Práca počas tehotenstva
Dobrý..Som v 7 tt a mám 43 rokov.Mám ťažkú manuálnu prácu čo viac ,,prispieva,, k potratu.Prosím poradiť(nie kritizovať) čo by bolo lepšie,či ísť na rizikové tehotenstvo alebo dať výpoveťď a využiť ešte,že 6 mesiacov by som poberala aspoň ,,polovici,, výplaty.Potrebujem byť v kľude a neviem ako je to s vyplácaním od zamestnávateľa na rizikovom
PN a nekoncit pracovny pomer
Poziadaj o preradenie ma inu pracu, vhodnu pre tehotne.
@iwinka82 Ja by som určite nedávala výpoveď. (Okrem iného aj z dôvodu, že u mňa 2x tehotenstvo v cca 12.tt nedopadlo dobre, ale nie je to jediný dôvod. Tebe samozrejme želám všetko dobré.) Keď budeš mať tehotenskú knižku, oznám písomne tehotenstvo v práci a oni sa musia riadiť zákonníkom práce, čiže ako píšu baby vyššie....
Vyuzit moznosti, ktore t dava Zakonnik prace. Poziadat zamestnavatela o preradenie na pracu vhodnu pre tehotne zeny. Ak zamestnavatel pre teba taku pracu nema, mas narok na vyplacanie nahrady mzdy pre prekazky na strane zamestnavatela, pracovny pomer ti trva aj vsetky naroky vyplyvajuce z nemocenskeho poistenia.
@iwinka82 Ja by som určite nedávala výpoveď. (Okrem iného aj z dôvodu, že u mňa 2x tehotenstvo v cca 12.tt nedopadlo dobre, ale nie je to jediný dôvod. Tebe samozrejme želám všetko dobré.) Keď budeš mať tehotenskú knižku, oznám písomne tehotenstvo v práci a oni sa musia riadiť zákonníkom práce, čiže ako píšu baby vyššie....
@anonym_a8292b v práci to vedia,ale knižku mi vystavia až v 3 mesiaci.Práve preto ha potrebujem tie najrizikovejšie mesiace preklenúť doma a ,,neprikladať,, ťažkou prácou k ...
@anonym_a8292b v práci to vedia,ale knižku mi vystavia až v 3 mesiaci.Práve preto ha potrebujem tie najrizikovejšie mesiace preklenúť doma a ,,neprikladať,, ťažkou prácou k ...
@iwinka82 Tak buď im to písomne oznám už teraz, aby si mala nárok na postup podľa Zákonníka práce pre tehotné zamestnankyne, alebo chod zatiaľ na PN, kým budeš mať tehotenskú knižku.
(Ja som ťažkú prácu nemala, pracovala som v kancelárii a mala som 2x MA. A aj keď som ešte predtym bola tehotná s dnes už 10rocnou dcérou, aj blízkym kolegyniam som to povedala až v 4.mesiaci.)
@iwinka82 Poberala by si polovicu príjmu aj teraz, pri dlhodobej PN je nemocenske 55%
@iwinka82 pozor pri výpovedi na ochranné lehoty vramci materskej atď… pri PN ti zostane aj dovolenka ktorú si možeš dať vyplatiť po čerpaní MD pred nástupom na RD alebo keď ti skončí RD a ešte nebude čas škôlky možeš ist na podporu… podľa mňa dať výpoveď vobec nie je výhodné v tejto situácii
@lauha21 vyplatit dovolenku len tak nie je možné, ani po skončení MD, musí si ju riadne čerpať a tak ju ma zaplatenú, to však môže kedykoľvek aj počas RD
@iwinka82 bez obáv, tvoje telo je na záťaž z práce zvyknuté. Ak máš potratiť, tak potratíš aj keby si doma ležala. Môj prvorodený prežil aj to, keď mi v 4tt akútne operovali apendix. To boli 3 doktori veeelmi prekvapení. Po cca 2-3t som sa vrátila naspäť aj do fitka cvičiť 🙂
@iwinka82 bez obáv, tvoje telo je na záťaž z práce zvyknuté. Ak máš potratiť, tak potratíš aj keby si doma ležala. Môj prvorodený prežil aj to, keď mi v 4tt akútne operovali apendix. To boli 3 doktori veeelmi prekvapení. Po cca 2-3t som sa vrátila naspäť aj do fitka cvičiť 🙂
@anonym_21a5bc to máš pravdu,že ak to má prísť tak aj doma na posteli,ale nač tomu ,,napomáhať,, ťažkou prácou?
Máš 43 rokov, ešte nevieš, ako to dopadne, určite nedávaj výpoveď. Ak by si nedajbože potratila, si bez roboty. A navyše od nového roka prichádzajú nové podmienky vyplácania podpory, už len 3 mesiace sa vypláca 50%, potom sa to znižuje
@anonym_21a5bc to máš pravdu,že ak to má prísť tak aj doma na posteli,ale nač tomu ,,napomáhať,, ťažkou prácou?
@iwinka82 preco ta napadla vypoved v praci???ved chod normalne na pn,uz mas aj dost vysoky vek takze aj z tohto si rizikova.Lekar by s tym nemal mat problem dat ta na rizikove.Pn budes tym padom az do nastupu na md.Po rd sa mozes vratit spet do prace.
@ajka_77 a to teraz budes davat do kazdej diskusie?

@iwinka82 pozor pri výpovedi na ochranné lehoty vramci materskej atď… pri PN ti zostane aj dovolenka ktorú si možeš dať vyplatiť po čerpaní MD pred nástupom na RD alebo keď ti skončí RD a ešte nebude čas škôlky možeš ist na podporu… podľa mňa dať výpoveď vobec nie je výhodné v tejto situácii