icon

Práca počas rodičovskej dovolenky u iného zamestnávateľa

13. dec 2025

Dobry den,

viete mi prosim poradit ci je to pravne v poriadku? Ak teda niekto ma realne skusenosti.

Ide o to, ze som este s mladsou dcerou na RD, 3r az v lete bude mat. U sucasneho zamestnavatela pracovat dalej nechcem a teda bola som uz na nezavaznom pohovore v inej firme, kde boli naklonene spolupraci obe strany, s tym ze pracovat by som zacala najskor v buducom roku, predtym by som to vsak vykomunikovala so sucasnym zamestnavatelom.

Teraz sa mi ale ozvali, ze ci by som nemala zaujem zacat pracovat aspon na par hodin skor ako sme sa dohadovali co poviem uprimne by som aj rada, lebo doma mi zacina ludovo povedane sibat (pri 2 detoch a aj financne je to po tych rokoch bieda).

Je mozne byt pocas trvania RD u jedneho zamestnavatela na HP (kde nedosahujem ziadne prijmy) a pracovat u ineho na nejaky skrateny uvazok (ako vedlajsi prijem?)? Co to pre mna znamena? Je to pre mna po financnej stranke (odvodova povinnost) stale vyhodne alebo je lepsie najprv ukoncit pracovny pomer u povodneho zamestnavatela?

Dakujem.

patta89
13. dec 2025

Mozes takto pracovat, len nemoze to byt konkurenca firma povodnemu zamestnavatelovi...napr. pracujes v Orange a skrateny zaväzok mas v O2.

anonym_343c50
13. dec 2025

A ak planujes dat vypoved a ist na podporu, bude sa ti ratat potom zrejme inak. Takze nedosiahnes tu maximalnu, co vsetky chcu.

autor
13. dec 2025
@anonym_343c50

A ak planujes dat vypoved a ist na podporu, bude sa ti ratat potom zrejme inak. Takze nedosiahnes tu maximalnu, co vsetky chcu.

@anonym_343c50 ja menim zamestnavatela, do septembra kym mala nenastupi do skolky nechcem full time pracovat, max doobedia, az ked nastupi na cely den v skolke, az potom chcem zacat plny pracovny cas u tohto druheho zamestnavatela, o tom to je, nie o nejakej maximalnej vyske podpory alebo co

autor
13. dec 2025
@patta89

Mozes takto pracovat, len nemoze to byt konkurenca firma povodnemu zamestnavatelovi...napr. pracujes v Orange a skrateny zaväzok mas v O2.

@patta89 momentalne pracujem vo vyrobnej firme ako THP a druhy zamestnavatel poskytuje sluzby v uplne inej brandzi, ale napln prace/agenda by bola prakticky rovnaka, firmy si ale vzajomne nekonkoruju v odvetvi

aliziana
13. dec 2025
@anonym_autor

@patta89 momentalne pracujem vo vyrobnej firme ako THP a druhy zamestnavatel poskytuje sluzby v uplne inej brandzi, ale napln prace/agenda by bola prakticky rovnaka, firmy si ale vzajomne nekonkoruju v odvetvi

@anonym_autor môžeš kľudne pracovať aj na viac TPP pokiaľ stíhaš a teda pokiaľ to nie je konkurencia k súčasnému zamestnávateľovi (aj vtedy by si mohla, ale potrebovala by si súhlas pôvodného). Výpoveď u neho dávať nemusíš, až keď Ti skončí RD

anonym_32f29e
13. dec 2025

Tiez som pracovala vo vyrobe,a pocas rodicaku sa zamestnala v dalsej vyrobe,obe sice automotiv ale kazda robila nieco ine.V praci sme dostali vypovede,firma sa stahovala,dostali odstupne.Ja stale pracujem v tej druhej praci a uz konci tento mesiac rodicak.Inak by som sa uz tam nevratila,ale ten prvy rok,co som bola na md,rd som si myslela,ze pojdem aspon na brigadu do roboty,po roku.Ale vsetko to tak super vyslo,ze som sa po rokoch konecne dostala tam kde som.A nemusim mat hlavu smutku,ze a teraz co??

1mina
13. dec 2025

Ja tak pracujem dokonca v rovnakom odvetví. Som na predĺžením RD zo zdravotných dôvodov dieťaťa, dva krát som prosila v pôvodnej práci aby som sa mohla vrátiť na skrátený úväzok (stačilo by mi odísť o 14:00), odmietli. Inde na rovnakú pozíciu v inom zariadení mi ponúkli skrátený úväzok, volala som aj do mojej pôvodnej práce či môžem, bolo im to jedno že áno.

tiika
Včera o 08:56

@anonym_autor odvodova povinnosť už nie je výhodnejšia (bola len počas MD), je rovnaká ako pri beznom zamestnancovi. Pracovať by si mohla súčasne aj vo viacerých zamestnaniach, takze ani teraz nie je prekážkou, ak máš uzavretých viac prac.pomerov