstar neviem o mobilnej.a radšej by som bola v kolektíve. nielen sama
@svetlonos nechcem veľmi, ale keď tu v našom okrese nie sú ponuky práce.len toto.
@alica110 veď toto.náročné a ešte mám aj deti, ktoré ma potrebujú.
toto sú menšie domovy kde je okolo 30ľudí.snažia sa tam o takú rodinnú atmosféru.ale určite je to tak, že od jednej chcú aby robila prácu za troch.a potom tých pár opatrovateliek je po 12hodinovej šichte úplne zničených.
A veľmi slaba vyplata
@mogaa v tom domove o ktorom som premýšľala viem, že počas nočnej opatrovateľky aj žehlili.je to náročné a neviem si predstaviť, že prídem domov večer o 19.00 a ešte sa mám učiť so synom.toto všetko čo si písala si pri práci sama alebi pri vysadzaní sú prítomne 2 opatrovateľky.kúpu sa každý deň a všetci, či nejak podelené, že napr.každý druhý deň.už dávno som rozprávala s jednou sestričkou v DD a vravela, že u nich sa klienti nekúpu každý deň. ale opatrovateľky kúpu každý deň lebo majú podelené.v jeden deň napr.piatich na ďalší deň ďalší 5.ranná a večerná hygiena to áno každý deň.
Veľmi slabá vyplata a človek po šichte neskutočne unavený a psychická vyťaženosť maximálna
Nehovoriac o tom že príbuzný majú veľmi vysoké naroky nezaujíma ich nič ostatné
@majamat no s tým počítam, že málo zsmestnancov.áno súkromné zariadenie.
@nurse0 asi by to nebolo múdre rozhodnutie ísť tam pracovať, keď mám dve relatívne malé deti.manžel asi bude pracovať inde. musela by som stále niekoho pýtať, aby prišiel k deťom keď budeme obidvaja v práci.
+ chrbtica zaťažované a všetko ostatne
Ťažký ležiaci pacienti
Aktualne som zacala pracovat na 12h smeny (zatial bez nocnych), v domove seniorov, mame do 40 klientov. A ja napriklad ta povzbudim, v mensich centrach je to lepsie. Cast klientov je mobilnych, hygienu,jedlo, prechadzky zvladaju sami, tam viac menej len udrzujeme cistotu na izbach (postelne pradlo, oblecenie), u leziacich je to narocnejsie, ale ked sa clovek sustredí ze ide o pracu a prilis to neanalyzuje a urobí co treba, tak sa dá. Co sa tyka dvihania leziacich pacientov na vozik, to robi zdvihak, pacientovi treba len manipulaciou s nim na posteli spravne uviazat popruhy... to iste je pri celotelovej hygiene, nalozí sa na vozík na sprchovanie a poumyvame ho. Pocas smeny sa da oddychnut, vsak ked sa porobí okolo leziacich, tak oni mavaju svoj oddych pocas dna tiez, na smene sme zatial 4 + 1 zdravotnicka. V case dovoleniek to mozno bude horsie, ale tak priznam sa, radsej robit 2-3 dni 12tky a potom mat 2-3 dni volno, ako dakde vo vyrobe 5-6dni 8hod. Tolko moja skusenost. Do zariadenia s viac ako 50 klientmi by som ale nesla, z toho dovodu ze ked budu dovolenky a bude nas menej, tak to fyzicky nedam
@majamat presne, lebo ci uz robis 8, 10, 12 hodin, ten den mas tak ci tak rozbity, a radsej si vychutnam za to plnohodnotne volno. Po rannych 6.00-14.00hod som bola ako matoha, pocas poobednych 14-22h som doobeda nic nestihla a po nocnych ako zombie a z dna som nemala nic. A este sa "dobrovolne nasilu" chodievalo casto aj soboty.... No dakujem pekne. Co sa tyka platu, je to bieda vsade. Pre obycajnych ludi na obycajnych poziciach.... ale aspon viem ze tu mam istotu zamestnania, nie ako v gastre, ktore sa pri covide zrutilo nakompletku a odvtedy len živorí
Autorka, kludne si s veducou mozes dohodnut ze prides pozriet na nejake 3-4hodiny aby si videla co to zhruba obnasa, tie aktivity co sa robia rano, sa zas na vecer zopakuju. Vsetka ta "spinava" praca s prebalovanim sa robí s rukavicami, s rúškom, s roznymi hyg.pripravkami.
Ja napr. takuto smenu 7-19h zatial zvladam pri 2 skolakoch a skolkara budem mat az od septembra. Vacsich uz mam zohraných, s ulohami sa snazia robit samostatne a co sa nedá, dobehne sa este navecer.
@jaond19 on este potrebuje pomoc hlavne s anglictinou.ale robi este chyby v diktate aj v matematike z nepozornosti.tiez od 3 do tej 7 by som.potrebovala k nim niekohonzabezpecit a tiez nocne.celu noc.manzel asi pojde robit na turnusy.
tej "spinavej" sa obavam
K tej spinavej praci, no co mam zatial skusenosti, ti leziaci pacienti viac cikaju ako maju stolicu, zjedia pomenej, to sa dá strpiet, a ja to zvladam s tym, ze si predstavim ze aj tento clovek je niečí rodič, clovek co si zasluzi opateru a ja sa musim premoct, pretoze tam kde je teraz on, mozno budem o 20-30rokov aj ja. A toto cistenie pri prebalovani sa robi s takou penou, kriticku oblast zastriekas, s vreckovymi utierkami povytieras, ono je to mozno šok ten prvyraz ze clovek nevie co si ma predstavit, hlavne treba predtym vetrat, predsalen pri cerstvom vzduchu to tak clovek nevnima. Ja za seba hovorim, ze som cakala horor, ale ten sa nekonal. Priznam sa, ovela horsie je ked mi deti doma vracaju, nez prebalit stareho cloveka.... a ze vidim cudzie genitalie? No taki porodnici ci gynekologovia by rozpravali o tom viac...
nie klienti sa kúpu raz za týždeň v pridelený deň...tam kde som pracovala ja to na 1 deň vychádzalo na 4-6ľudí , ale to rátam len tých čo si ich musela kúpať ty, teda musela si tam s tým klientom ísť a pomôcť mu a boli tam aj ležiaci pacienti v tom....tí relatívne v pohode čo sa kúpali sami , s tými to bolo denne možno 15ľudí....kúpe sa pondelok až v piatok a na oddelení je cca 40ľudí a 2 opatrovateľky , tak si to vieš predstaviť....čo sa týka vysádzania pri ťažších klientoch by mali byť 2, ale nie vždy sa stíha volať kolegyňa , napr.ak ty ideš niekoho sediaceho kúpať a musíš ho vyložiť do vozíka ale kolegyňa rozdáva desiatu alebo prevlieka bielizeň....nie vždy dokážeš čakať na druhú aby ti pomohla lebo by sa to nestíhalo...

Je to velmi narocna praca, fyzicky aj psychicky. Musis im pomoct sa okupat, prebalit ich, su tam aj leziaci. Moja teta si tam znicila zdravie.