Práca po rodičovskej dovolenke
Baby, akú pracovnú dobu máte pri malých deťoch? Že sa to ako tak da zvládať práca, deti, úlohy, domácnosť, rodinný život. Myslím pri tých najmenších. Máme 3 malé deti (6,5-4,5-2,5). Od septembra bude už aj najmladšie v škôlke a mne bude koncom jesene končiť rd. Volali mi z aktuálnej práce, že po 7 rokoch so mnou rátajú od septembra. Niekoho by to potešilo, aj mňa najskôr. ALE. Je to manažérka funkcia s veľkou zodpovednosťou a zlou pracovnou dobou. Od 8:30-17:30, plus keď budú porady a konferencie aj dlhšie. S tým, že ráno by som cestovala skoro hodinu v zápche, večer tak polhodinu. Celý deň od deti preč. Áno, ráno si ich vystrojim, ale večer uvidím tak dve hodiny kým pôjdu spať. S tým ze očr sa neakceptujú, iba naozaj vo výnimočných prípadoch. Čo by ste robili? Zarobila by som síce krásne, ale tie peniaze za to asi nestoja.
Vieš,ono si si sama vlastne odpovedala. Skús skrátený úväzok,OCR musia zo zákona akceptovať.
Ja som to mala nejak podobne, 3 deti s 1,5-ročným rozdielom, manažérska pozícia, služobky, práca pred MD/RD často aj 10-11 hodín denne. Pre mňa časovo nereálne. Prvá dcéra dosť náročná - 2-3 hod/denne učenie. Našla som si 5-hodinový úväzok, homeoffice - takto nám to funguje (aj pri chorobách, učení, rozvozoch na krúžky).
Mužovi je to jedno, povedal nech sa rozhodnem ako ja chcem, bude ma podporovať. Tie peniaze až tak nepotrebujeme, nemáme hypo. Vnútorné cítim odmietnuť to, viem čo to obnáša ked som tak pracovala ešte bezdetná. Často hlavou v praci aj doma, telefonáty.. Na druhej strane chcem po rokoch na rd konečne pracovať aj na sebe. No nie na úkor rodiny. A tie deti ma asi potrebujú viac. Mam prváka a vidím ze potrebuje ten môj čas. A tie mladšie tak isto. Muž na to nemá vlohy, ako je robotný, porobi, nakúpi, vyzdvihne zo škôlky, ale tie domáce práce a práca okolo deti mu nejde. S nim sa aj syn odmieta učiť 😀
Ja mám síce len jedno dieťa, ale do práce som sa vrátila, keď mal syn rok a pol, volali mi z práce, že ma potrebujú (a nepriamo naznačili, že ak chcem byť na RD do 3 rokov, tak už sa možno nebudem môcť vrátiť). Ale hneď som si stanovila podminenku - skrátený úväzok. Dohodli sme sa na 30 hodinách týždenne, rozložených podľa mojej potreby. (Plat mi nechali pôvodný, ako pred materskou, keď som robila na plný úväzok.) Skús sa dohodnúť s vedením. Keď ťa chcú a potrebujú, mohli by tiež v niečom ustúpiť tvojim požiadavkám.
Tak potom nie je o com. Navrhni návrat ak to umožnia skrátený úväzok. Ak nie tak odíd.
Ja sice nemám ani Office prácu ani vysoko postavenú prácu ale robím 60 perc. Takto mam čas aj pre dieťa, aj pre seba, pre domácnosť aj prácu ktorá má baví a uživí. A keď budem chcieť môžem robiť uas viacej percent
Ja by som si najskor skusila sadnut s vedenim ci tam je je moznost skrateneho uvazku, flexibilnejsej pracovnej doby atd.. za opytanie nic nedas a mozno ta prekvapia....a ak by sa nedalo asi by som hladala uz hned inu pracu s nastupom od septembra aby si neostala zaseknuta doma a mohla sa realizovat. 🙂
Ta pracovna doba je zla vzhladom na skolu/skolku a potrebu vyzdvihnut deti z nich, plus kruzky. Tiez zavisi aj od toho kolko ti muz pomoze. Ja mam tiez tri deti (7,5,3) a robim od kedy mal najmladsi 1,5roka. Mna to nebavilo byt tak dlho doma, ja som potrebovala ist medzi ludi. A robim standardne od cca 8-16, mame 7,5h prac. dobu plus polhodinu na obed na bezny TPP uvazok. A s muzom sa striedame kto ide pre deti a rozvozi ich na kruzky, tak ako potrebujeme kvoli meetingom. Ale teda my mame aj moznost home office (ja 2x do tyzdna a muz takmer vylucne HO), co je velka vyhoda pri chorobach deti. Ale ci uz je to manazerska funkcia alebo nie, skrz tu pracovnu dobu a celkovu casovu narocnost na robotu a dochadzku do roboty, by som si na tvojom mieste hladala nieco ine. Podla mna bez opatrovateliek/babiek a muzovej pomoci vo velkom a podobne to nemas sancu utiahnut, lebo cas nenafuknes. A navyse ta to asi bude znutra zozierat, lebo praca nie je v zivote vsetko, hlavne pri malych detoch. Ja mam momentalne robotu tak 10min od domu, co je aj vzhladom na dochadzanie do prace velmi komfortne. Mozno by som sa obzrela po niecom inom na tvojom mieste…
Ahoj, ja mam pracovnu dobu od 7-15...rano odchadzam o 6:30 , do skolky a skoly nosi muz, ja vyberam poobede, mozem prist aj na 6 a odist o 14...to vyuzivam v piatky. OCR berem vyhradne len ja ( mala som 2 od januara), raz sme poprosili babku o pomoc a inak sa snazime aj skombinovat s HO ked su deti chore. Popravde je to take lepenie ale zatial to ide, ale aj vdaka tomu, ze riaditel je velmi ustretovy, ale aj tak som nastavena psychicky tak, ze ak by zacali robit v praci problemy ostavam doma...svoju pracu mam rada naozaj ma bavi, ale popravde deti su na prvom mieste a su malicke len teraz, berem to tak, ze napracujem sa este vela, nikdy som nemala problem najst pracu. S tymto pracovnym casom mam cas aj s nimi vybehnut poobede na ihriska, kruzky, aj sa naucit a aj domacnost mi nepada na hlavu. Muz pracuje do 17-18 z tej strany pomoc necakam, staci, ze rano nosi deticky on a vecer su spolu kym idu spat. Drzim palce nech svoju dilemu vyriesis k spokojnosti.😉
Možnosť skráteného nie je, to som sa hneď pýtala. Skôr ešte nadčasy by bolo treba robiť
Este ma napadlo, ak by ti to nevadilo, ze by si mohla skúsiť opatrovatelku ( starsiu susedu, studentku) , ktora by deticky vyzdvihla poobede a pockala s nimi na Vas (ja osobne som tuto moznost ale zavrhla u nas... mne by to srdce nedalo poprvade takto riesit vlastne deti...to az keby sme trpeli nudzou a moj plat by sme naozaj potrebovali).
Ale tento pracovny cas a tempo co si mala pred detmi je tazko udrzatelny aj pri detoch, alebo teda s velmi velkou podporou rodiny dookola ( ak mas možnosť poprosit ich a su blizko). A tie Ocr ci chces ci nechces budu, lebo deti su deti a chore byvaju ...to vieme vsetci, a aj vsetci vieme , ze skratene a polovičné uvazky su skor vynimky...co je velka skoda naozaj. Este raz drzim palec pri rozhodovani.🙂
Ak mas muza, tak ste na to predsa dvaja.

Tak polož si otázku si na tie peniaze odkázaná alebo nie? Mas možnosť inej práce?
Ak ti tie peniaze za to nestoja, preber to doma s mužom a rozhodnite sa. Názor muža by mi bol smerodatnejsi ako názor cudzích žien.
Čiže ja by som zvážila plusy a mínusy spolu s chlapom a podla toho sa zariadila